Pierniczki na jogurcie – przepis na miękkie pierniczki Dziś mam dla Was kolejny przepis na pierniczki . Tym razem wersja na jogurcie. Mięciutkie, pyszne pierniczki. Ciekawe czy te pierniczki wytrzymają do świąt, bo u mnie każda wersja pierniczków znika bardzo szybko Dzieci uwielbiają wszystkie miękkie pierniczki i świąteczne ciasteczka. A jak jest u Was? Jak zrobić miękkie pierniczki na jogurcie? Przygotowanie(...)takich pierniczków jest naprawdę proste. Wystarczy kilka podstawowych składników, gęsty jogurt naturalny i oczywiście dobrej jakości miód. Ja użyłam miodu lipowego nektarowego od Bee True. W sklepie Bee True znajdziecie duży wybór miodów naturalnych, jak również tych z dodatkami. Mają też fajne zestawy świąteczne, które śmiało można kupić w ramach słodkiego zdrowego upominku Zerknijcie sami: https://bee-true.pl/sklep/ A wracając
Słodkie okruszkidekorować pierniczki Świąteczne – mój dzisiejszy wpis będzie właśnie poradnikiem traktującym w tym temacie. Boże Narodzenie zbliża się do nas wielkimi krokami, zostało już kilka dni dosłownie. Po ruchu na moim blogu obserwuję, że planujecie menu, powoli zabieracie się za przygotowywanie potraw i ciast. Jednymi z najpopularniejszych postów są właśnie teraz przepisy na pierniczki. Te korzenne ciasteczka to niejako symbol(...)dzisiejszego wpisy w którym krok po kroku omówię cały pierniczkowy temat – począwszy od przepisu a skończywszy na dekorowaniu. 1 Wybierz przepis Macie swój sprawdzony przepis na pierniczki czy co roku poszukujecie? Ja muszę przyznać, że należę do obu frakcji Pierniczków u nas piecze się na kilogramy, bo dzieci uwielbiają je tworzyć a jeszcze bardziej zjadać. Praktycznie cały grudzień mamy
Dorota SmakujeNajlepsze i najszybsze świąteczne pierniczki alpejskie. Po przygotowaniu i upieczeniu pierniczków, nie ma konieczności długiego trzymania ich w puszcze by nawilgły. Są mięciutkie i smaczne natychmiast po upieczeniu. Sposób na błyskawiczne pierniczki z miodem i korzennymi przyprawami, oblane mleczną czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Święta zapasem, najwyższa pora by zacząć kolekcjonować wigilijne przepisy i pomysły. Pierniczków nie może zabraknąć(...)czasie świąt Bożego Narodzenia, to świąteczna tradycja. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Świąteczne pierniczki alpejskie w czekoladzie 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciastka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 50 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 10 min. Kalorie 250 kcal Alpejskie pierniczki doskonałe do jedzenia od razu po upieczeniu. Oblane płynną mleczną czekoladą i udekorowane posypką. Świąteczne pierniki. (adsbygoogle
ProstePesto.plKorzenne ciastka z kolorowym lukrem i dekoracyjną posypką cukrową. Ciasteczka przypominające smakiem pierniczki, jednak dużo szybsze w przygotowaniu, bez zbędnego leżakowania w puszce. Drukuj Ciastka błyskawiczne pierniczki z lukrem 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Ciastka Trudność: Łatwe Porcje 50 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 10 min. Kalorie 250 kcal Błyskawiczne korzenne ciasteczka przypominające pierniczki, z uroczą lukrową(...)polewą i cukrową posypką. Ciastka piernikowe nie tylko od święta. Składniki: PIERNICZKI 300 g mąki 100 g mielonych migdałów 2 jajka z chowu ściółkowego 100 g masła roztopionego, przestudzonego 100 g cukru pudru 100 g płynnego miodu wielokwiatowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika 2 łyżeczki gorzkiego kakao DEKORACYJNY LUKIER 1 szklanka cukru pudru 1 kropla
ProstePesto.plPierniczki sweterkowe Święta tuż tuż, więc najwyższy czas pomyśleć o pierniczkach. Podsyłam więc dziś świetny przepis na pyszne, pulchne i mięciutkie zaraz po upieczeniu pierniczki w pięknych czekoladowych sweterkach. Ozdabianie jest bardzo proste, wystarczy roztopić dwie kontrastujące kolorem czekolady i rozmazać je efektownie za pomocą małej wykałaczki na naszych świątecznych ciasteczkach. Nawet jeśli wzór wyjdzie nam nierówny(...)szkodzi, gdy polewa zaschnie i ułożymy wszystkie pierniczki w jednej misce i tak będą wyglądać bardzo efektownie. Składniki: Pierniczki: 1/2 kg mąki + mąka do podsypania 4 żółtka 2 białka 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki kakao 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 200g miodu 125g masła 2 łyżeczki przyprawy
Blog z ApetytemWitam serdecznie Propozycja na pyszne pierniczki , są wyjątkowo delikatne i puszyste i nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 2 blachy pierniczków 250 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 50 g cukru pudru 50 g miodu płynnego 50 g masła roztopionego i przestudzonego (lub margaryny) 2 żółtka 1 białko 1/2 łyżeczki sody(...)mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub gotowa przyprawa do piernika około 2 łyżeczek foremki do wycinania ciastek Upieczone pierniczki można udekorować lukrem , kolorową posypką itp.. na lukier : 1 białko około 200 g cukru pudru kilka kropli soku z cytryny lukier powinien być dość gęsty Przygotowanie : Do miski daję
Uwaga Babcia GotujeCałkiem szczerze, bez pierniczenia – z tego przepisu udadzą Wam się zarówno pierniczki nadziewane marmoladą, jak i pierniczki wycinane foremką – idealne do dekorowania lukrem jako pachnąca ozdoba na choinkę. Kilogram aromatycznego piernikowego ciasta – możecie od razu zrobić i jedne, i drugie. Szybko, łatwo i pysznie! Piernik to jedno z najstarszych staropolskich ciast – sekretem pierników jest miód, mąka i kombinacja przypraw. Dzisiaj(...)połączenia i wyrobienia silnych powiązań glutenowych, żeby ciasto było elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy szczelnie folią spożywczą, wkładamy do lodówki. Do czasu, jak będziecie robić swoje pierniczki, ciasto może leżakować w lodówce maksymalnie przez tydzień. Ale nie musi. Możecie zrobić pierniczki od razu po jego zagnieceniu. Pierniczki na choinkę Ciasto wyjmujemy z lodówki i dajemy mu się
Karo in the KitchenZrobiliście już pierniczki na święta. Jeżeli tak to jestem ciekawa, czy zrobione wcześniej przetrwały do dzisiaj ? Czy trzeba sięgnąć po przepis i zrobić dodatkowe, jeszcze przed samą Wigilijną kolacją, bo rodzinka nie wytrzymała ?. U mnie tak własnie, zazwyczaj się dzieję. Wtedy sięgam po te właśnie pierniczki. Robi je się szybko. Wystarczy ostudzić, wrzucić do puszki i cieszyć się pysznymi(...)pierniczkami przez święta. Składniki: 3 szklanki mąki tortowej łyżeczka proszku łyżeczka sody 5 łyżek brązowego cukru 200 g miękkiego masła łyżka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 8 łyżek mleka 4 łyżki miodu Wykonanie: Składniki sypkie wymieszać. Dać masło i posiekać. Dodać miód i zagnieść ciasto. Formować kulki i kłaść na blachę. Piekarnik nastawić na 160 stopni
Moje pyszne gotowaniePierniczki szczęścia na choinkę. Pierniczki przygotowujemy z zawieszkami i wieszamy na choince. Kształty wigilijnych ciasteczek wg staropolskich zwyczajów są bardzo ważne. Okrągłe ,symbolizują radość; gwiazdki - chronią przed złem; dzwonki - odpędzają duchy; serca, to miłość; choinki- nieprzerwany cykl płodności, urodzaj; zwierzątka -ofiary składane bogom. Składniki. 60 g margaryny 200 g syropu z buraków cukrowych 200 g żytniej mąki(...)zamrażalnika na 30 min lub lodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkować ,wykrawać kształty. Pamiętać o zrobieniu dziurek na zawieszki chociaż po wystudzeniu łatwo się je robi, bo pierniczki są miękkie. Piec w temp.175 stop.,10-12 min. Zimne dekorować wg własnej fantazji. Kruche
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 3 szklanki mąki, 1/2 margaryny, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu, 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Wszystko podgrzewamy. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie(...)ciasto wkładamy w woreczek i na 30 minut umieszczamy w zamrażarce. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Dekorujemy lukrem
Aga w kuchniSkładniki: 3 szklanki mąki, 1/2 masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu, 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, lukier dekoracyjny Dr Oetker, krem dekoracyjny Dr Oetker, czerwony barwnik spożywczy Dr Oetker, pisak niebieski i czerwony jadalny Dr Oetker. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Wszystko podgrzewamy(...)pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy w woreczek i na 30 minut umieszczamy w zamrażarce. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki w kształcie serca. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Biały lukier mieszamy z czerwonym barwnikiem. Końcówki serduszek malujemy czerwonym lukrem
Aga w kuchniJako, że mało kiedy ustalam sobie, że tego dnia przed świętami zrobię to i to, a następnego coś innego, to szukałam przepisu na miękkie, od razu gotowe do jedzenia pierniczki. Bo przecież była możliwość, że zrobię je dopiero dzień przed Wigilią. Ale udało się wcześniej, więc był czas i na polukrowanie i ozdobienie. Ale pierniczki naprawdę miękkie, więc polecam. Przepis(...)lodówki na całą noc (lub ok. 2 godzin), by zgęstniało i lepiej się wałkowało. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i wycinać pierniczki za pomocą foremek. Piec w nagrzanym do 170°C piekarniku przez 8-10 minut. Odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu ozdobić lukrem, czekoladą lub posypką. insertCookd
Pasja Smakubiblioteczce znalazły się jej pomysły, które często wykorzystuję, jeśli planuję jakieś rodzinne obiadki. Dlaczego? Po prostu są smaczne i sprawdzone. Tym razem wybrałam przepis, który bardzo mnie zaskoczył - pierniczki z miętą. Bardzo ciekawe połączenie - nie sądzicie? Z wielką niepewnością zabrałam się do dzieła. Do miski powoli wędrowały składniki, a zapach mięty rozchodził się po całej kuchni. Akurat miałam zapasy(...)sprawił, że stały się bardzo puszyste, zaś mięta i miód nadały niezwykłego smaku i aromatu. Bardzo ciekawy miks smaków, który polecam Wam jako kolejne wyzwanie na karnawałowe słodkości :) Pierniczki miętowe warszawskie 3 szklanki mąki pół łyżeczki amoniaku szklanka miodu łyżeczka suszonej roztartej na proszek mięty " Na wolnym ogniu zagotować miód, a po przestudzeniu wymieszać z mąką, wodą (3/4szklanki), amoniakiem
Sajkofanka smakuMikołajki już za nami, czas więc zacząć "pierniczenie", czyli domowy wyrób pierniczków;) Te okazały się zdecydowanie numerem 1! Idealnie miękkie i zarazem wilgotne, do tego niezwykle aromatyczne... Zdecydowanie czuć miód i przyprawy korzenne. Synek zawsze z wielką chęcią pomaga przy ich wycinaniu a później przy dekorowaniu:) Tym razem upiekłam bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu pierniczki, które będą piękną ozdobą(...)pudrem i sodą oczyszczoną. Dodać stopione masło, miód oraz jajko. Całość posiekać. Dodać kakao i przyprawę do piernika. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować i wycinać różne kształty pierniczków. Piec około 8-10minut w temp. 180st. Ostudzić i dowolnie udekorować
Z miłości do słodkościWpadłam w szał ciasteczkowy ... Dziś upiekłam pierniczki , zrobienie których chodziło już za mną od dłuższego czasu ... I w końcu są pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi , oblane mleczną czekoladą . Zwane alpejskimi . Efekt końcowy bardzo miło mnie zaskoczył. Ciasteczka są miękkie , dzięki powidłom wilgotne ... pełne smaku ... i nie sposób się im oprzeć :) Składniki : 1/2 szklanki miodu(...)średnicy , po upieczeniu zwiększyły się o ok 1 cm ), Zlepiać po dwa , dając w środek powidła , formować w kulki . Piec ok 10 min w 180'C Wystudzone pierniczki maczać w roztopionej czekoladzie . Chociaż w wersji bez czekolady są równie pyszne Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaDzień dobry! Jak zapewne zauważyliście, niedawno byłam na warsztatach z Kingą Paruzel :-). A na warsztatach piekliśmy pierniczki i w ten oto sposób mogę się z Wami podzielić przepisem, który spełni oczekiwania każdego z Was! Nie ma świąt bez pierniczków prawda? :D Pierniczki z tego przepisu są aromatyczne, szybko miękną, a dekorowanie to sama przyjemność i chwila na odstresowanie :-). Przepis
Pora coś zjeśćsię spodobała praca nad pierniczkami , że nie mogę się od nich uwolnić ;) Znowu mam przepis na pierniczki, tym razem będą to pulchniutkie, mięciutkie poduszeczki :) Można je również nadziać ulubioną marmoladką , ja zrobiłam bez nadzienia . ale i tak jest się czym zachwycać :) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 15 minut Składniki: 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru(...)spłaszczamy . Jeśli chcemy nadziać konfiturą to zagrzewamy 2 szklanki marmolady np. morelowej , dolewamy do niej 3 łyżki rumu i za pomocą szprycy do nadziewania pączków, wbijamy końcówkę w upieczone pierniczki ( ja niestety takiej szprycy jeszcze nie posiadam , więc upiekłam bez nadzienia) Pieczemy w temp. 180 C 15 minut
Słodkości i nie tylkoPierniczki lukrowane to jeden z najczęstszych mini wypieków bożonarodzeniowych. Domowe pierniczki wychodzą puszyste i niezwykle smaczne. Przygotujesz je z kilku łatwo dostępnych składników. To przepis na pierniczki Katarzynki szykowane z innych, świątecznych wzorów foremek. Pierniczki z tego przepisu nie zawierają mleka ani masła. Są szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie ma potrzeby odkładania ciasta do lodówki – wystarczy wyrobić ciasto(...)razu wykrawać dowolne kształty. Pierniczki z przepisu wychodzą puszyste i miękkie. To prosty przepis na domowe pierniczki, które poleżą kilkanaście dni w specjalnym pudełku/pojemniku. Możesz je posypać cukrem pudrem bądź polukrować i dowolnie ozdabiać. To szczególne zadanie dla małych pomocników Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pierniczki Katarzynki. Pierniczki SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej 200 g płynnego miodu
Zasmakuj KuchniCzas na najbardziej wyczekiwany świąteczny przepis, czyli pierniczki orkiszowe gotowe na już! Ekstremalnie proste w przygotowaniu i obłędnie pyszne! Ten przepis towarzyszy mi już od kilku lat i pochodzi z bloga zielony środek, jednak nieco go zmodyfikowałam. Jest to idealna receptura na rodzinne wypieki z dziećmi, bo ciasto przygotujecie błyskawicznie. Pierniczki smakują rewelacyjnie bez żadnym dodatków, ale oczywiście można pokusić(...)się o jakąś dekorację. W tym wpisie znajdziecie dodatkowo także przepis na lukier z pudru z ksylitolu. Serdecznie zapraszam Was do wypróbowania tych niezwykle prostych i przepysznych pierniczków orkiszowych gotowych na już! Nasze urocze pierniczki orkiszowe Pierniczki orkiszowe po wyjęciu z piekarnika Składniki (2 blachy pierniczków): 400g mąki orkiszowej jasnej, 200g dobrej jakości miodu, 100g masła, 1 jajko , łyżka kakao
Natka PietruszkiMiękkie PIERNICZKI nadziewane powidłami śliwkowymi – Zapraszam na nowe, pyszne pierniczki. Wspaniale smakują, są aromatyczne, miękkie, troszkę wilgotne od powideł i są proste w przygotowaniu. Podczas pieczenia cudownie pachnie w domu. Pięknie wyglądają, bardzo polecam! Jedne z moich ulubionych pierniczków:) Z przepisu uzyskamy około 22 pierniki. Troszkę zmodyfikowany przepis z książki „Dekoracyjne ciasteczka do jedzenia, na ozdoby i prezent” Buchmann. Proszę(...)pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Miękkie PIERNICZKI nadziewane powidłami śliwkowymi Składniki na około 22 pierniczki: Ciasto: 50g masła 220g miodu (użyłam naturalnego) 100g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%) 1 jajko 300-340g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 opakowanie przyprawy
Mała Cukierenkatylko zrobiłam ciasto! wykrawanie – wałkowanie i zdobienia to robota dzieci, zajęły się na dobre 2-3 godziny. Jeśli chcecie aby pierniczki zdobiły choinkę trzeba pamiętać i wykrojeniu małej dziurki na każdym ciasteczku, aby potem przewlec przez nią ozdobny sznureczek … …a oto nasze efekty Składniki; 80 dag mąki pszennej 25 dag cukru kryształu 4 jaja 12 dag masła lub margaryny(...)przyprawa do piernika ½ łyżeczki cynamonu Posypki, polewy i inne zdobienia jakie tylko chcemy Wykonanie ; Z podanych składników zagnieść ciasto. Zostawić w lodówce na 1 dzień. Jeszcze raz wyrobić.Wycinać pierniczki, przed pieczeniem można posmarować żółtkiem.Piec z tem 180C przez ok. 15 minut. Po upieczeniu ozdabiamy…. źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaTrochę się napracowałam z tymi pierniczkami. Ale w końcowym efekcie stwierdziłam, że było warto. W smaku bardzo przypominają " domino z marcepanem". Smak przełamany przyprawą do pierników i marcepan to idealne połączenie. Ja marcepan wprost uwielbiam. Składniki: 100 g mąki pszennej 1 łyżka kakao Emix 70 g zmielonych migdałów 60 g cukru pudru Emix 1 łyżka cukru waniliowego Emix(...)podsypanej mąką stolnicy rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykroić foremką serduszka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 12 min. Ostudzić. Zimne pierniczki posmarować dżemem brzoskwiniowym i odłożyć w zimne miejsce. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cieniutki placek. Tą samą foremką wykroić serduszka
Ala piecze i gotuje