kopytka - 2368 przepisów (strona:15/158)

Kopytka z sosem grzybowym z suszonych grzybów i ćwikłą 174

Kopytka z sosem grzybowym z suszonych grzybów i ćwikłą Dziś mam dla Was przepis na pyszny bezmięsny obiad. Domowe kopytka z sosem grzybowym na bazie suszonych grzybów. Dla mnie coś cudownego. Taki sos jest wyjątkowo aromatyczny i naprawdę prosty w przygotowaniu. Warto pokusić się o jego przygotowania teraz, gdy przygotowujemy najróżniejsze farsze na bazie suszonych grzybów. Dzięki temu(...)obiad i jedno z świątecznych dań Ja właśnie tak zrobiłam. Namoczyłam ciut więcej grzybów. Część wykorzystałam do dzisiejszego sosu grzybowego, a resztę do pysznych drożdżowych pasztecików na święta. Jak kopytka z sosem grzybowym, to koniecznie do tego ćwikła z chrzanem. Ja uwielbiam takie połączenie. Szukając naprawdę dobrych produktów warto sięgnąć po produkty firmy Moryń . Kilka słów o… Firma

Słodkie okruszki
Kopytka z batatów 114

Kopytka z batatów Kopytka z batatów Składniki 300g batatów (1 sztuka) jajko 150-200 g mąki ½ łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki pieprzu łyżeczka soli Wykonanie: Batata obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawiamy do wystudzenia. Po przestudzeniu batata przegniatamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy jajko i mąkę(...)masy stopniowo dosypujemy mąkę, pszenną i cały czas mieszamy. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Jeżeli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki. Gdy ciasto będzie już wyrobione formujemy kopytka na oprószonej mąką stolnicy. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy go na mniejsze kawałki. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do momentu, kiedy wypłyną na wierzch. Artykuł Kopytka

Pomysłowa kuchnia
Kopytka razowe 170

gładka.  Jak już mamy dobrze wyrobione ciasto ziemniaczane  dzielimy na kawałki i z każdego robimy jak by węża i kroimy pod skosem , następnie kiedy mamy już gotowe kopytka wstawiamy osoloną wodę , a kiedy woda sie gotuje wrzucamy nasze kopytka , byle nie za dużą ilość, aby mam się zupa nie zrobiła , a jak nasze kopytka wypłyną(...)wierzch to można wyciągać na talerz , postępujemy tak aż ciasto ziemniaczne nam się skonczy .  Takie kopytka możemy podawać z sosem czy na słodko ,wybór pozostawiam Wam . Smaczego

Mój Smak
KOPYTKA RUSKIE Z TYMIANKIEM 151

przygotowane z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajka oraz soli i ugotowane we wrzącej wodzie. Taki jest podstawowy przepis, który większość z nas bardzo dobrze zna. Do podstawowej wersji kopytek dodatkowo dodałam twaróg oraz smażoną cebulkę, dzięki temu uzyskałam smak podobny do ruskich pierogów. Całość oprócz soli przyprawiłam pieprzem oraz tymiankiem, dzięki temu stały się one bardziej wyraziste(...)aromatyczne.  Kopytka ruskie podałam polane masłem z bułką tartą, ale również można okrasić je smażoną cebulką lub jak ktoś lubi- skwarkami. P.S. Z podanego przepisu wychodzi duża rodzinna porcja (ponad 100 sztuk) 👪   Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu) 400 g twarogu półtłustego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko 2 małe cebule 1 łyżeczka

Kuchnia MagdaLeny
KOPYTKA RUSKIE Z TYMIANKIEM 151

przygotowane z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajka oraz soli i ugotowane we wrzącej wodzie. Taki jest podstawowy przepis, który większość z nas bardzo dobrze zna. Do podstawowej wersji kopytek dodatkowo dodałam twaróg oraz smażoną cebulkę, dzięki temu uzyskałam smak podobny do ruskich pierogów. Całość oprócz soli przyprawiłam pieprzem oraz tymiankiem, dzięki temu stały się one bardziej wyraziste(...)aromatyczne.  Kopytka ruskie podałam polane masłem z bułką tartą, ale również można okrasić je smażoną cebulką lub jak ktoś lubi- skwarkami. P.S. Z podanego przepisu wychodzi duża rodzinna porcja (ponad 100 sztuk) 👪   Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu) 400 g twarogu półtłustego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko 2 małe cebule 1 łyżeczka

Kuchnia MagdaLeny
Kopytka Zapiekane Pod Serową Pierzynką 309

jajko i zagniatam ciasto. formuje podłużne wałki i kroje na ukos. 4. Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 3-4 min, następnie wyjmujemy na durszlak. 5. Ugotowane kopytka przekładamy z durszlaka na talerz i dajemy im troszkę odparować. 6. Naczynia żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy do nich kopytka, obsypujemy je odrobiną pieprzu, sera żółtego i mieszamy, następnie(...)ścieramy resztę sera żółtego i posypujemy nimi kopytka, dodajemy także parmezan (mozzarelle zostawiamy na sam koniec pieczenia) Naczynia wstawiamy do piekarnika na 200 stopni i zapiekamy przez około 20-30 minut. Pod koniec pieczenia obsypujemy kopytka mozzarella. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Kopytka z sosem pieczarkowym 114

jesienny obiad niż wiosenny. Można przygotować do niego ulubiony sos – pomidorowy z mozarellą, z gorgonzolą i szałwią lub z duszoną cebulą i grzybami. Spróbujcie mojej wersji. Jak przygotować kopytka? 400 g ugotowanych ziemniaków i utłuczonych z odrobiną masła i mleka na puree 100 g mąki pszennej 1 jajko sól do smaku Stolnicę podsypujemy lekko mąką. Wykładamy tłuczone ziemniaki(...)formujemy wałek lub kulę. Z ciasta odrywamy kawałki, z których dłońmi wałkujemy cienki rulon. Za pomocą ostrego noża odkrajać małe kawałki (2 lub 3cm), o wielkości, jaką lubimy. Kopytka wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy ok. 3-4 min, aż kluseczki wypłyną na wierzch. Delikatnie wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej. Przekładamy do durszlaka, lekko „hartujemy

Raj dla Podniebienia
Kopytka 207

Kopytka są potrawą mączną, którą dość często przygotowuje się w polskich domach. Kopytka ziemniaczane mogą być podawane jako danie główne lub w postaci dodatków do innych potraw, np. do gulaszu. Ja najczęściej podaję kopytka okraszone skwarkami z boczku lub słoniny, z zasmażaną kapustą kiszoną. Często goszczą u mnie również kopytka na słodko, które podaję z... Tryb(...)czytania Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

kurkanielotka.pl
Kopytka z dyni 147

Ciasto dzielę na kilka części. Każdą z nich roluję tworząc wałek, który kroję nożem pod kątem 45° na kawałki o długości 4 centymetrów. W dużym garnku gotuję osoloną wodę. Kopytka(...)wrzucam do wrzącej wody i gotuję na małym ogniu około 2 – 3minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuję delikatnie łyżką cedzakową. * Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej. Czasami do kopytek używam 200g mąki pszennej +200 g mąki kukurydzianej   Artykuł Kopytka z dyni pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Kopytka z pieczoną dynią i kiełbasą 140

zapraszam na kopytka podane z ulubioną kiełbasą oraz pieczoną dynią. I być może, na pierwszy rzut przepis sprawia wrażenie dosyć pracochłonnego, to nic bardziej mylnego- w trakcie przygotowywania kopytek, dynia i kiełbasa 'robią się' w piekarniku więc jedyną 'trudnością' są... kopytka (choć dla mnie to ogromna przyjemność) 😊  3-4 porcje: Kopytka: * ugotowane ziemniaki(...)cebula- 1 szt. * oliwa z oliwek- 3 łyżki * świeży rozmaryn- 1 gałązka * papryka wędzona- 2/3 łyżeczki * szczypta soli Z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka wyrobić ciasto na kopytka. Ciasto podzielić na 2-3 części, zrobić cienki rulon i kroić mniejsze kawałki. Gotować w osolonej, wrzącej wodzie 1 minutę od wypłynięcia. Dynię pokroić w kostkę, chorizo w plastry, a cebulę

Kraina Miodem Płynąca
Kopytka najlepszy łatwy przepis 170

Kopytka najlepszy łatwy przepis Najlepszy przepis na kopytka - nasze polskie kluski z ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków, mąki pszennej oraz jajek. Kopytka to doskonały sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Można podawać ze smażoną cebulką, boczkiem, słoninką, sosem grzybowym lub tak jak w tym przepisie, pysznym sosem mięsno-pomidorowym . Kopytka-najlepszy przepis (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)wodę , dodać łyżkę oliwy. Wrzucać partiami na gotującą się wodę, wyjmować łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię SMACZNEGO :) Przepis na pyszny sos mięsno-warzywny, który można podać z kopytkami znajdziecie tutaj  KLIK

zielonacukinka
Bezglutenowe jaglane kopytka 185

czarowałam- "a spróbujcie mi się mendy małe rozpaść...", bo pierwsze się rozpadły właśnie, a drugie... no cóż... miały w sobie tyle mąki, że to jakieś gniotki a nie kopytka były.  I wiecie, chyba poskutkowało. Albo się przestraszyły, albo po prostu się w końcu jakimś cudem udało i było wszystko pięknie i cacy. Kopytka nie miały posmaku tych(...)prędkości 5. Gotowe ciasto przekładamy na delikatnie podsypaną mąką ziemniaczaną stolnicę lub blat, dzielimy na mniejsze części i rolujemy na długi, cienki wałek. Spłaszczamy i tniemy na kształt kopytek (rombów). Gotujemy w osolonej wodzie, ok 2 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy** polane masłem, z ulubionymi surówkami lub gulaszem. Sposób przygotowania tradycyjny: Kaszę jaglaną* zalewamy wodą, solimy i gotujemy

Kuchnia w czekoladzie
Kopytka, kluski leniwe-podstawowy przepis 252

Witam Kochani dziś podstawy kuchni, czyli coś co każda pani domu powinna potrafić :) Kopytka czy inaczej kluski leniwe-pyszne, łatwe i dające wiele możliwości. Z tych proporcji kopytek wystarczy dla 4 osobowej rodziny. Są jędrne, nie kleją się i super smakują. Polecam -900g ugotowanych ziemniaków -łyżeczka soli -3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej -1 szklanka (250ml) mąki pszennej(...)jajko Ziemniaki obieramy, solimy i gotujemy. Studzimy i mielimy maszynką lub przepuszczamy przez praskę. Kopytka wychodzą moim zdaniem najlepsze gdy ziemniaki poleżą do drugiego dnia. Do miski dajemy ziemniaki i resztę składników. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na kilka części, z każdej tworzymy wałek, kroimy pod skosem na małe kawałki. W garnku zagotowujemy wodę. Kopytka wrzucamy na gotującą się

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kopytka z kaszy jaglanej 177

drugim. Wzrusz! :) Potrzebujemy: 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, ja użyłam kaszy jaglanej Sonko 200 g twarogu 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej woda i sól do gotowania kopytek Kaszę mielimy w blenderze, dodajemy do niej pokruszony twaróg i obydwie mąki.  Ciasto na kopytka najłatwiej będzie zagnieść ręcznie, ponieważ jest dość twarde.  Kiedy nasze ciasto(...)składników wyszło takie ciasto, które nie wymagało ode mnie dodatkowego podsypywania wałeczków, nic nie kleiło się do rąk, ani blatu. Wałeczek o średnicy około 3 cm kroimy na małe kopytka pod skosem. Wrzucamy je na dobrze osolony wrzątek (ciasta nie soliliśmy) i gotujemy od momentu wypłynięcia ich na wierzch około 2-3 minuty.  Podajemy z cebulką podsmażoną

MamaOskarka
Kopytka 196

blogu zabrakło jeszcze kopytek - pysznych kluch, które od czasu do czasu robię do obiadu. Tajemnicą udanych kopytek są dobre ziemniaki - najlepiej białe i sypkie. Bo im mniej mąki dodamy do ciasta, tym nasze kopytka będą miększe i delikatniejsze. A do kopytek bardzo pasują wszelakie sosy :) Składniki: 500 g ziemniaków 100 g mąki pszennej 1 jajko sól(...)prasce. 2. Ziemniaki ostudzić, przełożyć na stolnice. Dodać mąkę, jajko i sól, zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. 3. Z ciasta uformować wałek, ostrym nożem odcinać kopytka. Gotować w osolonym wrzątku ok 3-4 minut od zagotowania, delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wyjąć kluski łyżką cedzakową, przelać zimną wodą. 4. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Kuchnia domowa Ani