inne chleby bananowe, ten jest dość słodki . Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) niezbyt nadaje się na klasyczne kanapki z warzywami lub wędliną, ale za to jest idealny na szybkie śniadanie , jedzenie poza domem, a przede wszystkim jako śniadanie albo przekąska dla dzieci, których nie trzeba specjalnie namawiać do zjedzenia tego bardzo smacznego, bezglutenowego i dość zdrowego chleba. Słodycz bananów(...)miodu kontrastuje z goryczką ziaren kakaowca tworząc razem pyszną kompozycję o ciekawym smaku, która chyba każdemu przypadnie do gustu. Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) – przepis : jajka – 4 banany – 2 większe lub 3 mniejsze (przejrzałe albo bardzo dojrzałe) miód – 3 łyżki mąka kokosowa – 1/2 szklanki mąka migdałowa – 1/2 szklanki ( przepis ) olej kokosowy albo masło (klarowane) – 1/2 szklanki łamane ziarna kakao
PaleoSMAKpostępowania z nim są wynikiem moich kilkuletnich doświadczeń. Przez jakiś czas bazowałam głównie na zakwasie żytnim, a ponieważ lubię eksperymentować po jakimś czasie stworzyłam również zakwas orkiszowy. Kiedyś piekłam chleby raz na na jednym, raz na drugim, z czasem zaczęłam dodawać jeden i drugi po połowie, i choć niekiedy jeszcze wracam do przygotowywania chlebów na jednym zakwasie, to jest(...)krótkotrwałe, bowiem najbardziej smakują nam chleby przygotowywane na obydwu zakwasach równocześnie. Każdy ma w sobie to coś, co czyni chleb niepowtarzalnym w smaku. Taki zakwas to dosłownie cud natury, to tylko mąka i woda a potrafią zdziałać prawdziwe cuda. Obserwowanie pracującego zakwasu jest niesamowitym przeżyciem. Zbijam go a on pracuje nadal... Aż buzuje... Polecam wszystkim, szczególnie tym, którzy chcieliby
Smaczne Zdroweskrzynce znajduję krótki list. Właściwie prośbę. To nie pierwsza. I mam nadzieję, nie ostatnia. M. chce upiec chleb. Znalazła mnie na mapie. Takiej niezwykłej, chlebowej. Znacie? I prosi o początek. O to, co najważniejsze. Oczywiście, że dostanie. Oby dobrze o niego dbała. Dokarmiała i ogrzewała. Zakwas potrzebuje miłości. I miłość daje w zamian. Chlebową(...)nieustannie odkrywa go na nowo pod chrupiącą skórką. Za parę dni, dobrze dokarmiony trafi w ręce M. Ciekawa jestem, co z niego wyrośnie? Jaki będzie jej pierwszy chleb? Może mi opowie? Tak, jak ja chcę Wam dziś opowiedzieć o moim pierwszym chlebie z Tartine Bakery . Słynnym i niezwykłym, wymagającym czasu, cierpliwości i oczywiście zakwasu, ale pszennego
KUCHARNIAkilka ulubionych przepisów na chleb. Najczęściej czy sobie czy znajomym piekę te z formy ale równie często sięgam po żeliwny gar. na pieczenie w nim są dwa sposoby. Chleb może wyrastać w garnku wyłożonym papierem i pieczemy go w nagrzewającym się piekarniku lub też wyrośnięty chleb przerzucamy do bardzo rozgrzanego garnka, wówczas istotne jest jak mocno umączymy ciasto
Dzieje kuchennej Wiewióryjesienią znów wraca i nie daje o sobie zapomnieć do późnej wiosny. Mniam! Kiedy chce mi się piec, jemy przyzwoite śniadanie, czyli kanapki. Jakiś czas temu postanowiłam poeksperymentować z chlebem z ziemniakami. Znalazłam w sieci całe mnóstwo przepisów, czyli starym zwyczaje poszłam do kuchni i wrzuciłam do miksera to, co według mojej kobiecej logiki, powinno do siebie pasować. Wyszedł naprawdę(...)pyszny chleb, więc czym prędzej dzielę się przepisem. Nie ma chrupiącej skórki, za to miąższ jest wspaniały - miękki, ale gęsty - nie wiem, jak to inaczej określić. Nie jest zbity, po prostu smakuje jak porządny chleb, a nie żadne tam napompowane bułki. Jeśli zostanie Wam trochę ziemniaków z obiadu, polecam bardzo. Chleb z ziemniakami, rozmarynem i pietruszką Składniki: (na 1 spory
Pożeraczka, czyli raz adobrzechleb zrobiłam już jakiś czas temu. Siedziałam sobie z C. na kanapie, on grał, ja skakałam po kanałach. Ot, taki leniwy, piątkowy wieczór, gdy po całym tygodniu pracy człowiek nie ma siły ani ochoty na nic bardziej wyszukanego. W pewnym momencie trafiłam na nowy program Lorraine Pascale, którą bardzo lubię. Pyszności, które wyciąga z piekarnika zawsze działają intensywnie na moją(...)kulinarną wyobraźnię, po cichu marzę sobie o jej książce o wypiekach (urodziny już za dwa miesiące, więc kto wie). Tym razem piekła chleb - szybki, prosty, a wyglądający niesamowicie efektownie. Szybki rzut oka na listę składników - wszystko jest. Czym prędzej więc udałam się do kuchni, żeby przygotować sobie to cudo. Oczywiście, nie pomyślałam o zapisaniu proporcji w trakcie programu, troszkę więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOtrzymałem zlecenie na chleb z ostropestem. Bo to dobre na wątrobę. Dobrze się złożyło, bo zbliżał się World Bread Day , i trzeba było upiec coś specjalnego. Ale najpierw trochę teorii: Ostropest plamisty (Silybum marianum) znany i używany był już w starożytnym Rzymie i Grecji, a dziś jest jednym z najlepiej przebadanych ziół stosowanych na codzień. Uważa się go za jeden(...)Chroni przed miażdżycą i co za tym idzie udarami i chorobą wieńcową. Czy po takiej rekomendacji można nie zrobić chleba z ostropestem? No to do roboty! P.S. Chleb ostropestowy jest delikatnym pszenno-żytnim chlebem z foremki o wymiarach 19x10x7 cm. Ostropest dodałem w takiej ilosci, aby nie dominował smakiem, ale nadawał
Grahamka, weka i kajzerkaChleb absolutnie mi się nie udał, nie wyrósł :( Myślę, że powodem był mało aktywny zakwas... Chciałam jednak odpowiedzieć na zaproszenie Amber do Listopadowej Piekarni i przystąpiłam z innymi blogerkami do pieczenia. Pomimo, że wypiek niezbyt udany, to sesja była :) Jest dowód, że zapał był, ale wykonanie nie najlepszej jakości. Składniki na zaczyn : 50 g zakwasu 130 g mąki żytniej(...)momencie wiedziałam, ze chlebek się nie uda, bo zaczyn prawie wcale się nie podniósł :( 100 g otrąb 2 łyżki kminku 200 g wody Wieczorem dzień przed pieczeniem chleba, zalać otręby wrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek. ( nie dodałam ) cały zaczyn zaparzone wcześniej otręby 350 g mąki żytniej razowej 150 g mąki żytniej 300 g wody 2 łyżki melasy - dałam
Proste PotrawyPomysł na chleb z dodatkiem ziół prowansalskich podpatrzyłam tutaj .Pyszny chlebek ..polecam.. Chlebek dodaję do akcji- A ty w jaki dzień świętuJESZ? .Mój dzień urodzin przypada na Święto Chleba..Możecie tutaj sprawdzić w jaki Światowy Dzień Jedzenia przypadają Wasze urodziny. 400 g mąki pszennej chlebowej typ 650 220 ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek(...)suszonych drożdży instant 2 łyżki ziół prowansalskich Prymat W formie automatu umieścić składniki według kolejności: woda, oliwa, sól, cukier, przesiana mąka, suszone drożdże. Nastawić 2 program pieczenia, wybrać wagę chleba 700 g i średni kolor zarumienienia. W momencie w którym automat wyda dźwięk świadczący o tym, że to moment na dodanie pozostałych składników, dosypać zioła prowansalskie. Gdy chleb będzie upieczony
Moje domowe kucharzenieJakiś czas temu zaczęłam swoją przygodę z chlebami na zakwasie :) Piekę różne chleby coraz częściej, już prawie regularnie. Myślę, że warto podjąć ten wysiłek, żeby mieć w domu prawdziwy chleb :) To czysta poezja smaku... a pachnie przy tym obłędnie i jest dłuuuugo świeżutki. Dwa dni temu był obchodzony Światowy Dzień Chleba , więc to świetna okazja, by się Wam pochwalić takim(...)pszennej typ 650 300 g wody 1 płaska łyżeczka soli 150 g aktywnego zakwasu 8 g świeżych drożdży lub 3 g drożdży instant Dodatkowo: olej rzepakowy, mąka do posypania chleba Wszystkie składniki na ciasto chlebowe wymieszać i wyrobić, najlepiej mikserem z hakiem lub ręcznie. Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujemy więcej mąki, tylko przykrywamy je bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy
Delicious TitbitsChleb upieczony z dodatkiem bananów to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Niezwykle popularny w Stanach Zjednoczonych, bywa także traktowany jako słodka przekąska do popołudniowej kawy. Co istotne, można piec go z dodatkiem wybranych przypraw, owoców lub orzechów – dostosowując jego smak do własnych upodobań. Jak zrobić chleb bananowy? Bananowy chleb – smaczny i zdrowy element domowego menu Pomimo swojej nazwy, chleb bananowy(...)kuchni – składników. Nie potrzebujesz przy tym miksera, a wyłącznie sporej miski, trzepaczki do jajek, widelca do rozgniatania owoców i łyżki do wymieszania składników . Wszystkie te zalety sprawiają, że bananowy chleb jest doskonałą propozycją dla osób lubiących eksperymenty kulinarne i poszukujących pomysłu na zdrową, sycącą oraz łatwą w przygotowaniu przekąskę. Zobacz też: Zupa krem z ziemniaków Jak zrobić bananowy chleb
Rozdomowionakrólik może jeść chleb? Czy królik może jeść chleb? Wielu właścicieli królików zastanawia się, czy ich pupile mogą jeść chleb. Chociaż króliki są roślinożercami i ich głównym źródłem pożywienia powinny być siano, warzywa i owoce, istnieje wiele kontrowersji wokół tego, czy chleb jest bezpieczny dla tych zwierząt. Skład chleba Chleb jest produktem spożywczym wytwarzanym z mąki, wody, drożdży i soli(...)zależności od rodzaju chleba, może również zawierać inne składniki, takie jak cukier, tłuszcze roślinne, nasiona czy przyprawy. Warto zauważyć, że większość chlebów dostępnych na rynku jest wzbogacona o różne dodatki, które mogą być szkodliwe dla królików. Możliwe zagrożenia Chleb może stanowić zagrożenie dla zdrowia królików z kilku powodów. Po pierwsze, większość chlebów zawiera dużo węglowodanów, co może prowadzić do otyłości
Żyję by jeśćdomu. Pomyślałam w sumie, że to dobry moment na jakieś eksperymenty i zaczęłam buszować po internecie. Długo nie musiałam tego robić, bo po chwili pojawił mi się przepis na chleb. Na drożdżach. Nie jestem jakimś fanem chlebów na drożdżach, zakwas to zakwas. Ale zakwasu nie mam (może to dobry moment, żeby to zmienić), więc rozumiecie. Chleb pszenno-żytni na drożdżach(...)chwilę po wyciągnięciu z piekarnika. Wyszedł spoko, ale bez wielkiego łał. Na drugi dzień okazało się jednak, że jest łał. Dokładnie o taki efekt mi chodziło. Lubię ciemne, zbite chleby. Nie mówiąc już o dobrociach, jakimi jest napchany: otręby, siemię moje ulubione i słonecznik. Parę dni później zrobiłam dwa kolejne chleby, żeby skończyć mąkę. Zamroziłam je. Wiecie co? Przy okazji
Kardamonovyzakwasem chlebowym mam do czynienia gdzieś od roku. Moje pierwsze podejścia wynikały głównie z ciekawości. Jak wygląda „opieka” (tak tak) nad nim, jak upiec z nim chleb. I od razu wspomnę, że nie stworzyłam go sobie od początku, tylko kupiłam przez internet od babeczki, która zbiera kasę na koci dom tymczasowy, sprzedając właśnie swój zakwas (na żur także(...)jakieś dwa miesiące, zużyłam go do końca i o nim zapomniałam. No i jakiś miesiąc temu musiałam do niego wrócić. Teraz w tygodniu muszę piec około dwóch bochenków chleba żytniego na zakwasie. Przez kolejne 6-8 miesięcy, może i rok. Od czasu do czasu kupuję tego typu pieczywo także w sklepach, ale samo pieczenie jest tak przyjemne, że nie widzę
Kardamonovy