wodzie by pozbyć się namiaru soli. Cebulę drobno siekamy. Jajko gotujemy na twardo, ziemniaki i marchwie gotujemy w łupinach w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu warzyw obieramy je z łupin. Śledzie kroimy w kostkę i układamy na półmisku, następnie posypujemy cebulą, doprawiamy pieprzem. Jogurt mieszamy z majonezem i połową tego sosu polewamy na cebulę. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy(...)ziemniaki, później tak samo na tarce ścieramy marchwie, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch na tarce ścieramy jajka. Całość polewamy sosem majonezowym. Dekorujemy natką pietruszki. Ja swoje śledzie podałam w zamrożonych w zamrażarce łupinach od cytryn. Cytryny położyłam jako zakąskę na kieliszku z wódką :) śledzie pod pierzyną
Bon Appetit Małgorzatypokroić w półplastry. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Gdy cebula będzie już szklista i miękka dodać koncentrat pomidorowy, keczup, rodzynki i przyprawy. Wszystko wymieszać, odstawić do wystudzenia. Śledzie wymoczyć wcześniej we wodzie aby pozbyć się słonego smaku. Pokroić na kawałki, u mnie kawałki na jeden kęs. Pokrojone śledzie wymieszać z wystudzonym sosem. Gdyby sos zrobił się za gęsty(...)dodać odrobinę oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Śledzie przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na 1-2 doby aby się przegryzły
Monia miesza i gotujeŚledzie jak wiadomo muszą pojawić się na Wigilijnym stole. Moje ulubione to te po kaszubsku, oraz z burakami. W tym roku jednak pojawią się też takie, w śmietanie. Skorzystałam z pomysłu Lo na zasypanie cebuli cukrem. Tak zmiękczona cebula okazała się rewelacyjnym dodatkiem. Polecam z całego serca. Składniki: 3 płaty matjasów 1 cebula(...)cukrowa 1 łyżeczka cukru 250 g śmietany 18 % 2 - 3 łyżki majonezu pieprz natka pietruszki Wykonanie: Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku przez kilka godzin. Następnie osuszyć i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w piórka lub półplasterki i zasypać cukrem. Odstawić na minimum kwadrans, żeby puściła sok. W międzyczasie wymieszać śmietanę z majonezem
Sto kolorów kuchnimarynowanych grzybków 1 jabłko 1 ogórek konserwowy 1 mały strąk papryki marynowanej Dodatkowo: 3 łyżki oleju sok wyciśnięty z 1 cytryny sól pieprz Kiedy już myślałam, że ze śledzia nie można wymyślić żadnego nowego przepisu natknęłam się na gazetkę Biedronki z przepisami... a tam - tatar ze śledzia :) Hmmm... brzmiało ciekawie! Pokusiłam się - zrobiłam - i naprawdę polecam wszystkim. Bardzo interesująca alternatywa(...)podania śledzia w innej odsłonie. Wszystkie składniki drobno posiekać. Dodać sok z cytryny i olej. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Do dekoracji można użyć kawioru. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniŚwięta…..śledzie…..sałatka….. :) Składniki: 4 filety śledziowe np. korzenne, 4 jajka, 2 ogórki kiszone, 2 łyżki groszku konserwowego, 1 łyżka majonezu, 2 łyżki śmietany jogurtowej, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, kiełki rzodkiewki do dekoracji, świeża rukola, ziarna kapary. Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na gruba kostkę. Jedno(...)jajko zostawiamy niepokrojone. Ogórek i śledzie kroimy w kostkę. Dwa filety zostawiamy w całości. Majonez mieszamy ze śmietaną i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy ze sobą jajka, ogórki, śledzie, groszek, dodajemy sos śmietanowo - majonezowy i całość ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz., aby smaki
Moniki SmakołykiSkładniki: 2 solone filety śledziowe 2 cebule 10 suszonych prawdziwków 4 łyżki oleju sól pół cytryny natka pietruszki Przygotowanie: Śledzie wymoczyć w wodzie (ok 10-12 godz), obrać ze skóry, usunąć ości i pokroić na małe kawałki. Gotowe śledzie ułożyć na półmisku. Wymoczone grzyby drobno posiekać, przesmażyć z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju i posolić. Obłożyć śledzie
charlotte gotujeMoje wydanie śledzia, które powstało bardzo spontanicznie :). Spróbuję zebrać przepis w całość, bo jak coś tworzę to robię zapiski, ale trudno mi je potem odszyfrować. Składniki: 60-70 dag płatów śledziowych 2 średnie cebule mały słoik podrzybków marynowanych, (mogą być również kozaki, pieczarki lub borowiki) 4 jaja szczypiorek 1 jabłko biały pieprz 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki kolendry kilka(...)ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2 łyżki oliwy 2 łyżki majonezu śmietana łyżka musztardy stołowej Po sprawdzone przyprawy proszę zajrzeć do www.owocowyraj.eu Śledzie jeśli są solone należy namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie, wodę kilka razy odlać. Cebulę pokrojoną w krążki sparzyć. Śledzie i grzybki pokroić w kostkę lub w cienkie paski. Jajka ugotować na twardo, ostudzić
Apetyczna babeczkaPrzepis na smażone śledzie: - świeże śledzie - na panierkę: mąka pszenna i mąka ziemniaczana w stosunku 1: 1 - sól poprzez dodatek mąki ziemniaczanej, ryba będzie bardzo chrupiąca ;-) Tak przygotowane śledzie smażymy w dość głębokim tłuszcz, możecie je podać do ziemniaków na obiad, bądź chłopakom do piwa. Polecam na męskie wieczory
SMYKWKUCHNIsolonych płatów śledziowych 400 g jogutru naturalnego gęstego lub śmietany 18 % 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki kurkumy Kamis 1 łyżeczka octu 10 % sól ziołowa ok 1/2 łyżeczki Kamis Śledzie wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku a następnie pokroić na małe kawałki, wiekości na jeden kęs. Jogurt dokładnie wymieszać z koperkiem, kurkumą, solą ziołową i octem(...)przygotowanego sosu włożyć pokrojone śledzie i dokładnie wymieszać aby wszystkie kawałki były pokryte sosem. Tak przygotowane śledzie przykryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki aby smaki sie przegryzły
Monia miesza i gotujeŚledzie w oleju krok po kroku Klasyczne i najlepsze śledzie, których przygotowanie opisuję tutaj krok po kroku by jeszcze łatwiej wam było je zrobić. Sprawdzą się oczywiście na świąteczny stół, na różnego typu imprezy okolicznościowe a także wtedy kiedy macie ochotę zjeść śledzia. A warto je jeść, nawet jeśli jest to tylko raz w tygodniu, bo są zdrowe. Zapraszam(...)też do wypróbowania moich innych przepisów na śledzie . Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS ŚLEDZIE W OLEJU KROK PO KROKU Składniki: 500g filetów śledziowych solonych lub z oleju 4 cebule 4 ziarnka pieprzu 2 liście laurowe 100ml octu winnego 200 ml oleju rzepakowego Jak zrobić śledzie w oleju krok po kroku: Cebulę obieramy, kroimy
Dorota SmakujeŚledzie po kaszubsku z dodatkiem rodzynków w sosie pomidorowym z cebulką, pachnące liściem laurowym, goździkami i zielem angielskim. Śledzie po kaszubsku w sosie słodko-kwaśnym z delikatną słodyczą cukru trzcinowego przełamaną dodatkiem octu winnego. Śledzie po kaszubsku to jedna z lepszych propozycji przystawek/przekąsek na świątecznym (i nie tylko) stole. Domowe śledzie po kaszubsku obok śledzi pod pierzynką i śledzi(...)oleju są jednymi ze smaczniejszych przekąsek śledziowych serwowanych na wielu imprezach, w tym Sylwester, domowe uroczystości, Święta. Zapraszam po mój sprawdzony od lat i najlepszy przepis na śledzie po kaszubsku. Śledzie po kaszubsku SKŁADNIKI: 500 g filetów śledziowych matias 5 małych cebul spora garść rodzynków 1 ½ łyżki cukru trzcinowego ½ szklanki passaty 3 łyżki octu winnego 6 goździków, 5 liści laurowych
Zasmakuj Kuchni/Przepis powstał we współpracy reklamowej z Kapitan Navi/ Po raz kolejny udowadniam Wam, że śledzie idealnie nadają się do grillowanych potraw. Tym razem wersja rybna greckiego gyrosa z łódeczkami ziemniaczanymi oraz grillowanym śledziem. A do tego obowiązkowo domowy pyszny sos tzatziki, który jeszcze bardziej podkreśli smak ryby i grillowanych ziemniaczków. Musicie spróbować tego zestawienia. Do przygotowania potrawy użyłam bardzo przeze(...)mnie lubianych śledzi po Kołobrzesku od Kapitan Navi. Możecie je dodać bez grillowania, grillować na papierze do pieczenia lub podobnie jak ja tym razem zrobić panierkę i grillować na aluminiowej tacce do grilla. W każdej wersji Twój gyros będzie pyszny, sam spróbuj! Śledzie po Kołobrzesku to pyszne, wyraziste w smaku i bardzo mięsiste kawałki śledzia, cebulka, zalewa na bazie oleju
nietylkopasta.plŚledź jest jedną z najpopularniejszych ryb w Polsce. Zaraz obok karpia pojawia się w wielu domach podczas świąt Bożego Narodzenia. Dziś zapraszam po przepis na śledzie po kaszubsku . Śledzie po kaszubsku to kawałki ryby w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem suszonych śliwek oraz cebuli. Dość ciekawe, a przy tym bardzo smaczne połączenie, które myślę, że warto wypróbować. Śledzie po kaszubsku(...)można przechowywać w chłodnym miejscu przez około tydzień. Dlatego możemy je przygotować na kilka dni przed Wigilią, a potem tylko wyjąć z lodówki. Jeśli szukacie nowych pomysłów na śledzie i chcecie zaskoczyć swoich bliskich to bardzo polecam i zapraszam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na śledzie po kaszubsku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na śledzie po kaszubsku: 400 g solonych filetów
Gotuj z Prezesem