! Miałam na nie przeogromna ochotę, więc nie pozostało nic innego, niż je zrobić – dodałam do nich dyni, zeby było sezonowo i zrezygnowałam z mąki pszennej. Te dyniowe kopytka bezglutenowe z kozim serem i orzechami włoskimi smakowały wyśmienicie. Brakowało Read More Artykuł Dyniowe kopytka bezglutenowe z kozim serem i orzechami włoskimi oraz recenzja olejów Semco pochodzi
Flymetothespoondziś wiadomo że kopytka i kiszona kapusta to idealnie zgrany duet. Proste tradycyjne danie podane ze skwarkami z boczku wędzonego a jakże smaczne. Kopytka 500 gram ugotowanych ziemniaków 1 male jajko S ok.1 szklanka maki pszennej sól Ziemniaki przecisnąć przez praskę dodać mąkę, jajko, sól szybko zagnieść ciasto jeżeli będzie się mocno kleić podsypujemy dodatkową porcją(...)skwarki ładnie przyrumieniły. 2 /3 łyżki skwarek odkładamy. Ugotowaną kapustę odsączamy z nadmiaru wody, dodajemy na patelnię ze skwarkami z boczku i przesmażamy cały czas mieszając. Podajemy z kopytkami i skwarkami z boczku. Ps. Można zrobić kapustę zasmażaną ja jednak aby obniżyć nieco kaloryczność dania przygotowałam bez zasmażki
Andzia PichciPomysł na takie kopytka podrzuciła mi Aga ze Słodko - Słone . Wcześniej nigdy nie robiłam takich kopytek a szkoda bo to nie dość że pyszne to bardzo zdrowe danie. Jeszcze bób na krzakach i straganach jest a obiad będzie pyszny. Kopytka z bobu. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieburaczkami. Po ugotowaniu podane z sosem gorgonzola, posypane prażonymi orzechami i natką pietruszki lub rukolą. Można je też wykorzystać jako dodatek do dań lub odsmażyć na masełku. Aby kopytka wyszły miękkie i smaczne, nie należy dosypywać do nich dużo mąki. Z większą jej ilością będą po prostu bardziej mączne i twardsze. Dużo natomiast zależy, jakich ziemniaków użyjemy, jakiej(...)odmiany i jak dokładnie odparujemy je po ugotowaniu. Najlepsze będą ziemniaki sypkie, o zwartym miąższu, np. odmiany bryza, bellarosa, wineta. SKŁADNIKI / 4 PORCJE KOPYTKA 600 g ziemniaków ( jesiennych, niemłodych) 1 burak (około 160 g) 1 jajko 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sól SOS GORGONZOLA 100 g gorgonzoli 200 ml śmietanki 30% sól
cool and mintyDanie lekkie i szybkie. Kopytka twarogowe zna pewnie każdy. Do tych dodałam mniej mąki, przez co ciasto nie jest tak zbite, jak w klasycznych kopytkach. To wystarczyło, by nadać lekkości i swoistej puszystości. kluchy: 250 g twarogu 1 jajko 50 g mąki owsianej sos: 200 g truskawek 2 łyżki ksylitolu lub innego słodziwa łyżka soku z cytryny Składniki(...)zagniatamy i odstawiamy na ok. 20 minut, by ciasto związało. Po tym czasie ugniatamy ciasto ponownie, formujemy wałeczek o średnicy ok. 3-4 cm, grubszy, niż w przypadku klasycznych kopytek. Odkrawamy nożem krążki, które następnie gotujemy we wrzącej wodzie. Kluski są gotowe od razu po wypłynięciu na wierzch. Truskawki kroimy na kawałki. Na patelni podgrzewamy ksylitol z sokiem
KucharzycaManiok to taki afrykański ziemniak, pyszny, zdrowy i pożywny. Tym razem wykorzystałam go do zrobienia kopytek, wyszły rewelacyjnie, coś pomiędzy zwykłymi kopytkami a kluskami śląskimi, delikatne i pożywne. Użyłam do ich zrobienia mąki z tapioki czyli z manioku, więc maniok w całej okazałości. Kopytka z manioku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieGnocchi albo inaczej włoskie kopytka, maja charakterystyczny kształt, a przepisów na nie jest tyle, ile gospodyń. I choć tradycyjnie robione są z ziemniaków i mąki, całkiem jak nasze kopytka, to spotkać można również wersje z serem, warzywnym pure, szpinakiem. Gnocchi maja charakterystyczny kształt z rowkami na wierzchu. Do ich formowania używa się specjalnej deseczki, na której paluszkiem zwijane(...)niokki" [ˈɲɔkki]. Proste, prawda? Tak samo prosty jest dzisiejszy przepis na gnocchi w sosie pomidorowym zapiekane z serem. Roboty przy nim niewiele, zwłaszcza gdy sięgniemy po gotowe kopytka i najlepszy domowy sos pomidorowy. Jak ja lubię takie obiady! Składniki (na 2 porcje): 300ml sosu pomidorowego* 1 cebula 2 ząbki czosnku garść liści bazylii 1 op. gnocchi
Obiad gotowyGniocci , czy gniotki jak je nazywam, to nic innego jak nasze swojskie kopytka. Myślę, że zbyt nie zaryzykuję, jeśli stwierdzę, że jako naród uwielbiamy wszelkiego rodzaju kluchy, kopytka i pierogi. Dość zabawnym wydaje mi się, że tłumaczenie słowa gniocci, oznacza "grudy". Jakoś mi ich nie przypominają. Niemniej jednak czasem warto coś odmienić w naszej kuchni. Składniki(...)Gniocci: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko szklanka mąki pszennej szczypta soli Dodatkowo: zielone pesto polędwica wieprzowa 1 cebula Przygotowanie: Ziemniaki, jak w przypadku dobrze nam znanych kopytek, należy ugotować wcześniej i najlepiej od razu rozgnieść praską. Dać im chwilę na odparowanie i przestygnięcie. Póki jeszcze są ciepłe dodajemy jajko i mąkę, oraz doprawiamy szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto
Karczma HonoriettyMoja córka ostatnio stwierdziła, że "za bardzo poszłam w ciasta". Naprawiamy więc kierunek i robimy dziś kopytka. Niby łatwo zrobić, a jakoś nie wychodzi. Żeby zrobić kopytka perfekcyjnie, należy pamiętać o jednym – dodajemy do zmielonych ziemniaków tyle mąki, aby było jej w ¼ ilości wszystkich ziemniaków. W tej ilości tkwi sekret pulchnych i smacznych kopytek. Potrzebujemy
Tylko pysznieKopytek chyba nie muszę opisywać? Pewnie większość osób je zna i lubi. Idealnie komponują się podsmażaną cebulką i boczkiem, polane masełkiem lub np. posypane żółtym serem. Mogą stanowić oddzielną potrawę lub być dodatkiem do innych, np. gulaszu. Już Wam je opisywałam wcześniej - klik , a tym razem prezentuję w niespotykanej wersji, którą baaardzo pozytywnie zaskoczył mnie mój mąż(...)Bielec ; w ostateczności może być zwykły żółty) Ponadto: olej do smażenia Cebulę posiekać, a boczek/kiełbaskę pokroić w kostkę, a następnie wszystko razem podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać kopytka, chwilkę podsmażyć, wbić jajka i wymieszać. Na końcu na wierzchu obficie ułożyć cienkie plastry (mogą być wiórki) sera. (Jajka można wymieszać z serem i mieszanką - zalać kluski.) Całość przykryć
Di gotujekroić pod kątem. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z cebulką podsmażoną na oleju, masełku, lub z gulaszem, lub porcją mięsa (np. schabu w sosie własnym). Uwielbiam kopytka. Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plCzęsto zostają nam ziemniaki, wtedy najczęściej wyrzucamy, a szkoda. Kopytka robi się bardzo łatwo i są pyszne. Można je jeść z sosami, mięsem w kapuście. Są pycha. Jeśli nie macie ugotowanych ziemniaków, to trzeba je ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie przecisnąć przez praskę, lub dokładnie ugnieść za pomocą duczka. Dodać jajka i mąkę(...)wymieszać i zagnieść wszystko w kulę. Małymi porcjami rozwałkować ciasto, formując wałeczki o grubości 1 cm. Następnie pociąć na 1.5 cm kawałeczki. Zagotować wodę, lekko osolić i wrzucać porcjami kopytka. Od momentu wypłynięcia na powierzchnie gotować jeszcze 3 minuty. Wyjąć kopytka na durszlak, odcedzić. Podawać gorące. Smacznego
Kuchnia Pokoleń