Chciałoby się rzec, że to będzie zdrowe danie. Zapiekany filet z indyka na warzywach, samo zdrowie. Jednak mamy tutaj dodatek majonezu i sera żółtego. Jeśli więc liczycie kalorie, to nie jest wersja przepisu dla Was. Jeśli jednak jesteście na diecie low-carb, śmiało przyrządzajcie to danie. Dzięki zastosowaniu warstwy majonez+ser, mięsko jest mięciutkie i wilgotne, a w samym daniu(...)powstaje pyszny sosik. Jeśli lubicie drób pieczony to wiecie, że często z piekarnika wychodzi on suchy i wiórowaty. Tutaj jest inaczej. Mięso indyka smakuje wybornie. Sos powstały z majonezu, mięsa i warzyw jest dobrze doprawiony czosnkiem, co nadaje daniu charakteru a warzywa nie są breją, tylko komponują się z całością idealnie. My pałaszujemy takie danie samo, ale sprawdzi się idealnie
Mieszam w Garnkuwłoski specyfik? Skąd by jednak nie pochodził, to każdy zgodzi się z tym, że pomaga w wyczarowaniu cudów. Ja dzisiaj zapraszam do spróbowania szybkiego i smacznego tagliatelle z indykiem i szpinakiem. Składniki: 150g makaronu tagliatelle 200g mięsa z indyka 400g świeżego szpinaku 300ml śmietany kremówki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju sól cukier kilka kropel octu(...)Przygotowanie: Mięso z indyka kroimy w średniej wielkości kawałki. W tym przepisie użyłem dostępnego w moim sklepie tzw. gulaszowego z indyka. Można jednak wykorzystać zarówno filet z udźca czy piersi indyka, a nawet filet z kurczaka. Sos sojowy, olej, kilka kropli octu, sporą szczyptę cukru mieszamy do rozpuszczenia i dokładnego połączenia składników. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso i odstawiamy
Jacob TastesNasz ulubiony udziec z indyka, bardzo czosnkowy, idealnie wysmażony (to za sprawą małych kawałków), przepyszny. To idealna propozycja dla wszystkich wielbicieli indyka, ale nie tylko, zasmakuje również tym, którzy za tym gatunkiem mięsa nie przepadają. Duża ilość czosnku sprawia, że mięso nabiera zupełnie innego posmaku, nie smakuje indykiem, a z doświadczenia wiem, że nie każdy za nim przepada. Warto spróbować(...)wersji, wszak indyk to wartościowe, dietetyczne mięso. Ja wybieram zawsze kawałki z małych sztuk. W moim odczuciu takie są najsmaczniejsze. Dodatkowo każdy udziec dzielę jeszcze na 3-4 części, by równomiernie się obsmażał (kość dokładnie wycinam i odkładam na rosół). Od jakiegoś czasu smażę mięso na znacznie większej ilości tłuszczu niż kiedyś, lepiej się ono obsmaża, a skórka jest bardziej
Smaczne Zdrowewiecie ostatnio częściej niż mięso z kurczaka robię mięso z indyka (jak już musi być mięso). Dla mnie indyk jest smaczniejszy i mam nadzieję, że mniej nafaszerowany chemią niż kurczak, chociaż teraz to nigdy nic nie wiadomo :( Straszne to. Indyk tym razem z bardzo zdrową kurkumą, mniej zdrową śmietaną i musztardą. Wyszedł bardzo smaczny, do tego natka pietruszki i kasza(...)bulgur :) Obiadek gotowy :))) Składniki: filet z indyka kurkuma (ja lubię to daje dużo) 2 kopiate łyżeczki musztardy miodowej 3/4 szklanki śmietany 30% (wiem, wiem ) 1 większa cebula 2 ząbki czosnku masło klarowane sól pieprz natka pietruszki Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażam pokrojoną cebulę, dodaje pokrojonego w porcje indyka i smażę. Następnie dodaję czosnek (pokrojony drobniutko), kurkumę. W międzyczasie gotuję
kruche babeczkijakiegoś czasu mamy mocne postanowienie, aby zmienić naszą dietę i zacząć się zdrowo odżywiać. Tym razem postanowiliśmy przygotować niezwykle lekki posiłek - filet z indyka w tymianku z warzywami na parze. Danie możemy podać zarówno z ryżem , kaszą jaglaną , kaszą gryczaną , czy warzywami gotowanymi na parze . My wybraliśmy właśnie warzywa gotowane na parze... jeszcze nie ma sezonu na świeże, więc skorzystaliśmy(...)gotowej, mrożonej mieszanki. Filet z indyka w tymianku z warzywami na parze - przepis: Warzywa gotujemy na parze przez ok. 12 minut Do miski dodajemy listki tymianku, trochę bazylii, oliwę i całość dokładnie mieszamy. W przygotowanej marynacie obtaczamy mięso, dodajemy sól i pieprz. Marynowane mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 20 minut. Smacznego! Post Filet
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Już na sam widok zdjęcia cieknie ślinka, prawda?! Dziś zapraszam Was na przepyszne roladki z indyka! Nadziewane w środku warzywami i zapieczone w cieście francuskim tworzą fantastyczne danie, którego nie powstydziłaby się dobra restauracja. Są świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i np. imprezowe danie. Podane z ulubioną, lekką sałatką albo sosami ( czosnkowy pasuje rewelacyjnie! ) zachwycą podniebienia nawet najbardziej(...)wybrednych smakoszy! Koniecznie spróbujcie! Ps. od jakiegoś czasu zdecydowanie chętniej niż po indyka na wagę sięgam po indyka pakowanego . Zwracam jednak uwagę na jego jakość i wybieram te najlepsze – oznaczone certyfikatami. Dzięki temu mam pewność, że mięso to, na każdym etapie produkcji było traktowane z należytym szacunkiem, tzn. zgodnie z zachowaniem odpowiednich standardów. Zachowane zostały prawne wytyczne, a mięso przygotowano
Ostra na SłodkoMięso z indyka słynie ze swoich walorów zdrowotnych – polecane jest przy dietach antyalergicznych i niskokalorycznych. Ze względu na niską zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka, jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne. Ze względu na delikatność smaku doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, które można dobrać według gustu – od słodkich, poprzez łagodne, ziołowe do pikantnych. Zajrzyjmy do kuchni węgierskiej – P iersi(...)indyka z szynką czyli Sonkás pulykamell . Składniki: - 2 piersi z indyka (każda ok. 800g) - 250g szynki w plasterkach (u mnie szwarcwaldzka) - 2 kwaśne jabłka (dałam bramley) - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz - liście laurowe - masło - natka pietruszki (u mnie suszona) Dodatkowo: - sznurek lub siatka masarska Przygotowałam 2 piersi z indyka. Dobrze, gdy będą ze skórą (moje były bez, ale można
mojewypiekiinietylkoWigilię polskie stoły uginają się od pierogów, karpia czy też kapusty z grochem. W Brazylii zaś stoły uginają się pod ciężarem przede wszystkim pieczonego indyka. W brazylijskich domach w ten dzień nie może go zabraknąć. U nas go zabrakło gdyż w tym roku to nie Brasileiro królował w kuchni lecz Ukochana Teściowa. Dlatego też i post spóźniony. Tę piękne zdjęcia(...)które prezentujemy są z dzisiaj. Nasz indyk pojawił się na otwarcie Nowego Roku 2016. Nie mógł się pojawić na stole sylwestrowym gdyż byłoby to sprzeczne z brazylijską tradycją nie spożywania co do zasady ptactwa na Sylwestra gdyż może to przynieść same nieszczęścia w nowym roku. Dlaczego? Ptactwo moi Państwo swym dzióbkiem grzebie "do tyłu", a to oznaczałoby "cofnięcie się
Smaki BrazyliiDziś sięgamy po indyka! A dokładnie to filet z indyka – mięso niesamowicie soczyste, delikatne , smaczne, i takie po które z przyjemnością sięga na zmianę z kurczakiem. Mam dla Was przepis na przepyszne roladki z indyka nadziewamy kaszą gryczaną niepaloną oraz cebulką. Podaje z chrupiącymi brokułami tworzą przepyszne danie – idealne na obiad. Smaczne, lekkie i dietetyczne! Takie roladki(...)indyka są świetnym pomysłem nie tylko na rodzinny, smaczny obiad, ale też imprezowe danie na ciepło – gwarantuję, że każdy będzie oblizywał się ze smakiem. Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z indyka – 2 porcje * kasza gryczana niepalona – ok. 100 g * duża cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka * olej do smażenia * bulion warzywny
Ostra na SłodkoDziś sięgamy po indyka! A dokładnie to filet z indyka – mięso niesamowicie soczyste, delikatne , smaczne, i takie po które z przyjemnością sięga na zmianę z kurczakiem. Mam dla Was przepis na przepyszne roladki z indyka nadziewamy kaszą gryczaną niepaloną oraz cebulką. Podaje z chrupiącymi brokułami tworzą przepyszne danie – idealne na obiad. Smaczne, lekkie i dietetyczne! Takie roladki(...)indyka są świetnym pomysłem nie tylko na rodzinny, smaczny obiad, ale też imprezowe danie na ciepło – gwarantuję, że każdy będzie oblizywał się ze smakiem. Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z indyka – 2 porcje * kasza gryczana niepalona – ok. 100 g * duża cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka * olej do smażenia * bulion warzywny
Ostra na SłodkoMieliśmy już na naszym blogu dania z żołądków i wątróbek , dzisiaj przyszedł czas na serca. I tym razem drobiowe i, jak to u mnie, z indyka. Ale tak jak w poprzednich naszych daniach z podrobów drobiowych, nie muszą być one wcale z indyka. Akurat dzisiejszy przepis zdaje się częściej bazować na sercach z kurczaka. Można ich więc z powodzeniem użyć(...)skład, nasz „gulasz” będzie pasował do wszystkich z nich. Z drugiej jednak strony możemy podać go zupełnie bez niczego jako pełnowartościowe danie samo w sobie. Gulasz z serc z indyka 2015-05-14 12:28:15 Proste, kolorowe i apetyczne danie dla tych, którzy lubią podroby. Składnikami i sposobem wykonania nawiązuje do węgierskiego gulaszu. Można podawać samodzielnie, albo z ziemniakami
Kulinarna PokusaAromatyczna pierś z indyka to danie które do zrobienia nie wymaga wiele składników. Podstawą są tutaj przyprawy, które czynią cuda z każdą potrawą. Warto zawsze mieć w spiżarce puszkę pomidorów a w zamrażarce po porcjowaną pierś z indyka. Dzięki temu jeśli nie mamy pomysłu na obiad albo jeśli nie możemy wyjść po zakupy, zawsze możemy przyrządzić szybkie(...)smaczne danie z kilku tylko składników. Składniki: pierś indyka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka kolendru 1 łyżeczka imbiru pół łyżeczki cynamonu 2 goździki pół łyżeczki sproszkowanej chili pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki kardamonu 3 łyżki sosu sojowego sól pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Cebule pokroić w drobną
Mama Gotujeprzygotowanie własnej domowej wędliny, zważywszy że nie jest to trudne, a na dodatek taniej nas wyjdzie ! No i – wiemy, co jemy! Do przygotowania tej domowej wędliny z indyka potrzebny nam będzie szynkowar , który wypełniamy przygotowanym mięsem, wkładamy do większego garnka z wodą i gotujemy. Po niecałej godzinie mamy pyszną domową wędlinę, którą możemy zjeść na ciepło do obiadu wraz(...)sosem, jaki wytworzy się podczas gotowania. Gotową szynkę możemy również schłodzić i używać jako wędliny na kanapki. Składniki: 80 dag piersi z indyka 1,5 papryczki chipotle 50 g startego parmezanu 4 łyżki octu balsamicznego garść świerzych liści szpinaku 2 łyżki tymianku 2 łyżki bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Domową szynką z indyka przygotujemy przy użyciu szynkowaru . Pierś z indyka
Moja DelicjaIndyk - produkt przeznaczony do wariacji. Zaskakujące, ile różnych dań można z niego wyczarować. Aż się chce poddawać go eksperymentom! Staramy się jeść lekkostrawnie i choć kochamy gotować, to uwielbiamy też, gdy potrawy praktycznie robią się same, dlatego najczęściej stawiamy na pieczenie 'ptaka' w naczyniu żaroodpornym. Nie możemy jednak być monotematyczne, więc... eksperymentujemy. I tak powstało to cudo - indyk pieczony(...)słodo-ostrymi warzywami karmelizowanymi. Opisać Wam to danie jednym słowem? POEZJA! Ale po co opisywać, jak można się przekonać! :) Zapraszamy do stołu, i zachęcamy: Zróbcie to! SKŁADNIKI: - pierś z indyka, - 2 główki czosnku, - przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny, bazylia, - odrobina oleju, - winogrona (3-4 małe kiście), - 3 plasterki żółtego sera, - trochę leniwych pierogów ('wczorajsze' się świetnie nadają), SKŁADNIKI NA WARZYWA
Wypisz WymalujKotlety siekane z kurczakiem jadłam wielokrotnie i w sumie zawsze mi smakowały (głównie dlatego, że jadaliśmy je z surówkami z kapusty – dla mnie połączenie idealne). Tym razem użyłam indyka, który zajmował tylko miejsce w zamrażalniku. Co do rodzaju mięsa, można oczywiście wykorzystać kurczaka, ale wiecie jak to jest teraz z kurczakiem. Jakościowo jednak indyk wygrywa. Składniki(...)piersi z indyka pół małego pora (biała część) pół cukinii pół czerwonej papryki 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 3/4 łyżeczki curry pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 12 kotletów) Piersi z indyka kroimy w małą kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w kostkę paprykę i cukinię, poszatkowany por, jajka, mąkę, przyprawy
Kardamonovy