Pozostał jeszcze tydzień do świąt, więc ja zabrałam się z świąteczne śledzie z czerwoną borówką. Uwielbiam śledzie! Co roku przyrządzam kilka rodzajów śledzi. Tradycyjnie przygotowuję rolmopsy oraz śledzie niespodziankę. Lubię nowe przepisy na śledzie. To takie uniwersalne danie, które na szczęście można przyrządzić wcześniej. Tydzień przed świętami to najwyższa pora. Świąteczne śledzie z borówką to śledzie zaprawione w zalewie(...)octowej, które następnie mieszam z crème fraiche, czerwoną borówką i czerwoną cebulą. Robię to na dwa dni przez wigilią. Śledzie są wtedy najsmaczniejsze. Do tego przepisu można wykorzystać mrożone borówki lub dżem z borówek. Ja akurat miałam mrożone borówki, więc je lekko obgotowałam w cukrze. Smak domowego dżemu z borówek jest o wiele intensywniejszy. Jest też w nim mniej cukru
codojedzeniaPoznaj śledzie po kaszubsku w słodko kwaśnym sosie pomidorowym i suszoną śliwką. To prosta sałatka, która idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole oraz imprezie typu Sylwester. Ma wyrazisty smak, który podbije nie jedno podniebienie. Śledzie po kaszubsku za sprawą swojego wyjątkowego smaku popularne są nie tylko w regionie, ale w całej Polsce. Wszystko dzięki przełamania kilku smaków: słonego, kwaśnego(...)połączeniu otrzymujemy wyjątkową potrawę na święta lub przyjęcie. Potrawę można przygotować na wiele sposobów. W przepisie podaję alternatywne składniki. Zobacz jak krok po kroku w kilkanaście minut zrobić pyszne śledzie po kaszubsku. Najlepiej zrobić potrawę kilka dni przed imprezą. Wówczas smaki się przegryzą. Śledzie po kaszubsku – składniki: Kaloryczność: 140 kcal w 100 g. Łyżeczka
Ania gotujeŚledzie to dla mnie absolutnie nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Przygotowuję je co roku w różnych odsłonach i jestem gotowa podzielić się moim przepisem na śledzie z koncentratem pomidorowym, które są moim ostatnim odkryciem. Aby przygotować te wyjątkowe śledzie, potrzebujesz tylko kilku składników. Przede wszystkim potrzebujesz słone śledzie. Następnie koncentrat pomidory i smażoną cebulę, które dodadzą śledziom smaku. Do tego(...)dodaję trochę sosu chili który zaostrza śledzie. Wszystkie te składniki mieszam razem, a następnie zalewam nimi śledzie i odstawiam do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły. Jakie są moje ulubione śledzie? Oprócz śledzi z koncentratem pomidorowym, uwielbiam też koreczki śledziowe . Moje ulubione to te z bakaliami, takie jak suszone śliwki i orzechy. Połączenie słodkiego i delikatnie orzechowego smaku
codojedzeniaTradycyjny śledź w śmietanie z dodatkiem cebuli i jabłka, to danie którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole . Śledzie w śmietanie są niezwykle prostym do zrobienia daniem. Śledzie należy wymoczyć, pokroić, dodać kawałki jabłka oraz cebuli po czym doprawić do smaku kwaśną śmietaną i pieprzem. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Śledzie w śmietanie(...)cebulą i jabłkiem Składniki na śledzie w śmietanie. 25 dkg filetów śledziowych (solone) 12 dkg winnego jabłka 12 dkg cebuli (cukrowa, biała) 1/4 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 25 dkg kwaśnej śmietany (18%) szczypta cukru świeży koperek do posypania Jak zrobić śledzie w śmietanie z cebulką i jabłkiem. Śledzie włożyć do miski, zalać przegotowaną zimną wodą
MeCooksśledziu po sułtańsku czy sałatce śledziowej . Chyba na każdym wigilijnym stole pojawiają się śledzie więc dobrze mieć kilka sprawdzonych przepisów. U nas zawsze przygotowuję śledzie na kilka sposobów. Staram się przygotować dużą porcję śledzi korzennych w oleju czy śledzi w occie kilka dni wcześniej, bo mogą spokojnie być dłużej przechowywane, a te w śmietanie czy po sułtańsku przygotowuję(...)sól Po wymoczeniu śledzie kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do salaterki, skrapiając sokiem z cytryny. Cebulę obieramy, kroimy w piórka a następnie lekko oprószamy solą i odstawiamy na około 10 minut aż lekko zmięknie. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę, jabłko, skórkę z cytryny i śmietanę mieszamy i dodajemy do śledzi. Odstawiamy na kilka godzin. Smacznego
UgotujmyTo.plUkłon w stronę Mamy. Już od dawna męczy mnie, bym zrobiła na piątkowy obiad śledzia ,,pod pierzynką,,. Żeby nie powtarzać ciągle tych samych smaków modyfikuję przepisy. Ten jest moim zdaniem wyjątkowo udany. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniAmbasada śledzia to bar z polskimi tapas, czyli przekąskami zakąskami w Krakowie na Stolarskiej, gdzie można wyskoczyć na jednego. To też niezwykłe małżeństwo, które połączyła prawdziwa kuchnia i miłość do podróży. Teraz to także nowa książka Wydawnictwa Zwierciadło. Jak pisze Ambasada śledzia, śledź łączy klasy społeczne, nie stawia granic i trzyma sztamę z każdym bez względu na pochodzenie. Dlaczego warto(...)jeść śledzia? Śledzie są zdrowe, tanie i łatwo dostępne. To jedno z niewielu dziko żyjących, ale nie przełowionych jeszcze gatunków. Śledź może być jedzony surowy, marynowany i na ciepło. Śledzie to element naszej kultury nie tylko społecznej jako wigilijny, karnawałowy czy korporacyjny śledzik, ale też ma swoje miejsce w poezji i historii. Śledź był w końcu jednym z najważniejszych towarów
Ugotowane pozamiatanenadzieję, że nie macie jeszcze dosyć śledzi 😀, obiecuję, że to będzie ostatni przepis przed Świętami! Co ja na to poradzę, że w grudniu dopada mnie śledziowy szał, który mnie opuszcza dopiero w okolica końca Karnawału 😃. Tak więc bez zbędnych wstępów zapraszam Was na nieco eksperymentalny przepis, czyli przed Wami śledź imbirowy z żurawiną. Żurawina cudownie łagodzi charakterystyczny smak imbiru(...)kurkumy. W pierwszej chwili obawiałam się, że 40 g imbiru to nieco za dużo, ale jest w sam raz. A na dodatek śledź ma piękny kolor, dzięki kurkumie. Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie: Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Śledzie w sosie musztardowym
Kulinarne przygody Gatitysię jakie inne suszone zioła stosujecie do ryb? Ja zastosowałam cytrynowy pieprz, cząber, gorczycę, estragon, koperek. A Wy? Składniki dla 2 osób: 2 filety z dorsza 2 filety ze śledzia 1 duża czerwona papryka 2 cebule 1 mały kartonik pasty pomidorowej sól, pieprz cytrynowy suszony cząber (lub inne ulubione zioła) olej do smażenia mielona gorczyca suszony estragon świeży koperek
Bon Appetit MałgorzatyWitam ponownie! :-) Dzisiaj tak jak obiecałam drugi przepis, żeby zdążyć ze wszystkimi przed Świętami! Ostatnio było bardzo słodko, zatem dzisiaj propozycja śledzika z niewielką ilością miodu
Pora coś zjeśćNajlepsze śledzie marynowane z cebulą i pietruszką w delikatnej zalewie octowej, przepis bazuje na przepisie na wigilijne rolmopsy . Czas szybko leci, nawet się nie obejrzycie jak będzie Wigilia. Proponuję Wam jeszcze jeden z naszych przepisów na Wigilijne śledzie . To są marynowane śledzie, delikatne, z cebulką i natką, świetne komponują się z konfiturą z czerwonej cebuli. Polecam przygotować samodzielnie konfiturę(...)czerwonej cebuli. Przepis znajdziecie tutaj . Idealnie nadaje się jako dodatek do białej kiełbasy, do mięsa czy sera ale także świetnie pasuje do marynowanych śledzi. Układając tak przygotowane marynowane śledzie na słodko-kwaśnej konfiturze z cebuli czerwonej powodujemy, że smaki się doskonale równoważą. Te marynowane śledzie robię od wielu lat i przeważnie układam je na bagietce , tartinkach z ciemnego chleba
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚledzie w oleju z cebulką to tradycyjny przepis, który powinien pojawić się na wigilijnym stole czy sylwestrowej imprezie. Bez zbędnych fajerwerków – po prostu ryba, olej, cebulka i ulubione przyprawy. Tylko tyle wystarczy, by przygotować ten niezawodny klasyk. Tradycyjne śledzie w oleju z cebulką. Jaki olej dodać? W związku z tym, że liczba składników w tym przepisie jest naprawdę krótka(...)jakość jest niezwykle istotna. Jedną z najważniejszych kwestii podczas przygotowania śledzi w oleju z cebulką jest wybór najlepszego oleju. Prawdopodobnie najpopularniejszą opcją, którą znam też z rodzinnego domu, jest olej słonecznikowy . To delikatny i neutralny w smaku tłuszcz roślinny, który nie zdominuje ryby. To mój ulubiony olej do śledzi . Druga dobrze znana propozycja to olej rzepakowy . Wiele osób używa oleju
Na-talerzu.plPrzepis na śledzie z żurawiną , którym tym razem dzielę się z Wami, sprawdzi się zarówno w nadchodzące Święta Bożego Narodzenia jak i bez większej okazji. Jeśli jesteście fanami śledzi to przypuszczam, iż to połączenie śledzia z suszoną żurawiną jest Wam już znane. Ja odkryłam je kilka lat temu, ale jakoś tak wyszło, że dopiero teraz dodaję na nie przepis(...)blogu . Głównym elementem tego dania są oczywiście śledzie. Sprawdzą się tutaj zarówno śledzie solone, w zalewie lub w oleju. Odpowiednio przygotowane śledzie należy połączyć z cebulą, żurawiną, przyprawami oraz olejem, po czym odstawić na kilka dni do lodówki. Tak przygotowane śledzie są dobre do spożycia po dwóch dniach, ale można je oczywiście potrzymać w lodówce odrobinę dłużej. A jeśli lubicie
MeCooksŚledzie po kaszubsku Sprawdzony przepis na śledzie po kaszubsku w pysznym lekko kwaśnym sosie pomidorowym z podsmażoną cebulką i suszoną śliwką. Śledź po kaszubsku to klasyczna sałatka śledziowa, którą spotkamy na stołach w całej Polsce. Proste składniki oraz wyjątkowy smak sprawiają, że bardzo chętnie sięgamy po przepis na matiasy po kaszubsku. Przygotowanie tej aromatycznej sałatki ze śledzi wymaga jednak nieco(...)czasu. Śledź z pozostałymi składnikami musi swoje „odleżeć”, aby wszystkie smaki sobą przeszły. Oczywiście niecierpliwi mogą podać od razu, ale warto poczekać kilkanaście godzin. Dopiero wtedy śledź po kaszubsku zaczyna właściwe smakować. Wielu z Was zapewne często zadaje pytanie: Jak zrobić dobre śledzie po kaszubsku? Śledź po kaszubsku przepis Śledź po kaszubsku z cebulką jest idealną propozycją
Kuchnia Na Wypasiezwiastuje koniec Karnawału. Dlatego dziś w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam dla Was smakowite danie, które idealnie będzie pasowało zarówno do pierwszego, jaki i drugiego święta. Szkoci twierdzą, że śledź wędzony w dymie dębowym to silny afrodyzjak. Zainteresowanym podaję przepis: uwędzonemu śledziowi obciąć głowę, rozciąć wzdłuż, ułożyć w płaskim naczyniu, zalać whisky, zapalić, jeść, gdy zgasną płomienie, zagryzając pieczywem własnego(...)wypieku i zapijając piwem. Wprawdzie mój tatar ze śledzia z korniszonami nie jest wędzony, tylko solony, ale zapewniam Was, że pysznie smakuje i będzie wspaniałą przekąską. Dodałam do niego także ziarenka granatu, jesteście zaskoczeni? Powiem Wam, że ten kwaskowy owoc tworzy bardzo fajny duet z rybą. Koniecznie przygotujcie tatara według mojego przepisu i dajcie znać, czy ten granat
Kulinarne przygody GatityLubicie śledzie? Zapraszam na moje najlepsze świąteczne przepisy na śledzie. Śledź to nieodzowne danie na świątecznym stole. Osobiście jadam śledzie nie tylko od święta, bo bardzo je lubię, zwłaszcza te w occie. Nie brakuje mi pomysłów na śledzie i na święta przygotowuję przynajmniej dwa rodzaje śledzików. Najczęściej kupuję odfiletowane płaty śledziowe zwane matiasami. Co to jest matias i czym się(...)różni od zwykłego śledzia? Matias to młody śledź, który jest większy i tłuściejszy. Ryba jest o wiele delikatniejsza w smaku. Ale jeśli nie trafię na matiasy to i zwykły solony śledź mnie zadowoli. Przepisy na śledzie Hitem ostatnich lat są u nas śledzie po azjatycku z dodatkiem świeżego imbiru i chili. Są naprawdę pyszne i ostre. Warto nimi poczęstować gości
codojedzeniaważne i dzikie jest piękne. Wybieraj śledzie, a także inne ryby i owoce morza, z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. Pomóż nam mówić, że sprawa jest ważna. Poinformuj innych o niebieskim znaku MSC, niech wiedzą, że mają wybór. Prawdziwy matias, czyli rarytas na naszym talerzu Czym wyróżnia się prawdziwy matias? Matiasy powstają wyłącznie ze śledzi oceanicznych. Ich nazwa pochodzi(...)Oryginalne matiasy to produkt rzadko spotykany na polskim rynku, delikatesowy i dość drogi. Dzikie matiasy ze znakiem MSC, o których mowa zostały sprowadzone z Holandii przez firmę Sztuka Śledzia. Jednak większość śledzi, które trafia na nasz rynek, to śledzie po tarle, a więc nie mogą być sprzedawane pod nazwą matias i dlatego są nazywane przez producentów
Kulinarne przygody Gatityok.1h. Następnie wodę wylewam i wlewam czystą, odstawiam na kolejną godzinkę. Najlepiej powtórzyć te czynności kolejny raz. Śledzie muszą być dobrze wymoczone, by sól nie popsuła smaku potrawy. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i umieszczamy w misce. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy otarty majeranek, roztarty w dłoniach, zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe(...)oczekiwania można kilka razy wstrząsnąć zawartość słoika. Po trzydniowym "dojrzewaniu" możemy zajadać nasze śledziki, dodatek chleba z masłem idealnie dopełnia smaku. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to, że do śledzi super pasuje kanapka posmarowana masłem... :-) Pychota! Moje następne śledzie już się moczą, tym razem robię z podwójnej porcji... :-) Smacznego
Smaczne Zdrowedość śledzi? nie, nie mam dość :) Śledzie uwielbiam po prostu, bo można je przygotowywać na tak wiele sposobów, że nie znudzą się nigdy. Boże Narodzenie to święta pod znakiem między innymi własnie śledzi. Na naszym stole zjawią się pod postacią sałatki z czerwoną papryką , w śmietanie z bazylią i cytryną oraz(...)Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, żeby puściła sok, a następnie wymieszać ze śledziami. Paprykę opłukać i wykroić gniazdo nasienne. Pokroić w średniej wielkości kawałeczki - powinny być o połowę mniejsze niż kawałki śledzi. Olej rozgrzać w garnku lub na głębszej patelni, podsmażyć paprykę. Jak zacznie się rumienić, zalać
Codzienna kuchnia niecodziennaŚledzie w occie są proste do przygotowania i dzięki zalewie octowej można je wcześniej przygotować i przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu w chłodnym miejscu. Śledzie w occie – składniki: 0,5 kg śledzi a la matjas 2-3 cebule 1 szklanka octu 10% 3 szklanki wody kilka listków laurowych, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego 1 łyżka cukru lub więcej(...)wodą i przyprawami (żeby cebula była bardziej miękka można ją gotować kilka minut w zalewie) i odstawić do ostygnięcia. W słoiku układać warstwami śledzie i cebulę i zalać zimną zalewą. NIGDY nie zalewać śledzi ciepłą zalewą bo się rozpadną! Smacznego Post Tradycyjne śledzie w occie pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plPrzepis znalazłem tutaj ale oczywiście zrobiłem po swojemu :) Wszystkie przepisy traktuję jak sugestie, a nie jak algorytm na wykonanie potrawy. No może za wyjątkiem ciast, o
Gotuj z Misiem