śledź - 8492 przepisów (strona:12/567)

Śledzie z suszonymi śliwkami 282

naszym blogu pojawiło się już kilka przepisów z udziałem śledzia. Był tatar śledziowy , śledź po podlasku , śledź po litewsk u, roladki śledziowe , czy sałatki śledziowe . Nie było jednak połączenia śledzia z suszonymi śliwami. Do tego nieco zamarynowanej czerwonej cebuli i wyśmienity olej rzepakowy. Efektem jest pyszna, wigilijna przekąska! Mniam! Potrawa wolna od glutenu. Ilosc porcji: 2  Składniki(...)filety śledziowe a'la matjas ½ szklanki suszonych śliwek 2 łyżki oleju rzepakowego Łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki cukru Czerwona cebula Świeżo mielony pieprz Śledzie wyjmujemy z zalewy i przekładamy do miski z wodą. Moczymy od 1 do kilku godzin. Suszone śliwki wkładamy do miseczki i zalewamy letnią wodą. Zostawiamy na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, odsączamy i drobno kroimy. Śledzie

Kolizje Smaków
ŚLEDZIE Z CEBULKĄ I OGÓRKIEM W OLEJU 52525

Śledzie pojawiają się u nas kilka razy do roku. Bywają tradycyjnie na święta i na kilka mniejszych uroczystości. Wersji ich wykonania jest z pewnością wiele, ja przedstawiam Wam naszą ulubioną. Niewątpliwie ich zaletą jest możliwość wcześniejszego przygotowania. W lodówce można je przechowywać kilka (3-4) tygodni. Tak więc można je przygotować już teraz. Jedyny ich minus(...)nadaje się do nich oliwa z oliwek, która nie lubi niskich temperatur.Ale z olejem z pestek winogron, słonecznikowym lub rzepakowym są również bardzo smaczne. Składniki: - 2 wiaderka śledzi a'la matias (800g) - 3 średnie cebule - słoik konserwowych ogórków - 3 łyżki octu - kilka łyżeczek musztardy sarepskiej - świeżo mielony pieprz - odrobina soli - olej z pestek winogron , słonecznikowy lub rzepakowy + dodatkowo : naczynie

Smaczne Zdrowe
Pomysły na śledzie na wigilię — sprawdzone przepisy 29

Śledzie to klasyk polskiej kuchni wigilijnej. Aromatyczne, delikatne i wszechstronne – na świątecznych stołach goszczą w rozmaitych odsłonach, które zachwycają smakiem i zaskakują formą. Dla wielu rodzin są symbolem tradycji i wspólnego celebrowania. W artykule podpowiadamy, jak przygotować śledzie wigilijne w różnych wariantach – od klasycznych po bardziej nowoczesne kompozycje smakowe. Śledzie w sosie chrzanowym Śledzie w sosie chrzanowym  to propozycja(...)ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wymieszaj chrzan, majonez, musztardę, cukier, sól, pieprz czarny, ocet jabłkowy, kwaśną śmietanę i olej roślinny. W misce na przemian układaj warstwę śledzi i pokrojoną w kostkę cebulę. Na wierzch ułóż marynatę i powtórz proces, aż do wykorzystania wszystkich składników. Naczynie przykryjfolią spożywczą i przełóż do lodówki na co najmniej 24 godziny

Kuchnia Bazylii
Śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem 93

Klasyczny śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem, to tradycyjny przepis na pyszną i aromatyczną przekąskę! Nie tylko na specjalne okazje! Śledzie ze śmietaną to bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu przystawka. Śledzie w śmietanie to również świetny dodatek do obiadu, np. do ziemniaków gotowanych, lub ziemniaków w mundurkach . Jak zrobić śledzie w śmietanie? Oprócz płatów śledziowych potrzebne będą: cebula(...)jabłko, koperek i oczywiście śmietana. My dodajemy jeszcze odrobinę tartego chrzanu. Naszym zdaniem śledź ze śmietaną nabiera wówczas bardziej wytrawnego charakteru. Śmietana powinna być bardzo gęsta. Jak zrobić więc dobrego śledzia w sosie śmietanowym? W wielu sklepach możemy dostać produkty mleczne, min. śmietanę z małych mleczarni. Takie produkty stoją w chłodniach na niższych półkach, ale tylko dlatego, że nie płacą

Kuchnia Na Wypasie
Śledzie po hawajsku 114

Śledzie po hawajsku możesz zrobić już kilka dni przed świętami. Tego właśnie potrzebują, żeby odpowiednio się zamarynowały i przeszły smakami. Śledzie po hawajsku to wyjątkowe połączenie egzotycznego sosu z pyszną polską rybą . To bez wątpienia godna uwagi alternatywa dla klasycznych przepisów na śledzie z cebulką , śledzie w musztardzie czy śledzie w oleju . Śledzie po hawajsku są bardzo proste w przygotowaniu(...)przygotować pyszny sos curry. A następnie odstawić na 2 – 3 dni, żeby wszystko się „przegryzło”. Zobacz jak prosty jest to przepis i przygotuj te pyszne śledzie nawet na próbę, a zobaczysz, że będziesz do nich wracać nie jeden raz. Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne śledzie. Min. na doskonałe śledzie w sosie słodko – kwaśnym

Kuchnia Na Wypasie
Śledzie smażone 212

Śledź smażony bez ości. Odkąd mieszamy w portowym mieście, co niedziela chodzimy na Fischmarkt po ryby świeże i wędzone, oraz owoce. Można tam kupić wszystko, a szczególnie wszystko co pływa w morzu, ryby, wszelakie skorupiaki, wszystko co człowiek sobie wymarzy, wszystko jest świeże prosto złowione. Ale co ja poradzę, że Piotrek uwielbia śledzie. Tutaj znajdziecie nasze sprawdzone przepisy na śledzie(...)Kupujemy więc filetowane śledzie bez kręgosłupa i ości bo Piotrek jest wygodny, tuszki śledzia też można kupić, ale on nie lubi wybierać ości. Z tych filetów przygotowuję śledzie smażone i marynowane. Ostatnio podawałam Wam mój sprawdzony sposób na rybę smażoną , filety śledzia smażymy tak samo jak inne ryby. To prosty przepis na smażone ryby. Najszybciej usmażysz śledzia bałtyckiego gdy jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie w oleju z grzybkami marynowanymi 213

Wigilijny jak i Sylwestrowy stół oraz ulubiona mojego taty. Zwykle robię śledzie w oleju jedynie z cebulą ale tym razem postanowiłam urozmaicić je z grzybkami marynowanymi. Można zrobić też wersję z korniszonami. Są doskonałe do chleba jak i do ziemniaków w łupinach :) Składniki: 300 g matyjasów (śledzi solonych) 1 słoiczek grzybków marynowanych (najlepiej podgrzybków) 2 cebule(...)moczymy z nadmiaru wody, (najlepiej przez noc). Następnie kroimy je w 2 centymetrowe paski. Cebulę kroimy w piórka a grzybki w kostkę. Śledzie układam warstwowo w dużym słoiku na przemian z cebulą i grzybkami. Każdą warstwę śledzi dodatkowo doprawiam pieprzem. Następnie cały słoik zalewam olejem (aż po brzegi). Śledzie najlepsze są, na następny dzień  śledzie w oleju

Bon Appetit Małgorzaty
Śledzie w doskonale przyrządzonej cebulce. 3032

każda postacią, chociaż są tacy, który twierdzą ,że tylko klasyczne z cebulką to prawdziwe danie ze śledzi. Dlatego proponuję przepis na śledzie, które spokojnie postoją w lodówce nawet tydzień i więcej. SKŁADNIKI: 1 kg. dobrych  śledzi 1/2 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1/4 szklanki octu winnego jabłkowego 5 cebul 1 łyżka oleju do smażenia WYKONANIE: Śledzie(...)słone. Cebule ubieramy, kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu. Nie przysmażmy. Cebula powinna być mięciutka. Olej z octem mieszamy. Wlewamy odrobinę do słoika. Śledzie kroimy i układamy w słoiku, przekładając cebulą. Zalewamy resztą oleju i octu. Wstawiamy do lodówki -danie gotowe. Pyszna mięciutka cebula w połączeniu z olejem i śledziem Pyszne. SMACZNEGO  Czekam

W kuchennym oknie Ewy
śledzie smażone w zalewie słodko-kwaśnej z papryką... 180

pieprz, vegetę i włożyć śledzie i w tej reklamówce potrząsając nią śledzie obsypać - ten sposób nie brudzi blatu mąką na gorącym oleju smażyć na rumiano śledzie i przekładać je do dużej miski do usmażonych śledzi wlać marynatę z papryki i dodać paprykę pokrojoną na mniejsze kawałki w garnuszku zagotować wodę, cebulę pokrojoną, ziele i liście laurowe, cukier i wlać(...)gorącą do śledzi z papryką ostudzone schować do lodówki, najlepsze są po dwóch dniach........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie po kaszubsku słodko-kwaśne 32

moim blogu znajdziecie już naprawdę dużo śledziowych inspiracji, brakowało mi jednak przepisów w bardziej słodkiej wersji, które często pojawiają się w Waszych domach i które mają wielu zwolenników. Tradycyjne śledzie po kaszubsku to słodko-kwaśna wersja z dodatkiem rodzynek, naprawdę prosta do przygotowania i nie wymagająca długiego leżakowania. Te śledzie niezwykle często goszczą na stołach podczas świąt, wszelakich imprez(...)żadnej specjalnej okazji. Bo przecież pora na śledzia jest zawsze dobra! @import url(https://assets.mlcdn.com/fonts.css?version=1696513); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(1);transform-origin:0 0;-webkit-transform-origin:0 0}.sr-only{position:absolute;width:1px;height:1px;padding:0;margin:-1px;overflow:hidden;clip

nietylkopasta.pl
Śledzie po królewsku najlepszy przepis 93

Śledzie po królewsku najlepszy przepis w internecie. Podawać można na dwa sposoby, jako sałatkę śledziową mieszając wszystkie składniki razem w misce lub w salaterce ułożone warstwowo śledzie polane sosem z jajkiem, groszkiem i cebulą ze szczypiorem. Gdy dodacie jeszcze ogórka kiszonego to będziecie mieć przepis na mojego śledzia po polsku , czy też japońsku, czy jak tam chcecie to nazwać! Polecam(...)też inne przepisy na śledzie . Śledzie po królewsku to jedna z lepszych sałatek śledziowych na Święta i Piotra ulubiona sałatka śledziowa po królewsku z groszkiem konserwowym i gotowanym jajkiem na twardo. On uwielbia groszek w sałatce: Sałatka śledziowa z jarzynami, Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem i groszkiem , śledzie po polsku , Przepis znam z okresu PRL, nie wiem skąd ta nazwa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie marynowane w musztardzie 99

Aromatyczne, słodko – pikantne śledzie marynowane w musztardzie, to doskonała propozycja na świąteczny stół i nie tylko. Śledzie w musztardzie są bardzo proste w przygotowaniu, cudownie pachną i smakują fenomenalnie! Jesień i zima to czas, kiedy śledzie smakują nam najbardziej. Oczywiście grudzień, a szczególnie jego druga dekada to wyjątkowy okres dla śledzi. Ale później również królują na imprezowych stołach(...)sałatkach, przystawkach i przekąskach pod prawie każdą postacią. Rzecz jasna śledzie w musztardzie to nie nowość i każdy z Was zapewne ma swój najlepszy sposób ich przygotowanie i podanie. Nasza propozycja wyróżnia się bardzo aromatycznym, aksamitnym sosem, który bez wątpienia nadaje śledziom wyjątkowości. Dwa zdania jeszcze o tym jakie śledzie wybrać. Warto kupić dobrej jakości śledzie w słoiku

Kuchnia Na Wypasie
Maatjesharingen (Hollandse Nieuwe) 156

zamrażarkach. Co gorsza, często mylonego z czymś zgoła innym. Ale po kolei. W północnej Europie, nad Bałtykiem i Morzem Północnym, już od średniowiecza bardzo popularnym produktem spożywczym był solony śledź. Dodajmy, że bardzo mocno solony i przechowywany zwykle w drewnianych beczkach. Bardzo duża zawartość soli niekoniecznie była korzystna w kontekście smaku, ale jako taki był to produkt trwały. W epoce(...)było to zapewne lepsze niż najzwyklejsze zatrucie się nieświeżą rybą. W konsekwencji był to też bardzo ważny towar handlowy, którym przez setki lat obracano w ilościach hurtowych. Taki śledź w ogólności znany był też na ziemiach polskich i pewnie każdy o nim słyszał. W różnych regionach i okresach pojawiały się jednak różne techniki przygotowania i przechowywania solonego śledzia. Na osobną

Kulinarna Pokusa
Marynowane śledzie II 172

Ostatki, czyli nasz przysłowiowy Śledzik zbliża się wielkimi krokami. Dziś podrzucam Wam kolejny już przepis na marynowane śledzie. Ich pierwszą wersję znajdziecie tutaj ( klik ), są one zdecydowanie bardziej korzenne i aromatyczne za sprawą cynamonu i goździków. Ten, który Wam podrzucam dziś dodatkowo też zawiera olej. Ryby trzeba marynować minimum dwa - trzy dni, ale im dłużej postoją, tym bardziej nabierają charakteru(...)blogu znajdziecie całe mnóstwo śledziowych smakołyków 😍: Śledzie w sosie musztardowym Śledzie w majeranku Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź

Kulinarne przygody Gatity