przygotowania śledzi. Kupiłem tuszki śledzi, ale spokojnie można użyć gotowych filetów. Aby danie nie było zbyt słone namoczyłem śledzie przez 2 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem dwóch łyżek octu spirytusowego, który powinien sprawić, iż ości śledzi staną się miękkie. Następnie odciąłem ogony i płetwy grzbietowe i z tuszek śledzi wykroiłem filety, które pokroiłem w około(...)świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Całość wymieszałem z 200 gramami śmietany 18%. Do miseczki ze śmietaną, jabłkiem i cebulą dodałem wcześniej przygotowane kawałki śledzia. Całość delikatnie wymieszałem, uważając, aby nie uszkodzić kawałków ryby. Z uwagi na słony smak śledzi potrawa raczej nie powinna wymagać dodatku soli, natomiast obficie doprawiłem ją świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowane śledzie odstawiłem do lodówki
Wyprawy kulinarnejuż wspomniałam na swoim fanpagu : ze słodyczy najbardziej kocham śledzie! To znaczy, że raczej preferuję w smakach kwaśnych niż w słodyczach ;) To chyba zasługa mojej mamy, która chodząc ze mną w ciąży, jadła głównie śledzie w occie :-P Składniki: 0,5 kg śledzie "matyjasy" 3 cebule 30 dag pieczarek 1 słoiczek przecieru pomidorowego olej do smażenia 1 łyżeczka(...)mielonej papryki cukier sól i pieprz 1 łyżka octu (można pominąć jeśli śledzie są mocno słone) Śledzie moczymy z nadmiaru soli a następnie kroimy na mniejsze kawałki (ok. 2 cm) Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Kiedy
Bon Appetit MałgorzatyMoja mama dla siebie przygotowywała śledzie w oleju, ja natomiast prosiłam, aby dla mnie zrobiła śledzie w śmietanie. Dziś bardziej doceniam ich smak i dzielę się nim z Wami :) SKŁADNIKI: Dla 2 - 3 osób. 200 g filetów śledziowych 250 ml mleka (do namoczenia śledzi) 1 duże, kwaskowate jabłko 1 mała cebula 1 łyżeczka cukru 150 g kwaśnej
W kuchni KatieKotórz z nas nie lubi śledzi? Pewnie są tacy, ale być może do końca nie poznali smaku prawdziwie i doskonale przyrządzonych śledzi. Ten post polecam wszystkim , którzy je kochają i tym, którzy się do nich przekonają. Podaję dwa bardzo popularne na moim blogu przepisy na śledzie. ŚLEDZIE PO ŻYDOWSKU ŚLEDZIE W DOSKONALE PRZYRZĄDZONEJ CEBULCE SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewytemu cebulka jest mięciutka, mniej ostra - a otrzymaną zalewę studzę i po wystudzeniu łączę z ukwaszoną śmietaną. Wymoczone ok 2h śledzie kroję w grubą kostkę o zalewam śmietanowym sosikiem. Pół jabłka ścieram na tarce, na oczkach i dodaję do śledzi w śmietanie. Nie solę, po godzinie śmietana i tak robi się delikatnie słona od śledzi. Do tego obowiązkowo
Walijskie Pichceniewłożyć do zalewy na 3 dni - schować przykryty garnek do lodówki marynowane śledzie wylać z zalewy i teraz z nich usunąć płetwy, ogonki, każdy śledź wyfiletować usuwając ości śledzie są po marynowaniu miękkie i ość grzbietowa i ości same odchodzą filety śledziowe pokroić na mniejsze porcje i włożyć do słoika dużego na przemian z pokrojoną cebulą - na koniec wlać(...)olej i zamkniętym słoikiem potrząsnąć schować do lodówki na 1 dzień i śledzie są dobre do jedzenia.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępierwszy mam do czynienia z takim pieprzem..No i dodatek cynamonu w śledziach trochę mnie zdziwił..ale postanowiłam wypróbować..zapowiada się pysznie...olej z ryżu jest delikatny i łagodny w smaku..a cynamon i goździki ..od razu był wyczuwalny ich zapach.. 250 g solonych śledzi (odmoczonych w wodzie i osuszonych) 200 ml oleju z ryżu 1 kawałek kory(...)goździków 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego pieprz 2-3 ziarenka różowego pieprzu z zalewy Śledzie pokroić na niezbyt duże kawałki. Korę cynamonu połamać na kilka mniejszych części. W głębokim naczyniu (słoiku) układać warstwowo: warstwa śledzi, sporo świeżo zmielonego pieprzu, cześć pozostałych przypraw. Na koniec zawartość naczynia zalać olejem. Odstawić zamknięte do lodówki
Moje domowe kucharzenieoleju. Szykuję go ok 1 tygodnia wcześniej by sie " przegryzł" Ok kilogram matiasów( filety śledziowe )- namaczamy . Ja moczyłam ok godziny w zimnej wodzie. Czas zależy od tego - jakie śledzie lubimy- mocniej solone czy tez mniej. Po wymoczeniu, kroimy je w duże kwadraty- prostokąty. Układam je w słoiku . Pierwsza warstwa drobno pokrojona cebulka, na to śledzie(...)skrapiamy octem vinegar lub cytryną, na to oliwa. I od początku- cebulka, śledzie, ocet, olej itd...Wkładamy do lodówki . Śledzie te nie tylko sa dobre na wigilijny stół, rewelacyjnie sprawdzają się też jako przystawka na różne okazje. Serdecznie polecam
Smaki Edytyprzepadam za śledziami solonymi i z octu , tak więc większość potraw ze śledzi robię z tych w oleju .Kupuję matiasy w oleju na tacce ( są z reguły 3-4 płaty) i mam zawsze w zapasie ( nie żeby ja tak przepadała za śledziami , po prostu moja Rodzicielka maniacko co trochę żąda by zrobić śledzia ).Doprawiam więc je na wszelkie możliwe(...)sposoby. Marynata do tych jest pochodną pomysłu na marynowanie camemberta .Niby co ma ser do śledzi ? A no nic - ale marynata jest prawie identyczna. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnijakiś czas. Następnie śledzie wyjmuję z wody, osączam, osuszam. Można pokroić, ale ja zostawiam całe filety. Podwójne dzielę na pojedyncze, chyba, że są zbyt długie, wtedy kroję na pół. Tak przygotowane ryby skrapiam odrobiną octu i sokiem z cytryny. Cebulę kroję w plasterki, rozdzielam, by powstały paseczki. Układam w słoiku kawałki śledzi na przemian z cebulką. Do słoików(...)mielonym, wsypuję koperek. Wlewam do każdego słoika po 3 łyżki octu, po czym uzupełniam olejem rzepakowym tak, by wszystkie składniki były zakryte (dzięki temu unikniemy zepsucia). Słoiki zakręcamy. Wstawiam śledzie do lodówki na minimum 2 doby, aby wszystkie smaki i aromatu się ze sobą pięknie połączyły. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiŚledzie z chutneyem śliwkowym, pomidorami i duszoną cebulą Dzielę się z Wami wyjątkowym przepisem na przepyszne śledzie z niecodziennym dodatkiem, jakiem jest chutney śliwkowy. Kompozycja smaków i przypraw jest naprawdę wyjątkowa. Śledzie z chutneyem śliwkowym, pomidorami i duszoną cebulą są przepyszne i na pewno zachwycą gości. Możemy je podać na każdą okazję, nie tylko na Boże Narodzenia(...)czasie wyjątkowo dobrze. Chutney do śledzi Do moich śledzi dodaję domowy chutney ze śliwek, a czasami ze śliwek i jabłek, ale z powodzeniem możecie wykorzystać gotowy chutney ze sklepu. Chutney to połączenie słodkości, kwasowości i ostrych korzennych przypraw, zatem idealnie pasuje do śledzi. Do tego słodki przecier pomidorowy i lekko skarmelizowana duszona cebula - to wszystko razem daje naprawdę fenomenalny efekt
Gotujemy i jemyŚledzie z chutneyem śliwkowym, pomidorami i duszoną cebulą Dzielę się z Wami wyjątkowym przepisem na przepyszne śledzie z niecodziennym dodatkiem, jakiem jest chutney śliwkowy. Kompozycja smaków i przypraw jest naprawdę wyjątkowa. Śledzie z chutneyem śliwkowym, pomidorami i duszoną cebulą są przepyszne i na pewno zachwycą gości. Możemy je podać na każdą okazję, nie tylko na Boże Narodzenia(...)czasie wyjątkowo dobrze. Chutney do śledzi Do moich śledzi dodaję domowy chutney ze śliwek, a czasami ze śliwek i jabłek, ale z powodzeniem możecie wykorzystać gotowy chutney ze sklepu. Chutney to połączenie słodkości, kwasowości i ostrych korzennych przypraw, zatem idealnie pasuje do śledzi. Do tego słodki przecier pomidorowy i lekko skarmelizowana duszona cebula - to wszystko razem daje naprawdę fenomenalny efekt
Korniszonkitakie dni jak Wigilia, Wielkanoc czy wszelkie rodzinne imprezy i spotkania śledź to jedna z podstawowych potraw obecnych na każdym polskim stole. Uwielbiam klasycznego śledzia z cebulką, ale chętnie przygotowuję też nieco inne wersje śledzi jak właśnie ta z dodatkiem ziarnistej musztardy francuskiej, suszonych pomidorów i chilli. Pyszny śledź, proste dodatki i efekt łał. @import url(https://assets.mlcdn.com/fonts.css?version=1696513);(...)function ml_webform_success_2709473(){var r=ml_jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Polecam Wam także: – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledź
nietylkopasta.plNajlepszy przepis na śledzie w sosie pomidorowym z korniszonami. Polecam Wam w tym roku najlepszy przepis na śledzie w sosie pomidorowym bez rodzynek i śliwek, za to z korniszonami i duszoną cebulą.W naszym domu śledzie to obowiązkowy punkt wigilijnego menu . Każdego roku staramy się przygotować je w wielu smakach, u nas każdy znajdzie idealny przepis dla siebie. Zanurzone(...)pikantnym aromatycznym pomidorowym sosie śledzie smakują jak śledzie po kaszubsku w wersji klasycznej , a z dodatkiem pysznych korniszonów ta nasza wersja będzie po prostu HIT -em wigilijnego menu. Jak zrobić śledzie w sosie pomidorowym z korniszonami? To bardzo dobry przepis, nawet jeśli ktoś o gotowaniu nie ma zielonego pojęcia, to tym przepisem na śledzie bez trudu zaskoczy gości. Najlepszy przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚledź pomidorowy Tomatsild z Norwegi. Za wstęp niech posłuży ten cytat mój drogi czytelniku: Dla norweskich społeczności przybrzeżnych sezon śledziowy był tradycyjnie znacznie ważniejszym wydarzeniem niż zbiory. Ludzie gromadzili się przy dokach w oczekiwaniu na śledzie. Kiedy łodzie się zbliżyły, rozległy się niecierpliwe okrzyki: „Śledź jest tutaj!” przekształciłby się w śpiew. Następnie napełniali każde wiadro, beczkę i wózek srebrzystymi rybami(...)Pierwsze zapisane wzmianki o śledziu sięgają roku 1100 i miały kluczową rolę oczywiście w rozwoju Norwegii i całej Europy. Takie na przykład miasta jak Amsterdam i Kopenhaga powstały z historią śledzia w tle. Jedzenie śledzi to holenderska tradycja. Przez stulecia połowy i eksport solonych śledzi były jednym z filarów holenderskiej gospodarki. Ta srebrzysta, oślizgła ryba jest częścią holenderskiej tożsamości narodowej
RafalCook