pierniczki - 3630 przepisów (strona:11/242)

Miękkie pierniczki. Norymberskie pierniczki mięciutkie i przepyszne! Nowość! 100

Norymberskie pierniczki to pierniczki mięciutkie wykonywane w całkowicie inny sposób niż dotychczasowe znane nam pierniczki, są układane na opłatku w kształcie koła. Postanowiłam stworzyć przepis na pierniczki, właśnie w stylu pierników norymberskich, ale uprościłam recepturę i przygotowałam je tak, aby każdy mógł je wykonać w domu, z łatwo dostępnych składników. Muszę Wam powiedzieć, że te pierniczki są niesamowite. Smakują kompletnie(...)mięciutkie i nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu. Mają niesamowicie aromatyczne nadzienie, które wynika z użytych składników, a nie z samej przyprawy do piernika. Składniki tych pierniczków to m.in. daktyle, skórka z pomarańczy i morele, ale również sporo orzechów, całość robi niesamowita robotę i nadaje wyjątkowy smak. Pierniczki można polać czekoladą, lukrem lub posypać cukrem pudrem.  Pełna

SMYKWKUCHNI
Pierniczki parzone górnieńskie – kuchnia podkarpacka 146

Pierniczki parzone górnieńskie - kuchnia podkarpacka W sezonie letnim na Skansenie w Kolbuszowej często odbywają się różnego rodzaju imprezy angażujące lokalnych twórców ludowych oraz panie z kół gospodyń wiejskich z okolicy. Mimo że degustacja tradycyjnych potraw zwykle jest tłem dla innych wydarzeń kulturalnych, nieodmiennie przyciąga ona szerokie grono fanów. Ja nie potrafię sobie wówczas odmówić regionalnych parzonych pierniczków. Są miękki, aromatyczne(...)smaczne, że dla mnie sezon na pierniczki mógłby trwać cały rok. Pierniczki parzone według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Kolbuszowej Górnej wyróżnia sposób przyrządzania ciasta oraz jego składniki. Górnieńskie pierniczki przygotowuje się z równych proporcji mąki pszennej i żytniej, zaś składnikami spulchniającymi są: soda oczyszczona oraz amoniak. Mąkę na pierniczki zaparza się zagotowanymi składnikami płynnymi, a ciasto po wyrobieniu pozostawia

Trzeci talerz
Miękkie pierniczki według Anny Starmach 101

naszych kuchniach dużo się dzieje. Planujemy świąteczne potrawy, myślimy o naszym menu i o tym czym poczęstujemy naszych bliskich. Dlatego dziś przychodzę do Was z pysznym pomysłem na korzenne pierniczki. Gościły już u mnie w zeszłym roku i w tym będzie powtórka. Autorką przepisu jest Ania Starmach. Ciasto nie wymaga dojrzewania. Pierniczki są mięciutkie, pięknie rosną i cudownie pachną korzennymi(...)przyprawami. Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka: Orzechowe ciasteczka choinki Pyszne pierniczki last minut z lukrem   Kruche ciasteczka z bezą   Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread   Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Świąteczne gwiazdki pierniczki Lukrowane pierniczki

Kulinarne przygody Gatity
Ekspresowe pierniczki pyszne i mięciutkie 3184

Witam serdecznie, p ropozycja na pyszne i mięciutkie pierniczki, które nie muszą leżakować :). Do przygotowania pierniczków będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie 2 blachy pierniczków 500 g mąki pszennej (typ do 550) 180 g cukru trzcinowego (ewentualnie białego) 150 g śmietany 18% 2 jajka (rozmiar L) 30 g kakao ciemnego (bez cukru) 80 g oleju (około 90 ml ) może być(...)łyżeczki sody szczypta soli na lukier: 2 łyżki wody 1 łyżeczka soku z cytryny około 100 g cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ekspresowe pierniczki Przygotowanie: Do miski przekładam cukier, dodaję jajka i roztrzepuję rózgą. Następnie dodaję olej, śmietanę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i nadal mieszam rózgą, tak żeby cukier

Uwaga Babcia Gotuje
Pyszne pierniczki 173

Jeśli mielibyście wybrać jeden typ ciasta na Boże Narodzenie, co by to było? U nas bez wątpienia piernik lub pierniczki. Pyszne pierniczki, z wyraźną miodową nutą i aromatem cynamonu, goździków. Już piekąc pierniczki nawet dużo wcześniej, poczujecie zapach Świąt w domu. Kolor i twardość pierniczków zależy od długości pieczenia ciasteczek. Jeśli preferujecie pierniczki ciemniejsze, pieczcie je ciut dłużej. Jeśli wolicie(...)nieco jaśniejsze i miększe, to pieczcie je w niższej temperaturze. Najlepiej przeprowadzić na 2-3 sztukach test, dzięki któremu zbadacie optymalny czas pieczenia pierniczków w Waszym piekarniku. Pierniczki po upieczeniu są twarde, jak to wypieki przy użyciu miodu, powinny zatem mieć czas na zmięknięcie. Upieczcie je 2-3 tygodnie przed Świętami i zamknijcie w pudełku lub słoju. Jeśli chcecie przyspieszyć

Mieszam w Garnku
Drożdżowe pierniczki (miękkie) 155

Święta już tuż tuż. Nam już dziś udzielił się ten czarodziejski nastrój. Wraz z dziećmi upiekłam pyszne drożdżowe pierniczki (miękkie). Po powrocie z wycieczki w góry, gdzie było mnóstwo radosnej zabawy w śniegu, taki wypiek sprawdził się idealnie. Po domu unosi się świąteczny aromat, a my zajadamy się pysznymi pierniczkami. W przygotowaniu pierniczków pomagały mi moje maluchy. Każde złapało(...)rączkę swoją ulubioną foremkę i… do dzieła Jeśli macie dzieci polecam i Wam taką wspólną zabawę Pierniczki możecie też podarować rodzinie lub znajomym w formie prezentu. Ja upiekłam dwie partie i część zaniosłam w pięknym opakowaniu cukierniczym, które możecie nabyć tutaj (klik) , mojej przyjaciółce. Polecam Wam takie opakowania. Doskonale sprawdzą się na co dzień, jak i na zbliżające się

Słodkie okruszki
Pierniczki miękkie – przepis 366

Pierniczki idealne! Tak, nie boję użyć tego określenia, bo na prawdę spełniają one moje najśmielsze oczekiwania. Swoim smakiem, wyglądem i konsystencją bardzo przypominają znane ze sklepowych półek, pierniczki alpejskie – są niemal identyczne! Są miękkie i puszyste od razu po upieczeniu, a przechowując je w szczelnym pojemniku, będziemy mogli cieszyć się ich miękkością jeszcze długi czas Pierniczki rosną jak szalone(...)dlatego lepiej nie wałkować ich zbyt grubo, im cieniej tym lepiej Z podanego przepisu wyszło mi około 200 pierniczków Szczerze polecam, na prawdę warto. Składniki na pierniczki: 0,5kg mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 200g miodu 125g margaryny 2 łyżki przyprawy do piernika 100ml śmietany 18% 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 szklanki cukru 4 żółtka 2 białka

NiePieprz.pl
Miękkie pierniczki domowe. Przepis na świąteczne pierniczki. 182

oknem piękna biel, a w domu unosi się zapach pysznych pierniczków. I choć do Świąt jeszcze troszkę czasu, w moim domu pierniczki je się i piecze cały rok. Dla mnie nie ma nic piękniejszego niż małe rączki wycinające kolejne kształty, wałkujące ciasto... I ta głośna radość: "Mamo, mamo, jesce chooika... jesce serdusko...", a potem "pysneee, chce jescee...". Dlatego już dziś(...)zapraszam Was na przepis na miękkie pierniczki domowe. Idealne na Święta i co dzień. Takie pierniczki nie wymagają leżakowania, można je jeść od razu. Spróbujcie. Składniki: (na 2 blaszki pierniczków) 100 g miękkiego masła 3/4 łyżeczki kakao (do ciast) 1/4 szklanki płynnego miodu 1/3 szklanki cukru pudru 1 jajko klasy L 2 1/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania podczas wałkowania

Słodkie okruszki
Pierniczki z lukrem w kolorach bloga i życzenia 211

Narodzenia chciałabym życzyć Wam wszystkiego co najlepsze, dużo zdrowia, radości, spokoju, wyjątkowej atmosfery przy wigilijnym i świątecznym stole i samych smakołyków! Dziś zamiast opłatkiem, dzielę się z Wami wirtualnie pierniczkami w kolorach bloga. Upiekłam je ze sprawdzonego przepisu Doroty . Pozdrawiam serdecznie. Patrycja

Czerwień i błękit
Świąteczne pierniczki z lukrem 185

Post Świąteczne pierniczki z lukrem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Świąteczne pierniczki na szybko 515

Post Świąteczne pierniczki na szybko pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Idealny przepis na pierniczki świąteczne 10212

coś z niczego ;) Mam ambitne plany z kółek (wyciętych szklankami i kieliszkami) zrobić trójwymiarowe choinki, a resztę udekorować lukrem i cukrowymi gwiazdkami :) Po raz pierwszy w życiu postanowiłam upiec pierniczki. Dziwnie to brzmi w "moim wieku", ale tak jest :) Moja mama i babcia jakoś tej tradycji nie kultywowały, może przy okazji Wigilii zapytam z czego to wynikało

Kraina Tysiąca Smaków
Lebkuchen - niemieckie miękkie pierniczki 169

Lebkuchen - niemieckie, mięciutkie pierniczki - tak wyglądają na "surowo" bez lukru, polewy itp. Lebkuchen to pierniczkowe "last minute". Powinny być miękkie już następnego dnia po upieczeniu, czyli nie muszą długo leżeć. Można je polukrować, chociaż mi najbardziej podobają się takie "surowe", z pięknie popękanym wierzchem ;) Część przygotowałam również w blaszce ze świątecznymi wzorami... Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Lebkuchen niemieckie pierniczki 207

Lebkuchen czyli niemieckie tradycyjne pierniczki. Podobno jedne z najlepszych na świecie. Historia tego wypieku sięga 13 wieku i zaczyna się u mnichów z Frankonii. Obecnie ze względu na różnice w składnikach te pierniki dzielą się na Lebkuchen czyli ciasto miodowe oraz Pfefferkuchen czyli ciasto pieprzowe. Tradycyjnie, ciasteczka są zazwyczaj dość duże i może mieć 11,5 cm w średnicy, najczęściej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jak łatwo udekorować pierniczki! 142

Dzień dobry! Dzisiaj mam dla Was post o dekorowaniu pierniczków. Wiele z Was pewnie powie, że... nie umie, nie ma zdolności plastycznych, nie ma wiary w siebie i dekoracja będzie brzydka... Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Świąteczne pierniczki 185

ciasta foremkami wycinać dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożenej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C. Piec ok 15 minut w zależności od wielkości. Pierniczki wystudzić i dowolnie udekorować. Ciastka po upieczeniu są miekkie ale po wystudzeniu twardnieją (ale daja się gryść bez połamania zębów) i jeszcze następnego dnia są twardawe ale potem zaczynają już mięknąć

Monia miesza i gotuje
Pierniczki 161

grudek, delikatne i elastyczne. Ciasto odłóż na 15 min, by "odpoczęło". Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Foremkami o różnych kształtach wykrawaj pierniczki. Ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20 min w temp. 180'C. Gdy gotowe pierniki wystygną można zabrać się za dekorowanie

cookpl
Migdałowe pierniczki z orzechowym nadzieniem – idealne na święta! 8

słabość do korzennych ciastek , a jak już piekę migdałowe pierniczki to zawsze wiąże się to u mnie z eksperymentami. Tym razem postawiłam na wariację, która zachwyciła wszystkich – nadziałam pierniczki kremową masą orzechową. Efekt? Aromatyczne ciasteczka pachnące migdałami i korzennymi przyprawami, które w mgnieniu oka wprowadziły mnie w świąteczny nastrój. Migdałowe pierniczki z nadzieniem – słodka tradycja w nowej odsłonie(...)kuchni! Chcecie upiec te pyszności na święta? To prostsze, niż myślicie! Oto lista składników: Mąka – najlepsza pszenna tortowa. Masło – nadaje ciastu kruchości i delikatności. Zmielone migdały – dzięki nim pierniczki zyskują wyjątkowy smak. Przyprawy korzenne – to one tworzą magię świąt. Kakao – odrobina, dla głębi smaku i koloru Śmietanka – aby ciasto było aksamitne i nie kruszyło się. Cukier brązowy – dla subtelnej karmelowej

codojedzenia
Pierniczki dla św. Mikołaja 32

Pierniczki dla św. Mikołaja Puszyste, ekspresowe w przygotowaniu pyszne domowe pierniczki dla św. Mikołaja lub małych łasuchów Polecam. Nasze jak zawsze nie wytrzymały zbyt długo, bo małe łapki nawet podczas nagrywania i robienia zdjęć zabierały pierniczek po pierniczku Najważniejsze, że smakują, prawda? Zresztą przygotowanie nowej porcji jest tak proste i szybkie, że w każdej chwili można upiec więcej takich świątecznych(...)ciasteczek. Polecam Wam ten szybki przepis na domowe pierniczki . P.s. Filmik z przygotowania domowych pierniczków możecie zobaczyć na moim profilu na Instagramie. Zapraszam do obserwowania ( klik ). Jak przygotować szybkie domowe pierniczki? Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa TOTA 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru 100 g masła 1 jajko 2 łyżki

Słodkie okruszki
To pierogi czy pierniczki? Pierniczki jak alpejskie, nadziewane i wyglądające jak pierogi! 56

roku zapragnęłam nadziewanych pierniczków. Użyłam przepisu, z którego korzystam od lat. Jedynie dodałam do niego marmoladę. Wycinałam te serduszka, dodawałam nadzienie, sklejałam... przy nastym stwierdziłam, a może spróbować zrobić to inaczej? Wyciągnęłam foremkę do pierogów i nastała Magia Świąt! Te pierniczki mają naprawdę dużo nadzienia! Składniki: 1kg mąki pszennej  8 żółtek 3 białka + szczypta soli do ubijania 2 białka(...)smarowania pierniczków 150g cukru białego 150g cukru trzcinowego 3 kopiaste łyżki kakao 200g śmietany 18% (małe całe pudełko) 3 łyżeczki sody oczyszczonej 250g masła 400g miodu 40g przypraw do piernika (1 opakowanie) 1 buteleczka aromatu pomarańczowego marmolada wieloowocowa do nadziewania pierniczków   W rondelku podgrzewam miód z przyprawami korzennymi i aromatem pomarańczowym. Do ciepłego dodaję masło, podgrzewam do rozpuszczenia

Gotowanie i blogowanie
Pierniczki 101

Pieczenie pierniczków czas zacząć. Przepis na świąteczne pierniczki, które długo zachowują świeżość. Pierniczki, które idealnie nadają się do lukrowania i zdobienia. Przechowujemy je w puszcze lub szczelnie zamknięte w słoiku, możecie piec je już w listopadzie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pierniczki Składniki 550 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 300 g miodu 120 g masła 2 łyżki przyprawy(...)rozwałkowujemy na 4-5 mm, ( w trakcie wałkowania możemy odrobinę podsypać mąką jeśli ciasto przykleja się do stolnicy), wycinamy dowolne kształty i pieczemy 7-8 minut w 180 C. Pierniczki zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie dlatego nie zdejmujemy ich od razu z blachy, ale już po kilku minutach kiedy nieco ostygną lekko twardnieją. Lukier cytrynowy: Sok z cytryny dodajemy

To co lubię - gotuję i polecam
Niemieckie pierniczki Pfeffernusse 107

Niemieckie pierniczki Pfeffernusse to moje tegoroczne odkrycie. Co roku staram się testować nowe przepisy na pierniczki. Szukam przepisu idealnego, ale także testuje pierniczki z różnych stron świata. Dziś czas na pfefernusse, co z niemieckiego oznacza ,,pieprzone orzeszki”. Składnikiem nietypowym w tych pierniczkach jest… biały pieprz Co prawda nie daje się go dużo (choć jeśli chcesz, możesz zwiększyć dawkę(...)nadaje on tutaj oryginalnego smaku :). Pierniczki możesz przygotować nawet kilka tygodni przed świętami. Możesz przechowywać je w metalowej puszce Jeśli jednak przygotowujesz je zaraz przed świętami, włóż je do puszki razem z pokojonym jabłkiem, wtedy szybciej zmiękną Pierniczki możesz ozdobić tak jak lubisz: lukrem, czekoladą, czy tak jak ja niczym W przepisie podaję Wam składniki na lukier, jednak na swoich

365 dni dookoła kuchni
Miękkie pierniczki na syropie z agawy 223

Święta coraz bliżej. Dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na miękkie pierniczki na syropie z agawy . Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na święta, choć i nie tylko. My uwielbiamy jeść pierniczki właściwie przez cały rok, a w szczególności w chłodne jesienne lub zimowe dni. Ale nie tylko jedzenie pierniczków, to przyjemność. Osobiście uwielbiam zapach unoszący się po całym domu(...)podczas pieczenia takich pierniczków… cudowny   Składniki: (na 2 blaszki pierniczków) 100 g masła (miękkiego) 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 100 ml syropu z agawy ciemnego * do nabycia w Biogo 1 jajko klasy L 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody *lub malinowego, w Biogo znajdziecie duży wybór syropów z agawy Przygotowanie: Do miski

Słodkie okruszki
PIERNICZKI LCHF (keto, paleo, optymalne, bez glutenu, laktozy i cukru) 211

Niebawem Mikołajki więc ja co roku przygotowaliśmy pierniczki, którymi częstuje się Mikołaj zostawiając prezenty pod poduszką Pierniczki robiłam z Wikusią a do dekorowania (lukrem niskowęglowodanowym) zasiadła cała rodzinka Zgadnijcie, który pierniczek ozdobiła Wikusia? Jako, że od jakiegoś czasu staram się nie poddawać obróbce termicznej orzechów i nasion, musiałam popracować nad nowym przepisem bo poprzedni zawierał mąkę migdałową. I tak powstały(...)pierniczki z mąką kokosową – idealne dla osób na LCHF oraz tych, które unikają glutenu i laktozy Można je jeść zaraz po upieczeniu, kiedy są kruche lub przechowywać przez 7-10 dni w puszce, gdzie nieco zmiękną. Składniki na 40 małych pierniczków: 90 g mąki kokosowej 80 g rozpuszczonego oleju kokosowego 30 g zmielonego na cukier puder ksylitolu lub erytrolu

Ola la LCHF
Pierniczki 167

Pierniczki z przepisu własnego i od Dr. Oetker  Próbuję nadrobić zaległości, tyle przepisów a brak czasu aby wszystko wam pokazać.  Postanowiłam wypróbować pierniczki od Dr. Oetker, z efektów byłam bardzo zadowolona. W opakowaniu czekała również na mnie foremka do pierniczków. :)  Pierniczki robiłam również z przepisu który wykorzystałam na Chatkę z piernika przepis tutaj:  ciasto na pierniczki(...)Przepis: Składniki: 1 opakowanie pierniczków Dr. Oetker 100 g masła 1 jajko dodatkowo: 1 białko 200 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny, lub wody kolorowe posypki barwnik spożywczy Wykonanie: 1. Pierniczki wykonujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.  Nie trzeba niczego zmieniać, nie trzeba nic więcej dodawać.  2. Gotowe pierniczki zostawiamy do wystygnięcia. 3. Przygotowujemy lukier ubijając

Mój pomysł na
Pierniczki z bakaliami 177

Pierniczki z bakaliami to propozycja dla tych, którzy nie lubią czekać na dojrzewanie ciasta piernikowego lub na zmięknięcie upieczonych już pierników. Jeśli ich nie przesuszycie podczas pieczenia, od razu będą miękkie i rozpływające się w ustach. Pierniczki z poniższego przepisu, jak ich nazwa wskazuje, są najeżone bakaliami, które możecie dobrać według własnego gustu. Ważne jednak, by były bardzo drobno pokrojone(...)gdyż duże kawałki mogą utrudnić wałkowanie ciasta i formowanie pierniczków. Wierzch pierniczków bakaliowych warto ozdobić cienką warstwą lukru, nada to im dodatkowej słodyczy (ciasto piernikowe nie jest mocno słodkie) i sprawi, że będą ładnie się prezentować. Pierniczki najłatwiej uformować w kwadraty, gdyż duża ilość bakalii utrudnia wykrawanie ich foremkami. Jeśli jednak uprzecie się na różne kształty, wybierzcie foremki metalowe, które

Smakołyki Bereniki
Najlepsze pierniczki świąteczne! 883

Trudno skojarzyć święta bez smaku i zapachu pierniczków. Są uwielbiane przez każdego, nikt, po prostu nikt nie może im się oprzeć.  Sam bardzo lubię pierniczki, ale ich przygotowanie zawsze było dla mnie wyzwaniem, długo szukałem przepisu, który będzie naprawdę idealny. W końcu udało mi się ułożyć taki przepis, pierniczki wg. niego są cudowne, bardzo korzenne, jest dobrze odczuwalny smak(...)miodu, kształt po upieczeniu prawie się nie zmienia, ich powierzchnia wychodzi bardzo gładka, czyli nie widać żadnych pękniętych rysów. Pierniczki najlepiej przygotować 2-3 tygodnie do świąt, aby zdążyły zmięknąć i nabrać prawdziwego smaku pierniczków, bo czym dłużej leżakują, tym lepsze są :)  Najlepsze pierniczki świąteczne - przepis:  Z podanego przepisu wychodzi ok. 50-60 pierniczków 80 g masła

Kuchnia Łukasza
Nadziewane pierniczki z ciasta dojrzewającego 225

wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez zapachu pierników w domu. Dlatego przygotowuję różne małe pierniczki i każdego roku dodaję coś nowego. W tym roku zrobiłam pierniczki z ciasta dojrzewającego, takiego jak na piernik staropolski. Zrobiłam je wcześniej, żeby upiec je z dużym wyprzedzeniem i jeśli się uda to przechowam je w puszce do świąt. Oczywiście można zrobić  np. podwójną(...)porcję ciasta dojrzewającego  i z połowy zrobić pierniczki. Moje pierniczki wzbogaciłam pysznym nadzieniem z powideł śliwkowych. Składniki: 125 g prawdziwego miodu 55 g dobrego masła 100 g drobnego cukru do wypieków 255 g mąki pszennej tortowej 1 jajko (ze wsi) 300 ml zimnego mleka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 20 g domowej przyprawy do piernika Ponadto: powidła

Kuchnia u Krysi
Pierniczki 168

jednolite. (Ja wyrabiam ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i wykarawać foremkami pierniczki. Pierniczki układać na blasze (najlepiej od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (środkowa półka, grzałka dolna i górna) i piec przez około(...)minut, aż staną się złociste (u mnie piekły się przez 8 minut). Upieczone pierniczki wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. puszce/słoiku) lub w związanym woreczku foliowym. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 80 pierniczków. W przypadku, gdyby miód nie był płynny, można go wraz z masłem, cukrem pudrem i przyprawami korzennymi podgrzać

Gospodyni Miejska
Pierniczki z Czekoladą 231

Pyszne, pachnące, miękkie w środku, chrupiące z zewnątrz i jednocześnie rozpływające się w ustach pierniczki w czekoladowej polewie to jedne z bardz iej smakowitych wersji pierniczków jakie możemy przygotow ać w naszych domach. Dodatek kolorowych posypek sprawia, że pierniczki nabi erają wyjątkowości i idealnie komponują się ze świąteczną atmosferą oraz magią Bożego Narodzenia. Ciasto na pierniczki przygotowujemy(...)przed pieczeniem, a możemy je je ść już na drugi dzień . Pierniczki z Czekoladą - Składniki: Pierniczki: 250 g miodu 25 0 cukru trzcinowego 1 00 g masła ok. 500 g mąki tortow ej (w przepisie jest 600 g jednak uważam, że to zdecydowanie za dużo, najlepiej najpierw dodać 500 g a później ewentualnie dosypywać do momentu otrzymania pożądanej konsystencji

Słodka Strona
Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (ala Pierniczki Alpejskie) 204

Przepyszne, miękkie i rozpływające się w ustach pierniczki polane aromatyczną czekoladą to propozycja, która ucieszy niejednego łakomczucha. Są to pierniczki, które z pewnością warto dodać do listy świątecznych łakoci. Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (a'la Pierniczki Alpejskie) - Składniki: 100 g masła 170 g miodu 100 g cukru 1 jajko 1 żółtko jajka 330 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 250 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30% łyżka rumu (lub wódki) Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (ala Pierniczki Alpejskie) - Sposób przygotowania: Masło, miód oraz cukier rozpuszczamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy.  Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy

Słodka Strona
Pierniczki choinkowe 221

Składniki: 50 g masła 100 g miodu 150 g cukru 450 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia przyprawa do

kolorowotorcikowo