kopytka - 2509 przepisów (strona:6/168)

Szybkie kopytka 136

Dziś pokażę Wam jak przygotować szybkie kopytka. Kopytka to idealny dodatek do obiad, który świetnie pasuje do duszonych mięs, gulaszy i sosów. Kopytka możecie jeść ugotowane prosto z wody, albo następnego dnia – przesmażone na odrobinie masełka. Są pyszne. Zobacz przepis na Bitki z cebulą Składniki 1 kg ziemniaków sól pieprz 10 łyżek mąki oraz trochę(...)podsypanie 2 jajka Zobacz jak przygotować: Polędwiczki wieprzowe w porach Szybkie kopytka – przepis Zaczynamy od ugotowania dzień wcześniej ziemniaków. Odcedzamy i studzimy. Najlepiej aby stały całą noc w lodówce. Kopytka należy robić wyłącznie z zimnych lub bardzo ciepłych ziemniaków. NIGDY, ale to przenigdy nie można ich robić z „letnich” ziemniaków. Bowiem takie ziemniaki pochłaniają najwiecej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kopytka ze szpinakiem 345

Kopytka ze szpinakiem. Kształtem te szpinakowe kluski przypominają tradycyjne kopytka , a swój zielony kolor zawdzięczają szpinakowi. Kto nie lubi szpinaku to go polubi po zjedzeniu tych kopytek. Na blogu jest już przepis na kluski ze szpinakiem i kluski szpinakowo-serowe . Kopytka ze szpinakiem podane były z podsmażoną kapustą. Szpinak, ziemniaki i jajko zostały dokładnie zmiksowany(...)puree w szatkownicy. Kopytka ze szpinakiem to idealne kluski, delikatne, pyszne i mają uroczy zielony kolor. Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków 1,5 szklanki świeżego szpinaku lub mrożonego 1 jajko ok. 1,5-2 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soli do gotowania Przygotowanie kopytek ze szpinakiem: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kopytka Shreka 167

Kopytka to danie, które zdecydowana większość dzieci uwielbia. W przeciwieństwie do warzyw - szczególnie szpinaku. Na szczęście kopytka są tym rodzajem dania, w którym bez problemu możemy przemycić w diecie dziecka troszkę dodatkowych warzyw, a maluch chętnie zje, bo będą wyglądały ciekawie 😃 Kopytka uwielbiają zresztą nie tylko dzieci, a także nie tylko najmłodsi stronią od warzyw, zawsze warto(...)więc starać się dodawać jak najwięcej "zieleniny" do posiłków. Dodawać możemy zresztą nie tylko szpinak, dzięki któremu kopytka nabiorą zielonego koloru, ale też np. buraków, dzięki czemu uzyskamy różowe zabarwienie (przepis na buraczane kopytka ). Mamy więc coś dla miłośników Shreka i dla miłośników Barbie 😄 Dodatkowym plusem kopytek jest to, że są proste do zrobienia, a ich przygotowanie

Z notatnika dietetyka
Kopytka 150

Przepis na nie jest prosty, przygotowanie szybkie, a do tego można je zjeść z wieloma dodatkami na słono lub słodko. Dlatego warto się przełamać i ugotować sobie własnoręcznie przygotowane kopytka . Składniki na kopytka 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Dodatkowo: mąka pszenna do podsypania sól do gotowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie(...)zgnieść praską. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Do ziemniaków wsypać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wbić jajka, dokładnie połączyć składniki. Blat stołu lub stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć część masy na kopytka, formować z niej podłużny, cienki wałek. Następnie nożem pokroić go na ok. 3 centymetrowe paski. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, wrzucić część kopytek, delikatnie zamieszać drewnianą

niecodziennikpary
Przepis dnia: Zdrowe kopytka z batatów 149

wyrzutów sumienia, bo słodki ziemniak to jedno z najzdrowszych warzyw. A danie składa się prawie wyłącznie z batatów. Czas : 50 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji: 2 Kopytka z batatów sa bardzo delikatne, lekko słodkie i świetnie smakują z wytrawnymi dodatkami, np. z sałatą skropioną sokiem z cytryny Bataty to zdrowe warzywa będące prawdziwą kopalnią prowitaminy A, która(...)jest bardzo smaczny. Szczególnie dobrze smakuje w daniu, które polecamy w tym przepisie. Batata nadaje się do dań wytrwanych i na słodko (polecamy pyszne i łatwe ciastka z batatów ) Kopytka zrobione z batata stanowią połączenie i jednego i drugiego. Są i wytrawne i słodkie:) Jak zrobić kopytka z batatów Kopytka z batatów to danie bardzo proste

Niedzielny kucharz
Kaczka z żurawiną i kopytkami Świąteczny obiad 237

warto zostawić na noc w solance – wtedy mięso po przygotowaniu będzie bardziej soczyste i smaczne. Wybierajmy kaczki o wadze 2 do 2,5 kg wtedy są najsmaczniejsze. Ziemniaki do kopytek możemy ugotować sobie już dzień wcześniej. Żurawinę możemy zrobić dużo wcześniej i zapasteryzować w słoiczkach. PRZEPIS KACZKA Z ŻURAWINA I KOPYTKAMI Składniki kaczka z żurawiną i kopytkami: kaczka: kaczka o wadze 2-2,5 kg sól pieprz zioła prowansalskie masło czosnek granulowany kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków lub upieczonych w folii al. ok 250g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków) 1 jajko sól żurawina – zobacz przepis na żurawinę do mięs Jak zrobić kaczka z żurawiną i kopytkami: Kaczka: Na samym początku

Dorota Smakuje
Fit kopytka w sosie z borowików 155

były bardzo kaloryczne. Postanowiłam pokombinować ze składnikami i zamieniłam ziemniaki na chudy twaróg, a tłusty sos na zdrowszy, na bazie jogurtu naturalnego i grzybów. W taki sposób powstały fit kopytka z sosem z borowików . Efekt przerósł moje oczekiwania, bo kopytka w takiej wersji okazały się naprawę przepyszne! Fit kopytka w sosie z borowików Kopytka(...)borowików 20 g suszonych borowików ((lub innych grzybów)) 1 cebula 100 g jogurtu naturalnego 1,5% 1 pęczek świeżej bazylii Przyprawy: sól, pieprz, chili Opcjonalnie: sezam do posypania Kopytka Twaróg rozdrobnij widelcem w misce, następnie wbij jajko i wsyp mąki oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wyłóż ciasto na blat i uformuj z niego wałek. Następnie

Przepisy na widelcu
Kopytka i wątróbka z cebulką 210

dodatkiem jajka i mąki. Kopytka zwykle podaje się okraszone smalcem ze skwarkami albo zeszkloną cebulką, można też polać je bułką tartą podsmażoną na maśle. W niektórych regionach kopytka podaje się z gulaszem albo sosem pieczarkowym. Chciałam Was dzisiaj zaprosić do wypróbowania mojego przepisu na kopytka podane z wątróbką i cebulką – danie rewelacyjnie smakuje. PRZEPIS NA KOPYTKA I WĄTRÓBKA Z CEBULKĄ Składniki na kopytka i wątróbka z cebulką: 500g kopytek – przepis tutaj 150g wątróbki drobiowej 50g boczku 1 cebula olej lub smalec sól pieprz Jak zrobić kopytka i wątróbka z cebulką: Wątróbkę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w mniejsze kawałki i układamy na patelni z dobrze rozgrzanym olejem. Wątróbkę obsmażamy

Dorota Smakuje
Kopytka bez jajek 425

Tęsknicie za smakami dzieciństwa takimi jak kopytka? Można je przyrządzić także w wersji bez jajka! Wystarczy zastąpić je papką z nasion chia i wody. Nasiona chia nadadzą kopytkom doskonałej konsystencji nie wpływając na ich smak. Takie kopytka możecie przyrządzić zarówno w wersji na słono (np. jako dodatek do gulaszu czy wołowiny w sosie koperkowym(...)wyrabiając ciasto. Powinno ono być elastyczne i nie zbyt klejące. Podczas cięcia ciasto nie powinno się ciągnąć za nożem. Z ciasta formujemy wałeczki, a następnie kroimy je po skosie. Kopytka powinny mieć grubość ok. 2 cm. Gotowe kopytka wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju. Gotujemy je 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe. Kopytka

Dieta bez mleka
Kopytka z grzybami i szpinakiem czyli…znowu resztki! 237

dzień ugotować kopytka. Ja tak zawsze robię.Dzień się jeszcze nie zakończył, a ja już mam plan na kolejny obiad. Tak więc wczorajsze resztki z ziemniaków wykorzystałam na kopytka. Lubicie kopytka? Ja bardzo, choć ostatnio lubię przyrządzać je na słono. Kopytka świetnie swietnie smakują z grzybami i szpinakiem. Dla mnie to danie z resztek(...)sobie równych! Grzyby i szpinak mogłabym jeść codziennie! Kopytka są pyszne! Dodatkowo przygotowała do nich karmelizowaną cebulę! Całe szczęście, że zdjęcia robiłam najedzona, he, he… Resztki – kopytka z grzybami i szpinakiem Składniki: na 4 porcje 300 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 jajko 100 g mąki 350 g grzybów, u mnie brązowe pieczarki i shiitake

codojedzenia
Kopytka jaglane z czarnuszką – przepis krok po kroku 270

Kasza jaglana idealnie nadaje się do ich przygotowania, a w połączeniu z czarnuszką, tworzy naprawdę wyjątkowy smak! Podane przeze mnie proporcje wystarczają na przygotowanie porcji dla dwóch osób. Kopytka jaglane z czarnuszką – przepis krok po kroku Do przygotowania kopytek będziecie potrzebować: 140 g suchej kaszy jaglanej 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżkę masła wody do gotowania kaszy oraz(...)gotowania kopytek ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżeczki czarnuszki soli do smaku (ja, jak zawsze, używam soli himalajskiej) Wykonanie krok po kroku: 1. Kaszę jaglaną gotujemy w proporcji 1:3 (jedna porcja kaszy na 3 porcje wody np. 0,5 szklanki kaszy na 1,5 szklanki wody). Mój sprawdzony sposób na gotowanie kaszy jaglanej jest taki: Suchą kaszę prażę na suchej

Okiem Blondynki by McBlondi
Kopytka dyniowe 211

przygotowania kopytek dyniowych, które mają piękny, pomarańczowy kolor i świetnie smakuje na słodko (posypane cukrem i podane ze śmietaną) jak i na słono (np. z sosem pieczeniowym). Poniższe kopytka są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania (o ile wcześniej upieczemy dynię). Pamiętajcie o tym, że mąkę należy dosypywać stopniowo, ponieważ nadmiar mąki spowoduje, że kopytka będą bardzo(...)pszennej* 1 jajko szczypta soli *mąkę należy dodawać stopniowo, ponieważ  może się okazać, że będziecie potrzebowali trochę mniejszą lub większą ilość mąki - wszystko zależy od wilgotności ciasta na kopytka Dynię zmiksować na gładką konsystencję. Do masy dyniowej wbić jajko, wsypać szczyptę soli i dodać mąkę (najpierw 1 szklankę). Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Jeżeli ciasto zbyt mocno lepi

Ugotować
Kopytka z sosem pomidorowym. 262

Kopytka z sosem pomidorowym choć znane i lubiane nie są często razem podawane.  Kopytka tradycyjnie jadamy z sosami mięsnymi lub grzybowymi.  Sos pomidorowy ugotowany w domu jest o wiele smaczniejszy niż sos ze słoika. Można go przyprawić ziołami, czosnkiem,  pieprzem, chili dokładnie tak jak lubimy. Odpowiednio ugotowany jest aromatyczny i gęsty, bez sztucznych aromatów(...)zagęstników. Kopytka, to klasyka kuchni domowej, należy je robić z ziemniaków, które są całkowicie wystudzone i dokładnie ugniecione. Im mniej doda się do nich mąki, tym bardzie gładkie i delikatne będą. Kopytka są dosyć pracochłonne dlatego warto przygotować ich więcej niż na jeden obiad. Kluseczki można przechowywać w lodówce do 3 dni. Kopytka z sosem pomidorowym będą

Codziennik Kuchenny
Kopytka 235

Kopytka znakomite na szybki obiad. Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Kopytka Kopytka posypane białym serem oraz cukrem Składniki : 1 kg ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej Mąka ziemniaczana  Dodatki : 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej Cukier 1 kostka sera białego Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)wypełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy wycięte ziemniaki, wbijamy jajko i wyrabiamy całość na jednolita masę. Jeśli ciasto się klei należy podsypać sobie delikatnie mąką. Odcinamy kawałki ciasta, rolujemy i ucinamy kopytka. Kopytka rzucamy na wrząca osoloną wodą, po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy 3-4 min na wolnym ogniu. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy bułkę tartą i delikatnie podprażamy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Kopytka z sosem pomidorowo – paprykowym 121

Dzisiaj zapraszam na kopytka z sosem pomidorowo – paprykowym z dodatkiem parmezanu. Proste, wegetariańskie i bardzo smaczne danie. Paprykę najpierw upiekłam dzięki czemu stała się intensywna i bogata w smaku. Następnie zmiksowałam z pomidorami i usmażoną cebulką z czosnkiem. Doprawiłam szałwią oraz rozmarynem i powstał aromatyczny sos do kopytek. Polecam również wypróbować moją ulubioną wersję kopytek, czyli(...)rydzami smażonymi na maśle Składniki: Kopytka: 600 g ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli Sos pomidorowo – paprykowy: 1 mała papryka czerwona 3/4 puszki krojonych pomidorów 1/2 szklanki bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka szałwii 1/2 łyżeczki rozmarynu sól pieprz Dodatkowo: starty parmezan

Oryginalny smak
Kopytka z brukselką – przepis na udane połączenie 144

Brukselka i kopytka to duet, które bardzo lubię. Kopytka to moje “comfort food” – kojarzą mi się z dzieciństwem. Brukselki kiedyś nie lubiłam, ale teraz bardzo chętnie po nią sięgam. W towarzystwie kopytek zdecydowanie zyskuje na smaku Brukselka to warzywo, które ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni ją uwielbiają, inni nie chcą nawet patrzeć(...)stół. Jeśli chodzi o brukselkę w wersji z patelni, wystarczy ją pokroić i przez około 5 minut podsmażać. To tyle! Ten sposób chcę Wam zaproponować w poniższym przepisie. KOPYTKA Z BRUKSELKĄ (przepis na 4 porcje) Składniki: 4 porcje kopytek – tu znajdziesz przepis na kopytka z mąki pszennej , a tu na kopytka bezglutenowe 200 g brukselki

Wiszniówka
Kopytka z burakami 139

wytrawnie. Mogłabym je jeść na okrągło, tylko wtedy nie wiem co na to powiedziałaby moja waga ? 😃 Tym razem zapraszam Was na  kopytka z burakami. To klasyczne kopytka do których dodałam po prostu buraki. Ich smak zmienił się bardzo delikatnie, natomiast uzyskały one dzięki temu przepiękny kolor. Możemy je podać tradycyjnie z gulaszem, a także z sosem serowym(...)prostu przesmażyć z czosnkiem na oliwie, a potem posypać tartym parmezanem. Będzie pysznie! Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne pomysły na kopytka: kopytka z batatów bazyliowe kopytka gnocchi z pesto z rukoli zielone gnocchi kopytka Kopytka z burakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 600 g ugotowanych ziemniaków 200 g ugotowanych lub upieczonych buraków

Kulinarne przygody Gatity
Kopytka 152

ziemniaczaną, zagniatamy ciasto.  Stolnicę obsypujemy mąką, ciasto na kopytka dzielimy na małe kulki i formujemy w nich wałeczki. Grubość wałeczków zależy od naszych upodobań, ja wolę kopytka trochę większe. Gotowe wałeczki kroimy po ukosie na kawałki.  W garnku zagotowujemy wodę (około 3/4 wysokości garnka), wrzątek mieszamy łyżką by zrobić wir i wrzucamy kopytka (dzięki wirowi(...)gorąca woda nie będzie chlapać). Gotujemy przez minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.  Na patelni rozpuszczam masło i podsmażam kopytka na złoto z obu stron. Kopytka są gotowe zaraz po ugotowaniu. Zawszę robię więcej kopytek, więc po wyłowieniu ich łyżką cedzakową wrzucam je na chwilę do miski z zimną wodą, gdy już są letnie to przekładam

Gotowanie i blogowanie
Kopytka – jak je zrobić ? 229

Kopytka – jak je zrobić ? Kopytka – jak je zrobić ?      Kopytka czyli ulubione kluski z dzieciństwa, jedzone z masłem i cukrem, pamiętasz ?   Ja nie jadłam ich od dawna, zresztą jak chodzi o ręcznie robione kluski, makarony … to nie moja bajka, tak mówiłam do dzisiaj. Tak, bo dzisiaj po raz pierwszy od czasu(...)kiedy gotuję ( czyli 16 lat) zrobiłam kopytka.  Tak, zrobiłam i już wiem, że to nie takie straszne i będę je robić częściej.   Kopytka  1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki  2 jajka szczypta pieprzu i soli  Ziemniaki ugotuj dzień wcześniej wieczorem, obierz ze skórki i zostaw do całkowitego wystygnięcia.  Następnego dnia weź ziemniaki

Kuchnia na wzgórzu
Kopytka dyniowe 118

Kluski lubię pod każdą możliwą postacią i wykonane ze wszystkiego, z czego tylko się da… Mamy jesień, sezon na dynię, tak więc nadszedł czas, żeby zrobić przepis na kopytka dyniowe . Te klasyczne kluski, dzięki dodaniu dyni wyglądają i smakują NIESAMOWICIE! Kopytka dyniowe Z czym podawać kluseczki dyniowe ? Tak na prawdę z każdym sosem, który lubisz. Ja dzisiaj(...)zrobiłem klasyczny sos porowy, ale często sięgam także po sos cebulowy oraz pieczarkowy. Smakowitym i zarazem kolorowym dodatkiem będzie również wegańskie pesto bazyliowe lub pesto z rukoli . Kopytka z dyni nie obędą się bez… puree z dyni. Jest ono banalnie proste do zrobienia. Jeśli nie umiesz go zrobić, to zobacz koniecznie mój poradnik „ jak zrobić puree

Blendman
Kurczak z żurawiną i kopytkami – pomysł na obiad 129

Kurczak z żurawiną i kopytkami to moja propozycja na niedzielny czy też świąteczny obiad, na obiad z okazji imienin czy innej uroczystości rodzinnej. To pyszne danie kuchni polskiej. Kotlety z piersi kurczaka to mam wrażenie zaraz bo schabowym najpopularniejsze i najbardziej lubiane przez Polaków danie Ziemniaki do kopytek możemy ugotować sobie już dzień wcześniej. Żurawinę możemy zrobić dużo(...)wcześniej i zapasteryzować w słoiczkach. PRZEPIS KURCZAK Z ŻURAWINA I KOPYTKAMI Składniki: kurczak: 2 piersi kurczaka sól morska pieprz 2 jajka mąka olej kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków lub upieczonych w folii al. ok 250g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków) 1 jajko sól żurawina – zobacz przepis na żurawinę do mięs Jak zrobić kurczak z żurawiną

Dorota Smakuje
Kopytka z buraków 142

Kopytka z buraków Bardzo spodobał Wam się kolor poprzednich klusek ( kopytka z batatów i kopytka z bobu ), więc postanowiłem pokombinować z burakiem. Pierwsze kopytka z buraków , za które się zabrałem, miały w sobie ziemniaki i mąkę orkiszową… to nie było to. Kolor piękny, ale konsystencja i koncepcja do mnie nie przemówiły. Postanowiłem więc rzucić się(...)głęboką wodę i stworzyć kopytka bezglutenowe z samych buraków… i bardzo dobrze zrobiłem! Smak i konsystencja mnie satysfakcjonowały, a po połączeniu kopytek z octem balsamicznym, olejem rzepakowym, orzechami włoskimi i rukolą… zaniemówiłem. Pyszne i bardzo klasyczne połączenie. Co prawda, kopytka mają inną strukturę niż klasyczne ziemniaczane, czy nawet wcześniej wspomniane, ale na pewno są godne

Blendman
Kopytka gryczane 173

Kopytka gryczane Przepis na tradycyjne, polskie kluski ziemniaczane kopytka, ale tym razem w wersji bezglutenowej, bez nabiału i bez jajka, wegańskie. Kopytka możemy zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostaną nam z obiadu, ale pyszne wychodzą z ziemniaków wcześniej upieczonych. Kopytka pyszne są solo albo podane w sosie pieczarkowym czy ze skwareczkami. PRZEPIS NA KOPYTKA GRYCZANE(...)Składniki na kopytka gryczane: 0,5kg ziemniaków ugotowanych 1 szkl mąki gryczanej 2-3 łyżki jogurtu sojowego sól Jak zrobić kopytka gryczane: Najpierw ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy do nich szczyptę soli i mąkę gryczaną. Potem zaczynamy – wyrabiać ciasto. Jeśli trzeba dodajemy jogurtu – ilość zależy od wilgotności ziemniaków – będziemy

Dorota Smakuje
Kopytka 251

robi moja Mama. Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków - 2 szklanki mąki tortowej * - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 2 jajka - sól * u mnie szklanka, to miarka o pojemności 250 ml Kopytka przygotowuje się bardzo szybko, więc już na początku, do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy. Do kopytek najlepsze są ziemniaki ugotowane dzień wcześniej. Po odcedzeniu należy(...)powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i natychmiast podajemy. R a d y: Podstawowy warunek udanych klusek, to dobrego gatunku ziemniaki, które po ugotowaniu są sypkie i suche. Ciasto na kopytka należy wyrobić szybko i krótko. Zbyt długie zagniatanie spowoduje, że ciasto będzie stawało się rzadsze. Formujemy i gotujemy od razu (pozostawione stanie się kleiste, a dosypywanie mąki spowoduje tylko

mojewypiekiinietylko
Kopytka - pomysł na tani obiad 153

gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i skwarkami. Równie dobrze smakują z wyrazistym sosem jogurtowym i warzywami ugotowanymi na parze. Porada na dziś: aby kopytka były miękkie i puszyste, staram się dodawać jak najmniej mąki, jednak jej ilość  zależy od wilgotności ziemniaków, natomiast niewielki dodatek mąki ziemniaczanej powoduje że kopytka są bardziej sprężyste(...)ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta uformować wałeczki mniej więcej grubości kciuka i pokroić w poprzek na niewielkie (około 1,5 cm) kawałki czyli nasze kopytka. Kopytka wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, po czym zmniejszamy płomień do średniego i gotujemy około 2 - 3 minut od wypłynięcia. Podczas gotowania warto delikatnie przemieszać kopytka drewnianą

Cztery Fajery
Kopytka jaglane z boczniakami i szalotką 288

Szybkie i nie do popsucia – kopytka z kaszy jaglanej zawsze się udają! Te kopytka zrobicie bez dodatku jajka i bez glutenu – ciasto z kaszy jaglanej spajają dwie wysokoskrobiowe mąki – ryżowa i ziemniaczana. Kopytka z dodatkiem smażonych boczniaków, z chrupiącą szalotką, twardym serem i natką pietruszki to bardzo przyjemna propozycja na obiad lub gorącą kolację. Kaszę jaglaną płuczemy(...)dłońmi do połączenia – na stolnicy silikonowej nie potrzebuje już ani grama mąki więcej, na drewnianej będzie potrzeba je lekko podsypać. Dalej postępujemy dokładnie tak samo jak przy klasycznych kopytkach szykowanych z ziemniaków – ciasto dzielimy na porcje, z każdej toczymy wałek grubości około 2,5-3cm, spłaszczamy go nożem na wysokość centymetra i pod skosem kroimy wałek na pojedyncze

Karo in the Kitchen
Kopytka - pomysł na tani obiad 263

gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i skwarkami. Równie dobrze smakują z wyrazistym sosem jogurtowym i warzywami ugotowanymi na parze. Porada na dziś: aby kopytka były miękkie i puszyste, staram się dodawać jak najmniej mąki, jednak jej ilość  zależy od wilgotności ziemniaków, natomiast niewielki dodatek mąki ziemniaczanej powoduje że kopytka są bardziej sprężyste(...)ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta uformować wałeczki mniej więcej grubości kciuka i pokroić w poprzek na niewielkie (około 1,5 cm) kawałki czyli nasze kopytka. Kopytka wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, po czym zmniejszamy płomień do średniego i gotujemy około 2 - 3 minut od wypłynięcia. Podczas gotowania warto delikatnie przemieszać kopytka drewnianą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kopytka idealne. Jak mrozić kopytka? 728

Jedną część ziemniaków, wyjąć i wsypać mąkę pszenną, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (na 1kg ziemniaków) oraz 1 jajko. Posolić i wyrobić miękkie ciasto. Porcję ciasta rozwałkować i kroić kopytka.  Wrzucać na gotującą się i osoloną wodę. Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Mrożenie kopytek: Kopytka wyjąć po 2 minutach od wypłynięcia i przełożyć do miski(...)zimną wodą i lodem, żeby kopytka zahartować. Gdy porządnie wystygną, odcedzić i przełożyć do suchej miski. Zalać olejem i dokładnie wymieszać, tak aby tłuszcz oblepił każdego kopytka. Porcjować (ja wkładam 1- 2 porcje do woreczka) i zamrażać.  Przed przygotowaniem mrożonych kopytek, wyjąć je z zamrażalki odpowiednio wcześniej, żeby same się rozmroziły - dzięki temu nie zrobi się

CookYourself
Kopytka z buraków 191

Kopytka z buraków Bardzo spodobał Wam się kolor poprzednich klusek ( kopytka z batatów i kopytka z bobu ), więc postanowiłem pokombinować z burakiem. Pierwsze kopytka z buraków , za które się zabrałem, miały w sobie ziemniaki i mąkę orkiszową… to nie było to. Kolor piękny, ale konsystencja i koncepcja do mnie nie przemówiły. Postanowiłem więc rzucić się(...)głęboką wodę i stworzyć kopytka bezglutenowe z samych buraków… i bardzo dobrze zrobiłem! Smak i konsystencja mnie satysfakcjonowały, a po połączeniu kopytek z octem balsamicznym, olejem rzepakowym, orzechami włoskimi i rukolą… zaniemówiłem. Pyszne i bardzo klasyczne połączenie. Co prawda, kopytka mają inną strukturę niż klasyczne ziemniaczane, czy nawet wcześniej wspomniane, ale na pewno są godne

Blendman
Zielone kopytka ze szpinakiem 198

Szybko, prosto, ale nie nudno. W schemat ten idealnie wpisuje się przepis na zielone kopytka. Dlaczego zielone ? Bo przygotowane z dodatkiem szpinaku. Zielone kopytka ze szpinakiem to propozycja zarówno dla tych co szpinak uwielbiają, jak i dla tych, którzy mają się ze szpinakiem na bakier. Szpinak jest w daniu praktycznie niewyczuwalny, nadaje on tylko barwę kopytkom(...)smakują z rozgrzanym na patelni masłem. Możecie podać je także z dowolnym sosem, a nawet w wersji na słodko, z cukrem, zrumienioną tartą bułką i truskawkami. PRZEPIS NA ZIELONE KOPYTKA ZE SZPINAKIEM Składniki na zielone kopytka: 350 g ugotowanych ziemniaków 100 g liści szpinaku 1 ząbek czosnku 1 jajko około 200 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej

kolorowotorcikowo
Kopytka z jogurtem greckim 183

zapraszam na troszkę inną odsłonę kopytek , przedstawiam kopytka z jogurtem greckim , smakują naprawdę super .   Kopytka to troszkę pracochłonne zajęcie , ale ja kopytka robię zawsze wtedy kiedy zostają mi ziemniaki z obiadu , nigdy ich nie wyrzucam , tylko wykorzystuje je właśnie na kopytka , i wtedy jak ziemniaki mam już ugotowane i wystudzone to praca idzie(...)jogurt grecki , oraz szczyptę soli , i wszystko bardzo dokładnie zagniatamy ciasto z masy ziemniaczanej , jeżeli mamy ciasto za rzadkie to dodajemy mąkę.  Jak już mamy zagniecione ciasto na kopytka , posypujemy stolnicę mąką i odcinamy kawałek i rolujemy na długi kawałek i odcinamy małe kawałki koło 2 cm . W garnku gotujemy wodę i kiedy woda zaczyna się gotować , wkładamy

Mój Smak

Proponowane wyszukiwania