przypomnieć część zeszłorocznych świątecznych przepisów, ale też nadszedł już czas na przedstawienie nowych potraw świątecznych..:) Mogę powiedzieć, że będzie u mnie dość śledziowo..;) Choć nie tylko :)! Pierwszy przepis to śledzie z buraczkami i jabłkami, które bardzo nam smakowały. To śledzie lekkie, słodko (buraczek) – kwaśne (jabłko). Porcja jest mała więc dobrze jest wcześniej ją sobie przygotować i sprawdzić, czy taka(...)wersja nam odpowiada czy może jednak poczekać na coś innego… Śledzie z buraczkami i jabłkami Składniki (2 porcje) 3 płaty śledziowe (u mnie a la matjas z oleju) 2 buraki, ugotowane 1 jabłko, kwaśne 1 mała cebula 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego (u mnie grecki) sok z cytryny, pieprz Śledzie osuszamy z zalewy ręcznikiem papierowym, kroimy
UgotujmyTo.pljabłko - twarde o lekko winnym smaku, 1 średnia cebula , 3-4 liście laurowe , łyżeczka ziaren ziela angielskiego , świeżo zmielony pieprz - najlepiej biały, sól , no i oczywiście śledzie :) (Nie podaję ilości śledzi na taką porcję sosu śmietanowego, gdyż to zależy od upodobań. Jedni lubią mniej śmietany, inni więcej.) Do śmietany dodać liście laurowe i ziele angielskie - odstawić do lodówki(...)wystarczy je dobrze wymoczyć. Pokroić w średniej wielkości paski - według uznania. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i pokroić w grubszą kostkę. Dodać razem ze śledziami do śmietany i wymieszać. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odstawić na pół godziny do lodówki. Podawać z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennapierników 1 szalotka Przygotowanie: Śledzie musimy namoczyć w wodzie lub mleku na 2 godziny. Po tym czasie osuszamy filety ręcznikiem papierowym i kroimy w poprzek na centymetrowe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Z oleju, octu, miodu i przypraw przygotowujemy sos, mieszając wzystkie składniki razem. Do słoika sypiemy warstwę cebuli, na niej układamy warstwę śledzi, którą pokrywamy przygotowanym sosem(...)Nasępnie kładziemy kolejną wastwę cebuli i powtarzamy wszystkie czynności. Danie będzie gotowe gdy śledzie spędzą w lodówce 24 godziny
Smakowity Blog Kulinarnyrybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem. Można też je podawać w wersji na słodko z konfiturami. Składniki: 150 g serka Almette z chrzanem 1/2 pęczka posiekanego koperku świeżo mielony pieprz 200 g śledzi a'la matias Bliny: 22 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru(...)płaska łyżeczka soli 370 ml ciepłego mleka 200 g mąki gryczanej masło klarowane do smażenia Do dekoracji: 1 cytryna pokrojona w plasterki Przygotowanie: Śledzie płuczemy (możemy je też wcześniej namoczyć, żeby nie były zbyt słone), osuszamy i kroimy w kosteczkę. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, sól, ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie
Smakowity Blog KulinarnyŚledzie w lekkiej wersji, pachnące imbirem. Danie ekspresowe "coś na ząb" (poza marynowaniem :) ). Śledzie można zamarynować nawet do 4 dni przed podaniem, co nie tylko poprawia ich walory smakowe, ale również oszczędzi czas, np. gdy jesteśmy w ferworze przygotowań świątecznych lub gdy chcemy poleniuchować i zająć się przyjmowaniem gości, zamiast krzątać przy garnkach. Trzymane w lodówce spokojnie poczekają na właściwy(...)moment. Kupując śledzie wybierajcie grube płaty, które nie rozpadną się w trakcie marynowania a nabiorą subtelnej miękkości. Czas przygotowania: 15 minut Marynowanie: 1-4 dni Porcje: 2 Składniki: 4 filety śledziowe a’la Matjas, 1 jabłko, 150 g serka Almette z chrzanem, 3 łyżki suszonej żurawiny, 2 łyżki sosu tatarskiego, mały słoiczek marynowanego imbiru, sok z ½ cytryny, pieprz
SzczyptaSmaQFajny pomysł na sałatkę śledziową - śledzie z papryką SKŁADNIKI(...)papryka czerwona 1 papryka zielona 1 czerwona cebula 1 pęczek koperku 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego sól PRZYGOTOWANIE Papryki kroimy na małe paski, cebulę w kostkę. Śledzie płuczemy i osuszamy -kroimy w paski. Dodajemy do warzyw. Solimy. Skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Posypujemy posiekanym koperkiem. Wstawiamy na pół godziny do lodówki
Moje Kuchenne RewelacjeMoja rodzinka uwielbia śledzie w każdym wydaniu, więc robię je przy każdej nadarzającej się okazji. Obowiązkowo śledzie muszą być na święta Bożego Narodzenia. Na ten okres świąteczny przygotowuję śledzie w kilku odsłonach. Jednym z wielu pomysłów są śledzie po florencku . Najlepszym dodatkiem do tych ryb jest cebula i tak też jest w przypadku śledzi po florencku . Ponadto znajdziemy tu również(...)suszone pomidory, natkę pietruszki i czosnek. Wszystkie składniki kroimy, układamy warstwowo do słoika i zalewamy olejem rzepakowym z niewielką ilością octu spirytusowego. Śledzie po florencku są lekko pikantne w smaku, a to za sprawą lekko ostrej musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Ja układam w słoiku warstwami poszczególne składniki, ale można też wymieszać śledzie z cebulą i suszonymi pomidorami
Danka PichciZnana wszystkim sałatka śledziowa warstwowa, czyli śledź pod pierzynką. Sałatka ze śledzia, która swoim smakiem cieszy już wiele pokoleń i nigdy się nie nudzi. Przepis na warstwową sałatkę ze śledzia w wersji podstawowej. Prosta i smaczna przystawka ze śledzia, a do tego łatwa do przygotowania. Sałatka śledziowa warstwowa, czyli śledź pod pierzynką jest chyba najczęściej robioną przystawką na różnego rodzaju(...)mniej i bardziej odświętne okazje. W moim domu przygotowywana już od 3 pokoleń i jeszcze się nie znudziła. Najczęściej sałatka ze śledzia jest u mnie w wersji podstawowej, czyli z marchewką i kiszonym ogórkiem. W wersji odświętnej, zamiast marchewki używam pieczonego buraka, a ogórek zamieniam na jabłko. Widziałam bardziej rozbudowane sałatki warstwowe ze śledzia, ale do tej pory
Kuchcik gotujeinne bardziej. Od jakiegoś czasu chcę urozmaicać menu świąteczne, jednocześnie nie zapominając o tradycji, dlatego będzie tutaj trochę tego i trochę tego. Całą serię zaczynam od klasyki, jaką są śledzie w śmietanie. I mimo, że jogurt naturalny darzę wielką sympatią, tutaj śmietana jest niezastąpiona. Próbowałam nawet swego czasu zastąpić jabłka gruszkami, ale to też nie było to. Dzisiejszy przepis jest(...)klasyczny, prosty, kompletny. Nic więcej w nim bym nie zmieniała. Pominęłam także liście laurowe i ziele angielskie, które normalnie do śledzi dodaję. Śledzie wyszły idealnie. Zastanawiałam się jeszcze nad dodaniem octu lub musztardy, ale tego ostatecznie również nie dodałam. Taką opcję spróbuję zrobić za jakiś czas. Jako fanka octu, spodziewam się, że te też będą spoko. Przede mną jeszcze przynajmniej
Kardamonovyosób lubiących śledzie trudno sobie wyobrazić wigilię i święta Bożego Narodzenia bez tych ryb. U mnie są one obowiązkowe i przygotowuję je na kilka różnych sposobów. Większość z tych przepisów jest bardzo prosta, takie też są śledzie w porach, które robi się błyskawicznie. Śledzie w porach to rodzaj sałatki, a raczej przekąski, w skład której wchodzą śledzie, por i jabłko(...)też być filety w oleju, których nie musimy wcześniej moczyć w wodzie (chyba, że po spróbowaniu okaże się, że są mocno słone to wtedy trzeba wymoczyć). Najpopularniejszym dodatkiem do śledzi jest oczywiście cebula, ale te w porach też są rewelacyjne, trochę delikatniejsze w smaku. Śledzie w porach to świetna przekąska, idealna na wigilijny stół, urodziny, imieniny lub inne okazje
Danka PichciUżycie śledzia w kuchni polskiej staje się coraz popularniejsze. Wybitny smak oraz mnogość możliwości, w jakich podać można tę charakterystyczną rybę, z pewnością się do tego przyczynia. Wiele dań wykorzystujących tę rybę pochodzi nie tylko z polski, ale innych krajów, nawet tych bardzo od nas oddalonych. Dla osób, które kojarzą jedynie śledzie w słoikach naszych babci bądź śledzie Magdy Gessler(...)propozycji zawartych w tym tekście może być zaskoczeniem. Jeśli więc nigdy nie zastanawiałeś się nad ciekawymi daniami, w których zawrzeć możesz tę rybę, koniecznie sprawdź propozycję najlepszych dań ze śledziami! Śledź po kaszubsku Ten znany przez wiele pokoleń Polaków przepis zapisał się wielkimi literami w naszej kulturze. Często pojawia się na wigilii w wielu z naszych domach, ale w bardziej
jakszef.plmiałam za bardzo w planu publikować nowego przepisu na śledzie (piszę o ostatkach, które są za parę dni). Wieczorem dziś i tak mnie nie ma w domu, w ciągu dnia też niewiele wolnego czasu, jutro nie wiem kiedy wrócę. No i kto to znowu zje? Zrobiłam więc niewielką porcję, z myślą jednak o blogu, którą zawiozę dziś na 40 urodziny(...)mojego drogiego kolegi, Przemysława. Nie było nawet sensu robić większej porcji, bo żarcia wieczorem będzie tyle, że głowa mała (od wczoraj walczę w kuchni, walczyć będziemy także na miejscu). Śledzie w oleju z cebulą i ogórkami konserwowymi to bardzo klasyczny przepis na śledzie. Jedynym moim dzisiejszym dziwactwem jest olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, który udało mi się dorwać przy okazji
Kardamonovy