indyk - 7293 przepisów (strona:29/487)

Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym 148

Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym Uwielbiam dania, które mają w sobie pełnię azjatyckich smaków. Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym taki własnie jest.       Kupiłam u mnie na placu kapustę pak choi i przez kilka dni zastanawiałam się co z niej zrobić. Czy dodać do zupy, udusić, aż mój wzrok zatrzymał(...)składników nie pomaga ;) Tym razem się udało, obiad wyszedł pyszny i pełny smaku. Zatem zapraszam Was do wykorzystania tego przepisu, jest aromatyczny, z chrupiącym akcentem !   Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym ( dla 4 osób porcja ) 0.5 kg mięsa mielonego z indyka 1 kapusta pak choi 2 cm kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 5 łyżek sosu

Kuchnia na wzgórzu
Wrapy z indykiem, rukolą, pomidorem i oliwką 147

Dzień dobry :-) Wrapy, na pewno lubicie, są idealne na przekąskę imprezową i nie tylko. Do środka możemy dodać nasze ulubione składniki i zawsze wyjdą smaczne. U mnie tym razem indyka zamarynowany w oliwie z kurkumą, słodką papryką , oprócz indyka jest rukola, suszone pomidory i zielone oliwki. Pyszne były, dodatkowo można zrobić ulubiony sos. Polecam i życzę Wam miłego piątku :-) Składniki(...)opakowania tortilli (u mnie 2 x po 5 szt.) około 500 g filetu z indyka świeża rukola suszone pomidory zielone oliwki  kurkuma słodka papryka olej z suszonych pomidorów sól pieprz 1. Indyka kroimy  w paski. Do miseczki dajemy trochę oleju z suszonych pomidorów, kurkumę i słodką paprykę, sól i pieprz, mieszamy i dodajemy pokrojonego indyka, mieszamy, żeby każdy

kruche babeczki
Golonka z indyka duszona w warzywach 184

Mięso z indyka jest smaczne, zdrowe i niskokaloryczne, szczególnie polecane przez dietetyków. Nie potrzebuję jednak specjalnej zachęty, bo uwielbiam każda część z indora. Dziś polecam bardzo niedoceniane w kuchni podudzia z indyka. To tanie mięso i znacznie smaczniejsze od piersi, którą bardzo łatwo przesuszyć. Danie przygotowane z podudzi indyka, przyciętych na kształt wieprzowych golonek najlepiej zjeść w domowym zaciszu(...)niestety do zjedzenia trzeba zaangażować paluchy. Podudzia wyposażone są w bardzo twarde ścięgna. I to jedyny minus tego kawałka mięsiwa z indyka. Dziś zapraszam na indycze golonki duszone w warzywach - sycące i smakowite danie. Indyk uduszony w warzywach jest mięciutki, dosłownie rozpływa się w ustach, a sos jest bardzo aromatyczny. Dodatkowo aromatyzowałam go kurkumą i imbirem. Zapraszam do przepisu! Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Potrawka z indyka a la strogonow 221

Przepis na potrawkę z indyka inspirowany popularnym daniem, znanym jako strogonow. Od oryginalnego przepisu mój leży daleko. Jest zdecydowanie lżej, ale równie smacznie. Zachęcam do wypróbowania. Mięso z indyka to świetny wybór dla osób będących na diecie odchudzającej. Dlaczego? Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, przy dużym udziale białka. Zależało mi, żeby moja potrawka a la strogonow była lżejsza od tradycyjnego(...)Boeuf Stroganowa. Składniki na 4 porcje : udziec z indyka z kością i skórą ok. 1kg lub 600g mięsa gulaszowego z indyka włoszczyzna do ugotowania wywaru (marchew, pietruszka, cebula, kawałek selera korzeniowego, z ziarenka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu, łyżeczka soli, liść laurowy) lub 400ml wywaru warzywno-drobiowego 300g pieczarek pęczek młodej cebuli ze szczypiorkiem (wystarczą 3 niewielkie cebulki) 100ml białego

Dietolog
Pieczeń z indyka z sosem musztardowo – kurkumowym 163

Pieczeń z indyka z sosem musztardowo – kurkumowym Jak obwieściłam co na obiad , miny nie były optymistyczne , ale …ja wiem co robię ..zazwyczaj Wiadomo , musztarda , indyk , jakoś do dzieci słabo to przemawia , bynajmniej moich Mimo wszystko, nie poddałam się . Hmm .. dziwne spojrzenia , kontrola w kuchni i wąchanie dania … taaa ..ale dałam radę , koniec końców , wtrząchnęli jak czekoladę(...)poprosili o jeszcze . Dość proste , ciekawe i smaczne Składniki : 1 szt, udo z indyka , bez kości , ze skórą ( nie pałka , tylko ta część nad nią Tak dla pewności ) 2 łyżki miodu ząbek czosnku 1/2 łyżeczki ,mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 2 łyżki oleju sos musztardowy : 2 łyżki masła 4 łyżki musztardy miodowej 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy

Ogrodnik w podróży
Sznycle z indyka w panierce z mąki ryżowej 217

Bezglutenowa panierka z mąki ryżowej do sznycla z indyka to zdrowsza opcja panierki tradycyjnej z bułki tartej. Kotlet z indyka w panierce z mąki ryżowej jest bardzo soczysty w środku, z zewnątrz zaś bardzo chrupiący. Panierka z mąki ryżowej bardzo dobrze trzyma się na sznyclu z indyka i łatwo ją przygotować. Dodatek imbiru sprawia, że kotlet staje się bardzo aromatyczny(...)przyjemny w smaku.  Do panierki dodałam również odrobinę kurkumy, która nadała złocistego koloru i orientalnego smaku. Kotlety z indyka w panierce z mąki ryżowej, należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, wtedy będą bardzo chrupiące. Mąka ryżowa w przeciwieństwie do bułki tartej, w czasie smażenia, nie wchłania dużo tłuszczu i tak szybko się nie przypala, co niewątpliwie zachęca

Kuchcik gotuje
Wędlina z indyka bez azotanów. Dieta - szybka przemiana 358

Domowa wędlina z indyka jest pyszna, delikatna, wilgotna, aromatyczna, a najważniejsze wolna od środków konserwujących, w tym azotanów. Azotany to substacje konserwujące, które znajdzisz w prawie wszystkich sklepowych wędlinach. Są dodawane, by mięso się nie psuło. W diecie przyspieszającej przemianę materii są wykluczone. Dlaczego? Azotany opóźniają rozkład tłuszczów w mięsie, to samo robią w naszym organiźmie i to właśnie wtedy(...)próbujesz zrobić coś dokładnie odwrotnego, rozpuścić tłuszcz szybciej. Jednym słowe nie pomagają w odchudzaniu. Przygotowanie domowej wędliny z indyka jest bardzo proste, a możesz je wykorzystać nie tylko jako wędlinę na kanapkę, ale i na ciepło do obiadu. Kawałek upieczonego indyka z musztardą lub ketchupem owinięte w liść sałaty to doskonała przekąska w I fazie diety - szybka przemiana. Ponieważ filet

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Indyk w mleku kokosowym – orientalna potrawka na obiad 372

Mięso z indyka, w ogóle drób, często uważany jest za mięso nudne. Warto przygotować je w nieco nietypowy sposób, który z pewnością będzie ciekawą alternatywą dla tradycyjnego obiadu. Ok. 0,5kg. filetów z indyka Puszka (400ml.) mleka kokosowego Dwie duże cebule Imbir Papryka zielona Kurkuma Miód Limonka Kmin rzymski Kolendra Szczypiorek Ostra papryka Sól Pieprz Kasza orkiszowa Mięso z indyka(...)suszymy. Kroimy w kostkę, jak do gulaszu, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do drobiu (najlepiej użyć jak najbardziej naturalnej – warto sprawdzić, czy nie jest słona, żeby nie przesolić mięsa). Indyka dokładnie podsmażamy na patelni. Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy i dodajemy paprykę. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i zmniejszamy ogień. Przyprawiamy kurkumą i kminem rzymskim. Mięso dusimy

MarcinChef
Kremowy sos do indyka pieczonego 188

Kremowy sos do indyka pieczonego przygotowałam gdy w piekarniku piekł się w piekarniku mój pierwszy Indyk w maśle ziołowym. Sos przygotowałam na bazie tłuszczu zgromadzonego w brytfance w której piekł się indyk – taki tłuszcz jest najlepszym składnikiem na przygotowanie sosu. Składniki na: Kremowy sos do indyka pieczonego tłuszcz z dna brytfanki jedna łyżka mąki 3 […] The post Kremowy(...)indyka pieczonego appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Krokiety z indyka 187

święta przyrządziłam indyka z nadzieniem. Resztki mięsa i nadzienia wykorzystałam na krokiety. Tradycyjne krokiety to naleśniki nadziewane farszem, zwinięte w rulon, panierowane w jajku i bułce. Tak właśnie przyrządziłam krokiety z indyka, choć zamiast bułki użyłam zmielonych migdałów. Krokiety można faszerować na wiele sposobów! Świąteczne resztki czy rosołowe mięso są idealne na farsz do krokietów . Nadziewane naleśniki można zamrozić. Mniejszą(...)porcję można swobodnie przechować przez kilka dni w lodówce. Jeśli planuję przechować krokiety to panieruję je dopiero przed podaniem. Krokiety Składniki: 16 dużych krokietów 800 g pieczonego indyka, bez kości 1 duża cebula 2 jabłka 500 g nadzienia z indyka sól i pieprz do smaku 2 jajka i 5 czubatych łyżek bułki do panierowania, u mnie zmielone migdały Ciasto naleśnikowe

codojedzenia
Pieczona pierś z indyka z musztardowym sosem 313

Polecam prosty i smaczny sos musztardowy do pieczonego indyka. Dawno się przekonałam, że musztarda świetnie pasuje do drobiu. Kurczęce udka pieczone w musztardzie czy pierś z kurczaka w winnym sosie musztardowym to nasze domowe hity. Musztardę lubię bardziej niż ketchup, a ostra gruboziarniasta moim zdaniem jest najlepsza. Robiąc musztardowy sos dodaję również świeżo uprażonej gorczycy aby jeszcze badziej podkreślić smak(...)sosu. Co zaś do indyka to wydaje mi się, że to całkiem wygodnie zrobić obiad jedynie z piersi indyka, szybciej, a i ryzyko mnniejsze, że mięso będzie suche. Pieczona pierś z indyka Składniki: 8 porcji 1 kg piersi z indyka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól i czarny pieprz do smaku Sos musztardowy 500 ml bulionu

codojedzenia
Gulasz z indyka 165

Szybki gulasz z indyka to propozycja dla osób zabieganych i nie lubiących stać przy garach. W sklepach można kupić już pokrojone mięso z indyka, w skład którego wchodzą kawałki z różnych części indyka (bez skóry). Pozostałe składniki banalnie proste, ale jedzonko wychodzi pyszne i zdrowe.  Składniki: 600 - 700 g mięsa z indyka 2 średnie cebule 1 duża papryka(...)słupki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt duże paski. Cebulę i czosnek obrać, cebulę przekroić na pół i pokroić w pióra, a czosnek w plasterki. Z indyka jeśli mamy już pokrojonego, to ewentualnie powybierać żyłki. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć, następnie dodać mięso z indyka, wymieszać i dusić

Kuchcik gotuje
Pieczony udziec z indyka 206

Jeśli chodzi o mięso z indyka, to ja nigdy nie odmówię. Jak wiadomo indyk oprócz walorów smakowych jest jeszcze mięsem zdrowym i chętnie spożywanym. Udziec pieczony ma soczyste delikatne wnętrze i chrupiącą skórkę, a wszystko to za sprawą użytej do posmarowania marynaty. 1 udziec z indyka (około 1 kg 20 dag) 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka imbiru(...)dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.  Dno naczynia, w którym będzie się piekł indyk wysmarować olejem, włożyć udziec i polać marynatą znajdującą się w naczyniu po wyjętym z lodówki indyku.  Indyka piec najpierw  40 minut pod przykryciem w temperaturze 190 stopni

Kuchcik gotuje
Ziemniaki w mundurkach z aromatycznym farszem z indyka z szybkowaru 220

Ziemniak - niby takie zwyczajne warzywko, a można z niego wyczarować wielce smaczne i aromatyczne danie. Farsz do ziemniaków przygotowałam z filetu indyka z dodatkiem kremówki oraz orzeźwiającej kolendry. Indyk świetnie komponuje się także z innymi ziołami, więc jeśli nie masz kolendry, użyj innego, świeżego zioła. Jeżeli wolisz, aby farsz był mniej zbity, dodaj(...)niego nieco więcej kremówki. Nie przesadź z solą - indyk jest bardzo delikatnym mięsem i bardzo łatwo go przesolić. Obrany, gorący ziemniak, polany masłem smakuje wybornie! Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 16 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 5 Farsz z filetu indyka - ilość na 10 ziemniaków Ja zużyłam do 5 ziemniaków połowę jego ilości. Składniki  440 dag filetu

Szybko Szybkowar
Indyk wolno gotowany. Wychodzi mięciutki, jest też dużo pysznego sosu. PRZEPIS 79

Indyk często wychodzi suchy, ale nie z tego przepisu. Mięso wręcz rozpływa się w ustach i zanurzone jest w niezwykle aromatycznym sosie. To dzięki wolnemu gotowaniu. Duszenie trwało aż 4 godziny na bardzo małym ogniu. Wyszło pyszne, więc było warto tak długo czekać. Przepis na indyka wolno gotowanego Składniki: Około 1,2 kilogramowa pierś z indyka , 2 cebule, 2 ząbki(...)czosnku, szklanka wytrawnego białego wina, łyżka mąki pszennej, olej pół na pół z masłem, łyżeczka gładkiej musztardy, liście laurowe, ziele angielskie, suszony tymianek, sól, pieprz. Jak zrobić wolno gotowanego indyka? Pierś obficie oprósz solą i pieprzem, natrzyj – odstaw do zamarynowania, najlepiej na całą noc, minimum na kilka godzin. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i masła

Kulinarna Polska