wybór padł na ten prosty chlebek. Super szybki bo bez wyrastania, więc nadaje się do zrobienia dla wszystkich tych, którzy – jak ja – dopiero zaczynają swoją przygodę z chlebem. Chlebek wychodzi niezbyt duży, w sam raz na jeden posiłek dla kilku osób, lub dwa, trzy posiłki dla pary. Chleb dyniowy – składniki: 300 g mąki pszennej (przesianej(...)wyrabiam ciasto aż będzie gładkie, w razie potrzeby dodając trochę mąki. Formuję ciasto w kształt bochenka i ostrym nożem nacinam wierzch. W piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni piekę chleb 30 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę następnych 20 minut. Po wyjęciu jak się puka w spód powinien być głuchy odgłos to wtedy jest dobrze upieczony
UgotujmyTo.plChleb razowy ze sklepu jakoś mi nie podchodzi, ale jak pomyślę, że z prawdziwym razowcem ma niewiele wspólnego to nie ma się co dziwić. Upieczony w domu chleb razowy na zakwasie to kwintesencja zdrowia, a jeśli przepis pochodzi od Tatter, to dodatkowo mamy też kwintesencję smaku. Chlebek ten jest pyszny, aromatyczny, lekki, wszystko co najlepsze zamknięte w jednym bochenku(...)łyżka soli Dodatkowo ulubione ziarna, przyprawy, u mnie: czarnuszka, ziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: mokre, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Następnie gotowe ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i pozostawić
Z butelką mleczka w tleprzepis bez zdjęcia. Było to 3, może 4 lata temu, ale chlebek nie poszedł w zapomnienie :) to niesamowicie fajne uczucie :) Postanowiłam zatem jak najszybciej upiec i pokazać Wam ten chleb. Mam nadzieję, że polubicie go tak, jak Sabina :) Jest prosty i wbrew pozorom szybki. Od tego chleba zaczęła się moja przygoda z własnym pieczywem, a byłam wtedy kompletnie "zielona(...)dziedzinie. Nigdy jednak nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Obyło się bez zakalca, nie licząc lekkiej gumowatości, kiedy kroiliśmy go na gorąco ;) Chleb musi jednak choć trochę wystygnąć ;) Składniki: 300 ml mleka , 1,5 łyżki oliwy , 500 g przesianej mąki pszennej , 1,5 łyżeczki soli , 1 łyżeczka cukru , 15 g drożdży , garść płatków owsianych do wysypania formy. Drożdże rozetrzeć
Codzienna kuchnia niecodziennaKolejny chleb. Pyszny i zdrowy. Genialnie prosty i dla osób, które muszą mieć dietę bogatoresztkową i , które cierpią na zaparcia. Idealny chleb, syty i chrupiący. Składniki -500 g mąki orkiszowej typ 650 MŁYN KOPYTOWA -250 g mąki pszennej graham typ 1850 MŁYN KOPYTOWA 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 MŁYN KOPYTOWA 250 g ziaren prażonych(...)drewnianą łyżką. Ciasto jest luzne. Przygotować keksówki. Wyłożyć papierem. Nałożyć do keksówek masy chlebowej, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Posmarować lekko chleb oliwą z oliwek i włożyć do piekarnika na około 200 st. Piec mniej więcej godzinkę zaglądając od czasu do czasu, jeśli zachodzi taka potrzeba to wyłączyc górną grzałkę. Po upieczeniu wyjąć
Z Kuchni Do KuchniNajprostszy na świecie - chleb pszenny na drożdżach. Z formy, więc nic nigdzie nie ucieknie. Bez żadnych dodatków, więc jest idealną bazą do wszelkich modyfikacji. Pachnie pięknie, jest mięciutki i delikatny. Smakuje wyśmienicie ze wszelkimi możliwymi dodatkami. Nie da się go zepsuć, więc będzie idealny na pierwszy własnoręcznie upieczony chleb. Znalazłam go w niemalże pachnącej świeżym pieczywem książce, Bag brød(...)Potrzebowałam czegoś szybkiego, niewymagającego. Coś, co na pewno mi się uda. I co nie będzie bułkami, bo akurat mi się znudziły. Ten chleb jest naprawdę świetny. Chleb pszenny z formy Składniki: (na keksówkę 22x11 cm) 300 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy 450 g mąki pszennej Drożdże wkruszyć do dużej miski. Wlać kilka
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrodzy. To zdecydowanie najsmaczniejszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Fakt, że zawiera dynię, jest tu drugorzędny. C. stanowczo zażądał powtórki, a i piekłabym go trzeci raz z rzędu gdyby nie to, że mi się puree z dyni zaczęło kończyć, a jeszcze tyle mam z nim planów... Chleb jest rewelacyjny. Pachnie bosko, ma cudowny, żółciutki kolor. Jest mięciutki(...)długo rośnie, a potem wyrobione ciasto niemal drugie tyle. Cóż, czasem trzeba się poświęcić... Moim zdaniem jak najbardziej warto - efekt jest bardziej niż zadowalający. Jako bazę użyłam przepisu na chleb na poolish z bloga Co do jedzenia - zasmakował mi bowiem bardzo, i stwierdziłam, że idealnie nadaje się do eksperymentów. Ten zaliczam do jak najbardziej udanych. Dyniowy chleb
Pożeraczka, czyli raz adobrzedłuższego czasu słyszałem ciągłe „...tylko ma być dużo ziaren!!!...". No to poszedłem na całość. Chleb bez mąki, drożdży i jajek, ale za to pełen błonnika, witamin i związków mineralnych. Czyli samo zdrowie. Same nasiona i migdały dały chleb bardzo sycący. Naturalnym spoiwem są nasiona, a raczej śluz wydobywający się z nasion siemienia lnianego i szałwi hiszpańskiej po zalaniu wodą. Ciekawym(...)południowo-zachodniej części dzisiejszego Meksyku. Nasiona ze względu na ich różnorodne właściwości można stosować wiele sposobów: w całości jako dodatek m.in. do sałatek, musli, owsianki, ugotowanych kasz i chlebów bez mąki oczywiście. Zmielone łączy się z mąką przy wypieku ciat i chleba, oraz do zagęszczania zup. Po zalaniu gorącą wodą stosuje się w formie żelu. Można też stosować olej
Grahamka, weka i kajzerkaKonstynuując inspirowanie się kaszą, po chlebie z kuskusem i kaszą gryczaną , kolej przyszła na kaszę jaglaną. Dlaczego kasza jaglana? A dlaczego nie? Aby sprawdzić, jaki smak będzie miał chleb. Bo kasza z łuskanego ziarna prosa jest zdrowa i smaczna. Bo chleb jest kolejną ciekawą propozycją. Bo poprzedni chleb już został zjedzony. Właściciwe przepis jest identyczny, jak ostatnio pieczony chleb(...)kuskusem, dodałem jednak trochę więcej mąki, aby ciasto było zwarte. Kaszka nie była zbyt miękko ugotowana, i wyraźnie można było ją wyczuć w ustach jedząc chleb. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki (na jedną foremkę a 23 cm): 100 g Tang Zhong z mąki pszennej chlebowej i wody 210 g mąki pszennej chlebowej
Grahamka, weka i kajzerkaCroquette with slices of bread Składniki 1 pajda chleba 2 łyżki majonez 4 plastry ser żółty 2 plastry szynka wędzona 1 pomidor chilli 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Wykonanie. Z pajdy pszennego chleba, odkroić skórkę, rozwałkować na folii spożywczej. Tak przygotowany chleb, posmarować majonezem, rozłożyć żółty ser, oprószyć chilli i położyć po dwa plasterki szynki wędzonej. Pomagając sobie(...)folią, zrolować. Jajko roztrzepać, posolić i pędzlem posmarować nasze ruloniki z chleba, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z każdej strony na oleju. Osączyć na papierze kuchennym. Pokroić w plastry, podać z pomidorem
Kulinarny karnet ChristopheraChleb z mąki kukurydzianej jest wspaniałą alternatywą dla osób na diecie bez glutenowej i bez pszenicznej. Mąka kukurydziana jest ogólnie dostępna i nie tak droga jak mąka kokosowa czy migdałowa.Chleb ma piękny słoneczny kolor i bardzo delikatny smak. Wykonanie jest bardzo proste, więc powinno zachęcić wszystkich, którzy mają na niego ochotę. Składniki; 6 dag drożdży 1 łyżeczki cukru(...)podgrzane mleko, sól i kminek. Dobrze wyrób. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Chleb przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia. U mnie wersja bez kminku. /źródło ,,upiecz swój chleb
Apetyczna babeczkachleby doprawia się zazwyczaj szczypiorkiem, szałwią, natką pietruszki i czosnkiem, choć można użyć innych ziół. Jeśli lubimy bardziej intensywny smak, możemy też dodać do ciasta nieco surowej, posiekanej cebuli i tartego sera. Nowe, nieużywane gliniane doniczki należy starannie umyć, natłuścić olejem w środku oraz na zewnątrz i wstawić kilka razy do piekarnika nagrzanego(...)przykład przy pieczeniu potraw. Składniki na dwie doniczki chleba: 12 dag mąki razowej 35 dag mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki soli 15 g świeżych drożdży 5 dag roztopionego masła 2/3 szk ciepłego mleka 1/2 szk wody 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1 roztrzepane jajko do posmarowania
Apetyczna babeczkaLepszego czasu na pieczenie chleba z cukinią nie będzie, więc warto korzystać z sezonu, póki trwa!. Smak sklepowego chleba jest w moim domu bardzo rzadkim gościem, bo jest tyle fantastycznych smaków do wypróbowania, że czasem rozdaje to co upiekę, żebym mogła zrobić nowe pieczywo :). Dzisiaj proponuje aromatyczne bochenki z cukinią i miodem. Składniki: 1 kg pokrojonego w kostkę miąższu cukinii(...)wysmarowanej tłuszczem foremki. Całość odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia. Chleb kroić dopiero po 4 godzinach. źródło ,,upiecz swój chleb
Apetyczna babeczkaChciałam dodać dzisiaj przepis na pyszne orzechowe ciasteczka z gorzką czekoladą, ale przypomniało mi się, że przecież mamy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Chleba :) Przepis na ciasteczka nie ucieknie a ja zachęcam Was do upieczenia prostego i smakowitego chlebka z suszonymi śliwkami. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, troszkę poczekać aż podrośnie i upiec. Składniki na keksówkę o długości(...)wsypać saszetkę drożdży, wymieszać. Następnie dodać mąki, olej, sól, ksylitol (lub cukier/miód) i dokładnie łyżką wymieszać składniki. Suszone śliwki otoczyć w mące aby wszystkie nie opadły na spód chleba. Można je pokroić albo zostawić w całości. Śliwki dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto będzie rzadkie, ale właśnie takie ma być w tym wypadku. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać
Ze smakiem i z pasjązamiarem opublikowania przepisu na zakwas "nosiłam" się już od dłuższego czasu, ale jakoś tak zawsze odkładałam to na później. Aż nadszedł chyba ten moment, jutro Światowy Dzień Chleba, jest więc idealna okazja, by urzeczywistnić marzenia i podzielić się z Wami przepisami na chleby na zakwasie. A ponieważ chleby, które wypiekam są od początku do końca moim własnym wymysłem, a mój(...)chcąc podzielić się z Wami przepisami muszę zacząć od przepisu na zakwas. Niewątpliwą zaletą tego zakwasu jest to iż nie trzeba go odżywiać na 12 godzin przed planowanym pieczeniem chleba, on jest zawsze gotowy do użycia. Po prostu zachciewa mi się dzisiaj upiec chleb, wyjmuję zakwas z lodówki i za godzinkę mogę już przystąpić do zarabiania ciasta. W lodówce
Smaczne ZdroweLitwie jest coś takiego pod nazwą ,,Juoda duona" (czarny chleb), nie mogę powiedzieć jak się on dokładnie robi, ale moja ciocia powiedziała mi przepis na chleb przypominający go, robi się on na zakwasie żytnim, który także dostałem od mojej cioci. Także do przygotowania będziemy potrzebowali pełnoziarnistej mąki żytniej, u nas to się nazywa ,,rupaus malimo ruginiai miltai". Jest na prawdę(...)zakwasu żytniego 1 litr wody 100 g cukru 3-4 łyżki otrąb 100 g płatków owsianych duża łyżka soli Przygotowanie: Przygotowanie takiego chlebka najlepiej zacząć rano, bo chleb musi dochodzić ok. 12 godzin. Do zakwasu dodajemy szklankę ciepłej wody i dokładnie mieszamy,aby nie było grudek. Wszystkie suche składniki przekładamy do plastikowej, lub szklanej misy, w środku robimy
Kuchnia Łukasza