Prosty w wykonaniu chleb pełnoziarnisty z dodatkiem kminku. Chleb przygotowałam na bazie zaczynu czasami zwanego zakwasem drożdżowym. Zakwas drożdżowy przygotowujemy w następujący sposób, tj. 1/2 opakowania drożdży świeżych mieszamy z 6 łyżkami mąki pełnoziarnistej, dodajemy 2 szczypty soli, płaską łyżeczkę cukru i 1/2 szklanki letniej wody. Mieszamy składniki. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie przykrywamy miskę szczelnie folią(...)łyżki oleju rzepakowego Wszystkie w/w składniki zagniatamy rękoma, dość energicznie i wyrabiamy minimum 15 minut (ćwiczymy ręce dziewczyny ;-) ). Odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie chleb uformuj w pożądany kształt np. przekładając go do koszyczka wiklinowego. Odstawiamy na kolejne 40 minut. Przekładamy na blachę i pieczemy godzinę. Ja chleb piekę na 4 w piekarniku gazowym
SMYKWKUCHNIDlaczego nie wolno karmić ptaków chlebem? Dlaczego nie wolno karmić ptaków chlebem? Wielu z nas ma zwyczaj karmienia ptaków chlebem, jednak niewielu zdaje sobie sprawę, że jest to szkodliwe dla tych pięknych stworzeń. W tym artykule dowiemy się, dlaczego nie powinniśmy karmić ptaków chlebem i jakie są alternatywne sposoby żywienia ich. 1. Chleb nie jest odpowiednim pożywieniem dla ptaków Chleb(...)jest bogaty w węglowodany i niskowartościowe składniki odżywcze. Ptaki potrzebują jednak zróżnicowanej diety, bogatej w białko, tłuszcze, witaminy i minerały. Karmienie ptaków jedynie chlebem może prowadzić do niedoborów żywieniowych i osłabienia ich zdrowia. 2. Chleb może powodować problemy zdrowotne u ptaków Chleb jest trudny do strawienia dla ptaków, zwłaszcza dla tych o małych żołądkach. Nadmierna konsumpcja chleba może prowadzić
Żyję by jeśćPrzepis na ten chleb pochodzi z mojego archiwum z roku 2014. Pomyślałam, że warto nim się podzielić. Może zechcecie go upiec?. Moje wspomnienia również wówczas pisane. Jak to wspomnienia nie zmieniają się z upływem lat, ale czas mojej przygody z chlebem już tak. Chleb piekę od 20 lat. Pieczenie chleba w moim rodzinnym domu było nie tylko wielkim świętem(...)też nie lada wyzwaniem dla Mamy. Będąc wówczas dzieckiem, pamiętam te chwile do dzisiaj. Już wieczorem na dzień przed pieczeniem chleba Mama krzątała się w kuchni jak żadnego innego wieczoru. Najpierw przynosiła dużą drewnianą dzieżę z pomieszczenia graniczącego z kuchnią. To w nim znajdowały się miedzy innymi zapasy zboża i mąki. W drewnianej dzieży na dnie w kąciku przysypany mąką
Leśny Zakątekpękać, nie mam pojęcia czemu. Zaraz spróbuję je jakoś uratować, może uda mi się coś z nimi zrobić i przepis pojawi się jednak na blogu. Ale do rzeczy. Chleb razowy z żurawiną i orzechami włoskimi można spokojnie podciągnąć pod przepis świąteczny, z wiadomych względów. Najlepszy jest oczywiście zaraz po zrobieniu, później jest tylko bardzo smaczny. Zresztą co ja Wam tutaj(...)będę czarować, właściwie każdy chleb jest najsmaczniejszy parędziesiąt minut po upieczeniu. Z masłem i odrobiną soli. W związku z tym, że od roku piekę chleby sama w domu, sprawiamy sobie przyjemność takimi małymi rzeczami. Bardzo Wam to polecam. Dzisiejszy przepis jest jednym z prostszych. Łączymy ze sobą dwa rodzaje mąk, jest tutaj ciepła woda, suszone drożdże, dodatki. Tutaj
KardamonovyZapiekany chleb z żółtym serem – HIT każdej imprezy! Szukacie pysznych i prostych przepisów, które sprawdzą się na spotkaniach z rodziną, przyjaciółmi, a nawet na grillu. Dziś mam dla Was jeden z nich. HIT każdej naszej imprezy i wspólnego grillowania. Zapiekany chleb z żółtym serem . Prosty w przygotowaniu i niebywale pyszny. Korzystając z tego przepisu w kilka chwil zmienicie zwykły(...)bochenek chleba w imprezową przekąskę, która kusi smakiem i wyglądem. Chrupiące pieczywo z rozpływającym się w ustach serem i masełkiem czosnkowym. Nic tylko prosić o dokładkę. Przepis jest naprawdę prosty. Przygotujecie go z minimalnej ilości składników. Tu podstawą smaku jest dobrej jakości ser. Tu on sprawia, że inne dodatki są zbędne. Ja sięgnęłam po Rycki Koneser. Ser, który pokochała cała
Słodkie okruszkiChleb ziemniaczany z płatkami owsianymi. Domowy chleb z ziemniakami i płatkami owsianymi jest pyszny na kanapki , idealny dodatek do zupy i wspaniały do zapiekania . Chleb, który pachnie niesamowicie gdy się piecze i ten niepowtarzalny smak. Niesamowicie puszysty chleb dzięki zawartości ziemniaków, jest to chleb , który długo zachowuje swoją świeżość. Jest to świetny sposób na pozbycie się zalegających ziemniaków po obiedzie(...)objętość. Może zająć to około 1 godziny. Następnie wyłóż ciasto na blat i uformuj podłużny bochenek. Keksówkę o wymiarach 10 x 20 cm wysmaruj tłuszczem i przełóż ciasto na chleb. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut. Za pomocą pędzelka posmaruj wierzch chleba wodą i posyp płatkami owsianymi. Piekarnik nastaw na 180°C i piecz chleb przez 40 minut
Zdrowy Styl JoannyPamiętam jak parę lat temu mówiłam, że w życiu nie zabiorę się za robienie chleba w domu. W życiu! A jak usłyszałam słowo „zakwas na chleb”, robiło mi się słabo. A teraz proszę bardzo jakie cudawianki robię. Jedyne chyba jeszcze czego nie piekłam to klasycznego białego pieczywa na zakwasie. Zrobię je na pewno. Najwyżej mi nie wyjdzie. Przedwczoraj(...)przypomniałam sobie, że My kończy się pieczywo i powinnam już zabierać się za dokarmianie zakwasu. Jeżeli robimy chleby na zakwasie trzeba się za nie zabrać paręnaście godzin wcześniej. To nie jest tak, że tu się wymiącha, tam się wymiącha, potem za dupę do pieca i gotowe. No nie. Przygotowywanie takiego chleba musi potrwać. Więc… przypomniałam sobie o chlebie
KardamonovyDziś na blogu pojawia się kolejny przepis na domowy chleb na zakwasie. To chleb, który bardzo lubimy w naszym domu i, który bardzo często pojawia się na naszym stole. Dlatego też na blogu znajdziecie sporo przepisów na pieczywo na zakwasie w różnych proporcjach i odmianach, a także z różnymi dodatkami. Dzisiejszy to chleb pszenno-żytni na zakwasie z siemieniem(...)inne. Mogą to być na przykład pestki dyni czy też słonecznika, albo zrobić jakiś mały miks. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inny przepisy na domowe pieczywo na zakwasie: Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie Chleb mieszany
Kulinarne przygody GatityCzytając i analizując materiały z różnych źródeł na temat pieczenia chleba, sama musiałam pewne informacje zrozumieć i je przyswoić. Nie było to łatwe na początku mojej przygody z pieczeniem chleba. Myślałam, że być może jestem oporna na ten rodzaj wiedzy. Dopiero z upływem czasu i pieczeniu kolejnych bochenków wszystko zaczęło się układać w całość. Przypomnę, że początki mojej przygody(...)pieczeniem chleba sięgają 2005r. Domowi piekarze tak naprawdę nie muszą znać chemicznego składu mąki i tych wszystkich pojęć z tym związanych. Jednak pieczenie chleba w domu zobowiązuje do poznania chociażby ogólnej wiedzy na temat różnych gatunków mąki i ich zachowania podczas przygotowywania ciasta chlebowego. Na uwagę zasługuje mąka żytnia począwszy od tej białej po razową. To z niej chleby
Leśny ZakątekNiektórzy nie wyobrażają sobie śniadania czy kolacji bez chleba lub bułek. Zapiekany chleb Jeśli znudziły się Wam standardowe kanapki na zimno warto sięgnąć po coś nowego. Może zapiekany chleb? Kształtem nie przypomina on kanapki ale kryje w środku wiele pyszności, które na kanapce możemy znaleźć. Ser jest oczywiście podstawowym składnikiem jakego użyłam do przygotowania zapiekanego chleba. Roztopiony i ciągnący się(...)pieczarek 30 dkg cukinii 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 14 dkg szpinaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki zielonego pesto 25 dkg sera żółtego np. Gouda chleb Jak przygotować chleb nadziewany serem i szpinakiem . Z okrągłego chleba odkroić wierzchnią warstę, około 3 centymetry. Po odkrojeniu piętki, wydrążyć chleb wewnątrz dochodząc prawie do skórki ale pozostawiając około
mecookschleba Chleb ma moc niebywałą, więc chylimy przed nim czoła. On usta krzyczące zamknie i serce otworzyć zdoła.” Fraszki o chlebie z notatnika Mariana Karczmarczyka . Zapraszam po przepis na najlepszy chleb tostowy. Składniki na 2 formy keksowe o wymiarach 30 cm x 12 cm: - 6 i 1/4 szklanki Strong White Flour (w oryginale mąka tortowa) - 263 ml letniej wody(...)odgazować. Następnie formujemy 2 podłużne bochenki. Wkładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut (u mnie ponownie w piekarniku). Wyrośnięte chleby smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut. Upieczone bochenki wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Najlepszy chleb tostowy to nazwa nie na wyrost
mojewypiekiinietylkoOryginalny przepis na chleb drożdżowy znajdziecie u Ani na blogu Kuchennymi drzwiami To była czerwcowa piekarnia w 2016r. Ja podaję dwa przepisy na ten chleb. Na zakwasie i na drożdżach. W jednym i drugim zamiast mąki pszennej dałam orkiszową jasną. Poza tym ciasto drożdżowe po wyjęciu z lodówki wyrastało o wiele dłużej niż w przepisie. Zwracam na to uwagę(...)minutach włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika. Sól, ważny dodatek nie tylko smakowy! Pomaga ustabilizować miąższ pieczywa przez wzmocnienie glutenu, ciasto mniej się klei przez co łatwiej formować bochenki i chleb jest bardziej pulchny. 1 łyżeczka z pełną górką waży 11g i stanowi 2% mąki użytej do wypieku tego chleba. Ważymy mąkę zważmy i sól. Soli można dodać mniej niż
Leśny ZakątekDzisiaj po przerwie świąteczno-noworocznej powracam do Was z chlebkiem. Chlebem pszennym, ale nie byle jakim. Kto śledzi blog ten wie, że uwielbiamy dodatki do chleba domowego czy to w postaci różnego rodzaju nasionek czy też przypraw jak zioła prowansalskie, kminek czy tez oliwki lub suszone pomidory. Zwykłym pszennym chlebem, bez dodatków, również nie pogardzimy. Dzisiaj padło na dodatek ziół(...)prowansalskich, dzięki czemu chleb nabiera pięknego aromatu i niepowtarzalnego smaku. Taki ziołowy chleb doskonały jest do serów ale nie tylko. Przepis na ten wypiek jest niezwykle prosty i został gdzieś wyczochrany w odmętach internetu. Jak tylko odnajdę te odmęty, to podlinkuję. Chleb jest bardzo prosty, nie wymaga długiego wyrabiania. Jedyna niedogodność, że nastawiamy go dzień przed pieczeniem – na wieczór
Mieszam w Garnkubyło już dawno żadnego przepisu na chleb. Dzisiaj więc przepis na chleb razowy z mąki orkiszowej i niewielkim dodatkiem mąki żytniej. Chleb jest aromatyczny, długo pozostaje świeży. Ma fajny miąższ z dużymi dziurkami. Jak to zwykle u mnie, chleb powstał z konieczności, bo potrzebowałam wykończyć mąkę razową orkiszową i resztkę mąki żytniej chlebowej. Chleb przechowywany nawet 5 dni w ściereczce(...)lnianej nie traci aromatu. Bardzo lubię piec chleb w domu. To oczekiwanie na wyrastanie i potem niesamowity zapach, który unosi się nawet na korytarzu. Uwielbiam chleby żytnie, ale do nich trzeba dojrzeć, bo nie każdemu smakują. W takim wypadku, warto mieszać różne rodzaje mąki. Co jeszcze fajne w wypadku chlebów żytnich to fakt, że nie wyrabia się ich. Ciasto wystarczy
Mieszam w Garnku