reklamowej z Kapitan Navi/ Burger z grilla to przecież klasyka, ale on już może mieć różne nieoczywiste oblicza, jak tym razem w mojej kuchni. Burgery bowiem przygotowałam z grillowanym śledziem, serem halloumi i domowym sosem tatarskim. Śledzie po Kołobrzesku Kapitan Navi przygotowałam wcześniej na grillu na arkuszu papieru do pieczenia. Dzięki temu zabiegowi z surowego śledzia w zalewie zrobisz pyszną(...)pieczoną rybę, idealną do wielu dań. Ten sposób przygotowania nie powinien więc zaskakiwać! Śledzie po Kołobrzesku zdecydowanie warto kupić! Pyszne, wyraziste w smaku i bardzo mięsiste kawałki śledzia, cebulka, i zalewa na bazie oleju rzepakowego z odrobinką octu oraz przyprawy. Produkty Kapitan Navi w tym Śledzie po Kołobrzesku znajdziecie w Biedronce. Przypominam także o konkursie! KONKURS KAPITAN NAVI KONKURS KAPITAN
nietylkopasta.plOceń ten przepis Jako prawdziwa wielbicielka śledzi przygotowuję je na wiele różnych sposobów. Tym razem polecam śledzie w sosie musztardowym. Znakomite danie, które sprawdzi się na co dzień i od święta. Doskonałe jako jedno z dań na wigilijnym stole, ale i podczas innych uroczystości. Ekspresowe i bardzo łatwe w przygotowaniu, za co je – obok smaku – po prostu uwielbiam(...)Śledzie w sosie musztardowym są niezwykle aromatyczne i pyszne, o czym świadczy fakt, że zawsze błyskawicznie znikają ze stołu. Jeśli podobnie jak ja lubicie śledzie, to polecam też inne moje przepisy: śledzie pod tłustą pierzynką , śledzie po kaszubsku , śledzie curry , śledzie w porach , śledzie korzenne , śledzie w czerwonej kapuście , śledzie faszerowane kapustą kiszoną , kolorowe śledzie z papryką Składniki – śledzie
Ola la LCHFŚledzie z żurawiną i cebulą Śledzie to zadziwiająco pyszne ryby, które można przygotować na sto sposobów. Szczególnie te solone dają prawdziwe pole do kulinarnego popisu. Proponuję przepis na śledzie z suszoną żurawiną i cebulą , które zaskakują wyrafinowanym smakiem. Maślana konsystencja solonych filetów, słony posmak zalewy oraz słodycz i cierpkość suszonej żurawiny. Do tego przemacerowana cebula. Jest moc! Przygotowanie tych(...)pysznych jest szybkie i proste, jednak na efekt końcowy warto poczekać minimum dwa dni, a im dłużej śledzie z żurawiną będą się “przegryzać”, tym lepiej. Składniki na śledzie z suszoną żurawiną i cebulą 4 solone filety ze śledzi a’la Matias 1 cebula 3/4 szklanki suszonej żurawiny 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
KorniszonkiŚledzie z żurawiną i cebulą Śledzie to zadziwiająco pyszne ryby, które można przygotować na sto sposobów. Szczególnie te solone dają prawdziwe pole do kulinarnego popisu. Proponuję przepis na śledzie z suszoną żurawiną i cebulą , które zaskakują wyrafinowanym smakiem. Maślana konsystencja solonych filetów, słony posmak zalewy oraz słodycz i cierpkość suszonej żurawiny. Do tego przemacerowana cebula. Jest moc! Przygotowanie tych(...)pysznych jest szybkie i proste, jednak na efekt końcowy warto poczekać minimum dwa dni, a im dłużej śledzie z żurawiną będą się “przegryzać”, tym lepiej. Składniki na śledzie z suszoną żurawiną i cebulą 4 solone filety ze śledzi a’la Matias 1 cebula 3/4 szklanki suszonej żurawiny 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
Gotujemy i jemykończy się Karnawał, który w tym roku trwał bardzo długo. Ten dzień to Ostatki, nazywany także przez niektórych Śledzikiem. To czas kiedy na naszych stołach bardzo często gości śledź. To prawdziwy festiwal śledziowych potraw, bo przecież my Polacy, kochamy go ponad życie, szczególnie przy takich okazjach. Dlatego wychodząc Wam na przeciw, w dzisiejszym wpisie zebrałam(...)wszystkie moje najlepsze przepisy na śledzia! Wchodźcie, czytajcie i oczarujcie nimi swoich gości! Mam nadzieję, że znajdziecie u mnie kulinarne inspiracje. Najlepsze przepisy na śledzia Aromatyczny śledź z ziemniakami i granatem Śledź imbirowy z żurawiną Sałatka śledziowa z buraczkami Śledź w soku z cytrusów z czarnuszką Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka
Kulinarne przygody GatityWigilia już lada moment, a potem Sylwester i Nowy Rok... Wielkimi krokami zbliża się też Karnawał. To czas kiedy na naszych stołach bardzo często gości śledź. To prawdziwy festiwal śledziowych potraw, bo przecież my Polacy, kochamy go ponad życie, szczególnie przy takich okazjach. Dlatego wychodząc Wam na przeciw, w dzisiejszym wpisie zebrałam wszystkie moje najlepsze(...)przepisy na śledzia! Wchodźcie, czytajcie i oczarujcie nimi swoich gości! Mam nadzieję, że znajdziecie u mnie kulinarne inspiracje. Najlepsze przepisy na śledzia Aromatyczny śledź z ziemniakami i granatem Śledź imbirowy z żurawiną Sałatka śledziowa z buraczkami Śledź w soku z cytrusów z czarnuszką Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Śledzie
Kulinarne przygody Gatityrybnych wyrobów garmażeryjnych, zaproponowała mi wzięcie udziału w konkursie : „Śledzik na każdą okazję”. Ucieszyłam się, bo bardzo lubię ryby i śledzie. Najczęściej kupuję śledzie solone, które traktuję jako bazę do przygotowania smacznych śledzi w różnych wariantach. Do moich dzisiejszych śledzi, które zrobiłam z farszem grzybowym użyłam filetów śledziowych solonych a’la Matias. Kupiłam gotowe SEKO(...)Wystudziłam. Grzyby wyjęłam, a wywar przelałam do pojemniczka i zamroziłam. Wykorzystam go potem do zrobienia sosu grzybowego. Śledzie wyjęłam z zalewy i opłukałam. Przełożyłam do miseczki, zalałam zimną wodą i zostawiłam na około 15 minut. Odcedziłam z wody. Takich śledzi a’la Matias nie trzeba długo moczyć w wodzie, ponieważ nie zawierają tyle soli co śledzie
Kuchnia u Krysiprzepis na śledzie, które chyba wszyscy znają, chociaż... przepis przepisowi nie równy. D obrze jest więc dodać jakiś składnik, albo zmienić i powstaje nowy smak. Ja do tych tradycyjnych w oleju dodałam goździki i kolorowy pieprz. Goździki dodały lekko korzennego smaku a pieprz, delikatnie wszystko zaostrzył. Składniki: 10 płatów śledzi bez skóry (ok. 800 g) 250 ml octu(...)cukru kilka goździków 2 listki laurowe ziarenka pieprzu kolorowego 1,5 l wody Ponadto: 3 – 4 cebule ok. 1/2 l oleju rzepakowego Wykonanie: Kupiłam 2 wiaderka śledzi w zalewie (po 400 g netto). Można kupić śledzie matiasy z beczki. Potem trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie. Najpierw przygotowałam zalewę z octem: Do garnka wlałam wodę z octem
Kuchnia u Krysiburakami, Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem, Śledzie marynowane w oleju lnianym , Śledzie z żurawiną i marynowaną cebulką, Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami . Składniki: 10 marynowanych filetów śledzia (użyłam śledzi wiejskich Lisnera) 2 marchewki 2 czerwone cebule kilka gałązek koperku 125 ml octu jabłkowego 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego 1/2 łyżki ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżki owoców jałowca(...)ognia, dodać ocet, olej i pokrojone czerwone cebule, pozostawić do wystudzenia. Filety włożyć do słoika i dodać marynatę z warzywami, dołożyć gałązki koperku. Zamknięty słoik, wstawić do lodówki. Śledzie są gotowe do jedzenia po 2 dniach. Smacznego
Codziennik KuchennyŚledź po polsku , a może śledź po japońsku? Tak nazwałam klasycznego śledzia zwanego w Polsce śledziem po japońsku, danie rodem z PRL. Ten śledź z Japonią nie ma nic wspólnego, tak samo jak ryba po grecku, ruskie pierogi, czy fasolka po bretońsku. Geneza nazwy nie jest zbyt ważna, najważniejszy jest smak, a ten jest wyśmienity. W tym daniu są składniki(...)tradycyjnej polskiej kuchni: śledzie solone, jajka na twardo, ogórek kiszony, zielony groszek konserwowy, cebula, majonez i szczypiorek. Polecam też inne przepisy na śledzie . Podaję śledzia po polsku na 3 sposoby, który według Was najlepszy? Śledź po polsku, składniki na 3 porcje): 7 sztuk filetów śledzi matias 1 czerwona cebula lub 2 szalotki 2 ogórki kiszone lub 1 duży ogórek kiszony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię czas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, już w myślach mam moje gotowe menu, które potem uzupełniam. Dodaję coś nowego, ciekawego, smaczniejszego. Ale zasada jest jedna, obowiązkowo muszą być śledzie i karp smażony, uszka z barszczem i pierogi z kapustą a na deser tort makowy i kompot z suszu. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez śledzi i bez piernika. Pomyślałam(...)zbiorę moje propozycje na śledziową ucztę i przekaże w Wasze ręce już teraz, bo tak naprawdę śledzie zaczynamy robić i jeść już na długo przed świętami. Oczywiście nie robię tych wszystkich śledzi na raz na świąteczny stół. Wybieram to, na co akurat mam ochotę z mojej śledziowej listy i przygotuję na tę wspaniałą wieczerzę wigilijną. Mam nadzieję
Kuchnia u Krysi