kolejny raz „zobaczymy się” w styczniu. Zatem szczęśliwego nowego roku, bawcie się dobrze i takie tam. Znowu poczułem potrzebę opracowania jakiejś receptury chlebowej. Znaczy, prawdę mówiąc, skończył się nam chleb, a nie chciałem znowu robić takiego samego co zawsze. Coś zmienić chciałem. I tak właśnie powstał ten chleb. Pomyślałem chwile co do czego dodać i w jakich proporcjach(...)mamy pyszny chleb ziołowy. Ze sporym dodatkiem maki żytniej więc i też taki wyraźny, z charakterem. Dokładnie taki jak lubię. Chociaż wyrabianie chleba z taką ilością maki żytniej to koszmar, bardzo się klei. Dlatego też raczej polecam użycie robota kuchennego. Ja bym się nie porwał na ręczne wyrabianie. Ręcznie to ja lubię pszenne ciasto wyrabiać. Jest przyjemne i wdzięczne
Marder&Marder Manufacturesumie takie wpadki czasami fajnie wyglądają, pokazują naturalność i prawdziwość moich przepisów. Więc jeśli już mamy to wyjaśnione, to przechodzimy do właściwej części . Robiłem jakiś czas temu ten chleb, ale w formie formowanego bochenka, nie z foremki tak jak teraz. Dokładnie ten sam przepis, ale tym razem chciałem go upiec w foremce. Zdecydowałem się wrzucić to na bloga jako nowy(...)przepis, bo właściwie jest to zupełnie inny chleb, mimo, że według tego samego przepisu. Inny sposób pieczenia daje zupełnie inny efekt końcowy. Inaczej będzie smakował chleb w formie formowanego bochenka, a inaczej zrobiony w foremce. A jeszcze inaczej, gdybyście taki bochenek zdecydowali się upiec w naczyniu żeliwnym. Po prostu temperatura ma inny dostęp do chleba, w inny sposób
Marder&Marder ManufactureNajlepszy chleb bezglutenowy z ziemniakami Jeśli z powodów zdrowotnych musicie unikać glutenu, wiecie, że dobry, miękki chleb bezglutenowy to rzadkość. Trudno też upiec idealny bochenek bez glutenu w warunkach domowych, bo pieczywo bezglutenowe rządzi się swoimi prawami, a sposób przygotowania odbiega od przepisów na tradycyjne ciasto na chleb. Dziś zapraszam na najlepszy chleb bezglutenowy z ziemniakami - prosty, puszysty(...)miękki, idealny do zdrowych kanapek :) Najlepszy chleb bezglutenowy jest miękki i puszysty dzięki sporej ilości ziemniaków. Oprócz tego zawiera też zdrową mąkę gryczaną, a także mąkę ryżową i skrobię ziemniaczaną. Żadnych gum, konserwantów i innych dziwnych składników. Do przyrządzenia tego chleba będzie Wam potrzebny blender, najlepiej kielichowy, a także długa foremka keksówka - z podanych proporcji upieczecie spory bochenek chleba
Lekcje w kuchniCzas czytania: 2 min Chleb żytni i to w 100% żytni, upiekłam go specjalnie, aby móc przygotować idealny kwas buraczany. Najlepszy kwas buraczany uda się tylko z kromką prawdziwego żytniego chleba. Chleb jest przygotowany na zakwasie żytnim oraz mąki żytniej typu 2000 i 720 to składniki, które koniecznie musicie zakupić! Procedura przygotowania chleba jest trójfazowa. Zaczynamy 16 godzin przed pieczeniem(...)chleba, najpierw przygotowujemy zaczyn, który pracuje przez około 12 godzin. Po tym czasie mieszamy ciasto właściwe, przelewamy do keksówki, a po wyrośnięciu ciasta pozostaje nam ostatni etap, czyli pieczenie . Pieczenie jest dość nietypowe, bo wyrośnięte ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika , a nie jak zazwyczaj do gorącego! Bardzo ważne, aby chleb, który wstawiamy do piekarnika, wcześniej zwiększył swoją objętości, nie wstawiajcie
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Kolejny chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim i prażonymi nasionami słonecznika. Chleb upiekłam w garnku żeliwnym dzięki temu, ma piękną chrupiącą i bardzo smaczną skórkę. Miąższ chleba jest jasny miękki, lekko wilgotny i pięknie pachnie. Zapach zawdzięcza prażonym nasionkom słonecznika i oczywiście zielonym listkom czosnku niedźwiedziego. Podczas pieczenia w domu unosi się cudowny aromat, który sami musicie(...)poczuć! Przepis na tę wersję chleba jest błyskawiczny i nie wymaga długiego czasu fermentacji, a ciasto mieszamy przy użyciu łyżki, więc nawet mikser nie będzie Wam potrzebny. Jeśli nie macie garnka żeliwnego, to nic nie szkodzi, bo można upiec go w naczyniu żaroodpornym z pokrywką lub ceramicznym typu garnek rzymski. Jeśli i takich naczyń również nie posiadacie, to możecie użyć
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Szybki przepis na chleb pszenny z płatkami owsianymi przygotowanie ciasta na chleb zajmuje tylko kilka minut. Można więc przygotować je rano przed pracą, a po powrocie do domu upiec pyszny chleb. Moje ciasto wyrastało 2 godziny, ale spokojnie proces ten może trwać nawet 10 godzin. Po czasie wyrastania należy uformować bochenek w dowolnym kształcie. Przygotowany chleb(...)umieszczamy w foremce i czekamy około 30 minut, aż wyrośnie. Chleb pieczemy w wysokiej temperaturze z parą, niestety nie wszystkie piekarniki posiadają opcję pieczenia z parą, ale jest i na to sposób. Po wstawieniu chleba do piekarnika wystarczy spryskać jego wnętrze wodą. Można też włożyć na jego dno pół szklanki kostek lodu, to wystarczy, żeby wytworzyć odpowiednią ilość pary. Para
SprawdzonaKuchnia.plPszenno-żytni chleb na zakwasie Dziś zapraszam na puszysty pszenno-żytni chleb na zakwasie bez formy . Jest bardzo prosty w przygotowaniu. To naprawdę podstawowy przepis , a z jego upieczeniem poradzicie sobie nawet wtedy, gdy dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem domowego chleba na zakwasie. Mój pszenny chleb na zakwasie żytnim może być pieczony w garnku żeliwnym / rzymskim lub bez niego(...)wtedy warto przygotować moją ulubioną glazurę do chleba, dla bardziej chrupiącej skórki. Ten łatwy chleb na zakwasie jest jednym z naszym ulubionych - ma bardzo charakterystyczny, pyszny i pulchny miąższ, absolutnie nie jest zbity i ciężki. Powinien posmakować również tym, którzy nie nie przepadają za pieczywem na zakwasie . Z podanych proporcji upieczecie mały, zgrabny okrągły bochenek. Nie bójcie się podsypywać ciasta
Lekcje w kuchniWypieki chleba to moja miłość, wypiekam pieczywo na zakwasie od 2007 roku, to wtedy zaczęła się moja przygoda z zakwasem i z domowym chlebem. Przez te lata metodą prób i błędów nauczyłam się wypieku chleba. Od długiego czasu zbieram materiały na e-booka o chlebie, ale nie sądziłam, że kiedyś przyjdzie czas, w którym tak wielu z nas chce piec(...)chleby. Być może dla jednych to byłby dobry moment "na zarobek", ale pomyślałam, że może właśnie teraz jest dobry moment by pasjonatów pieczenia chleba było więcej. By za darmo dzielić się wiedzą i doświadczeniem w tym zakresie. Zawsze wierzę, że dobre uczynki do nas wracają. Także pomyślałam, że podzielę się z Wami moimi przepisami na proste chlebki na zakwasie
SMYKWKUCHNIadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb pełnoziarnisty do jeden z moich ulubionych wypieków. Jak rozpoczynałam swoją przygodę z wypiekami szukałam przepisów, które są „banalnie proste”. Mają niewiele składników a ich wykonanie będzie szybkie i nieskomplikowane. Tak znalazłam przepis na ten chleb. Nie musisz robić rozczynu z drożdży, nie musisz mieć zakwasu, nie ma kilkunastu składników, nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia(...)kilka godzin. Same plusy! Ciężko w sklepach znaleźć dobrej jakości chleb pełnoziarnisty, mimo pięknego wyglądu często okazuje się, że jego skład pozostawia dużo do życzenia. Znajdziemy w nich masę niepotrzebnych składników. Jeśli musisz stosować dietę o obniżonym indeksie glikemicznym, musisz uważać na rodzaj pieczywa jaki spożywasz. Dlatego samodzielny wypiek chleba w domu powinien wejść nam w nawyk. Mając do wyboru
To Musisz WiedziećDzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bardzo prosty chleb na zakwasie. Chleb z mąki orkiszowej i z mąki razowej z dodatkiem miodu, smakuje wybornie i pachnie powiem Wam szczerze- szalenie! A wszystko za sprawą dodatku miodu i wypieku na naturalnym zakwasie żytnim. Ten chleb na zakwasie robi się tak na prawdę może 10 minut, resztę robi za nas czas(...)Polecam Wam go na początek przygody z wypiekami chleba na zakwasie. W najbliższym czasie będą Wam tutaj podawać takie szybkie przepisy na pieczywo na zakwasie. U mnie wygląda to tak zazwyczaj raz piekę "SOURDOUGH BREAD" gdzie wychodzą mi dwa duże bochenki chleba zazwyczaj wystarczają nam na pięć dni a potem mam ochotę na coś szybkiego i piekę zawsze
SMYKWKUCHNIJako że zaczyna się sezon na dynię pokusiłam się o przygotowanie przepisu na domowy chleb bezglutenowy na bazie dyni piżmowej. Tak przygotowany chleb świetnie się nada jako podstawa do kanapek, chociaż sam w sobie również jest bardzo pyszny. Koniecznie musicie spróbować! Chleb bezglutenowy wcale nie jest taki zły jak go malują. Połączenie dyni i dwóch rodzajów mąk daje naprawdę niesamowite(...)walory smakowe. Dlaczego dwa rodzaje mąk? Dzięki takiemu połączeniu, chleb wyjdzie chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku – z samą mąką kukurydzianą chleb oczywiście również wyjdzie, ale będzie bardziej żółty i mniej chrupiący. Dla miłośników słodkich smaków polecam dodać trochę miodu i aromatu waniliowego – wtedy chlebek będzie słodszy, ale mniej “neutralny”. Domowy chleb bezglutenowy o wiele
A to pestkaSzukasz pomysłu na prostą sałatkę? Mamy dla ciebie super przepis. Wystarczy suchy chleb. Włosi wymyślili jak wyczarować pożywne danie z kilku kromek czerstwego chleba. Włoski pomysł na sałatkę z XVI wieku Przed wiekami piekarze nie znali takiego wynalazku jak konserwanty, dlatego chleb trzeba było zjeść póki był świeży. Czerstwy zazwyczaj moczono w mleku, a później zapiekano. Tak powstały french tosts(...)polecamy nasz przepis na szarlotkę z chleba) . Kiedy w Europie pojawiły się pomidory przywiezione przez żeglarzy z Ameryki, Włosi wymyślili nowy przepis na spożytkowanie suchego pieczywa: panzanellę. Jak pisał XVI-wieczny malarz Bronzino: „Un’insalata di Cipolla trita Con la porcellanetta e cetriuoli Vince ogn’altro piacer di questa vita”. Sałatka z chleba, ze szczypiorem, sałatą
Niedzielny kucharzCHLEB Z VERMONT na pełnoziarnistej mące ze śliwkami i cząbrem CHLEB ORKISZOWY WEDŁUG ZMODYFIKOWANEJ RECEPTURY WG. J.HAMELMANA- CHLEBA Z VERMONT Po przepisie na chleb Pain au levain i przepisie na domowy chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami , który tak bardzo przypadł Wam do gustu, postanowiłam podzielić się z Wami kolejnym przepisem na chleb. Moim(...)ulubionym chlebem jest niewątpliwie chleb z mąki orkiszowej, już dzieliłam się z Wami moim przepisem na chleb orkiszowy , dzisiaj natomiast, chciałabym pokazać Wam przepis na chleb z Vermont J. Hamelmana, tylko trochę zmodyfikowanym przeze mnie, bo użyłam mąki pełnoziarnistej. PRZEPIS NA CHLEB Z VERMONT PO MOJEJ MODYFIAKCJI SKŁADNIKI: ZACZYN: - 140 g mąki orkiszowej
SMYKWKUCHNIWielkie pieczenia chleba w rodzinnym gronie. Wieczór spędzony w fantastycznym towarzystwie i do tego świeży chlebek z masłem (wyrób własny tzn kuzyna). Korzystaliśmy z: Moja Piekarnia – pierwszy chleb oraz Weekendowa Piekarnia po godzinach. Do wypieku chleba użyliśmy (proporcje na dwa bochenki): – 800/900 g mąki pszennej (typ 650 lub wyższy) – 600-650g zakwas pszenny (oczywiście odpowiednio przygotowany(...)można to opisać) – ok. 300-400 wody (trzeba wyczuć, jeżeli ciasto będzie za suche wtedy chleb też będzie suchy, lepsze dość mokre) – ziarka – dynia, słonecznik, siemię lniane, płatki owsiane – wg uznania – 24 g soli – łyżkę oliwy lub oleju Ciasto ugniataliśmy minimum 10 minut, zostawiliśmy na 30 minut godziny żeby ciasto odpoczęło i włożyliśmy
Szybko Tanio Smacznie