śledź - 8346 przepisów (strona:4/557)

Śledzie cytrynowe 28

Dobra, już chyba czas. Z czystym sumieniem mogę Was bombardować przepisami świątecznymi. Czym Was dziś uraczę? Śledziami. Wyszły niesamowicie cytrynowe, dużą robotę robi skórka z cytryny. A jak wspomniałam o skórce z cytryny to trochę o niej napiszę. Jak pewnie wiecie skórki z cytrusów zawierają sporo niezdrowych substancji. Substancji, których nie mamy ochoty wpychać sobie do organizmu. Jednym ze sposobów(...)pewno szybko nie zużyję. A ten olej ma to do siebie, że najzdrowszy jest wtedy, kiedy w miarę szybko się go zje. I tak przymierzałam się do zrobienia śledzi, i tak w sobotę gościłam amatora tych ryb (od niego zresztą dostałam wspomniany olej), więc wiadomym było jak skończy się ta cała historia. Śledzie cytrynowe polecają się w okolicach Świąt Bożego

Kardamonovy
Śledzie zielone: przepisy na wyjątkowe smaki 23

Zielone śledzie to prawdziwa uczta dla podniebienia, a zarazem niezwykle zdrowy dodatek do naszej diety. Dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatowi, śledzie zielone stały się popularnym daniem w Polsce. W tym artykule przedstawimy różne przepisy na zielone śledzie, które z pewnością zachwycą Twoje kubki smakowe. Zielone śledzie: czym są i jak je przygotować? Śledzie zielone, inaczej nazywane „szwedzkimi śledziami(...)marynowane śledzie w delikatnej ziołowej marynacie. Charakteryzują się intensywnie zielonym kolorem i wyjątkowo aromatycznym smakiem. Przygotowanie zielonych śledzi jest bardzo proste i można to zrobić samodzielnie w domu. Przepis na zielone śledzie Aby przygotować zielone śledzie, będziesz potrzebować następujących składników: Świeże filety śledziowe Ocet winny Cukier Koperek Pieprz Trochę oliwy z oliwek Oto kroki, które należy podjąć: Najpierw oczyść śledzie

Ania i Marcin gotują
Najlepsze przepisy na śledzie 101

Planujecie noc śledziożerców? A może po prostu potrzebny Wam przepis na święta? Przecież śledzie można jeść nie tylko w poście i na Wigilię. Skąd wzięła się taka popularność śledzi i skąd aż tyle przepisów w każdym polskim domu? Są podstawą diety w okresach postu, a poza tym smaczną i popularną przekąską i składnikiem wigilijnej wieczerzy, która dla wielu osób jest(...)ulubionym posiłkiem w roku. Wiele osób ma ambiwalentny stosunek do śledzi. Kojarzą się z długim przygotowaniem i postnymi daniami. Kiedyś post trwał prawie przez pół roku. Ryba była na szczęście postna. Można też było jeść raki, ostrygi i nawet kaczki, W biedniejszych domach kończyło się często na śledziu. Jedzie Zapust na koniu- wywija po moście, Frasują się komornice

Ugotowane pozamiatane
ŚLEDZIE W OLEJU 143

Śledzie w oleju fot. Moja Książka Kucharska Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis na pyszne śledzie w oleju.     Absolutnie rewelacyjne śledzie marynowane w oleju z papryką, cebulą i wędzonymi śliwkami. Wigilia to czas, kiedy najchętniej przyrządzam śledzie w oleju. Są one nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji.     Przepis na tradycyjne śledzie w oleju to doskonałe danie na przystawkę(...)tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia - takie śledzie mogą gościć na polskich stołach właściwie przez cały rok. Jak zrobić śledzie w oleju - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Polecam przepis na absolutnie najlepsze śledzie w oleju. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Oto składniki i przyprawy na śledzie w oleju. Składniki na śledzie w oleju: ok. 1 kg filetów ze śledzi

Moja Książka Kucharska
Przepisy na Sylwestra - kulinarne inspiracje 280

Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy(...)ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie w oleju... 214

tworzenia tych pyszności. Wszystko byłoby nawet dobrze, gdyby nie to, że moje śledzie po tygodniu stania w słoiku i przechowywania w lodówce, zamieniły się w bombę biologiczną i tylko patrzyłam kiedy wieczko od tego słoika, po otwarciu lodówki mnie zabije, bo eksploduje heheh :)  Oczywiście z moich śledzi wyszła kiszonka, z tego co wiem jakbym wysłała ten słoik(...)Teraz tylko wszyscy chwalą moje potrawy i są zadowoleni... Warto było powalczyć z samą sobą i kuchnią w roli głównej... :) Śledzie a'la matias... :) Śledzie w oleju... SKŁADNIKI: - 1 kg śledzi a'la matias - 4 średniej wielkości cebule - olej  PRZYGOTOWANIE: Najpierw śledzie należy wymoczyć w zimnej wodzie, tak około 1,5 godziny. I jeden pewien

Zainspiruj się kuchnią
Śledź z suszonym pomidorem / Herring with dried tomatoes 190

nawet do Bożego Narodzenia nie mówiąc o Wielkanocy;) Śledź z suszonym pomidorem Składniki: 4 filety śledziowe 4 suszone pomidory + zalewa 1 czerwona cebula 1 łyżeczka suszonej bazylii Śledzie zalej zimną wodą i odstaw na około 4 godziny, by wymoczyły się z nadmiaru soli. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki, posyp suszoną bazylią, zalej oliwą z pomidorów i wymieszaj

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pikantne śledzie z chilli i kolendrą 39

Jeśli lubicie śledzie, możecie je przygotować w wielu różnych wersjach. Bardzo lubię tradycyjne śledzie z cebulą w oleju , czy moje ulubione śledzie z czosnkiem i majerankiem . Tym razem mam dla Was zupełnie nowy przepis, który będzie idealny na Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc lub inną okazję. Pierwszy raz te śledzie zrobiłam w ubiegłym roku na Wigilię. I okazały się hitem, szczególnie(...)mojego taty, który zjadł prawie wszystkie, tak bardzo mu smakowały. Nawet nie wiem, czy wszyscy zdołali się na nie załapać, ale jeśli nie to nadrobią i w tym roku. Śledzie mają dodatek pikantnego chilli i są przygotowane na bazie pikantnego ketchupu. Ale jeśli nie lubisz bardzo ostrych dań to spokojnie, śledzie są tylko trochę pikantne, bo słona ryba bardzo równoważy

nietylkopasta.pl
Śledź w marynacie 191

Przepis dotyczy świeżego, wypatroszonego i wymytego śledzia. I nie tylko na święta, i nie tylko dla śledzia, możesz użyć każdej innej ryby. Na 1.5 kilograma ryby przygotuj: -- - sól - mąkę - olej do smażenia Na marynatę: - 0,5 litra wody - 0,5 litra wina białego półwytrawnego, najtańszego jakie znajdziesz - szklanka octu 6 % - jedna marchewka, pietruszka, kawałek selera - 2 większe cebule - 3 łyżeczki(...)niej wszystkie przyprawy, zagotuj. Po chwili dodaj ocet oraz wino. Przykryj i gotuj około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyłącz i zostaw aby marynata przestygła.  Śledzie oczyść, poodcinaj głowy i osusz. Wrzuć do miski i dobrze posól, a następnie oprósz mąką. Rozgrzej porządnie olej i smaż rybę na złoty kolor z obu stron. Odsącz z nadmiaru

Pasje Jolki
Śledź w papryce, czyli świąteczna sałatka śledziowa 359

pewno będzie pyszne. A że przy okazji świetnie wpasowuje się w klimat świąt, to nie można było zapisanej karteczki zgubić. Jest to sałatka ze śledziem. Prosta, z kilku tylko składników, błyskawiczna do przygotowania. Musicie jej spróbować! Składniki: 1 czerwona słodka papryka , 2 większe cebule , 5 płatów śledziowych , 1 łyżka cukru , 2 średnie liście laurowe(...)Cebulę obrać i również pokroić w drobną kostkę. Cebulę i paprykę wymieszać razem z cukrem, gorczycą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Odstawić na pół godziny do lodówki.  Śledzie opłukać (jeśli są to śledzie słone, to wcześniej należy je odpowiednio wymoczyć w zimnej wodzie), pokroić w 2-3 centymetrowe kawałki. Dodać do papryki i cebuli, zalać olejem - wymieszać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie korzenne 37

Przyprawy korzenne świetnie odnajdują się nie tylko w ciastach, napojach czy deserach, są one także oryginalnym dodatkiem do śledzi. Połączenie tych dwojga wydawać może się co najmniej dziwne lecz zapewniam was, iż jest ono całkiem trafione, wystawczy się jedynie do niego przekonać. Śledzie korzenne przygotowuję najczęściej w okresie świątecznym , chociaż można je śmiało robić przez cały rok przy okazji urodzin(...)imienin czy też mniejszych bądź większych biesiad. Przygotowanie śledzi korzennych zaczynam od pokrojenia ryb na mniejsze kawałki. Ja wybieram śledzie marynowane w oleju ponieważ najbardziej lubię ich smak w tym daniu. Dodatkowym elementem, który decyduje o moim wyborze tych a nie innych śledzi jest fakt, iż nie muszę ich przed wykorzystaniem wymaczać w wodzie. Jeśli zdecydujecie się zastąpić śledzie

MeCooks
Śledzie z suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i musztardą francuską 28

Dziś śledzie, dość proste. Zrobiłam je tydzień temu, najsmaczniejsze były jakoś przedwczoraj. Przystawka miała czas, żeby porządnie się przegryźć, weźcie więc sobie na to poprawkę, jeżeli będziecie je robić w okolicach świąt. Od wielu lat zapisuję sobie pomysły na przeróżne potrawy. Jeżeli chodzi o śledzie, ciągle wpadają mi do głowy jakieś nowe (czasami dziwne) połączenia smaków. Zresztą na dole(...)przepisem wrzucę Wam wszystkie moje dotychczasowe posty, dotyczące śledzi. Są tam te klasyczne, jak w śmietanie lub zupełnie od czapy z harissą, daktylami, z morwą. Ja chyba nie mam żadnych oporów jeżeli chodzi o takie kombinacje, do ryb pasuje mi prawie wszystko. Mam w planie w tym tygodniu zrobić jeszcze jedną porcję śledzi, może przepis pojawi się w przyszłym tygodniu

Kardamonovy
Śledź w oleju 50

jeden z moich ulubionych i sprawdzonych przepisów na tradycyjny śledź w oleju. To danie przygotowuję zawsze na święta, na rodzinne spotkania i Sylwestra. Śledziki w oleju to chyba jedna z tych klasycznych polskich przystawek, której nie może zabraknąć na polskim stole. U mnie śledzie w oleju to jedno z dań i potraw Wigilijnych. Ja przygotowuję śledzie w oleju wraz(...)cebulką. To jest jeden z ważniejszych przepisów, który chyba każdy powinien znać i wiedzieć jak przygotować tradycyjne polskie śledzie w oleju. Przygotowanie tej przestawki jest niezwykle proste, składa się ona z podstawowych składników i w zależności od naszych gustów i kubków smakowych możemy przepis dowolnie modyfikować. Najlepsze śledzie w oleju wychodzą, ze śledzi mięsistych, typowych matiasów. Jednak w większości sklepów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śledzie z suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i musztardą francuską 145

Dziś śledzie, dość proste. Zrobiłam je tydzień temu, najsmaczniejsze były jakoś przedwczoraj. Przystawka miała czas, żeby porządnie się przegryźć, weźcie więc sobie na to poprawkę, jeżeli będziecie je robić w okolicach świąt. Od wielu lat zapisuję sobie pomysły na przeróżne potrawy. Jeżeli chodzi o śledzie, ciągle wpadają mi do głowy jakieś nowe (czasami dziwne) połączenia smaków. Zresztą na dole(...)przepisem wrzucę Wam wszystkie moje dotychczasowe posty, dotyczące śledzi. Są tam te klasyczne, jak w śmietanie lub zupełnie od czapy z harissą, daktylami, z morwą. Ja chyba nie mam żadnych oporów jeżeli chodzi o takie kombinacje, do ryb pasuje mi prawie wszystko. Mam w planie w tym tygodniu zrobić jeszcze jedną porcję śledzi, może przepis pojawi się w przyszłym tygodniu

Kardamonovy
Tatar ze śledzia z karmelizowanymi orzechami 44

Jeśli jesteś fanem tatara ze śledzia, prawdopodobnie spotkałeś się już z tym przepisem. W tym artykule znajdziesz składniki tego dania, sposób jego podania i wspaniałe zdjęcie. Ten przepis będzie hitem wśród Twoich przyjaciół! Jest też łatwy do wykonania i będzie doskonałym dodatkiem do następnej kolacji! Czytaj dalej, aby zacząć! Tatar ze śledzia można podać na wiele różnych sposobów, od prostych(...)wystawne. Składniki przepisu na tatara ze śledzia Tatar ze śledzia to tradycyjne polskie danie, zwykle podawane na czarnym chlebie. Do przygotowania tej potrawy używa się pokrojonego w kostkę śledzia, ogórków kiszonych, cebuli i cytryny. Tatar rybny nakłada się na chleb tostowy i posypuje szczypiorkiem i świeżymi ziołami. Dla urozmaicenia dodaje się do niego sok z cytryny, majonez i natkę pietruszki

Patchwork
Śledź w 'śmietanie' 174

Śledź w śmietanie(...)mnie w jogurcie), to tradycyjna wigilijna potrawa, która dopiero w tym roku pojawiła się u nas w domu. Rodzice sceptycznie podchodzili do tak dziwnego, ich zdaniem, połączenia. Na szczęście, śledzie zarówno wszystkim gościom jak i moim rodzicom bardzo smakowały :) ~ Śledzie w gęstym jogurcie naturalnym z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym ~ Składniki: 350g matiasów 400g gęstego jogurtu naturalnego jabłko winne

Kuchenny Skrawek Nieba
Śledź w sosie musztardowym 243

Zaintrygował mnie pewien przepis na śledzie i długo nie musiał czekać na realizację, bo ze wszystkich słodkości świątecznych najbardziej lubię.... śledzie :) Składniki: 1 kg filetów śledziowych w oleju 1 duża cebula 2 żółtka 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 3 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 100 ml oleju roślinnego 50 ml oleju lnianego (nie dodałam) sok z połowy cytryny(...)mleka sól, pieprz Sposób przyrządzania: Śledzia namocz w mleku na 4-6 godzin. W misce wymieszaj żółtka z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Zacznij powoli dodawać olej i mieszać rózgą. Kiedy konsystencja będzie gładka dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i dopraw całość solą oraz pieprzem. Śledzia wyjmij z mleka osusz i pokrój w 3 centymetrowe kawałki. Następnie włóż

Czerwień i błękit
ŚLEDŹ PO KASZUBSKU 2924

smaku to bardzo smaczna przekąska i w dodatku szybka do zrobienia.  Fajny pomysł na imprezę rodzinną, na danie wigilijne albo ... po prostu na kolację :) Składniki: 6 filetów ze śledzia  2 cebule słoiczek koncentratu pomidorowego 200g ketchup pikantny (1 czubata łyżka - do smaku) papryka konserwowa  łyżeczka miodu słodka papryka szczypta pieprzu  olej do podsmażenia  Wykonanie : Filety śledziowe(...)kostkę przekładamy do podsmażonej cebulki. Dokładamy koncentrat pomidorowy, ketchup, miód i podsmażamy całość ok 5 minut. Doprawiamy do smaku ew.solą lub pieprzem. Studzimy.Zimną zalewę mieszamy z pokrojonymi śledziami. Odstawiamy na 1h do lodówki, w celu schłodzenia i "przegryzienia się " smaków

Walijskie Pichcenie
Yako tako czyli śledź po japońsku 324

Śledź po japońsku to jedna z szybszych w przygotowaniu przystawek. 3 przenikające przez siebie smaki - słony, słodki, ostry tworzą świetną kompozycję smakową a wielkość "na jeden kęs(...)pozwalają się nimi delektować jednocześnie. Składniki (proporcje) : 3 filety śledziowe ala matias pół średniej cebuli 1 średnie słodkie jabłko 1 łyżka majonezu 1 duże jajko koperek kapary pieprz Przygotowanie : Śledzia płuczę z zalewy solnej i zostawiam jeszcze na chwilę w wodzie, jajko gotuję na twardo. Cebulę drobno szatkuję, jabłko oczyszczam z gniazda nasiennego i również drobno kroję, mieszam razem

Mechanik w kuchni
Śledź opiekany. 175

Składniki: 1 kg śledź świeży Liść laurowy i ziele angielskie Food&Joy [TUTAJ] 2 cebule(...)pokrojone w piórka 1 szk. ocet spirytusowy  6% 2 szklanki wody 2 liście laurowe [TUTAJ] 5 kulek ziela angielskiego [TUTAJ] Sól, pieprz świeżo mielony Olej do smażenia. Wykonanie: Śledzie wypatroszyć, umyć, osuszyć, posolić. Zagotować wodę z octem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i cebulę. Gotować około 10 minut. Dodać  sól  i pieprz. Śledzie usmażyć na oleju. Ułożyć

Kulinarny karnet Christophera
Śledź pod pierzynką ze śmietany 190

idealne na wigilijny ( nie tylko :)) stół. Cóż więcej dodać? Nic.. pozostaje kupić składniki i brać się do gotowania :) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania 10 minut + czas na moczenie śledzia Składniki: Ok. 100g śledzia a’la matjas 1 ogórek kiszony 1 cebula ½ jabłka 6 łyżek śmietany 1 łyżka majonezu Śledzia umieszczamy na 2h w wodzie, a później(...)mleku. Można umieścić go w mleku na całą noc. Ogórek, cebule i jabłko kroimy w drobną kostkę. Następnie mieszamy ze śmietaną i majonezem. Śledzia kroimy w duże kawałki. Układamy na półmisku i polewamy przygotowaną śmietaną. Możemy podawać na stół

Kolizje Smaków
Śledź z cebulką i jabłkiem / Herring with onion and apple 194

majeranku i jabłka  - zapraszam:) Śledź z cebulką i jabłkiem Składniki: 4 filety śledziowe 1 czerwona cebula 1 jabłko 1 łyżeczka majeranku 2-3 łyżki oliwy z oliwek Śledzie zalej zimną wodą i odstaw na około 4 godziny, by wymoczyły się z nadmiaru soli. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki, posyp majerankiem, zalej oliwą i wymieszaj z pokrojoną

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała