kopytka - 2368 przepisów (strona:41/158)

DROBIOWE PULPETY W SOSIE SEROWYM (GORGONZOLA) 103

smakuje rewelacyjnie, gdyż miękkie i delikatne w smaku pulpety z kurczaka idealnie komponują się z kontrastującym, mocno wyrazistym i ostrym sosem. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem czy kopytkami. Składniki: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka koperku 1 łyżka sosu(...)doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy pulpety i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i np. makaronem lub kopytkami. Rada: Smak sosu jest dość intensywny. Aby złagodzić jego smak należy dać mniej sera pleśniowego - na początku dodać 100 g i sprawdzić czy smak nam odpowiada

Kuchnia MagdaLeny
Langosze z dipem i "Błękit" 181

gotowanych i tłuczonych ziemniaków, które zostają po obiedzie, w Polsce następnego dnia przygotowuje się kopytka lub kluski śląskie . A na Węgrzech langosze - placki z kategorii "bieda danie". Trzeba poświęcić im trochę więcej czasu niż kopytkom, ale ciasto jest łatwiejsze do wyrobienia. Lángos to węgierski smażony na patelni placek drożdżowy z dodatkiem gotowanych ziemniaków i mąki. Podaje się

Weekendy w domu i ogrodzie
Pomidorowa zupa z fasolką szparagową 88

fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku biała część pora 1 duża marchew 2 liście laurowe 2 ziarna ziela nagielskiego 300 ml passaty pomidorowej 800 ml bulionu warzywnego 250 g kopytek sól, pieprz Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę, por w piórka. Fasolę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Marchew ścieramy na tarce do jarzyn. Boczek smażymy(...)dodajemy warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i dusimy przez kwadrans, co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy passatę, bulion i gotujemy pod przykryciem 20 min. Następnie dodajemy przekrojone na pół kopytka i gotujemy do ich miękkości. Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Leczo zapiekane z kopytkami 95

mały kalafior 1 zielona papryka 1 żółta papryka 250 g pieczarek 500 g cukinii 2 pętka kiełbasy śląskiej 500 g pomidorów malinowych 300 g mrożonego groszku 500 g kopytek 350 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Kalafior dzielimy na różyczki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski. Pieczarki oczyszczamy(...)kroimy na plasterki. Cukinie kroimy na plasterki, lub dużą kostkę. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy na plasterki. Pomidory sparzamy, kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy groszek, kopytka, passatę i bulion. Całość zapiekamy pod przykryciem 90 min w temperaturze 190°C . Co jakiś czas mieszamy. Na koniec do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
kluski szpinakowe w sosie pomidorowym 154

ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wszystko porządnie zagniotłam i uformowałam wałek podobnie jak na kopytka. Obtoczyłam wcześniej w mące, by się ciasto nie kleiło. Wykrawałam kluseczki w kształcie kopytek. Gotowałam w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu trzeba gotować jeszcze ok 1-2 minut. Odcedziłam. Zrobiłam sos pomidorowy. Miałam puszkę krojonych pomidorów, dodatkowo 1/2 szklanki przecieru pomidorowego. Na patelni

Pieprzyć z Fantazją
Kopytka z jabłkiem 155

Kopytka bardzo lubimy i dosyć często je robię. Staram się je jakoś urozmaicać i podawać na różne sposoby. Polecam kopytka z sosem lub z bułką tartą .Te są z dodatkiem zmiksowanego jabłka polane zrumienionym masełkiem i oprószone cukrem cynamonowym. Mówię wam, palce lizać. Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 350 g twaróg półtłusty łowicki 100 g mąki krupczatki

Ala piecze i gotuje
Bazyliowe kopytka z płaskurką 172

takie zrobić. Szybko się je zagniata, nie należy dodawać więcej mąki niż w przepisie bo będą twarde. Zapraszam na pyszne kopytka, podałam je z gulaszem z indyka. Bazyliowe kopytka z płaskurką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Roladki schabowe w sosie musztardowym 180

Klasyczny farsz: ogórek kiszony, cebula, boczek i musztarda tym razem stanowią farsz roladki z chudego mięsa wieprzowego zamiast ciężkiej wołowiny. Proste i efektowne danie. Wspaniale komponuje się z kaszami, kopytkami lub śląskimi kluskami. Można od razu przygotować więcej i ogrzać kolejnego dnia. Jest ktoś kto nie lubi roladek? Składniki: 8 plastrów schabu 8 plasterków wędzonego boczku 2 kiszone ogórki(...)Dusić do miękkości około 40 minut w kubku wymieszać musztardę ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącego wywaru z duszenia mięsa i połączyć z zawartością rondla podałam   z kopytkami i   buraczkami ćwikłowymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Włoskie pączki z kremem cytrynowym – castagnole 182

Ciasto\r","Ze sk\u0142adnik\u00f3w zagniatamy ciasto.\r","Ciasto dzielimy na 3 cz\u0119\u015bci i wa\u0142kujemy je d\u0142o\u0144mi w d\u0142ugie pasy, jak na kopytka.\r","Ka\u017cdy pas dzielimy na r\u00f3wne kawa\u0142ki - to b\u0119d\u0105 nasze p\u0105czki.\r","Ka\u017cdy kawa\u0142ek ciasto rozgniatamy d\u0142oni\u0105, nak\u0142adamy(...)całość zgęstnieje ale nie będzie grudek. Krem odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto Ze składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy je dłońmi w długie pasy, jak na kopytka. Każdy pas dzielimy na równe kawałki - to będą nasze pączki. Każdy kawałek ciasto rozgniatamy dłonią, nakładamy łyżeczkę kremu i sklejamy boki. Kulamy w kuleczkę. Kulki smażymy na gorącym tłuszczu

Mieszam w Garnku
Prosty gulasz wieprzowy 241

które zazwyczaj mamy w domu. Taki gulasz możecie podawać z bardzo różnymi dodatkami. Świetnie będzie komponował się z kaszami, zarówno gryczaną jak i jęczmienną, będzie pasował także do ziemniaków, kopytek czy klusek śląskich. To wspaniały obiad do zabrania ze sobą do pracy. Gulasz przygotujcie z łopatki wieprzowej lub karkówki wieprzowej – będzie najlepszy. Schab na gulasz będzie zbyt suchy(...)liść laurowy. Dusimy około godzinę pod przykryciem, do momentu, aż mięso będzie miękkie, a sos własny zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4 Podajemy z kaszą, ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi.   Artykuł Prosty gulasz wieprzowy pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Aksamitne kopytka z podane z twarogiem i smażoną cebulką 172

Dzisiaj podaję przepis na idealnie aksamitne kopytka, które właśnie udoskonaliłam. Do ciasta dodałam olej, przez co jest delikatniejsze i nie lepi się do rąk. Poza tym polecam do podsypywania na stolnicę mąkę krupczatkę lub inną mąkę grubszej strukturze, np. krupczatki. Ja użyłam jaglanej ekologicznej. Tak jak dawniej mama, podałam je z przysmażoną cebulką i pokruszonym twarogiem. Składniki(...)spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch zmniejszyć ogień gotować około 2-3 minuty. Gotować w 2-3 partiach. Odcedzone kopytka podawać z pokruszonym twarogiem, smażoną cebulką i posypane pieprzem

Czerwień i błękit
Kluski, kopytka-praktyczne porady 159

Kluski to jedne z najpopularniejszych dodatków do dań głównych. Kluski mogą być również samodzielnym daniem. Najpopularniejsze w Polsce odmiany klusek to:pyzy, kopytka, leniwe czy kluski śląskie. Kluski mogą być nadziewane przeróżnymi nadzieniami: słodkimi lub słonymi. Czym różnią się ciasta na kluski? Tak naprawdę ciasta na kluski różnią się dodatkiem i ilością mąki, ziemniaków oraz wody. Jaki rodzaj ciasta(...)tarce. Wycisność sok. Połączyć z ugotowanymi ziemniakami, jajkami i mąką. Zagnieść gładkie ciasto, formować kule wielkości orzecha włoskiego. Gotować w osolonej wodzie przez 12 minut. Podstawowe ciasto na kopytka: Składniki: 1 kg kartofli 300 g mąki 2 jajka Kartofle obrać, ugotować, zmielić. Wystudzić. Dodać jajka i mąkę. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałeczki, z których wycinać małe kluseczki

Ciasta z tradycjami
Kopytka z brukselką i dynią 257

Składniki: kopytka razowe(...)ziemniaków ok. 1,5 szklanki mąki razowej żytniej 1 jajka sól, pieprz sos: 1/2 kg brukselki 1/2 kg dyni 1 puszka mleka kokosowego 1 cebula … Czytaj dalej Kopytka z brukselką i dynią

czarrna od kuchni
Kurczak w sosie pomidorowym 139

Prosty pomysł na kurczaka w sosie pomidorowym. Najlepiej smakuje z kopytkami (przepis na domowe kopytka znajdziecie tutaj) 🙂 Mięso z kurczaka oczyścić i pokroić na nieco mniejsze kawałki. Posypać solą

Bullio
Kopytka 153

mąkę i zagnieść ciasto do połączenia składników. Z ciasta zrobić wałeczek i kroić kopytka. W garnki zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Na gotującą się wodę wrzucać kopytka. Kiedy wypłyną chwilkę pogotować i wyjąć na durszlaku aby całą woda odpłynęła. Podawać takie lub podsmażone z bułką tartą na patelni

Olga Piecze i Gotuje

Proponowane wyszukiwania