majonezowy sos tatarski jest idealny do ryby oraz innych dań. Dlatego właśnie tak świetnie komponuje się ze śledziem i stanowi naprawdę wyśmienitą przystawkę na imprezę czy święta. Co należy zrobić? Należy do miseczki dodać sporą porcję majonezu a do tego obowiązkowe dodatki takie jak korniszony czy zioła. Pełną listę dodatków znajdziesz oczywiście w przepisie poniżej. Dodatki należy naprawdę drobno pokroić(...)wymieszać. A na koniec sos położyć na przygotowanych śledziach i gotowe! Następnym razem nie kupuj w sklepie gotowego sosu tatarskiego, tylko zrób go w domu i dodaj do śledzi! @import url(https://assets.mlcdn.com/fonts.css?version=1701689); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(1);transform-origin:0 0;-webkit-transform-origin
nietylkopasta.plŚledzie po cygańsku to zimne danie robione z filetów śledziowych, ogórków, grzybów oraz cebuli. Po pokrojeniu składniki mieszane są z sosem na bazie ketchupu, musztardy i doprawiane do smaku pieprzem, solą oraz papryką. Tak przygotowane śledzie są świetne jako przystawka lub przekąska , podawana w trakcie Świąt, ale także każdej innej uroczystości. Przygotowanie śledzi po cygańsku zaczynam zazwyczaj od podsmażenia(...)oraz ogórki po odlaniu z zalew, w których się marynowały, kroję w kostkę. Ogórków nie obieram ze skórki, gdyż lubię kiedy “chrupią pod zębem” w trakcie jedzenia. Śledzie, jeśli sięgam po solone, najpierw wymaczam w wodzie, te w oleju z kolei przecieram papierowym ręcznikiem, a dopiero potem kroję na kawałki. Wszystkie składniki wkładam do miski i mieszam. Jako
MeCooksŚledzie korzenne w oleju z przyprawami jakie dodaje się do piernika to tradycyjny przepis na pyszną przekąskę nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Pachnące cynamonem, goździkami i imbirem śledzie może nie wszystkim przypadną do gustu, ale mają wielu zwolenników. Taka przekąska jest prosta i szybka do przygotowania, należy jednak pamiętać, żeby ją odpowiednio wcześniej przygotować, gdyż najlepiej smakują po około(...)trzech dniach, kiedy składniki się „przegryzą”. Składniki na śledzie korzenne w oleju: 0,5 kg filetów śledziowych solonych cebula 2 łyżki miodu 4 łyżki octu jabłkowego 150 ml oleju rzepakowego Przyprawy: łyżeczka cynamonu 5 goździków 5 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki ziaren anyżu pół łyżeczki ziaren kolendry pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki kardamonu Wszystkie podane przyprawy można zastąpić dwoma łyżkami
e-PrzepisyKulinarneadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po kaszubsku są bardzo popularne nie tylko w regionie, ale także w całej Polsce. Prościej mówiąc, śledzie po kaszubsku to śledzie w pomidorach z nutką słodkiego akcentu. Dodatki i przyprawy sprawiają, że śledzie smakują nieco inaczej, niż tradycyjne filety śledziowe z olejem i cebulką. Śledzie po kaszubsku jak większość przepisów świątecznych, to nasza rodzinna tradycja. Przepis(...)przygotowanie wywodzi się z domu rodzinnego naszej babci i przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Śledzie po kaszubsku to jedna z naszych ulubionych sałatek, którą przygotowujemy na świąteczny stół. Śledzie po kaszubsku można przygotować nie tylko w święta, ale także na inną okazję, lub po prostu, kiedy najdzie nas ochota. Często przygotowuję je na różnego rodzaju imprezy domowe, zazwyczaj, kiedy
Przepiski.plwszystko co lubię, śledź, ziemniaki, gotowane buraczki, jajko i pyszny majonezowy sos. To połączenie idealne i genialny smak. Spróbuj sam! Mam dla Was aż kilka pysznych przepisów: – śledzie w oleju – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledź w czosnku i majeranku – śledzie w kiszonych cytrynach – śledzie skandynawskie Warstwowa sałatka śledziowa Ilość porcji: 4 Przygotowanie: 60 minut Składniki: – 4-5 ziemniaków – 3-4 płaty śledziowe solone – pół czerwonej cebuli – 1-2 ugotowane lub upieczone buraczki – 2 ugotowane na twardo jajka – 4-6 łyżek majonezu
nietylkopasta.plwielu lat uwielbiam śledzie i robię je na dziesiątki rożnych sposobów. Mam nawet ciekawą anegdotę związaną ze śledziami w moim życiu, podczas jednego z wywiadów w radiu (było to bodajże Radio ZET), nazwałam się sama królową śledzia. Ot czasem człowiek palnie coś bez zastanowienia. Kilka tygodni później w mojej kolekcji pojawił się fartuszek KRÓLOWA ŚLEDZIA, a ja uznałam że skoro(...)już być tą Królową to moje przepisy muszą być królewskie. Stad dziś odświeżam Wam przepis na klasycznego śledzia w oleju. Zobaczcie jak ja go robię w domu i powtórzcie u siebie Polecam Wam także: – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze
nietylkopasta.plsłoja wkładałam po kolei cebulę i śledzie. Wierzch oprószyłam zmielonym pieprzem. Następna warstwa to znów cebula, potem śledzie .... Na wierzchu rozłożyłam cebulę i całość zalałam olejem. Ja dodałam musztardę bawarską, która jest odrobinę słona, dlatego nie soliłam śledzi. Ale to już rzecz gustu. Takie proporcje składników u mnie się sprawdziły i śledzie bardzo nam smakowały(...)Zniknęły szybko, więc k oniecznie muszę zrobić następną porcję na święta. Ale które śledzie wybrać: - Śledzie po kaszubsku - Śledzie z jabłkiem wśmietanie - Śledzie w kawie po szwedzku - Śledzie w sosie cytrynowym - Śledzie w sosie pomidorowymi suszonymi pomidorami - Śledzie pod pierzynką zwarzyw A może jakąś sałatkę śledziową....? Te i inne propozycje na śledzie znajdziecie z zakładce MENU: RYBY,ŚLEDZIE
Kuchnia u Krysimnie tymianek i bazylia) olej rzepakowy Sposób wykonania: 1. Filety pokroić na kawałki o długości 3 cm. Wymoczyć je 3 godziny w mieszance mleka i wody. Po tym czasie śledzie odsączyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. 2. Cebule drobno pokroić, sparzyć wrzątkiem i ostudzić. Dodać szczyptę cukru i soli. 3. W słoiku na przemian układać cebule i śledzie, posypać(...)każdą warstwę odrobiną ziół, zielem angielskim i liściem laurowym. Całość zalać olejem. Zakręcony słoik odłożyć do lodówki na 48 godzin. Smacznego!!! Źródło: Kuchnia szeroko otwarta Polecam także pyszne śledzie w innych wersjach: Śledzie po cygańsku Śledzie ze śliwkami Śledzie z pieczarkami i papryką Śledzie z jabłkiem w śmietanie
Kuchnia domowa Aninaszym blogu pojawiło się już kilka przepisów z udziałem śledzia. Był tatar śledziowy , śledź po podlasku , śledź po litewsk u, roladki śledziowe , czy sałatki śledziowe . Nie było jednak połączenia śledzia z suszonymi śliwami. Do tego nieco zamarynowanej czerwonej cebuli i wyśmienity olej rzepakowy. Efektem jest pyszna, wigilijna przekąska! Mniam! Potrawa wolna od glutenu. Ilosc porcji: 2 Składniki(...)filety śledziowe a'la matjas ½ szklanki suszonych śliwek 2 łyżki oleju rzepakowego Łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki cukru Czerwona cebula Świeżo mielony pieprz Śledzie wyjmujemy z zalewy i przekładamy do miski z wodą. Moczymy od 1 do kilku godzin. Suszone śliwki wkładamy do miseczki i zalewamy letnią wodą. Zostawiamy na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, odsączamy i drobno kroimy. Śledzie
Kolizje SmakówŚledzie pojawiają się u nas kilka razy do roku. Bywają tradycyjnie na święta i na kilka mniejszych uroczystości. Wersji ich wykonania jest z pewnością wiele, ja przedstawiam Wam naszą ulubioną. Niewątpliwie ich zaletą jest możliwość wcześniejszego przygotowania. W lodówce można je przechowywać kilka (3-4) tygodni. Tak więc można je przygotować już teraz. Jedyny ich minus(...)nadaje się do nich oliwa z oliwek, która nie lubi niskich temperatur.Ale z olejem z pestek winogron, słonecznikowym lub rzepakowym są również bardzo smaczne. Składniki: - 2 wiaderka śledzi a'la matias (800g) - 3 średnie cebule - słoik konserwowych ogórków - 3 łyżki octu - kilka łyżeczek musztardy sarepskiej - świeżo mielony pieprz - odrobina soli - olej z pestek winogron , słonecznikowy lub rzepakowy + dodatkowo : naczynie
Smaczne ZdroweŚledzie to klasyk polskiej kuchni wigilijnej. Aromatyczne, delikatne i wszechstronne – na świątecznych stołach goszczą w rozmaitych odsłonach, które zachwycają smakiem i zaskakują formą. Dla wielu rodzin są symbolem tradycji i wspólnego celebrowania. W artykule podpowiadamy, jak przygotować śledzie wigilijne w różnych wariantach – od klasycznych po bardziej nowoczesne kompozycje smakowe. Śledzie w sosie chrzanowym Śledzie w sosie chrzanowym to propozycja(...)ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wymieszaj chrzan, majonez, musztardę, cukier, sól, pieprz czarny, ocet jabłkowy, kwaśną śmietanę i olej roślinny. W misce na przemian układaj warstwę śledzi i pokrojoną w kostkę cebulę. Na wierzch ułóż marynatę i powtórz proces, aż do wykorzystania wszystkich składników. Naczynie przykryjfolią spożywczą i przełóż do lodówki na co najmniej 24 godziny
Kuchnia BazyliiKlasyczny śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem, to tradycyjny przepis na pyszną i aromatyczną przekąskę! Nie tylko na specjalne okazje! Śledzie ze śmietaną to bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu przystawka. Śledzie w śmietanie to również świetny dodatek do obiadu, np. do ziemniaków gotowanych, lub ziemniaków w mundurkach . Jak zrobić śledzie w śmietanie? Oprócz płatów śledziowych potrzebne będą: cebula(...)jabłko, koperek i oczywiście śmietana. My dodajemy jeszcze odrobinę tartego chrzanu. Naszym zdaniem śledź ze śmietaną nabiera wówczas bardziej wytrawnego charakteru. Śmietana powinna być bardzo gęsta. Jak zrobić więc dobrego śledzia w sosie śmietanowym? W wielu sklepach możemy dostać produkty mleczne, min. śmietanę z małych mleczarni. Takie produkty stoją w chłodniach na niższych półkach, ale tylko dlatego, że nie płacą
Kuchnia Na WypasieŚledzie po hawajsku możesz zrobić już kilka dni przed świętami. Tego właśnie potrzebują, żeby odpowiednio się zamarynowały i przeszły smakami. Śledzie po hawajsku to wyjątkowe połączenie egzotycznego sosu z pyszną polską rybą . To bez wątpienia godna uwagi alternatywa dla klasycznych przepisów na śledzie z cebulką , śledzie w musztardzie czy śledzie w oleju . Śledzie po hawajsku są bardzo proste w przygotowaniu(...)przygotować pyszny sos curry. A następnie odstawić na 2 – 3 dni, żeby wszystko się „przegryzło”. Zobacz jak prosty jest to przepis i przygotuj te pyszne śledzie nawet na próbę, a zobaczysz, że będziesz do nich wracać nie jeden raz. Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne śledzie. Min. na doskonałe śledzie w sosie słodko – kwaśnym
Kuchnia Na WypasieŚledź smażony bez ości. Odkąd mieszamy w portowym mieście, co niedziela chodzimy na Fischmarkt po ryby świeże i wędzone, oraz owoce. Można tam kupić wszystko, a szczególnie wszystko co pływa w morzu, ryby, wszelakie skorupiaki, wszystko co człowiek sobie wymarzy, wszystko jest świeże prosto złowione. Ale co ja poradzę, że Piotrek uwielbia śledzie. Tutaj znajdziecie nasze sprawdzone przepisy na śledzie(...)Kupujemy więc filetowane śledzie bez kręgosłupa i ości bo Piotrek jest wygodny, tuszki śledzia też można kupić, ale on nie lubi wybierać ości. Z tych filetów przygotowuję śledzie smażone i marynowane. Ostatnio podawałam Wam mój sprawdzony sposób na rybę smażoną , filety śledzia smażymy tak samo jak inne ryby. To prosty przepis na smażone ryby. Najszybciej usmażysz śledzia bałtyckiego gdy jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWigilijny jak i Sylwestrowy stół oraz ulubiona mojego taty. Zwykle robię śledzie w oleju jedynie z cebulą ale tym razem postanowiłam urozmaicić je z grzybkami marynowanymi. Można zrobić też wersję z korniszonami. Są doskonałe do chleba jak i do ziemniaków w łupinach :) Składniki: 300 g matyjasów (śledzi solonych) 1 słoiczek grzybków marynowanych (najlepiej podgrzybków) 2 cebule(...)moczymy z nadmiaru wody, (najlepiej przez noc). Następnie kroimy je w 2 centymetrowe paski. Cebulę kroimy w piórka a grzybki w kostkę. Śledzie układam warstwowo w dużym słoiku na przemian z cebulą i grzybkami. Każdą warstwę śledzi dodatkowo doprawiam pieprzem. Następnie cały słoik zalewam olejem (aż po brzegi). Śledzie najlepsze są, na następny dzień śledzie w oleju
Bon Appetit Małgorzatykażda postacią, chociaż są tacy, który twierdzą ,że tylko klasyczne z cebulką to prawdziwe danie ze śledzi. Dlatego proponuję przepis na śledzie, które spokojnie postoją w lodówce nawet tydzień i więcej. SKŁADNIKI: 1 kg. dobrych śledzi 1/2 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1/4 szklanki octu winnego jabłkowego 5 cebul 1 łyżka oleju do smażenia WYKONANIE: Śledzie(...)słone. Cebule ubieramy, kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu. Nie przysmażmy. Cebula powinna być mięciutka. Olej z octem mieszamy. Wlewamy odrobinę do słoika. Śledzie kroimy i układamy w słoiku, przekładając cebulą. Zalewamy resztą oleju i octu. Wstawiamy do lodówki -danie gotowe. Pyszna mięciutka cebula w połączeniu z olejem i śledziem Pyszne. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewypieprz, vegetę i włożyć śledzie i w tej reklamówce potrząsając nią śledzie obsypać - ten sposób nie brudzi blatu mąką na gorącym oleju smażyć na rumiano śledzie i przekładać je do dużej miski do usmażonych śledzi wlać marynatę z papryki i dodać paprykę pokrojoną na mniejsze kawałki w garnuszku zagotować wodę, cebulę pokrojoną, ziele i liście laurowe, cukier i wlać(...)gorącą do śledzi z papryką ostudzone schować do lodówki, najlepsze są po dwóch dniach........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmoim blogu znajdziecie już naprawdę dużo śledziowych inspiracji, brakowało mi jednak przepisów w bardziej słodkiej wersji, które często pojawiają się w Waszych domach i które mają wielu zwolenników. Tradycyjne śledzie po kaszubsku to słodko-kwaśna wersja z dodatkiem rodzynek, naprawdę prosta do przygotowania i nie wymagająca długiego leżakowania. Te śledzie niezwykle często goszczą na stołach podczas świąt, wszelakich imprez(...)żadnej specjalnej okazji. Bo przecież pora na śledzia jest zawsze dobra! @import url(https://assets.mlcdn.com/fonts.css?version=1696513); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(1);transform-origin:0 0;-webkit-transform-origin:0 0}.sr-only{position:absolute;width:1px;height:1px;padding:0;margin:-1px;overflow:hidden;clip
nietylkopasta.plŚledzie po królewsku najlepszy przepis w internecie. Podawać można na dwa sposoby, jako sałatkę śledziową mieszając wszystkie składniki razem w misce lub w salaterce ułożone warstwowo śledzie polane sosem z jajkiem, groszkiem i cebulą ze szczypiorem. Gdy dodacie jeszcze ogórka kiszonego to będziecie mieć przepis na mojego śledzia po polsku , czy też japońsku, czy jak tam chcecie to nazwać! Polecam(...)też inne przepisy na śledzie . Śledzie po królewsku to jedna z lepszych sałatek śledziowych na Święta i Piotra ulubiona sałatka śledziowa po królewsku z groszkiem konserwowym i gotowanym jajkiem na twardo. On uwielbia groszek w sałatce: Sałatka śledziowa z jarzynami, Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem i groszkiem , śledzie po polsku , Przepis znam z okresu PRL, nie wiem skąd ta nazwa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAromatyczne, słodko – pikantne śledzie marynowane w musztardzie, to doskonała propozycja na świąteczny stół i nie tylko. Śledzie w musztardzie są bardzo proste w przygotowaniu, cudownie pachną i smakują fenomenalnie! Jesień i zima to czas, kiedy śledzie smakują nam najbardziej. Oczywiście grudzień, a szczególnie jego druga dekada to wyjątkowy okres dla śledzi. Ale później również królują na imprezowych stołach(...)sałatkach, przystawkach i przekąskach pod prawie każdą postacią. Rzecz jasna śledzie w musztardzie to nie nowość i każdy z Was zapewne ma swój najlepszy sposób ich przygotowanie i podanie. Nasza propozycja wyróżnia się bardzo aromatycznym, aksamitnym sosem, który bez wątpienia nadaje śledziom wyjątkowości. Dwa zdania jeszcze o tym jakie śledzie wybrać. Warto kupić dobrej jakości śledzie w słoiku
Kuchnia Na Wypasiezamrażarkach. Co gorsza, często mylonego z czymś zgoła innym. Ale po kolei. W północnej Europie, nad Bałtykiem i Morzem Północnym, już od średniowiecza bardzo popularnym produktem spożywczym był solony śledź. Dodajmy, że bardzo mocno solony i przechowywany zwykle w drewnianych beczkach. Bardzo duża zawartość soli niekoniecznie była korzystna w kontekście smaku, ale jako taki był to produkt trwały. W epoce(...)było to zapewne lepsze niż najzwyklejsze zatrucie się nieświeżą rybą. W konsekwencji był to też bardzo ważny towar handlowy, którym przez setki lat obracano w ilościach hurtowych. Taki śledź w ogólności znany był też na ziemiach polskich i pewnie każdy o nim słyszał. W różnych regionach i okresach pojawiały się jednak różne techniki przygotowania i przechowywania solonego śledzia. Na osobną
Kulinarna PokusaOstatki, czyli nasz przysłowiowy Śledzik zbliża się wielkimi krokami. Dziś podrzucam Wam kolejny już przepis na marynowane śledzie. Ich pierwszą wersję znajdziecie tutaj ( klik ), są one zdecydowanie bardziej korzenne i aromatyczne za sprawą cynamonu i goździków. Ten, który Wam podrzucam dziś dodatkowo też zawiera olej. Ryby trzeba marynować minimum dwa - trzy dni, ale im dłużej postoją, tym bardziej nabierają charakteru(...)blogu znajdziecie całe mnóstwo śledziowych smakołyków 😍: Śledzie w sosie musztardowym Śledzie w majeranku Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź
Kulinarne przygody Gatityświąt bożonarodzeniowych coraz bliżej, więc przepisy na śledzie to dobro najchętniej poszukiwane przez gospodynie – czas zatem zdradzić wam recepturę na śledzie korzenne. Zabieramy się do pracy. Zacznijmy od tego, że śledzie korzenne nie są gotowe od razu po przygotowaniu. Trzeba odczekać co najmniej jeden lub dwa dni. Do przepisu dodajemy bardzo dużo przypraw, więc nasze śledzie muszą nimi przejść(...)Dodam tylko, że w przepisie użyliśmy matiasy od firmy Seko w ramach akcji #Jednazdwunastu. Do przygotowania śledzi będzie wam potrzebne odpowiednie naczynie szklane. Tutaj możecie zobaczyć moją propozycję. Nasi domownicy i goście będą mogli dzięki szklanemu naczyniu podziwiać całą potrawę. Jeśli byście szukali jeszcze innych przepisów na śledzie to mam kilka w zanadrzu. Na przykład możecie zrobić sobie śledzie
Kuchennyviral.plprzepis i dla tych którzy śledzie uwielbiają i dla tych którzy jeszcze nie docenili ich smaku, ale za to lubią smażoną rybę z ciekawymi dodatkami. Tak. Dziś słonego śledzia połączyłam z salsą z mango z dodatkiem chilli. Ale to pyszne Do przygotowania śledzia użyłam dobrej klasy matiasów, które jak zwykle wymoczyłam wcześniej. Ważne jest to aby moczyć je w zimnej(...)wodzie, śledzie zachowają wtedy swój zwarty kształt, ale wypłuczesz nadmiar soli. Polecam Wam także: – śledź w śmietanie z jabłkiem – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze
nietylkopasta.plświęta Wigilia i Boże Narodzenie bez śledzia nie istnieją! I tak pewnie jest też w większości polskich domów. Przecież śledź to ukochana przez nas ryba, która w okresie zimowym dosyć często gości na naszym stole. Można go przygotować na milion sposobów, inspiracje znajdziecie poniżej: Śledź remoulade z selerem Śledź w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Korzenny śledź(...)rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce W dzisiejszym wpisie wykorzystałam filety ze śledzi marynowanych , ale jeżeli
Kulinarne przygody GatityŚledzie marynowane w occie to rarytas który można samemu przygotować w domu. Nie jest to skomplikowany przepis a śledzie wychodzą fantastyczne w smaku. Zalewa octowa do śledzi jest świetnie wyważona, nie za ostra dla mnie w sam raz. Kto raz spróbuje ten będzie powracał do tej receptury nie raz. Pomyślałam, że przyda się Wam sprawdzony przepis na śledzie(...)słoiku w lodówce. Jeżeli lubicie śledzie to polecam Wam również inne wypróbowane przepisy na śledzie . Zachęcam do wypróbowania przepisów, a za ten dziękuję mojej teściowej. Śledzie marynowane domowe 1 kg świeżych, wypatroszonych małych śledzi bez głowy 2 cebule liść laurowy ziele angielskie olej sól i pieprz Zalewa octowa 6 szklanek wody 1,5 szklanki octu 6 łyżek soli
Pieguskowa KuchniaŚledź w oleju, śledź w śmietanie, śledź pod pierzynką… Nie! Dzisiaj sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem. Święta to czas, kiedy śledzi jemy dość dużo. Warto zadbać o to, aby występowały pod różną postacią, niekoniecznie tylko w tradycyjnej formie śledzia w oleju. Dlatego u nas sałatka ze śledziem. Ale żeby nie było nudno, śledź wystąpił w zacnym towarzystwie(...)ziemniaków, buraków i jajek. Jeśli masz w domu kogoś, kto za śledziem nie przepada, jest szansa, że śledź w takiej formie mu zasmakuje. W swojej poprzedniej pracy miałam istną maniaczkę śledziową. O ile śledzie głównie konsumuje się jesienią i zimą (przynajmniej my), o tyle koleżanka mogła je jeść na okrągło. W ciąży nie była, nie ten wiek
Mieszam w Garnkuogólnie rozpowszechnione ponieważ można je długo przechowywać. Śledzie solone wykorzystywano nie tylko na zimno jako przystawka, ale również je smażono, zapiekano. Przedstawiałam już przepis na śledzie smażone , dzisiaj przepis na kotlety ze śledzi. Ktoś mógłby zapytać, po co używać śledzie solone, skoro mamy teraz dostęp do świeżych śledzi. Otóż, kotlety ze śledzi solonych mają inny smak, warto(...)Ochorowicz Monatowej, „praktycznym kucharzu warszawskim” z 1889 rok. Dzisiaj przedstawiam przepis na bitki ze śledzi z „najnowszej kuchni warszawskiej” z 1914 roku Anieli Owoczyńskiej. 2 śledzie solone (4 płaty śledzi), sucha bułka (użyłam 2/3 kajzerki), mleko do namoczenia bułki, 2 łyżki masła, 1 cebula, 1 jajko, pieprz, panierka: mąka do oprószenia, jajko, bułka tarta do panierowania
królestwo garówŚledzie tradycyjne to najczęściej robione śledzie w moim domu na wigilię. Które śledzie w Waszym domu zasługują na miano śledzie tradycyjne? U nas bez wątpnienia śledzie w oleju. Śledzie w oleju przyrządzam na różne sposoby. Robiłam już śledzie ze śliwką czy śledzie w oleju ze smażoną cebulką. Dzisiaj proponuję kolejny przepis na śledzie tradycyjne z czerwoną cebulką. Śledzie są pyszne(...)lekko ostre. Do ich przyrządzenia najlepiej użyć oleju o neutralnym smaku, na przykład rzepakowego. Śledzie robię zazwyczaj na tydzień przed świętami, bo lubię jak się trochę “przegryzą”. Przepis na śledzie tradycyjne Składniki: 300 g śledzi solonych 1 duża czerwona cebula 200 ml rzepakowego oleju pieprz gruboziarnisty do smaku Namocz śledzie w zimnej wodzie na 2 godziny. Jeśli śledzie
codojedzeniaheheh ;-) Dzisiaj zdradze przepis na śledzie po chińsku. Przygotowuje się je z dodatkiem sosu sojowego o aromacie goździka i pomarańczy. Sos jest bardzo smaczny. Śledzie znikają od razu ze stołu ;-) SKŁADNIKI: - 10 dobrej jakości filetów śledzi - 2 cebule białe - 5 łyżek oleju - 4 łyżki sosu sojowego z nutą pomarańczy i goździka (do kupienia w sklepach z kuchniami świata) - łyżka(...)może się zrumienić! Dodaj chili i owoce. Duś pod przykryciem 15 minut. Dodaj przyprawy duś kolejne 10 minut. Podlej sosem sojowym. Duś 3 minuty bez pokrywki. Wystudź całkowicie masę. Śledzie wypłukuj pod wodą (dobrze jest je moczyć w zimnej wodzie co najmniej godzinę aby wypłukać nadmiar soli, wodę możesz zmienić ze dwa razy). Pokrój na kawałki dodaj masę cebulową. Wymieszaj
SMYKWKUCHNIpierwszy zrobiłam te śledzie ze śliwkami jakieś dwa tygodnie temu. Od tego czasu przygotowałam je jeszcze dwukrotnie. Dla mnie w tej chwili to numer jeden na mojej liście śledziowej! Czy jeszcze bardziej muszę je rekomendować :)? Bardzo mi zasmakowało takie połączenie śledzi ze śliwkami. Dopełnieniem do tego połączenia jest lekko ostra nuta chili i korzenny smak przyprawy do piernika, połączone(...)Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego tak chętnie i często używam go w mojej kuchni. Mam nadzieję, że dacie się namówić na te pyszne, korzenne śledzie ze śliwkami bo naprawdę smakują wyjątkowo Korzenne śledzie ze śliwkami, chili i olejem rzepakowym Składniki: 10 płatów śledziowych (u mnie z oleju) 1-2 cebule ok. 25 śliwek suszonych
UgotujmyTo.pl