Pożywne kotlety mielone z indyka z ryżem to zdrowe danie na lekki i szybki obiad. Na pewno posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Niska zawartość tłuszczu powinna zachęcić do ich zrobienia osoby będące na diecie Przyszła wiosna, więc i na talerzu trzeba coś zmienić. Starając się, aby jedzenie było mniej kaloryczne, ale smaczne i sycące, zrobiłam kotlety mielone z indyka(...)Mięso z indyka jest mniej tłuste i zdrowsze niż wieprzowe. Wnętrze kotletów urozmaiciłam papryką, przyprawami i ryżem. Kotleciki wyszły bardzo delikatne, a z aromatycznym sosem z suszonych pomidorów i surówką z pomidora i papryki smakowały rewelacyjnie. Moje ulubione zdrowe danie na szybki obiad. Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 50 minut Składniki na kotlety z indyka z ryżem: 1 kg mielonego
Kuchcik gotujemięsa mielonego. Można do niego dodać ulubione warzywa, nadziać serem i zapiec z jakimś fajnym sosem. Dziś podzielę się przepisem na pyszne i w miarę zdrowe klopsy z indyka z dodatkiem marchewki, które nadziałam mozarellą i zapiekłam z sosem pomidorowym z bazylią i czosnkiem. Wyszło pyszne i aromatyczne danie, które polecam wszystkim miłośnikom klopsów pieczonych i sosów pomidorowych Składniki(...)duże klopsy: – 500g filetu z piersi indyka – 1 duża cebula – 1 marchewka (u mnie 100g po obraniu) – 2 ząbki czosnku – 1op. mozarelli (1 kulka) – 60g koncentratu pomidorowego Pudliszki – 120ml wody – 1 łyżka cukru trzcinowego – 1/2 pęczka koperku – 1/2 pęczka bazylii – przyprawy wg smaku (u mnie sól, pieprz, czubryca żółta
Smaki Arminegotujemy przez około 30 min mieszając co kilka minut, aby uniknąć przywierania do dna. Życzę smacznego! Po więcej przepisów na obiady zapraszam na uDolores.pl/dania-glowne . Artykuł Strogonow z indyka pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisysałatka to samo zdrowie. Delikatny indyk, sodka pomarańcza i wyraziste pesto to idealne połączenie. Indyk jest niskokaloryczny, sycący ogólnodostępny. Jamie Oliver zapytany co zabrałby na bezludną wyspę gdyby mógł wziąć tylko 1 produkt wybrał indyka. Indyk a dokładnie pierś z indyka jest źródłem niacyny, selenu, witaminy B6 i B12 oraz cynku. 200 g mięsa z indyka to zaledwie(...)kcal. Składniki: 2 garści rukoli 2 garści makaronu pełnoziarnistego Arc Pol 200 g polędwicy z indyka (1 łyżka soku z cytryny i pomarańczy, 2 łyżki oleju, sól i pieprz kolorowy mielony) 2 pomarańcze 1 garść orzechów włoskich (2 łyżki syropu klonowego) 2 łyżki żurawiny sól pieprz PESTO Z POMIDORÓW: 3 łyżki oleju rzepakowego 3 suszone pomidory 1 ząbek czosnku
Kuchnia w oparachPieczony filet z indyka Mega soczysta, krucha i bardzo aromatyczna – domowa wędlina z indyka, która wprost rozpływa się w ustach. Tak przygotowane mięsko można jeść zarówno na kanapkach, jak i na gorąco do obiadu. Jest pyszne! Składniki: ok. 650g – 700g piersi z indyka 3 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki(...)soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 łyżki oleju *** W blenderze miksujemy czosnek, przecier pomidorowy, paprykę, sól, pieprz oraz olej *** *** Przygotowaną mieszanką nacieramy filet z indyka i całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny *** *** Filet z indyka wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia. Rękaw szczelnie zamykamy, a na górze robimy małą dziurkę za pomocą wykałaczki lub igły *** *** Mięso zawinięte
Blog z ApetytemDziś proponuje przepis na filet z indyka z piekarnika pieczonego w woreczku. Indyka możemy podawać z ulubionym sosem do obiady lub serwować jako wędlinę na kanapki. Polecam Wszystkie przepisy będą dostępne na mojej stronie na Facebooku zachęcam do polubienia(...)www.facebook.com/KulinarneePrzygody/ Składniki: Filet z indyka 500 g miód łyżka sok z cytryny łyżka olej 2 łyżki łyżka sosu sojowego ( można dodać więcej dla lubiących słone lub zastąpić solą) pieprz ziołowy łyżeczka tymianek łyżeczka słodka papryka mielona łyżeczka Przygotowanie: Z podanych składników przygotować marynatę mieszając w miseczce wszystkie składniki ( Marynaty wychodzi więcej więc można jej użyć nawet
Kulinarne przygodyMakaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym Uwielbiam dania, które mają w sobie pełnię azjatyckich smaków. Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym taki własnie jest. Kupiłam u mnie na placu kapustę pak choi i przez kilka dni zastanawiałam się co z niej zrobić. Czy dodać do zupy, udusić, aż mój wzrok zatrzymał(...)składników nie pomaga ;) Tym razem się udało, obiad wyszedł pyszny i pełny smaku. Zatem zapraszam Was do wykorzystania tego przepisu, jest aromatyczny, z chrupiącym akcentem ! Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym ( dla 4 osób porcja ) 0.5 kg mięsa mielonego z indyka 1 kapusta pak choi 2 cm kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 5 łyżek sosu
Kuchnia na wzgórzuDzień dobry :-) Wrapy, na pewno lubicie, są idealne na przekąskę imprezową i nie tylko. Do środka możemy dodać nasze ulubione składniki i zawsze wyjdą smaczne. U mnie tym razem indyka zamarynowany w oliwie z kurkumą, słodką papryką , oprócz indyka jest rukola, suszone pomidory i zielone oliwki. Pyszne były, dodatkowo można zrobić ulubiony sos. Polecam i życzę Wam miłego piątku :-) Składniki(...)opakowania tortilli (u mnie 2 x po 5 szt.) około 500 g filetu z indyka świeża rukola suszone pomidory zielone oliwki kurkuma słodka papryka olej z suszonych pomidorów sól pieprz 1. Indyka kroimy w paski. Do miseczki dajemy trochę oleju z suszonych pomidorów, kurkumę i słodką paprykę, sól i pieprz, mieszamy i dodajemy pokrojonego indyka, mieszamy, żeby każdy
kruche babeczkiMięso z indyka jest smaczne, zdrowe i niskokaloryczne, szczególnie polecane przez dietetyków. Nie potrzebuję jednak specjalnej zachęty, bo uwielbiam każda część z indora. Dziś polecam bardzo niedoceniane w kuchni podudzia z indyka. To tanie mięso i znacznie smaczniejsze od piersi, którą bardzo łatwo przesuszyć. Danie przygotowane z podudzi indyka, przyciętych na kształt wieprzowych golonek najlepiej zjeść w domowym zaciszu(...)niestety do zjedzenia trzeba zaangażować paluchy. Podudzia wyposażone są w bardzo twarde ścięgna. I to jedyny minus tego kawałka mięsiwa z indyka. Dziś zapraszam na indycze golonki duszone w warzywach - sycące i smakowite danie. Indyk uduszony w warzywach jest mięciutki, dosłownie rozpływa się w ustach, a sos jest bardzo aromatyczny. Dodatkowo aromatyzowałam go kurkumą i imbirem. Zapraszam do przepisu! Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis na potrawkę z indyka inspirowany popularnym daniem, znanym jako strogonow. Od oryginalnego przepisu mój leży daleko. Jest zdecydowanie lżej, ale równie smacznie. Zachęcam do wypróbowania. Mięso z indyka to świetny wybór dla osób będących na diecie odchudzającej. Dlaczego? Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, przy dużym udziale białka. Zależało mi, żeby moja potrawka a la strogonow była lżejsza od tradycyjnego(...)Boeuf Stroganowa. Składniki na 4 porcje : udziec z indyka z kością i skórą ok. 1kg lub 600g mięsa gulaszowego z indyka włoszczyzna do ugotowania wywaru (marchew, pietruszka, cebula, kawałek selera korzeniowego, z ziarenka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu, łyżeczka soli, liść laurowy) lub 400ml wywaru warzywno-drobiowego 300g pieczarek pęczek młodej cebuli ze szczypiorkiem (wystarczą 3 niewielkie cebulki) 100ml białego
DietologPieczeń z indyka z sosem musztardowo – kurkumowym Jak obwieściłam co na obiad , miny nie były optymistyczne , ale …ja wiem co robię ..zazwyczaj Wiadomo , musztarda , indyk , jakoś do dzieci słabo to przemawia , bynajmniej moich Mimo wszystko, nie poddałam się . Hmm .. dziwne spojrzenia , kontrola w kuchni i wąchanie dania … taaa ..ale dałam radę , koniec końców , wtrząchnęli jak czekoladę(...)poprosili o jeszcze . Dość proste , ciekawe i smaczne Składniki : 1 szt, udo z indyka , bez kości , ze skórą ( nie pałka , tylko ta część nad nią Tak dla pewności ) 2 łyżki miodu ząbek czosnku 1/2 łyżeczki ,mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 2 łyżki oleju sos musztardowy : 2 łyżki masła 4 łyżki musztardy miodowej 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy
Ogrodnik w podróżyBezglutenowa panierka z mąki ryżowej do sznycla z indyka to zdrowsza opcja panierki tradycyjnej z bułki tartej. Kotlet z indyka w panierce z mąki ryżowej jest bardzo soczysty w środku, z zewnątrz zaś bardzo chrupiący. Panierka z mąki ryżowej bardzo dobrze trzyma się na sznyclu z indyka i łatwo ją przygotować. Dodatek imbiru sprawia, że kotlet staje się bardzo aromatyczny(...)przyjemny w smaku. Do panierki dodałam również odrobinę kurkumy, która nadała złocistego koloru i orientalnego smaku. Kotlety z indyka w panierce z mąki ryżowej, należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, wtedy będą bardzo chrupiące. Mąka ryżowa w przeciwieństwie do bułki tartej, w czasie smażenia, nie wchłania dużo tłuszczu i tak szybko się nie przypala, co niewątpliwie zachęca
Kuchcik gotujeDomowa wędlina z indyka jest pyszna, delikatna, wilgotna, aromatyczna, a najważniejsze wolna od środków konserwujących, w tym azotanów. Azotany to substacje konserwujące, które znajdzisz w prawie wszystkich sklepowych wędlinach. Są dodawane, by mięso się nie psuło. W diecie przyspieszającej przemianę materii są wykluczone. Dlaczego? Azotany opóźniają rozkład tłuszczów w mięsie, to samo robią w naszym organiźmie i to właśnie wtedy(...)próbujesz zrobić coś dokładnie odwrotnego, rozpuścić tłuszcz szybciej. Jednym słowe nie pomagają w odchudzaniu. Przygotowanie domowej wędliny z indyka jest bardzo proste, a możesz je wykorzystać nie tylko jako wędlinę na kanapkę, ale i na ciepło do obiadu. Kawałek upieczonego indyka z musztardą lub ketchupem owinięte w liść sałaty to doskonała przekąska w I fazie diety - szybka przemiana. Ponieważ filet
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mięso z indyka, w ogóle drób, często uważany jest za mięso nudne. Warto przygotować je w nieco nietypowy sposób, który z pewnością będzie ciekawą alternatywą dla tradycyjnego obiadu. Ok. 0,5kg. filetów z indyka Puszka (400ml.) mleka kokosowego Dwie duże cebule Imbir Papryka zielona Kurkuma Miód Limonka Kmin rzymski Kolendra Szczypiorek Ostra papryka Sól Pieprz Kasza orkiszowa Mięso z indyka(...)suszymy. Kroimy w kostkę, jak do gulaszu, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do drobiu (najlepiej użyć jak najbardziej naturalnej – warto sprawdzić, czy nie jest słona, żeby nie przesolić mięsa). Indyka dokładnie podsmażamy na patelni. Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy i dodajemy paprykę. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i zmniejszamy ogień. Przyprawiamy kurkumą i kminem rzymskim. Mięso dusimy
MarcinChefCzekoladowy indyk to idealna propozycja dla mięsożerców lubiących czekoladę fantastyczne połączenie gorzkiej czekolady, indyka, wina oraz chili. Danie jest łatwe w przygotowaniu i obłędnie smakuje. Czekoladowy indyk Coraz więcej osób w kuchni zaczyna eksperymentować – i bardzo nam się to podoba. Nam do tej pory nie przyszło by do głowy, że mięsa można połączyć z…czekoladą, aż do dzisiaj(...)Nasza dzisiejsza propozycja to indyk w czekoladzie na ostro. Do przygotowania sosu czekoladowego użyliśmy gorzkiej czekolady 90%, ale śmiało możecie użyć 70. Im bardziej gorzka czekolada, tym danie będzie wytrawniejsze. Nie tylko indyka można połączyć z czekoladą. Powiadają, że każdy rodzaj mięsa będzie idealnie smakować z sosem czekoladowym . Sprawdzimy i damy Wam znać. Tymczasem w naszej Ciasnej Kuchnia czeka
Ciasna Kuchnia