Dobra, już chyba czas. Z czystym sumieniem mogę Was bombardować przepisami świątecznymi. Czym Was dziś uraczę? Śledziami. Wyszły niesamowicie cytrynowe, dużą robotę robi skórka z cytryny. A jak wspomniałam o skórce z cytryny to trochę o niej napiszę. Jak pewnie wiecie skórki z cytrusów zawierają sporo niezdrowych substancji. Substancji, których nie mamy ochoty wpychać sobie do organizmu. Jednym ze sposobów(...)pewno szybko nie zużyję. A ten olej ma to do siebie, że najzdrowszy jest wtedy, kiedy w miarę szybko się go zje. I tak przymierzałam się do zrobienia śledzi, i tak w sobotę gościłam amatora tych ryb (od niego zresztą dostałam wspomniany olej), więc wiadomym było jak skończy się ta cała historia. Śledzie cytrynowe polecają się w okolicach Świąt Bożego
KardamonovyZielone śledzie to prawdziwa uczta dla podniebienia, a zarazem niezwykle zdrowy dodatek do naszej diety. Dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatowi, śledzie zielone stały się popularnym daniem w Polsce. W tym artykule przedstawimy różne przepisy na zielone śledzie, które z pewnością zachwycą Twoje kubki smakowe. Zielone śledzie: czym są i jak je przygotować? Śledzie zielone, inaczej nazywane „szwedzkimi śledziami(...)marynowane śledzie w delikatnej ziołowej marynacie. Charakteryzują się intensywnie zielonym kolorem i wyjątkowo aromatycznym smakiem. Przygotowanie zielonych śledzi jest bardzo proste i można to zrobić samodzielnie w domu. Przepis na zielone śledzie Aby przygotować zielone śledzie, będziesz potrzebować następujących składników: Świeże filety śledziowe Ocet winny Cukier Koperek Pieprz Trochę oliwy z oliwek Oto kroki, które należy podjąć: Najpierw oczyść śledzie
Ania i Marcin gotująPlanujecie noc śledziożerców? A może po prostu potrzebny Wam przepis na święta? Przecież śledzie można jeść nie tylko w poście i na Wigilię. Skąd wzięła się taka popularność śledzi i skąd aż tyle przepisów w każdym polskim domu? Są podstawą diety w okresach postu, a poza tym smaczną i popularną przekąską i składnikiem wigilijnej wieczerzy, która dla wielu osób jest(...)ulubionym posiłkiem w roku. Wiele osób ma ambiwalentny stosunek do śledzi. Kojarzą się z długim przygotowaniem i postnymi daniami. Kiedyś post trwał prawie przez pół roku. Ryba była na szczęście postna. Można też było jeść raki, ostrygi i nawet kaczki, W biedniejszych domach kończyło się często na śledziu. Jedzie Zapust na koniu- wywija po moście, Frasują się komornice
Ugotowane pozamiataneŚledzie w oleju fot. Moja Książka Kucharska Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis na pyszne śledzie w oleju. Absolutnie rewelacyjne śledzie marynowane w oleju z papryką, cebulą i wędzonymi śliwkami. Wigilia to czas, kiedy najchętniej przyrządzam śledzie w oleju. Są one nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji. Przepis na tradycyjne śledzie w oleju to doskonałe danie na przystawkę(...)tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia - takie śledzie mogą gościć na polskich stołach właściwie przez cały rok. Jak zrobić śledzie w oleju - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Polecam przepis na absolutnie najlepsze śledzie w oleju. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Oto składniki i przyprawy na śledzie w oleju. Składniki na śledzie w oleju: ok. 1 kg filetów ze śledzi
Moja Książka KucharskaSzybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy(...)ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem
Kulinarne przygody Gatitytworzenia tych pyszności. Wszystko byłoby nawet dobrze, gdyby nie to, że moje śledzie po tygodniu stania w słoiku i przechowywania w lodówce, zamieniły się w bombę biologiczną i tylko patrzyłam kiedy wieczko od tego słoika, po otwarciu lodówki mnie zabije, bo eksploduje heheh :) Oczywiście z moich śledzi wyszła kiszonka, z tego co wiem jakbym wysłała ten słoik(...)Teraz tylko wszyscy chwalą moje potrawy i są zadowoleni... Warto było powalczyć z samą sobą i kuchnią w roli głównej... :) Śledzie a'la matias... :) Śledzie w oleju... SKŁADNIKI: - 1 kg śledzi a'la matias - 4 średniej wielkości cebule - olej PRZYGOTOWANIE: Najpierw śledzie należy wymoczyć w zimnej wodzie, tak około 1,5 godziny. I jeden pewien
Zainspiruj się kuchniąnawet do Bożego Narodzenia nie mówiąc o Wielkanocy;) Śledź z suszonym pomidorem Składniki: 4 filety śledziowe 4 suszone pomidory + zalewa 1 czerwona cebula 1 łyżeczka suszonej bazylii Śledzie zalej zimną wodą i odstaw na około 4 godziny, by wymoczyły się z nadmiaru soli. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki, posyp suszoną bazylią, zalej oliwą z pomidorów i wymieszaj
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaJeśli lubicie śledzie, możecie je przygotować w wielu różnych wersjach. Bardzo lubię tradycyjne śledzie z cebulą w oleju , czy moje ulubione śledzie z czosnkiem i majerankiem . Tym razem mam dla Was zupełnie nowy przepis, który będzie idealny na Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc lub inną okazję. Pierwszy raz te śledzie zrobiłam w ubiegłym roku na Wigilię. I okazały się hitem, szczególnie(...)mojego taty, który zjadł prawie wszystkie, tak bardzo mu smakowały. Nawet nie wiem, czy wszyscy zdołali się na nie załapać, ale jeśli nie to nadrobią i w tym roku. Śledzie mają dodatek pikantnego chilli i są przygotowane na bazie pikantnego ketchupu. Ale jeśli nie lubisz bardzo ostrych dań to spokojnie, śledzie są tylko trochę pikantne, bo słona ryba bardzo równoważy
nietylkopasta.plPrzepis dotyczy świeżego, wypatroszonego i wymytego śledzia. I nie tylko na święta, i nie tylko dla śledzia, możesz użyć każdej innej ryby. Na 1.5 kilograma ryby przygotuj: -- - sól - mąkę - olej do smażenia Na marynatę: - 0,5 litra wody - 0,5 litra wina białego półwytrawnego, najtańszego jakie znajdziesz - szklanka octu 6 % - jedna marchewka, pietruszka, kawałek selera - 2 większe cebule - 3 łyżeczki(...)niej wszystkie przyprawy, zagotuj. Po chwili dodaj ocet oraz wino. Przykryj i gotuj około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyłącz i zostaw aby marynata przestygła. Śledzie oczyść, poodcinaj głowy i osusz. Wrzuć do miski i dobrze posól, a następnie oprósz mąką. Rozgrzej porządnie olej i smaż rybę na złoty kolor z obu stron. Odsącz z nadmiaru
Pasje Jolkipewno będzie pyszne. A że przy okazji świetnie wpasowuje się w klimat świąt, to nie można było zapisanej karteczki zgubić. Jest to sałatka ze śledziem. Prosta, z kilku tylko składników, błyskawiczna do przygotowania. Musicie jej spróbować! Składniki: 1 czerwona słodka papryka , 2 większe cebule , 5 płatów śledziowych , 1 łyżka cukru , 2 średnie liście laurowe(...)Cebulę obrać i również pokroić w drobną kostkę. Cebulę i paprykę wymieszać razem z cukrem, gorczycą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Odstawić na pół godziny do lodówki. Śledzie opłukać (jeśli są to śledzie słone, to wcześniej należy je odpowiednio wymoczyć w zimnej wodzie), pokroić w 2-3 centymetrowe kawałki. Dodać do papryki i cebuli, zalać olejem - wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzyprawy korzenne świetnie odnajdują się nie tylko w ciastach, napojach czy deserach, są one także oryginalnym dodatkiem do śledzi. Połączenie tych dwojga wydawać może się co najmniej dziwne lecz zapewniam was, iż jest ono całkiem trafione, wystawczy się jedynie do niego przekonać. Śledzie korzenne przygotowuję najczęściej w okresie świątecznym , chociaż można je śmiało robić przez cały rok przy okazji urodzin(...)imienin czy też mniejszych bądź większych biesiad. Przygotowanie śledzi korzennych zaczynam od pokrojenia ryb na mniejsze kawałki. Ja wybieram śledzie marynowane w oleju ponieważ najbardziej lubię ich smak w tym daniu. Dodatkowym elementem, który decyduje o moim wyborze tych a nie innych śledzi jest fakt, iż nie muszę ich przed wykorzystaniem wymaczać w wodzie. Jeśli zdecydujecie się zastąpić śledzie
MeCooksDziś śledzie, dość proste. Zrobiłam je tydzień temu, najsmaczniejsze były jakoś przedwczoraj. Przystawka miała czas, żeby porządnie się przegryźć, weźcie więc sobie na to poprawkę, jeżeli będziecie je robić w okolicach świąt. Od wielu lat zapisuję sobie pomysły na przeróżne potrawy. Jeżeli chodzi o śledzie, ciągle wpadają mi do głowy jakieś nowe (czasami dziwne) połączenia smaków. Zresztą na dole(...)przepisem wrzucę Wam wszystkie moje dotychczasowe posty, dotyczące śledzi. Są tam te klasyczne, jak w śmietanie lub zupełnie od czapy z harissą, daktylami, z morwą. Ja chyba nie mam żadnych oporów jeżeli chodzi o takie kombinacje, do ryb pasuje mi prawie wszystko. Mam w planie w tym tygodniu zrobić jeszcze jedną porcję śledzi, może przepis pojawi się w przyszłym tygodniu
Kardamonovyjeden z moich ulubionych i sprawdzonych przepisów na tradycyjny śledź w oleju. To danie przygotowuję zawsze na święta, na rodzinne spotkania i Sylwestra. Śledziki w oleju to chyba jedna z tych klasycznych polskich przystawek, której nie może zabraknąć na polskim stole. U mnie śledzie w oleju to jedno z dań i potraw Wigilijnych. Ja przygotowuję śledzie w oleju wraz(...)cebulką. To jest jeden z ważniejszych przepisów, który chyba każdy powinien znać i wiedzieć jak przygotować tradycyjne polskie śledzie w oleju. Przygotowanie tej przestawki jest niezwykle proste, składa się ona z podstawowych składników i w zależności od naszych gustów i kubków smakowych możemy przepis dowolnie modyfikować. Najlepsze śledzie w oleju wychodzą, ze śledzi mięsistych, typowych matiasów. Jednak w większości sklepów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś śledzie, dość proste. Zrobiłam je tydzień temu, najsmaczniejsze były jakoś przedwczoraj. Przystawka miała czas, żeby porządnie się przegryźć, weźcie więc sobie na to poprawkę, jeżeli będziecie je robić w okolicach świąt. Od wielu lat zapisuję sobie pomysły na przeróżne potrawy. Jeżeli chodzi o śledzie, ciągle wpadają mi do głowy jakieś nowe (czasami dziwne) połączenia smaków. Zresztą na dole(...)przepisem wrzucę Wam wszystkie moje dotychczasowe posty, dotyczące śledzi. Są tam te klasyczne, jak w śmietanie lub zupełnie od czapy z harissą, daktylami, z morwą. Ja chyba nie mam żadnych oporów jeżeli chodzi o takie kombinacje, do ryb pasuje mi prawie wszystko. Mam w planie w tym tygodniu zrobić jeszcze jedną porcję śledzi, może przepis pojawi się w przyszłym tygodniu
KardamonovyJeśli jesteś fanem tatara ze śledzia, prawdopodobnie spotkałeś się już z tym przepisem. W tym artykule znajdziesz składniki tego dania, sposób jego podania i wspaniałe zdjęcie. Ten przepis będzie hitem wśród Twoich przyjaciół! Jest też łatwy do wykonania i będzie doskonałym dodatkiem do następnej kolacji! Czytaj dalej, aby zacząć! Tatar ze śledzia można podać na wiele różnych sposobów, od prostych(...)wystawne. Składniki przepisu na tatara ze śledzia Tatar ze śledzia to tradycyjne polskie danie, zwykle podawane na czarnym chlebie. Do przygotowania tej potrawy używa się pokrojonego w kostkę śledzia, ogórków kiszonych, cebuli i cytryny. Tatar rybny nakłada się na chleb tostowy i posypuje szczypiorkiem i świeżymi ziołami. Dla urozmaicenia dodaje się do niego sok z cytryny, majonez i natkę pietruszki
PatchworkŚledź w śmietanie(...)mnie w jogurcie), to tradycyjna wigilijna potrawa, która dopiero w tym roku pojawiła się u nas w domu. Rodzice sceptycznie podchodzili do tak dziwnego, ich zdaniem, połączenia. Na szczęście, śledzie zarówno wszystkim gościom jak i moim rodzicom bardzo smakowały :) ~ Śledzie w gęstym jogurcie naturalnym z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym ~ Składniki: 350g matiasów 400g gęstego jogurtu naturalnego jabłko winne
Kuchenny Skrawek NiebaZaintrygował mnie pewien przepis na śledzie i długo nie musiał czekać na realizację, bo ze wszystkich słodkości świątecznych najbardziej lubię.... śledzie :) Składniki: 1 kg filetów śledziowych w oleju 1 duża cebula 2 żółtka 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 3 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 100 ml oleju roślinnego 50 ml oleju lnianego (nie dodałam) sok z połowy cytryny(...)mleka sól, pieprz Sposób przyrządzania: Śledzia namocz w mleku na 4-6 godzin. W misce wymieszaj żółtka z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Zacznij powoli dodawać olej i mieszać rózgą. Kiedy konsystencja będzie gładka dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i dopraw całość solą oraz pieprzem. Śledzia wyjmij z mleka osusz i pokrój w 3 centymetrowe kawałki. Następnie włóż
Czerwień i błękitsmaku to bardzo smaczna przekąska i w dodatku szybka do zrobienia. Fajny pomysł na imprezę rodzinną, na danie wigilijne albo ... po prostu na kolację :) Składniki: 6 filetów ze śledzia 2 cebule słoiczek koncentratu pomidorowego 200g ketchup pikantny (1 czubata łyżka - do smaku) papryka konserwowa łyżeczka miodu słodka papryka szczypta pieprzu olej do podsmażenia Wykonanie : Filety śledziowe(...)kostkę przekładamy do podsmażonej cebulki. Dokładamy koncentrat pomidorowy, ketchup, miód i podsmażamy całość ok 5 minut. Doprawiamy do smaku ew.solą lub pieprzem. Studzimy.Zimną zalewę mieszamy z pokrojonymi śledziami. Odstawiamy na 1h do lodówki, w celu schłodzenia i "przegryzienia się " smaków
Walijskie PichcenieŚledź po japońsku to jedna z szybszych w przygotowaniu przystawek. 3 przenikające przez siebie smaki - słony, słodki, ostry tworzą świetną kompozycję smakową a wielkość "na jeden kęs(...)pozwalają się nimi delektować jednocześnie. Składniki (proporcje) : 3 filety śledziowe ala matias pół średniej cebuli 1 średnie słodkie jabłko 1 łyżka majonezu 1 duże jajko koperek kapary pieprz Przygotowanie : Śledzia płuczę z zalewy solnej i zostawiam jeszcze na chwilę w wodzie, jajko gotuję na twardo. Cebulę drobno szatkuję, jabłko oczyszczam z gniazda nasiennego i również drobno kroję, mieszam razem
Mechanik w kuchniSkładniki: 1 kg śledź świeży Liść laurowy i ziele angielskie Food&Joy [TUTAJ] 2 cebule(...)pokrojone w piórka 1 szk. ocet spirytusowy 6% 2 szklanki wody 2 liście laurowe [TUTAJ] 5 kulek ziela angielskiego [TUTAJ] Sól, pieprz świeżo mielony Olej do smażenia. Wykonanie: Śledzie wypatroszyć, umyć, osuszyć, posolić. Zagotować wodę z octem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i cebulę. Gotować około 10 minut. Dodać sól i pieprz. Śledzie usmażyć na oleju. Ułożyć
Kulinarny karnet Christopheraidealne na wigilijny ( nie tylko :)) stół. Cóż więcej dodać? Nic.. pozostaje kupić składniki i brać się do gotowania :) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania 10 minut + czas na moczenie śledzia Składniki: Ok. 100g śledzia a’la matjas 1 ogórek kiszony 1 cebula ½ jabłka 6 łyżek śmietany 1 łyżka majonezu Śledzia umieszczamy na 2h w wodzie, a później(...)mleku. Można umieścić go w mleku na całą noc. Ogórek, cebule i jabłko kroimy w drobną kostkę. Następnie mieszamy ze śmietaną i majonezem. Śledzia kroimy w duże kawałki. Układamy na półmisku i polewamy przygotowaną śmietaną. Możemy podawać na stół
Kolizje Smakówmajeranku i jabłka - zapraszam:) Śledź z cebulką i jabłkiem Składniki: 4 filety śledziowe 1 czerwona cebula 1 jabłko 1 łyżeczka majeranku 2-3 łyżki oliwy z oliwek Śledzie zalej zimną wodą i odstaw na około 4 godziny, by wymoczyły się z nadmiaru soli. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki, posyp majerankiem, zalej oliwą i wymieszaj z pokrojoną
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała