najważniejszy przepis na tym blogu. Jestem o tym w 100% przekonana. Dlaczego? Bo nie ma nic ważniejszego niż chleb . Chleb to dla mnie symbol. Dobry, świeży chleb to wspomnienie dzieciństwa. Coś czego nigdy w domu nie powinno zabraknąć. Zapach chleba, chrupiąca skórka, miękki środek – od zawsze marzyłam, żeby taki wypiek wyszedł spod mojej ręki. No i się udało. Podjęłam(...)rękawicę i teraz już (myślę, że chyba już zawsze) pieczenie chleba stało się jednym z elementów mojej codzienności. Uwielbiam ten rytuał przygotowania chleba. Ja zabrałam się za to bardzo na poważnie i staram się przykładać do każdego etapu. Bo każdy z nich jest istotny i będzie miał później swoje odzwierciedlenie w końcowym efekcie . Jest to dla mnie ważne, bo dzielenie
rabarbarowoOpublikowany na początku tego roku przepis na chleb paleo z warzyw , niskowęglowodanowy, bezglutenowy i bez nabiału (który w dodatku jest przepyszny) to najpopularniejszy przepis na tej stronie, notując kilkaset wyświetleń każdego dnia. Lepsze jest czasem wrogiem dobrego, ale w tym przypadku okazuje się, że z pewną modyfikacją ten chleb może być jeszcze lepszy ! Chleb paleo śródziemnomorski jest modyfikacją wspomnianego wyżej(...)chleba paleo z warzyw polegającą głównie na dodaniu do przepisu pesto z oliwek i suszonych pomidorów . Otrzymany chleb jest pachnie oszałamiająco, smakuje obłędnie – ma wyraźnie śródziemnomorską nutę, a w dodatku wciąż jest paleo, niskowęglowodanowy, bezglutenowy i bez nabiału . Może być doskonałym śniadaniem paleo, można go też wziąć ze sobą do pracy albo dać dzieciom do szkoły. Jak więc zrobić
PaleoSMAKZapraszam na pyszny, aromatyczny i prosty do zrobienia chleb orkiszowo żytni. Przepis pochodzi z instagrama od Eli – backenkochengeniessen . Pierwszy raz piekłam chleb z jej przepisu. Nieskromnie powiem, że wyszedł tak pyszny, że po kilku dniach piekłam go znowu. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie pozmieniała nieco proporcji i rodzaju mąk. A to jakąś mąkę chcę wykończyć, a to jakiejś(...)konkretnego przemiału nie mam…Niemal zawsze coś tam lubię pokombinować. Mój chleb zamiast czysto orkiszowo-żytni, zamienił się w pszenno-orkiszowo-żytni. Pierwszy raz piekłam ten chleb z połowy porcji, w starym garnku żeliwnym. Chlebek nie wyrósł dobrze, bo nie miał już miejsca. A w planach był zakup nowego, tak więc po otrzymaniu nowego garnka, wiedziałam, że muszę piec
Mieszam w GarnkuAutor: Piotr Kucharski Tytuł: "Chleb. Domowa piekarnia." Wydawnictwo: PASCAL Rok wydania: 2014 W ramach wstępu chciałam napisać, co skłoniło mnie do zakupu właśnie tej książki. Wszystko zaczęło się od postanowienia, że zacznę piec własne chleby. Wiadomo, że same chęci nie wystarczą, potrzebny jest jeszcze przepis. W przypadku innych wypieków, czy też dań, wystarczyło, że raz zrobiłam coś z czyjegoś przepisu(...)kolejne przychodziły już same i w ten sposób dochodziłam do wprawy. Z chlebem tak się nie stało. Przepis wzięłam z bardzo popularnego bloga, bo wydawało mi się, że będzie dobry. Bardziej się mylić nie mogłam. Mimo postępowania krok po kroku według przepisu, zamiast chleba miałam mokrą papkę, której za nic nie dało się upiec. Po przeczytaniu komentarzy pod postem, okazało
Passions hobbies lifeprzyjemnosc po raz pierwszy wziac udzial w Swiatowym Dniu Chleba (World Bread Day 2013 Setki bloggerow z calego swiata corocznie 16 pazdziernika pieka chleb i ciesze sie ,ze moge do nich dolaczyc .Upieklam chlebek w kolorach jesieni z suszonymi pomidorami.Latwy pszenny chleb na zytnim zakwasie,idealny dla rozpoczynajacych przygode z pieczeniem.Jedynym warunkiem jest posiadanie zakwasu.Latwo sie formuje,posiada puszysty miazsz(...)wczesniej) 50 g zakwasz zytniego ( 2 pelne lyzki) 100 g wody 150 g maki zytniej pelnoziarnistej Skladniki dokladnie wymieszac (lyzka) ,przykryc folia spozywcza i pozostawic do wyrosniecia. Uwaga: jesli chleb chcemy zaczac robic rano,nastawic zaczyn juz po poludniu.gdy nastawimy wieczorem chleb bedziemy piec najwczesniej w poludnie . Nastepnego dnia: 400 g maki pszennej (dalam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Orkisz dał zdrowie i smak, Tang Zhong dał delikatny miękisz, czarnuszka zaś oryginalny aromat... Większość, a właściwie wszystkie przepisy bazujące na Tang Zhong dotyczą chlebów i bułeczek na mące pszennej. Znalazłem kilka z dodatkiem mąki żytniej. Ale orkisz??? Czyżby w Japonii, skąd wywodzi się Tang Zhong, orkisz nie był stosowany? Orkisz w smaku przypomina orzechy i zawiera składniki nie znajdowane(...)żołądka. W starożytności używano jej jako panaceum, wymienia ją też Biblia, a w dawnej Polsce była używana przez biedną ludność jako przyprawa zastępująca zbyt drogie przyprawy wschodnie. Do zrobienia chleba skłoniła mnie jedna z akcji kulinarnych oraz ciekawość, czy chleby orkiszowe mogą być robione w oparciu o Tang Zhong. I tak orkisz z czarnuszką zostały zamknięte w Tang Zhong, który
Grahamka, weka i kajzerkaDOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I KAPARAMI Dzisiaj obiecany przepis na chleb na samym zakwasie, z suszonymi pomidorami, który tak bardzo się Wam spodobał na Instagramie. Chleb upiekłam jeszcze raz wszystko ponotowałam i przepis gotowy. Dodałam dodatkowo troszkę zielonych kaparów, które idealnie wkomponowały się w lekko włoski klimat chleba. Na insta stories mogliście obejrzeć kilka filmików na temat(...)coś pokazywać i opisywać jednocześnie, niż tylko pisać o tym jak coś powinno wyglądać. Mam nadzieję, że dzięki tej instrukcji nie będzie już mieli żadnych problemów z zakwasem na chleb. Dodatkowo zbieram kilka najważniejszych informacji o zakwasie: - do zakwasu użyj mąki typ 720, a nie pełne ziarno, po prostu ona lepiej pracuje - wybierz mąkę żytnią, z której zakwas zawsze się
SMYKWKUCHNIdynią w postaci miąższu i dynią w postaci pestek dyni. Jak się bawić to się bawić. Chleby piekę od paru lat. Nie pamiętam czy zmobilizowała mnie do tego pandemia czy leczenie boreliozy My. Obstawiam jednak to drugie. Mój mąż nie mógł jeść drożdży, cukru, mąki pszennej. Kombinowałam więc z zakwasem, z różnymi rodzajami mąk, dodatkami. Okazało się to w sumie(...)dość proste. Czasochłonne, ale proste. Piekę więc chleby już z rozpędu. Kupuję książki, studiuję internety. Czasami wpadnie mi do głowy coś zupełnie z czapy. Chleb pszenno-orkiszowy z dynią jest właśnie takim wytworem. Bo, jak zwykle w październiku, zaopatrzyłam się w sporą ilość różnego rodzaju dyni. Bo takie ładne, oryginalne, bo inne niż ogólnodostępne hokkaido. Mam ich jakieś
KardamonovyKiedyś i dziś chleb to jeden z podstawowych produktów żywieniowych. Dawniej pieczenie chleba dla naszych babć było codziennością, jednak w obecnych czasach, kiedy na każdej ulicy jest market, piekarnia zapomniano o jego wypiekaniu w domu. Jednak w związku z pandemią i coraz bardziej popularną pracą zdalną, wracamy do domowych wypieków pieczywa. Domowy chleb smakuje najlepiej i wypiek domowego pieczywa staje(...)się rutyną w niejednej rodzinie. Oprócz walorów smakowych, ma to również jeszcze aspekt finansowy. Ceny w sklepach szybują do góry, więc domowy wypiek chleba staje się znacznie bardziej opłacalny. Myślę, że jak raz upieczecie swój domowy chleb to ten rytuał na stałe zagości w Waszych domach. Zapach świeżego pieczywa jest nieziemski, roznosi się po całym domu. Jeśli wcześniej nie piekliście
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chleb bananowy tak naprawdę bardziej przypomina ciasto niż klasyczny chleb, no ale nie kłóćmy się o nazwę 🙂 Nie wszyscy lubią smak mąki kokosowej albo mogą pozwolić sobie na zakupy mąki migdałowej lub kasztanowej . Rozwiązaniem jest chleb bananowy paleo z mąką gryczaną. Mąka gryczana jest naprawdę tania, w przeciwieństwie do wielu mąk paleo . Wyrabiane z niej ciasto jest lekko gumowe, przez(...)zawartość węglowodanów oraz zanieczyszczenie glifosatem (roundupem). Gryka nie zawiera większości szkodliwych substancji z pszenicy i innych zbóż (czytaj więcej: Zboża szkodzą ). Niestety nie zawiera także wielu substancji odżywczych. Większość chlebów paleo ma mąkę kokosową albo lnianą (ze względu na ich właściwości pochłaniania wilgoci), ale nadają one dość specyficzny smak, który nie każdemu pasuje. Chleb bananowy paleo z mąką gryczaną
PaleoSMAKprzepis to trochę dzieło przypadku. Miałem opakowanie mąki gryczanej, dla której nie było zastosowania. Pomyślałem więc o jakimś wypieku na słodko i tak powstał chleb paleo bananowo-gryczany. Można go także przygotować w wersji czekoladowej! Jak w przypadku każdego chleba bananowego, słowo „chleb” jest lekkim nadużyciem, bo bardziej on przypomina słodkie ciasto. No ale w niektórych zastosowaniach może(...)zastąpić chleb, więc tego się trzymajmy 🙂 Chleb paleo bananowo-gryczany – bezglutenowy, bez nabiału (laktozy i kazeiny), bez jajek, bez cukru – sprawdzony przepis: mąka gryczana – 1 szklanka banany – 1,5 szklanki rozgniecionych, czyli jakieś 5 średnich kakao albo karob – ½ szklanki miód – 3 łyżki olej kokosowy – 3 łyżki – 1 łyżka ocet jabłkowy
PaleoSMAKChleb pszenny na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska Chleb pszenny na zakwasie codzienny Przepis na tradycyjny, domowy chleb Polski Ten tradycyjny chleb polski, wypieczony z mąki pszennej na zakwasie żytnim, charakteryzuje się niezwykle chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim wnętrzem. Idealny przepis dla początkujących kucharzy - pod warunkiem, że mają zakwas żytni potrzebny do przygotowania chleba :) Chlebek naprawdę łatwy do zrobienia. Pieczenie(...)chleba Początkowo chleb wypiekamy w bardzo wysokiej temperaturze. Kolejny etap pieczenia chleba następuje po około 20 minutach - obniżamy wówczas temperaturę i pieczemy jeszcze przez około 30 minut. Nie zalecam, a nawet przestrzegam przed pieczeniem chleba w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu - chleb może zwyczajnie zbyt mocno się zarumienić, a nawet przypalić (szczególnie z wierzchu). Idealnie wypieczony chleb Chleb jest idealnie
Moja Książka KucharskaJeśli śledzicie trochę mój blog, to pewnie wiecie, jeśli trafiliście tutaj dopiero co, to chleba nie kupuję regularnie od jakiś 5 lat. Nie powiem, żebym w cale nie kupowała, zdarzyło mi się z 4-5 razy w tym okresie chleb kupić. A bo to miałam smaka na jakiś konkretny rodzaj, albo po porodzie nie chciało mi się zwyczajnie chleba piec(...)zjedliśmy po kilka kromek i jakoś tak się tęskno robiło za tym domowym chlebem. Tym razem padło na przepis z książki „Mąka, woda, drożdże, sól” Kena Forkisha. Bo właściwie, czego więcej do chleba nam trzeba? Mam ją dobre dwa lata, ale jakoś nie po drodze nam było ze sobą. Nie wiem zupełnie czemu. Po książkę sięgnęłam jakiś miesiąc
Mieszam w GarnkuChleb z ziarnami na zakwasie... Okrągły, pachnący bochenek chleba. Na bazie mąki pszennej. Z niewielkim dodatkiem mąki żytniej razowej. Pełen ziaren: słonecznika, siemienia lnianego i sezamu. O chrupiącej skórce i miękkim, delikatnie orzechowym wnętrzu. Pyszny, domowy! Składniki: Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego; 85 g letniej wody; 70 g mąki pszennej (u mnie typ 650). Namaczanka: 40 g ziaren siemienia lnianego(...)składanie ciasta chlebowego - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować bochenek ( filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka - autor: danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po tym czasie chleb
Gospodyni MiejskaChleb wiejski to chrupiąca skórka i pyszny smak chleba wypiekanego w domu. Chleb pieczony na mące pszennej z dodatkiem mąki żytniej. Chleb klasycznie jest wypiekany na zakwasie. Jednak w tym przepisie użyję zakwasu instant dlatego wzbogacę chleb odrobiną drożdży, aby znacznie lepiej wyrósł i w środku porobiły się charakterystyczne dziury. Od razu uprzedzam, że chleb wymaga czasu, jest to chleb(...)długo wyrastający, dlatego najlepiej jest przygotować go wieczorem i piec rano następnego dnia. Wiele osób powraca do tego, co było kiedyś – czyli do pieczenia chleba w domu. Dawniej pieczono chleb codziennie, na mące z młyna, z domowym zakwasem dokarmianym nie tylko mąką żytnią ale również klasyczną mąką pszenną. Chleb wiejski charakteryzuje się długim czasem wyrastania oraz chrupiącą skórką. Chleb
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tekst przeczytasz w 3 min Dziś zapraszam na chleb z kawą, żeby było jasne, nie jest to chleb z kubkiem kawy, tylko chleb z dodatkiem kawy :). Chleb piekę kilka razy w tygodniu i ciągle poszukuje nowych smaków. U mnie w domu wszyscy lubimy kawę, pomyślałam więc, że czemu nie spróbować upiec chleba z jej dodatkiem. Chleb wyszedł wspaniały, delikatny(...)puszysty no i oczywiście bardzo smaczny. Kawa nadała mu wyjątkowego karmelowo - kawowego smaku i pięknego kawowego koloru. chleb z kawa [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 50 g zakwasu żytniego 390 g wody leniej 200 g mąki pszennej typ 500 250 g semoliny lub mąka krupczatka 2 łyżki kawy
SprawdzonaKuchnia.plPrint Domowy chleb na zakwasie. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Dziś dla odmiany chciałabym się z wami podzielić przepisem na chleb. Według tej recepty wykonywałam go po raz pierwszy. Jak sami widzicie po zdjęciach, wypiek się udał. Kilka lat temu piekłam podobny chleb, był on jednak z gotowego zakwasu, otrzymanego od znajomej rodziny. Sam chleb(...)gotowania czy pieczenia, kiedy coś nam się nie udaje. Obecny przepis jest inny. Wypieki wychodzą lekkie i bardzo smakowite, odrobinę mokre w środku i chrupiące na zewnątrz. Zakwas do chleba naprawdę nadaje wyśmienity smak ciastu. Od kilku lat mieszkamy za granicą i niestety nie mamy dostępu do typowego polskiego chleba na zakwasie. Zmuszona byłam zrobić go więc sama. Z opisu
Zufi.plKolejny miesiąc i kolejne wspólne pieczenie…. Tym razem Amber zaprosiła nas do wypiekania chleba kaszubskiego z bloga Marcina . Chleb kaszubski jest wyjątkowo prosty do przygotowania, jeśli porównać jego przygotowanie do innych chlebów przygotowywanych wcześniej we wspólnej piekarni. Jedyne, co zmieniłam w tym przepisie to zamieniłam świeże drożdże na suche i chyba nie do końca trzymałam się temperatury pieczenia(...)względu na mój wiekowy piekarnik… Ale chleb się upiekł i naprawdę smakował :)! Ze względu na dodatek smalcu, jako składnika tego kaszubskiego chleba nie mogłam się powstrzymać i pierwszy raz od wielu lat zachciało mi się kanapeczki ze smalczykiem… taki skutek uboczny pieczenia tego chleba Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam Wszystkich uczestników październikowej piekarnii :)! Chleb kaszubski na podmłodzie
UgotujmyTo.plChleb pszenny z czosnkiem... Jasny, pszenny chleb z chrupiącą skórką. O delikatnym aromacie czosnku. Prosty, szybki i pyszny. Komu kromkę? Zapraszam! Składniki: 500 g mąki pszennej; 50 g świeżych drożdży; 1 łyżka oliwy; 1 łyżeczka oliwy; 250 ml letniej wody; 1 duży ząbek czosnku. Po lewej: chleb pszenny razowy z burakami. Po prawej: chleb pszenny z czosnkiem. Sposób przygotowania: Czosnek(...)papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami/bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięty chleb posmarować po wierzchu oliwą. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka dolna, 3 półka) przez 30 minut, po czym zmienić ustawienia piekarnika na grzałkę górną i dolną
Gospodyni Miejska