kopytka - 2368 przepisów (strona:29/158)

KOPYTKA Z SOSEM PIECZARKOWYM 154

Kopytka to bardzo popularne i uniwersalne danie.Można je podawać na wiele sposobów.Pysznie smakują z różnymi sosami,z podsmażoną cebulką czy odsmażane na masełku. :) U mnie dzisiaj z sosem pieczarkowym ;) SKŁADNIKI ok.1 kg.ugotowanych ziemniaków 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć) WYKONANIE Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Dodać mąkę oraz jajka.Jeśli ktoś chce(...)rąk.Następnie odrywamy po kawałku ciasta,podsypujemy mąką i formujemy niewielkie wałeczki,które lekko spłaszczamy ręką i kroimy nożem pod skosem na małe kawałki w formie rombów. Pokrojone kopytka kładziemy najlepiej na ściereczce żeby się nie przykleiły do blatu,następnie wrzucamy kluseczki do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez 2 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe ciepłe kopytka podajemy

Mała w garnku miesza
Kopytka 140

Średnie Przystępne Przepis na idealnie miękkie i pyszne domowe kopytka. Składniki 1 kg ziemniaków 3 szklanki mąki (w tym 0,5 szklanki kartoflanki) 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 kg kapusty kiszonej 1 średnia cebulka 1 łyżka smalcu skwarki lub boczek wędzony Sposób przyrządzenia 1 Przygotowanie kopytek: Ziemniaki umyć, obrać i […] Artykuł Kopytka pochodzi

PysiaGotuje.pl
Brokułowe kopytka z sosem porowym 147

Dziś kopytka, ja je uwielbiam i dlatego modyfikuję wersję podstawową i dzięki temu ciągle mogę spróbować coś innego. Kopytka są delikatne w smaku a sos ma wyrazisty smak i dzięki temu pyszny obiad na stole. Polecam gorąco. Brokułowe kopytka z sosem porowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kopytka buraczane z sosem chrzanowym 167

sprawiło, że z pieczonych buraków zrobiłam kopytka :) Przepis mnie zainspirował. Dokonałam kilku zmian przed i paru w trakcie przygotowywania. Efekt? co najmniej zadowalający i to nie tylko mnie! Kopytka buraczane z sosem chrzanowym 4 średniej wielkości buraki (upieczone) 200 g sera twarogowego półtłustego 30 g sera dojrzewającego np. Bursztyn 1 żółtko szczypta gałki muszkatołowej mąka - w zależności(...)łyżką cedzakową na talerz by lekko obeschły. Postępujemy tak aż ciasto nam się skończy. Mieszamy śmietanę z chrzanem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Na talerz nakładamy sos, kopytka, całość możemy posypać wiórkami sera, pieprzem i listkami tymianku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kopytka ze szpinakiem i masłem szałwiowym 186

dolegliwości w trakcie menstruacji, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Najlepiej smakuje w formie naparu z niewielką ilością miodu. Poniżej przedstawiamy przepis na kopytka ze szpinakiem i masłem szałwiowym. Pyszne kopytka ze szpinakiem i masłem szałwiowym Składniki: 350 g świeżego szpinaku 1i 3/4 szklanki mąki (u mnie gładka orkiszowa) 250 g ricotty 1 jajko 4 łyżki startego parmezanu(...)kluseczki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy listki szałwii, dorzucamy sól, pieprz, i smażymy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Gotujemy w garnku lekko osoloną wodę. Gdy zawrze, wrzucamy kopytka. Gotujemy 1 minutę od momentu gdy wypłyną na powierzchnię. Nakładamy na talerze, polewamy masłem i posypujemy resztą parmezanu. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
delikatne kopytka okraszone cebulą... 147

wszystko wyrobić na ciasto, jesli trzeba to podsypywać mąką aż ciasto nie będzie kleiste na stolnicy podsypanej mąką z porcji ciasta wałkować rulony, przklepać je dłonią lekko i odkrawać kopytka, wrzucać do wrzątku z solą i olejem, po wypłynięciu na wierzch gotować na średnim(...)ogniu z 2-3 minuty, cedzakiem wyjmować i pod zimną wodą z kranu krótko opłukać na smalcu z przyprawami podsmażyć pokrojone w kostkę cebule, dodać kucharka i pieprz, podawać kopytka polane cebulką - syte, smaczne, delikatne kopytka...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kopytka z majerankiem 151

Kopytka… zmora niejednej początkującej gospodyni domowej. Najważniejsza jest proporcja mąki w stosunku do ziemniaków. Ja stosuję proporcje wg. mojej mamy. Nie ważne jaką ilość ziemniaków ugotujecie, ważne jest aby mąki było ¼ a 3/4 ziemniaków. Prostym sposobem odmierzania jest zrobić na stolnicy koło z wyciśniętych przez praskę ziemniaków,  podzielić go na cztery części, odsunąć na bok jedną(...)razu wyciągamy łyżką cedzakową. Nie przetrzymujemy w wodzie, bo po prostu się rozlecą. Dla tych którzy jednak wolą gotować wg. podanych proporcji nie na ,,oko,, podaję przepis troszkę wzbogaconych kopytek. Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków - 1 jajko całe - 1 żółtko - pół szklanki maki pszennej - sól - łyżka majeranku Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, zostawić do wystygnięcia i odparowania. Następnie dodać

Kulinarne przemyslenia
smaczne kopytka twarogowe... 124

wymieszać z jajkami, solą, cukrem, mąki podsypywać do otrzymania dość zbitej konsystencji, resztę użyć do podsypywania deski na podsypanej mąką desce formować wałeczki, rozpłaszczyć lekko i skośnie odcinać porcje kopytek kopytka wkładać do wrzącej wody z olejem, po wypłynięciu gotować z 5 minut na mniejszym ogniu, wyjmować cedzakiem i opłykać krótko(...)zimną wodą na suchą patelnię wsypać tartą bułkę i mieszając podsuszyć ją, nie wciągnie za dużo masła, gdy zacznie się rumienić dodać masło i cynamon i stopić mieszając kopytka polać tartą bułką - danie smaczne, delikatne i sycące na obiad.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kopytka zapiekane z sosem 171

Kolejny przepis, przywieziony ze świątecznego wyjazdu, tym razem na inne wydanie kopytek.       Składniki: -1 kg ziemniaków -mąka ziemniaczana -3 łyżki mąki pszennej -1 czerwona papryka -słoiczek suszonych pomidorów w oleju -ząbek czosnku -2 pikantne papryczki -100 ml wody -2 łyżki oleju  -2 szt. sera mozzarella -20 dkg wędzonego boczku -sól Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej(...)pomidorach i wszystko blendujemy. Doprawiamy do smaku solą. Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy kopytka i gotujemy przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Boczek podsmażamy na patelni. Kopytka dokładamy do boczku i delikatnie podsmażamy. Dodajemy sos i mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ser i mieszamy. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Kopytka zupełnie inaczej. 159

Kolejny przepis wykorzystujący bogactwo naszych lasów - grzyby. Na czym polega innowacyjność tych kopytek? Przede wszystkim(...)dodanej mąki do sosu tak jak to się zwykle u nas robi. Kolejna sprawa to taka, że grzyby są w całkiem dużych kawałkach. Wreszcie sam kształt kopytek czyli trójkąty, ale to mały detal. Każda opcja, zawiesisty mączny sos jak i tłuszcz ma swoje plusy. Plusem pierwszego jest to, że są bardziej kaloryczne, danie wygląda na solidniejsze, a co najważniejsze

Kryzysowa Książka Kucharska
Kopytka z sosem grzybowym 136

Kopytek chyba nie muszę opisywać? Pewnie większość osób je zna i lubi. Idealnie komponują się podsmażaną cebulką i boczkiem, polane masełkiem lub np. posypane żółtym serem. Mogą stanowić oddzielną potrawę lub być dodatkiem do innych, np. gulaszu. Już Wam je opisywałam wcześniej - klik , a tym razem prezentuję w pysznej wersji z szybkim sosem grzybowym. Sezon na grzyby jeszcze trwa(...)odziedziczyłam zamiłowania o grzybobrania, ale mój brat jest na tyle uprzejmy, że zawsze o mnie pamięta. (Zresztą ja o nim też!) Ewentualnie sos przygotujcie z mrożonych... Ciasto na kopytka: 500-600g ziemniaków (obranych) 150g mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków) 1 jajko sól Dodatkowo: woda olej sól Sos: 250g grzybów  1 marchewka (mała) 1 cebula

Di gotuje
Kluski dyniowe z sosem kurkowym 186

Dyniowe kopytka zachwycają kolorem i smakiem. Uwielbiam je z sosem grzybowym, szczególnie z kurkami, bo według mnie te smaki wyjątkowo do siebie pasują(...)szczęście nawet późną jesienią udaje się czasami jeszcze znaleźć kurki a zapobiegliwi na pewno mają coś w zapasie w zamrażarce. Ale, ale! Nie szukajcie w tym przepisie na kopytka ziemniaków bo całkowicie zastąpiłam je dzisiaj upieczoną dynią. Do zrobienia dyniowych klusek polecam upiec dynię hokkaido, która ma zwarty i mało soczysty miąższ. Inne odmiany wymagają dosypania większej ilości mąki

Smaczna Pyza
Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym 145

Włoskie kluski gnocchi ( wymawiamy: "nioki" nie " gnoczi")  to odpowiednik naszych rodzimych kopytek. To bardzo proste i smaczne danie, które w wersji dyniowej świetnie wpisuje się w jesienną aurę. Nie mogło tu zabraknąć listków szałwii, zioła, które moim zdaniem idealnie komponuje się ze smakiem dyni. Puree przygotowałam z upieczonej dyni Hokkaido, która razem z dynią piżmową jest moją ulubioną(...)charakterystyczne dla gnocchi wgłębienia. Naturalnie gnocchi nie stracą nic ze swojego smaku jeśli nie będą miały charakterystycznych zagłębień. Równie dobrze możecie je pokroić w zwykłe romby, jak nasze polskie kopytka. Dyniowe gnocchi wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok. 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotujemy partiami na niewielkim ogniu – woda nie może się gotować, bo bąbelki powietrza mogą

Smakowity Blog Kulinarny
Leniwe kopytka 186

dodajemy większą część mąki, pozostawiając odrobinę do podsypywania. Konsystencja ciasta ma być na tyle zwarta, by nie kleiło się do rąk. Nie możemy jednak przesadzać z ilością mąki, bo kopytka będą zbyt twarde po ugotowaniu. Ciasto dzielimy na mniejsze części, każdą wałkujemy na długi, cienki wałek, lekko spłaszczamy dłonią lub widelcem i nożem odcinamy kawałki w kształcie rombów(...)dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli i oleju, by kopytka się nie sklejały. Wrzucamy partiami i delikatnie mieszamy, by nie przywarły do spodu. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy jeszcze minutkę i wyciągamy łyżką cedzakową. Maścimy roztopionym masełkiem i posypujemy cukrem

Kuchnia w czekoladzie
Wołowina w czerwonym winie (przepis tradycyjny i na Thermomix) 199

czasie całość doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. 4. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Dodajemy do gotującego się gulaszu i bardzo dokładnie mieszamy. Wrzucamy ugotowane kopytka lub gnocchi, ponownie mieszamy. Przekładamy na talerze, dekorujemy rozmarynem i podajemy. Smacznego! :) PRZEPIS NA THERMOMIX TM5 1. W misce łączymy wszystkie składniki na marynatę, dodajemy mięso i wstawiamy(...)pomidory i marynatę, doprawiamy cukrem. Gotujemy 50-60min/100'C/wsteczne/obr.1. Doprawiamy solą i pieprzem. 5. Mąkę i masło zagniatamy widelcem, dodajemy do naczynia i gotujemy 5min/100'C/wsteczne/obr.1. Dodajemy ugotowane kopytka lub gnocchi i przez chwilę mieszamy na wstecznych obr.1. Przekładamy na talerze, dekorujemy rozmarynem i podajemy. Smacznego

My Culinary Art