kopytka - 2368 przepisów (strona:5/158)

Szybkie kopytka 81

Dziś pokażę Wam jak przygotować szybkie kopytka. Kopytka to idealny dodatek do obiad, który świetnie pasuje do duszonych mięs, gulaszy i sosów. Kopytka możecie jeść ugotowane prosto z wody, albo następnego dnia – przesmażone na odrobinie masełka. Są pyszne. Zobacz przepis na Bitki z cebulą Składniki 1 kg ziemniaków sól pieprz 10 łyżek mąki oraz trochę(...)podsypanie 2 jajka Zobacz jak przygotować: Polędwiczki wieprzowe w porach Szybkie kopytka – przepis Zaczynamy od ugotowania dzień wcześniej ziemniaków. Odcedzamy i studzimy. Najlepiej aby stały całą noc w lodówce. Kopytka należy robić wyłącznie z zimnych lub bardzo ciepłych ziemniaków. NIGDY, ale to przenigdy nie można ich robić z „letnich” ziemniaków. Bowiem takie ziemniaki pochłaniają najwiecej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kopytka ze szpinakiem 288

Kopytka ze szpinakiem. Kształtem te szpinakowe kluski przypominają tradycyjne kopytka , a swój zielony kolor zawdzięczają szpinakowi. Kto nie lubi szpinaku to go polubi po zjedzeniu tych kopytek. Na blogu jest już przepis na kluski ze szpinakiem i kluski szpinakowo-serowe . Kopytka ze szpinakiem podane były z podsmażoną kapustą. Szpinak, ziemniaki i jajko zostały dokładnie zmiksowany(...)puree w szatkownicy. Kopytka ze szpinakiem to idealne kluski, delikatne, pyszne i mają uroczy zielony kolor. Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków 1,5 szklanki świeżego szpinaku lub mrożonego 1 jajko ok. 1,5-2 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soli do gotowania Przygotowanie kopytek ze szpinakiem: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kopytka Shreka 105

Kopytka to danie, które zdecydowana większość dzieci uwielbia. W przeciwieństwie do warzyw - szczególnie szpinaku. Na szczęście kopytka są tym rodzajem dania, w którym bez problemu możemy przemycić w diecie dziecka troszkę dodatkowych warzyw, a maluch chętnie zje, bo będą wyglądały ciekawie 😃 Kopytka uwielbiają zresztą nie tylko dzieci, a także nie tylko najmłodsi stronią od warzyw, zawsze warto(...)więc starać się dodawać jak najwięcej "zieleniny" do posiłków. Dodawać możemy zresztą nie tylko szpinak, dzięki któremu kopytka nabiorą zielonego koloru, ale też np. buraków, dzięki czemu uzyskamy różowe zabarwienie (przepis na buraczane kopytka ). Mamy więc coś dla miłośników Shreka i dla miłośników Barbie 😄 Dodatkowym plusem kopytek jest to, że są proste do zrobienia, a ich przygotowanie

Z notatnika dietetyka
Kopytka 100

Przepis na nie jest prosty, przygotowanie szybkie, a do tego można je zjeść z wieloma dodatkami na słono lub słodko. Dlatego warto się przełamać i ugotować sobie własnoręcznie przygotowane kopytka . Składniki na kopytka 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Dodatkowo: mąka pszenna do podsypania sól do gotowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie(...)zgnieść praską. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Do ziemniaków wsypać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wbić jajka, dokładnie połączyć składniki. Blat stołu lub stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć część masy na kopytka, formować z niej podłużny, cienki wałek. Następnie nożem pokroić go na ok. 3 centymetrowe paski. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, wrzucić część kopytek, delikatnie zamieszać drewnianą

niecodziennikpary
Przepis dnia: Zdrowe kopytka z batatów 84

wyrzutów sumienia, bo słodki ziemniak to jedno z najzdrowszych warzyw. A danie składa się prawie wyłącznie z batatów. Czas : 50 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji: 2 Kopytka z batatów sa bardzo delikatne, lekko słodkie i świetnie smakują z wytrawnymi dodatkami, np. z sałatą skropioną sokiem z cytryny Bataty to zdrowe warzywa będące prawdziwą kopalnią prowitaminy A, która(...)jest bardzo smaczny. Szczególnie dobrze smakuje w daniu, które polecamy w tym przepisie. Batata nadaje się do dań wytrwanych i na słodko (polecamy pyszne i łatwe ciastka z batatów ) Kopytka zrobione z batata stanowią połączenie i jednego i drugiego. Są i wytrawne i słodkie:) Jak zrobić kopytka z batatów Kopytka z batatów to danie bardzo proste

Niedzielny kucharz
Kaczka z żurawiną i kopytkami Świąteczny obiad 162

warto zostawić na noc w solance – wtedy mięso po przygotowaniu będzie bardziej soczyste i smaczne. Wybierajmy kaczki o wadze 2 do 2,5 kg wtedy są najsmaczniejsze. Ziemniaki do kopytek możemy ugotować sobie już dzień wcześniej. Żurawinę możemy zrobić dużo wcześniej i zapasteryzować w słoiczkach. PRZEPIS KACZKA Z ŻURAWINA I KOPYTKAMI Składniki kaczka z żurawiną i kopytkami: kaczka: kaczka o wadze 2-2,5 kg sól pieprz zioła prowansalskie masło czosnek granulowany kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków lub upieczonych w folii al. ok 250g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków) 1 jajko sól żurawina – zobacz przepis na żurawinę do mięs Jak zrobić kaczka z żurawiną i kopytkami: Kaczka: Na samym początku

Dorota Smakuje
Fit kopytka w sosie z borowików 103

były bardzo kaloryczne. Postanowiłam pokombinować ze składnikami i zamieniłam ziemniaki na chudy twaróg, a tłusty sos na zdrowszy, na bazie jogurtu naturalnego i grzybów. W taki sposób powstały fit kopytka z sosem z borowików . Efekt przerósł moje oczekiwania, bo kopytka w takiej wersji okazały się naprawę przepyszne! Fit kopytka w sosie z borowików Kopytka(...)borowików 20 g suszonych borowików ((lub innych grzybów)) 1 cebula 100 g jogurtu naturalnego 1,5% 1 pęczek świeżej bazylii Przyprawy: sól, pieprz, chili Opcjonalnie: sezam do posypania Kopytka Twaróg rozdrobnij widelcem w misce, następnie wbij jajko i wsyp mąki oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wyłóż ciasto na blat i uformuj z niego wałek. Następnie

Przepisy na widelcu
Kopytka i wątróbka z cebulką 140

dodatkiem jajka i mąki. Kopytka zwykle podaje się okraszone smalcem ze skwarkami albo zeszkloną cebulką, można też polać je bułką tartą podsmażoną na maśle. W niektórych regionach kopytka podaje się z gulaszem albo sosem pieczarkowym. Chciałam Was dzisiaj zaprosić do wypróbowania mojego przepisu na kopytka podane z wątróbką i cebulką – danie rewelacyjnie smakuje. PRZEPIS NA KOPYTKA I WĄTRÓBKA Z CEBULKĄ Składniki na kopytka i wątróbka z cebulką: 500g kopytek – przepis tutaj 150g wątróbki drobiowej 50g boczku 1 cebula olej lub smalec sól pieprz Jak zrobić kopytka i wątróbka z cebulką: Wątróbkę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w mniejsze kawałki i układamy na patelni z dobrze rozgrzanym olejem. Wątróbkę obsmażamy

Dorota Smakuje
Kopytka bez jajek 297

Tęsknicie za smakami dzieciństwa takimi jak kopytka? Można je przyrządzić także w wersji bez jajka! Wystarczy zastąpić je papką z nasion chia i wody. Nasiona chia nadadzą kopytkom doskonałej konsystencji nie wpływając na ich smak. Takie kopytka możecie przyrządzić zarówno w wersji na słono (np. jako dodatek do gulaszu czy wołowiny w sosie koperkowym(...)wyrabiając ciasto. Powinno ono być elastyczne i nie zbyt klejące. Podczas cięcia ciasto nie powinno się ciągnąć za nożem. Z ciasta formujemy wałeczki, a następnie kroimy je po skosie. Kopytka powinny mieć grubość ok. 2 cm. Gotowe kopytka wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju. Gotujemy je 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe. Kopytka

Dieta bez mleka
Kopytka z grzybami i szpinakiem czyli…znowu resztki! 173

dzień ugotować kopytka. Ja tak zawsze robię.Dzień się jeszcze nie zakończył, a ja już mam plan na kolejny obiad. Tak więc wczorajsze resztki z ziemniaków wykorzystałam na kopytka. Lubicie kopytka? Ja bardzo, choć ostatnio lubię przyrządzać je na słono. Kopytka świetnie swietnie smakują z grzybami i szpinakiem. Dla mnie to danie z resztek(...)sobie równych! Grzyby i szpinak mogłabym jeść codziennie! Kopytka są pyszne! Dodatkowo przygotowała do nich karmelizowaną cebulę! Całe szczęście, że zdjęcia robiłam najedzona, he, he… Resztki – kopytka z grzybami i szpinakiem Składniki: na 4 porcje 300 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 jajko 100 g mąki 350 g grzybów, u mnie brązowe pieczarki i shiitake

codojedzenia
Kopytka jaglane z czarnuszką – przepis krok po kroku 196

Kasza jaglana idealnie nadaje się do ich przygotowania, a w połączeniu z czarnuszką, tworzy naprawdę wyjątkowy smak! Podane przeze mnie proporcje wystarczają na przygotowanie porcji dla dwóch osób. Kopytka jaglane z czarnuszką – przepis krok po kroku Do przygotowania kopytek będziecie potrzebować: 140 g suchej kaszy jaglanej 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżkę masła wody do gotowania kaszy oraz(...)gotowania kopytek ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżeczki czarnuszki soli do smaku (ja, jak zawsze, używam soli himalajskiej) Wykonanie krok po kroku: 1. Kaszę jaglaną gotujemy w proporcji 1:3 (jedna porcja kaszy na 3 porcje wody np. 0,5 szklanki kaszy na 1,5 szklanki wody). Mój sprawdzony sposób na gotowanie kaszy jaglanej jest taki: Suchą kaszę prażę na suchej

Okiem Blondynki by McBlondi
Kopytka dyniowe 152

przygotowania kopytek dyniowych, które mają piękny, pomarańczowy kolor i świetnie smakuje na słodko (posypane cukrem i podane ze śmietaną) jak i na słono (np. z sosem pieczeniowym). Poniższe kopytka są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania (o ile wcześniej upieczemy dynię). Pamiętajcie o tym, że mąkę należy dosypywać stopniowo, ponieważ nadmiar mąki spowoduje, że kopytka będą bardzo(...)pszennej* 1 jajko szczypta soli *mąkę należy dodawać stopniowo, ponieważ  może się okazać, że będziecie potrzebowali trochę mniejszą lub większą ilość mąki - wszystko zależy od wilgotności ciasta na kopytka Dynię zmiksować na gładką konsystencję. Do masy dyniowej wbić jajko, wsypać szczyptę soli i dodać mąkę (najpierw 1 szklankę). Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Jeżeli ciasto zbyt mocno lepi

Ugotować
Kopytka z sosem pomidorowym. 204

Kopytka z sosem pomidorowym choć znane i lubiane nie są często razem podawane.  Kopytka tradycyjnie jadamy z sosami mięsnymi lub grzybowymi.  Sos pomidorowy ugotowany w domu jest o wiele smaczniejszy niż sos ze słoika. Można go przyprawić ziołami, czosnkiem,  pieprzem, chili dokładnie tak jak lubimy. Odpowiednio ugotowany jest aromatyczny i gęsty, bez sztucznych aromatów(...)zagęstników. Kopytka, to klasyka kuchni domowej, należy je robić z ziemniaków, które są całkowicie wystudzone i dokładnie ugniecione. Im mniej doda się do nich mąki, tym bardzie gładkie i delikatne będą. Kopytka są dosyć pracochłonne dlatego warto przygotować ich więcej niż na jeden obiad. Kluseczki można przechowywać w lodówce do 3 dni. Kopytka z sosem pomidorowym będą

Codziennik Kuchenny
Kopytka 179

Kopytka znakomite na szybki obiad. Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Kopytka Kopytka posypane białym serem oraz cukrem Składniki : 1 kg ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej Mąka ziemniaczana  Dodatki : 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej Cukier 1 kostka sera białego Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)wypełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy wycięte ziemniaki, wbijamy jajko i wyrabiamy całość na jednolita masę. Jeśli ciasto się klei należy podsypać sobie delikatnie mąką. Odcinamy kawałki ciasta, rolujemy i ucinamy kopytka. Kopytka rzucamy na wrząca osoloną wodą, po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy 3-4 min na wolnym ogniu. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy bułkę tartą i delikatnie podprażamy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Kopytka z sosem pomidorowo – paprykowym 54

Dzisiaj zapraszam na kopytka z sosem pomidorowo – paprykowym z dodatkiem parmezanu. Proste, wegetariańskie i bardzo smaczne danie. Paprykę najpierw upiekłam dzięki czemu stała się intensywna i bogata w smaku. Następnie zmiksowałam z pomidorami i usmażoną cebulką z czosnkiem. Doprawiłam szałwią oraz rozmarynem i powstał aromatyczny sos do kopytek. Polecam również wypróbować moją ulubioną wersję kopytek, czyli(...)rydzami smażonymi na maśle Składniki: Kopytka: 600 g ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli Sos pomidorowo – paprykowy: 1 mała papryka czerwona 3/4 puszki krojonych pomidorów 1/2 szklanki bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka szałwii 1/2 łyżeczki rozmarynu sól pieprz Dodatkowo: starty parmezan

Oryginalny smak
Kopytka z brukselką – przepis na udane połączenie 70

Brukselka i kopytka to duet, które bardzo lubię. Kopytka to moje “comfort food” – kojarzą mi się z dzieciństwem. Brukselki kiedyś nie lubiłam, ale teraz bardzo chętnie po nią sięgam. W towarzystwie kopytek zdecydowanie zyskuje na smaku Brukselka to warzywo, które ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni ją uwielbiają, inni nie chcą nawet patrzeć(...)stół. Jeśli chodzi o brukselkę w wersji z patelni, wystarczy ją pokroić i przez około 5 minut podsmażać. To tyle! Ten sposób chcę Wam zaproponować w poniższym przepisie. KOPYTKA Z BRUKSELKĄ (przepis na 4 porcje) Składniki: 4 porcje kopytek – tu znajdziesz przepis na kopytka z mąki pszennej , a tu na kopytka bezglutenowe 200 g brukselki

Wiszniówka
Kopytka z burakami 78

wytrawnie. Mogłabym je jeść na okrągło, tylko wtedy nie wiem co na to powiedziałaby moja waga ? 😃 Tym razem zapraszam Was na  kopytka z burakami. To klasyczne kopytka do których dodałam po prostu buraki. Ich smak zmienił się bardzo delikatnie, natomiast uzyskały one dzięki temu przepiękny kolor. Możemy je podać tradycyjnie z gulaszem, a także z sosem serowym(...)prostu przesmażyć z czosnkiem na oliwie, a potem posypać tartym parmezanem. Będzie pysznie! Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne pomysły na kopytka: kopytka z batatów bazyliowe kopytka gnocchi z pesto z rukoli zielone gnocchi kopytka Kopytka z burakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 600 g ugotowanych ziemniaków 200 g ugotowanych lub upieczonych buraków

Kulinarne przygody Gatity
Kopytka 97

ziemniaczaną, zagniatamy ciasto.  Stolnicę obsypujemy mąką, ciasto na kopytka dzielimy na małe kulki i formujemy w nich wałeczki. Grubość wałeczków zależy od naszych upodobań, ja wolę kopytka trochę większe. Gotowe wałeczki kroimy po ukosie na kawałki.  W garnku zagotowujemy wodę (około 3/4 wysokości garnka), wrzątek mieszamy łyżką by zrobić wir i wrzucamy kopytka (dzięki wirowi(...)gorąca woda nie będzie chlapać). Gotujemy przez minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.  Na patelni rozpuszczam masło i podsmażam kopytka na złoto z obu stron. Kopytka są gotowe zaraz po ugotowaniu. Zawszę robię więcej kopytek, więc po wyłowieniu ich łyżką cedzakową wrzucam je na chwilę do miski z zimną wodą, gdy już są letnie to przekładam

Gotowanie i blogowanie