Kurczak z żurawiną i kopytkami – pomysł na obiad 129Kurczak z żurawiną i kopytkami to moja propozycja na niedzielny czy też świąteczny obiad, na obiad z okazji imienin czy innej uroczystości rodzinnej. To pyszne danie kuchni polskiej. Kotlety z piersi kurczaka to mam wrażenie zaraz bo schabowym najpopularniejsze i najbardziej lubiane przez Polaków danie Ziemniaki do kopytek możemy ugotować sobie już dzień wcześniej. Żurawinę możemy zrobić dużo(...)wcześniej i zapasteryzować w słoiczkach. PRZEPIS KURCZAK Z ŻURAWINA I KOPYTKAMI Składniki: kurczak: 2 piersi kurczaka sól morska pieprz 2 jajka mąka olej kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków lub upieczonych w folii al. ok 250g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków) 1 jajko sól żurawina – zobacz przepis na żurawinę do mięs Jak zrobić kurczak z żurawiną
Dorota Smakuje
Kopytka z buraków 142Kopytka z buraków Bardzo spodobał Wam się kolor poprzednich klusek ( kopytka z batatów i kopytka z bobu ), więc postanowiłem pokombinować z burakiem. Pierwsze kopytka z buraków , za które się zabrałem, miały w sobie ziemniaki i mąkę orkiszową… to nie było to. Kolor piękny, ale konsystencja i koncepcja do mnie nie przemówiły. Postanowiłem więc rzucić się(...)głęboką wodę i stworzyć kopytka bezglutenowe z samych buraków… i bardzo dobrze zrobiłem! Smak i konsystencja mnie satysfakcjonowały, a po połączeniu kopytek z octem balsamicznym, olejem rzepakowym, orzechami włoskimi i rukolą… zaniemówiłem. Pyszne i bardzo klasyczne połączenie. Co prawda, kopytka mają inną strukturę niż klasyczne ziemniaczane, czy nawet wcześniej wspomniane, ale na pewno są godne
Blendman
Kopytka gryczane 173Kopytka gryczane Przepis na tradycyjne, polskie kluski ziemniaczane kopytka, ale tym razem w wersji bezglutenowej, bez nabiału i bez jajka, wegańskie. Kopytka możemy zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostaną nam z obiadu, ale pyszne wychodzą z ziemniaków wcześniej upieczonych. Kopytka pyszne są solo albo podane w sosie pieczarkowym czy ze skwareczkami. PRZEPIS NA KOPYTKA GRYCZANE(...)Składniki na kopytka gryczane: 0,5kg ziemniaków ugotowanych 1 szkl mąki gryczanej 2-3 łyżki jogurtu sojowego sól Jak zrobić kopytka gryczane: Najpierw ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy do nich szczyptę soli i mąkę gryczaną. Potem zaczynamy – wyrabiać ciasto. Jeśli trzeba dodajemy jogurtu – ilość zależy od wilgotności ziemniaków – będziemy
Dorota Smakuje
Kopytka 251robi moja Mama. Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków - 2 szklanki mąki tortowej * - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 2 jajka - sól * u mnie szklanka, to miarka o pojemności 250 ml Kopytka przygotowuje się bardzo szybko, więc już na początku, do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy. Do kopytek najlepsze są ziemniaki ugotowane dzień wcześniej. Po odcedzeniu należy(...)powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i natychmiast podajemy. R a d y: Podstawowy warunek udanych klusek, to dobrego gatunku ziemniaki, które po ugotowaniu są sypkie i suche. Ciasto na kopytka należy wyrobić szybko i krótko. Zbyt długie zagniatanie spowoduje, że ciasto będzie stawało się rzadsze. Formujemy i gotujemy od razu (pozostawione stanie się kleiste, a dosypywanie mąki spowoduje tylko
mojewypiekiinietylko
Kopytka - pomysł na tani obiad 153gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i skwarkami. Równie dobrze smakują z wyrazistym sosem jogurtowym i warzywami ugotowanymi na parze. Porada na dziś: aby kopytka były miękkie i puszyste, staram się dodawać jak najmniej mąki, jednak jej ilość zależy od wilgotności ziemniaków, natomiast niewielki dodatek mąki ziemniaczanej powoduje że kopytka są bardziej sprężyste(...)ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta uformować wałeczki mniej więcej grubości kciuka i pokroić w poprzek na niewielkie (około 1,5 cm) kawałki czyli nasze kopytka. Kopytka wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, po czym zmniejszamy płomień do średniego i gotujemy około 2 - 3 minut od wypłynięcia. Podczas gotowania warto delikatnie przemieszać kopytka drewnianą
Cztery Fajery
Kopytka jaglane z boczniakami i szalotką 288Szybkie i nie do popsucia – kopytka z kaszy jaglanej zawsze się udają! Te kopytka zrobicie bez dodatku jajka i bez glutenu – ciasto z kaszy jaglanej spajają dwie wysokoskrobiowe mąki – ryżowa i ziemniaczana. Kopytka z dodatkiem smażonych boczniaków, z chrupiącą szalotką, twardym serem i natką pietruszki to bardzo przyjemna propozycja na obiad lub gorącą kolację. Kaszę jaglaną płuczemy(...)dłońmi do połączenia – na stolnicy silikonowej nie potrzebuje już ani grama mąki więcej, na drewnianej będzie potrzeba je lekko podsypać. Dalej postępujemy dokładnie tak samo jak przy klasycznych kopytkach szykowanych z ziemniaków – ciasto dzielimy na porcje, z każdej toczymy wałek grubości około 2,5-3cm, spłaszczamy go nożem na wysokość centymetra i pod skosem kroimy wałek na pojedyncze
Karo in the Kitchen
Kopytka - pomysł na tani obiad 263gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i skwarkami. Równie dobrze smakują z wyrazistym sosem jogurtowym i warzywami ugotowanymi na parze. Porada na dziś: aby kopytka były miękkie i puszyste, staram się dodawać jak najmniej mąki, jednak jej ilość zależy od wilgotności ziemniaków, natomiast niewielki dodatek mąki ziemniaczanej powoduje że kopytka są bardziej sprężyste(...)ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta uformować wałeczki mniej więcej grubości kciuka i pokroić w poprzek na niewielkie (około 1,5 cm) kawałki czyli nasze kopytka. Kopytka wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, po czym zmniejszamy płomień do średniego i gotujemy około 2 - 3 minut od wypłynięcia. Podczas gotowania warto delikatnie przemieszać kopytka drewnianą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kopytka idealne. Jak mrozić kopytka? 728Jedną część ziemniaków, wyjąć i wsypać mąkę pszenną, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (na 1kg ziemniaków) oraz 1 jajko. Posolić i wyrobić miękkie ciasto. Porcję ciasta rozwałkować i kroić kopytka. Wrzucać na gotującą się i osoloną wodę. Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Mrożenie kopytek: Kopytka wyjąć po 2 minutach od wypłynięcia i przełożyć do miski(...)zimną wodą i lodem, żeby kopytka zahartować. Gdy porządnie wystygną, odcedzić i przełożyć do suchej miski. Zalać olejem i dokładnie wymieszać, tak aby tłuszcz oblepił każdego kopytka. Porcjować (ja wkładam 1- 2 porcje do woreczka) i zamrażać. Przed przygotowaniem mrożonych kopytek, wyjąć je z zamrażalki odpowiednio wcześniej, żeby same się rozmroziły - dzięki temu nie zrobi się
CookYourself
Kopytka z buraków 193Kopytka z buraków Bardzo spodobał Wam się kolor poprzednich klusek ( kopytka z batatów i kopytka z bobu ), więc postanowiłem pokombinować z burakiem. Pierwsze kopytka z buraków , za które się zabrałem, miały w sobie ziemniaki i mąkę orkiszową… to nie było to. Kolor piękny, ale konsystencja i koncepcja do mnie nie przemówiły. Postanowiłem więc rzucić się(...)głęboką wodę i stworzyć kopytka bezglutenowe z samych buraków… i bardzo dobrze zrobiłem! Smak i konsystencja mnie satysfakcjonowały, a po połączeniu kopytek z octem balsamicznym, olejem rzepakowym, orzechami włoskimi i rukolą… zaniemówiłem. Pyszne i bardzo klasyczne połączenie. Co prawda, kopytka mają inną strukturę niż klasyczne ziemniaczane, czy nawet wcześniej wspomniane, ale na pewno są godne
Blendman
Zielone kopytka ze szpinakiem 198Szybko, prosto, ale nie nudno. W schemat ten idealnie wpisuje się przepis na zielone kopytka. Dlaczego zielone ? Bo przygotowane z dodatkiem szpinaku. Zielone kopytka ze szpinakiem to propozycja zarówno dla tych co szpinak uwielbiają, jak i dla tych, którzy mają się ze szpinakiem na bakier. Szpinak jest w daniu praktycznie niewyczuwalny, nadaje on tylko barwę kopytkom(...)smakują z rozgrzanym na patelni masłem. Możecie podać je także z dowolnym sosem, a nawet w wersji na słodko, z cukrem, zrumienioną tartą bułką i truskawkami. PRZEPIS NA ZIELONE KOPYTKA ZE SZPINAKIEM Składniki na zielone kopytka: 350 g ugotowanych ziemniaków 100 g liści szpinaku 1 ząbek czosnku 1 jajko około 200 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej
kolorowotorcikowo
Kopytka z jogurtem greckim 183zapraszam na troszkę inną odsłonę kopytek , przedstawiam kopytka z jogurtem greckim , smakują naprawdę super . Kopytka to troszkę pracochłonne zajęcie , ale ja kopytka robię zawsze wtedy kiedy zostają mi ziemniaki z obiadu , nigdy ich nie wyrzucam , tylko wykorzystuje je właśnie na kopytka , i wtedy jak ziemniaki mam już ugotowane i wystudzone to praca idzie(...)jogurt grecki , oraz szczyptę soli , i wszystko bardzo dokładnie zagniatamy ciasto z masy ziemniaczanej , jeżeli mamy ciasto za rzadkie to dodajemy mąkę. Jak już mamy zagniecione ciasto na kopytka , posypujemy stolnicę mąką i odcinamy kawałek i rolujemy na długi kawałek i odcinamy małe kawałki koło 2 cm . W garnku gotujemy wodę i kiedy woda zaczyna się gotować , wkładamy
Mój Smak
Kopytka z dyni z szałwią i mięsem mielonym w pomidorach 234zeszkli dodajemy posiekany czosnek a po chwili mięso. Jak mięso się usmaży to dodajemy sos pomidorowy, przyprawy i dusimy kilka minut do połączenia mięsa z sosem. Teraz czas na kopytka. Do miski wrzucamy puree z dyni. Dodajemy przesiane mąki, jajko, sól i posiekane listki szałwii. Wszystkie składniki razem wyrabiamy ale tylko do połączenia składników. Jeżeli ciasto za bardzo klei(...)rąk to trzeba dosypać troszkę mąki. Ciasto dzielimy na 4 części. Stolnicę posypujemy mąką i z każdej części ciasta robimy wałeczki które kroimy pod skosem na mniejsze kawałki. Kopytka wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Kiedy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze 3 minuty i gotowe. Na talerz dajemy kopytka a na wierzch mięso
Kuchenne Wariacje
Kopytka z brokułem 235Dzisiaj na piątkowy obiad polecamy kopytka w innej odsłonie... Mianowicie, kopytka same w sobie są klasyczne jednak sposób ich podania zaskoczył niejedną osobę. Kopytka z brokułem są świetną alternatywą dla klasyki, w dodatku to połączenie idealnie do siebie pasuje. Kto spróbuje raz z pewnością powróci do tej kompozycji niejednokrotnie ... Kopytka z brokułem SKŁADNIKI: kopytka(...)miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i mąkę (porcjami) wyrabiając. Formujemy wałki, spłaszczamy delikatnie nożem, kroimy pod ukos w niewielkie kopytka. Kopytka wrzucamy na wrzącą lekko osoloną wodę i gotujemy przez 2 minuty od wypłynięcia – wyciągamy. Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5 minut, przekładamy do zimnej wody
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki