Sernik Słony Karmel Historia i Pochodzenie Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast na całym świecie, uwielbiane za swoją kremową konsystencję i niepowtarzalny smak. Jego historia sięga starożytności, a na przestrzeni wieków powstało wiele wariantów tego deseru, dostosowanych do lokalnych smaków i tradycji. W dniu dzisiejszym przybliżę historię sernika, jego pochodzenie oraz kilka interesujących odmian, w tym sernik słony karmel oraz sernik z dodatkiem serka wiejskiego. Historia i Pochodzenie Sernika Pierwsze wzmianki o serniku pochodzą z czasów starożytnej Grecji, około 2000 lat temu. Starożytni Grecy przygotowywali ciasto z sera, miodu i mąki, które podawali sportowcom podczas igrzysk olimpijskich. Rzymski uczony Katon Starszy opisał przepis na „libum” – rodzaj sernika ofiarowywanego bogom. Sernik w swojej
RafalCookSernik na zimno to pyszny deser, który doskonale sprawdza się w gorące letnie dni. W tym artykule podzielimy się z Wami sprawdzonym przepisem na prosty sernik na zimno. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników serników, zwłaszcza tych z dodatkiem truskawek i galaretki. Ten tradycyjny torcik na zimno na bazie twarogu zachwyci Was swoim smakiem i delikatną konsystencją. Sernik na zimno – dlaczego warto wypróbować? Sernik na zimno to doskonały wybór, szczególnie gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chcemy spędzać godzin w kuchni. Ten przepis jest niezwykle prosty, a efekt końcowy naprawdę imponujący. Oto kilka powodów, dla których warto spróbować przygotować ten sernik: Świetny deser na gorące dni. Nie wymaga pieczenia, co oszczędza czas
Ania i Marcin gotująWawelu, doskonale wiesz skąd wszechobecny zachwyt nad tymi słodkościami. Wnętrze z orzeszków arachidowych i chrupek herbatnikowych oblane białą czekoladą, czekoladki same w sobie są wyśmienite. Co powiesz na sernik przygotowany na bazie rozkosznych Białych Michałków? Ciasteczka owsiane lub Oreo White, Białe Michałki, słodzone mleczko skondensowane z tubki, biała czekolada – wszystko zatopione w kremowym serniku na bazie mielonego twarogu(...)śmietanki. Sernik Biały Michał dla miłośników białej czekolady i sernika. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z Białymi Michałkami i białą czekoladą 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 12 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 1 godz. Kalorie 330 kcal Ciasta owsiane, Białe Michałki, słodzone mleko skondensowane, biała czekolada. Sernik
ProstePesto.plWielokrotnie pisałam w moich postach o zaletach serników i o tym, że można je zrobić w nieskończonej liczbie odsłon. I dziś właśnie kolejna z nich, a mianowicie sernik na kruchym cieście z mąki krupczatki, z dodatkiem mleka skondensowanego słodzonego. Ostatnio zauważyłam, że sernik z mlekiem skondensowanym jest na topie, więc postanowiłam również spróbować. Ale nie byłabym sobą, gdybym(...)zmodyfikowała powszechnie krążących przepisów. Podstawową modyfikacją, jaką zrobiłam, jest to, że zmniejszyłam ilość mleka skondensowanego o połowę, bo chciałam, żeby sernik nie był aż tak słodki i ciężki. Sernik zrobiłam na cienkiej warstwie ciasta kruchego z mąki krupczatki i posypałam go cukrem pudrem. Sernik wyszedł bardzo smaczny. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruchy spód: 1szkl. mąki krupczatki
Waniliowe ImprowizacjePozwólcie, że zaproponuję tegoroczny świąteczny sernik baklava . To wyjątkowy wypiek z kategorii dwa ciasta w jednym – idealne połączenie kremowego sernika i chrupiącej baklavy, która w tym przepisie pełni rolę spodu. Warstwy maślanych, cieniutkich płatków ciasta filo, przełożonych orzechowym nadzieniem i otulonych aromatycznym syropem miodowym, tworzą doskonałą bazę dla delikatnej i kwaskowatej masy serowej. Dwa w jednym: kremowy sernik i chrupiąca baklava – deser, który zachwyca! Ten deser jest nie tylko ucztą dla podniebienia, ale także prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Sernik baklava to połączenie tradycji z odrobiną egzotyki – idealne na wyjątkowe okazje, które warto celebrować w gronie bliskich. Ja postanowiłam wypróbować i upiec sernik baklava na drugą niedzielę adwentu jak i dla gości, których będziemy przyjmować wieczorem
codojedzeniaSernik z jogurtów to alternatywna wersja tradycyjnego sernika, która zyskuje coraz większą popularność wśród miłośników słodkości. To także świetny sposób na wykorzystanie jogurtów, które czasem zalegają w lodówce i grożą, że przeterminują się. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut i jest tak proste, że poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Koniecznie zapiszcie sobie przepis, bo będziecie do niego(...)script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=606182&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4807&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Czym zastąpić ser w serniku? Wiadomo, tradycyjny sernik nie może obyć się bez bogatego i najlepiej tłustego twarogu, który nadaje ciastu wyjątkową konsystencję i smak. Ale co zrobić, gdy nie mamy go pod ręką
okolicepalnika.plSernik na kruchym spodzie to absolutna klasyka wśród ciast pieczonych w polskich domach. W przekazywanych z pokolenia na pokolenie zeszytach z przepisami wielu z nas znajdzie zapewne popularny od lat wśród cioć i babć sernik na kruchym. To deser, bez którego nie mogły się kiedyś odbyć żadne ważne uroczystości czy święta. W szczególności Wielkanoc była okazją do wspólnego(...)pieczenia i oczywiście delektowania się. Nic dziwnego, że sernik z kruszonką kradnie serca wszystkich łasuchów od pokoleń. Łączy on przecież w sobie wszystko to, co z dzieciństwa wspominamy z największym sentymentem. Puszysta masa sernikowa z delikatnym aromatem wanilii w połączeniu z maślanym spodem to zestawienie, którego nie przebiją nawet popularne w ostatnich latach serniki nowojorskie czy baskijskie. Kwestią
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sernik pieczony z brzoskwiniami. Kruchy spód, warstwa waniliowego sernika, soczyste brzoskwinie, delikatna beza i tarta kruszonka. Tyle cudownych warstw, mimo to sernik przygotowuje się łatwo, a każda kolejna warstwa ciasta powstaje z czystą przyjemnością. Po wielu modyfikacjach powstał jeden z najlepszych serników jakie udało mi się upiec. Tak dopieszczony że postanowiłam upiec go ponownie na Wielkanoc, uważam(...)taki wielowarstwowy sernik zasługuje na odświętną odsłonę. Na pewno pojawi się mnóstwo pytań czy warto brzoskwinie zastąpić innymi owocami, od razu mówię że nie warto. Można to zrobić, ale nie warto, bo brzoskwinie pasują tutaj jak marchewka do groszku, żaden inny owoc nie wpasuje się tak smakowicie w kompozycję tego konkretnego wypieku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pieczony sernik
ProstePesto.plPrzyszedł czas na prawdziwą ucztę dla podniebienia! Nasz przepis na sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie to doskonałe połączenie kremowej konsystencji sernika, słodkich brzoskwiń i chrupiącego spodu. To jedno z tych deserów, które zawsze robią wrażenie na gościach i sprawiają, że każda okazja staje się wyjątkowa. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Nasza wersja sernika z brzoskwiniami ma dodatkowy(...)smakowy element – kruszonkę. To delikatna, migdałowa posypka, która nadaje ciastu nie tylko wyjątkowego smaku, ale również tekstury. Połączenie kremowego sera i chrupiącej kruszonki to absolutny hit! Sernik z brzoskwiniami na herbatnikach Podstawą tego przepisu jest kruchy spód wykonany z herbatników. To on nadaje sernikowi niepowtarzalnego smaku i chrupkości. Herbatniki, połączone z masłem, stanowią idealną bazę dla sernika
Ania i Marcin gotująMoje poszukiwania sernika idealnego nie ustają i muszę przyznać, że ten jest naprawdę bliski perfekcji. Ten banalnie prosty do zrobienia sernik z malinami to doskonałe połączenie kremowej masy, kruchego ciasta i kruszonki oraz słodko-kwaśnych owoców. Chociaż wygląda bardzo efektownie, z jego przygotowaniem powinien poradzić sobie nawet początkujący kucharz. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script(...)script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=612326&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4894&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Jakie owoce dodać do sernika? Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam świeże maliny, które przed pieczeniem oprószyłam niewielką ilością mąki kukurydzianej. Ten prosty zabieg sprawi, że większość soku, jaki puszczą owoce zostanie wchłonięta. Jeśli akurat
okolicepalnika.plwyjaśniam, że jest to mięciutkie serniczek z puszystą pianką , ale to zdecydowanie za mało. Czym jest ta tajemnicza rosa ? Rosą są słodkie kropelki pojawiające się na powierzchni pianki. Otóż sernik z „rosą”, w całej swej prostocie jest dość skomplikowany i nie zawsze się udaje. A przynajmniej nie udaje się wtedy, gdy zapominamy o podstawowych zasadach, które warunkują(...)powstanie „rosy”. Najpierw wyjaśnijmy sobie jak powstaje „rosa”? Jak powstaje „rosa” w serniku z rosą? Rosa powstająca na powierzchni bezy to nic innego jak skroplony cukier . Im dłużej siedzi na piance tym ma żółciejszy kolor , a przy tym jest lepka i ciągnąca . Aby rosa wytrąciła się na powierzchni, ciasto musi zawierać dużo tłuszczu. Pianka
SmartBake.plZbiór moich ulubionych ciast na Święta Bożego Narodzenia. Są to pyszne, kremowe serniki, pierniki, keksy, ciasta drożdżowe, pięknie wyglądające makowce i udekorowane pierniczki. Znajdziesz tu także pięknie prezentujące się ciasto Leśny mech oraz Milky way, tradycyjne szarlotki, ciasto marchewkowe lub zielone ciasto ze szpinakiem. Z kilkunastu propozycji wybierz coś dla siebie. Na Święta Bożego Narodzenia, Sylwester oraz inne uroczyste(...)marmoladą. Piernik z suszonymi śliwkami to świetny przepis dla każdego. Smakuje obłędnie. Piernik przepełniony suszonymi śliwkami, pachnący cynamonem, miodem i przyprawą do piernika to przedświąteczny obłęd w domu. Serniki Oprócz wielu serników na moim blogu jednymi z ciekawszych są szybkie serniki bez miksera, które przygotujesz w chwilę i z łatwo dostępnych składników. Każdy sernik udekoruj polewą, lukrem
Zasmakuj Kuchnikremowy sernik z białą czekoladą to deser, który mogłabym jeść codziennie. W wersji na zimno, bez pieczenia idealnie sprawdzi się upalne dni. Sernik – ciasto na każdą porę Będę szczera – sernik zjem w każdej postaci. Pieczony? Super. Na zimno? Też fantastycznie. To po prostu jedno z tych ciast, na które zawsze jest dobra pora. Z dzieciństwa(...)pamiętam klasyczny, polski sernik – z dużą liczbą żółtek i obowiązkowo ubitą pianą z białek. Z piekarnika zawsze wychodził mocno podpieczony i wyrośnięty, po czym wyjęty z blachy lekko opadał i jego proste boki robiły się falowane. To było ciężkie, mocno słodkie ciasto, po które nie sięgałam zbyt często. Dopiero gdy zaczęłam eksperymentować z pieczeniem jako nastolatka, odkryłam ogromne
Na-talerzu.plRozkosznie pyszny sernik z krówkową masą kajmakową. Kajmak znajduje się zarówno w masie twarogowej, jak i samodzielnie dekoruje wierzch sernika. Iście niebiański przysmak dla miłośników serników i nie tylko. Sernik ten jest prosty w wypieku, składniki miksujesz jedynie do połączenia. Niewskazane jest długie miksowanie masy sernikowej, niepotrzebne napowietrzanie może sprawić że nasz sernik upadnie. Dlatego całość zmiksuj(...)krótko i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Kolejną istotną kwestią jest pieczenie w parze wodnej, na dno piekarnika wstaw żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Para wodna nawilży sernik, dzięki niej nabierze lekkości chmurki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z kajmakiem i migdałami na ciasteczkowym spodzie 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość
ProstePesto.pl