kopytka - 2368 przepisów (strona:47/158)

Kluseczki ze szpinakiem, prawie gnocchi. 128

miejsce, ubolewam nad tym bo łososia kocham.. trudno się mówi. Jak miał być łosoś to pasuje szpinak, dla malucha w postaci kluseczek, coś na styl gnocchi, albo naszych kopytek. Przyjemne w smaku, choć uwaga, mężczyzn kłują w zęby, na szczęście tych najmłodszych nie :) Do sporządzenia klusek na 3 osobową rodzinę użyłam: 4 dużych ziemniaków 1 część mąki ziemniaczanej(...)masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy 3 łyżki mąki pszennej i 1 jajko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wykładamy ciasto na prószoną mąką stolnicę i rolujemy wałeczki z których ucinamy kopytka.  Gotujemy we wrzątku z odrobiną oliwy.  Po wypłynięciu jakieś 5 minut. Oskarek dostał kilka klusek z serkiem naturalnym :) Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Kluski z tartych ziemniaków 241

papryką ziemniaki odmiany Jelly B* Aby otrzymać zupę krem z ziemniaków, należy użyć ziemniaków typu C*, wówczas otrzymamy delikatną, kremową konsystencję. Kluska szara z odmiany Augusta, pierś gęsi półgęsek, Kopytka z odmiany Omega z pieczenią z jelenia i grzybami Leniwe z zasmażką z bułki tartej. Proste potrawy, ziemniak w roli głównej, a kolacja której Pałac nie może się wstydzić(...)zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków - D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne   zastawa

królestwo garów
Kluski śląskie smażone po Mężowsku. Uwaga: mega smaczna alternatywa dla frytek! 212

warzywka. Obracamy by zrumieniły się z każdej strony. Pyszności gotowe. A przynajmniej mi się wydaje, że one powstały właśnie w ten sposób. To tajemnica wieloletniej praktyki Męża w przysmażaniu kopytek i innych klusków. Nie raz i nie dwa słyszałam historie jak się do niego współpracownicy w kolejce ustawiali po smażone kopytka na drugie śniadanie w pracy. I pewnie

Kuchnia po mojemu
Kopytka w sosie śmietanowo - serowym z kurczakiem 191

smaczne rozpoczęcie tygodnia proponuję  Kopytka w sosie serowym z kurczakiem SKŁADNIKI kilka ziemniaków pół objętościowo mąki tortowej sól 2 piersi z kurczaka ser gorgonzola 400ml śmietany 12% sól, pieprz, suszona pietruszka  Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, studzimy. Zmielone ziemniaki umieszczamy w dużej misce i dosypujemy mąki.  Ugniatamy na jednolite ciasto, robimy 2 walki średnicy(...)Kroimy wałeczek na kluseczki około 2-3cm.  Gotujemy w osolonej wodzie, wyciągamy od razu po wypłynięciu kopytek na wierzch wody. Oczyszczamy pierś kurczaka i dzielimy na porcje gulaszowe. Smażymy na małej ilości oliwy z oliwek. dodajemy śmietanę i ser gorgonzola. Na bardzo małym ogniu " podgrzewamy", i pilnujemy by się nie zważyło.  Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną

MarciochaKucharzy
Kopytka dyniowe w sosie grzybowym 191

Sobotni poranek spędziliśmy w lesie.A oto i efekt: Kopytka dyniowe w sosie grzybowym SKŁADNIKI: 1-1,5 kg dyni 0,8 kg kilka ziemniaków mąka tortowa świeże grzyby 300-400ml śmietany świeża pietruszka sól, pieprz, papryka, białe wino, lubczyk Oczyszczone grzyby pokroić w plastry i podgotować, odcedzić ale nie wylewać wody. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na masełku(...)odłożyć do miski do ostygnięcia. Ziemniaki i dynię zmielić lub dokładnie rozgnieść, dodać mąkę i ugnieść ciasto. Uformować wałek i pokroić na kopytka.Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Kopytka polać sosem grzybowym i posypać pozostałą częścią posiekanej świeżej pietruszki. Pyszniutkie :) Smacznego

MarciochaKucharzy
Kopytka z topinambura 203

ramach braku pomysłów na dania z topinambura próbowałam przepisy "ziemiaczane". Tak powstały kopytka. Są zupełnie inne od tych ziemiaczanych z wyraźnym posmakiem tominambura. Przepyszne. Jeśli zostanie wam gotowany topinambur z obiadu to na prawdę warto spróbować. Składniki: 9 srednich bulw topinambura trochę mąki przennej dla uzyskania konsystencji i posypywania. Ja użyłam 3 łyżki. jajko 2 łyżki mąki ziemiaczanej Wykonanie(...)jajko, dodajemy mąki ziemiaczanej i zwykłej tyle aby powstało ciasto które da się formować. Mieszamy wszystko ręką i przekłądamy na posypaną mąką stolnicę. Formujemy z ciasta walec i wykrajamy kopytka. Pocięte kluski wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 2 minuty po wypłynięciu. Odlewamy. Podsmarzamy na patelni same lub z dodadkiem bułki tartej

Lubczyk i Wanilia
Kluski śląskie 188

takie byle jakie. Zmieni się to na pewno wraz z pojawieniem się pierwszych młodych ziemniaków, które uwielbiam z masłem i koperkiem. Teraz, gdy jemy ziemniaki, to albo w postaci kopytek, placków ziemniaczanych , albo, gdy uda się zrobić kluski śląskie. Kluski śląskie są znacznie delikatniejsze od placków ziemniaczanych, mi smakują o wiele bardziej. Kopytka za to wolę odsmażane

dom-agi.pl
111. Kopytka w sosie szpinakowym 107

Kopytka: 1 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej  ok. 1,5 - 2 szklanek mąki sól, pieprz przyprawa Maggi  Sos szpinakowy: 100 g boczku 3 garście świeżego szpinaku 1 serek topiony 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatałowa przyprawa Maggi Ziemniak ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe obrać z łupin i przepuścić(...)przez praskę, dodać jajko, mąkę przyprawy i dokładnie wymieszać rękoma. Z ciasta wyrabiać kulki lub tradycyjne dla kopytek rąby. Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na wolnym ogniu na maśle. Smażyć ok. 10-15 minut,dodać dobrze umyte i osuszone liście szpinaku. Dusić do miękkości liści. Serek rozpuścić w 3/4 wrzącej

Jadło i czytadło
Zielone kopytka, czyli kluski ze szpinakiem :) 151

Witajcie :) Dzisiaj danie, które wszyscy zapewne jedliście lubicie lub wspominacie z dzieciństwa. Nasz przepis oczywiści zmodernizowaliśmy nieco i do klasycznych kopytek dodaliśmy szpinak co dało fajny efekt kolorystyczny i smakowy :) Zobaczcie jak fajnie wyszły :) Zielone kopytka ze szpinakiem (4 osoby) Składniki : 3/4 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/4 opakowania szpinaku mrożonego

vegetanie
Gulasz pomidorowy z porem i selerem 178

można ją podawać z wieloma dodatkami. Lubicie gulasze, ragout czy paprykarze ? My bardzo przepadamy za takimi "zbitkami" witamin, które do tego można podawać praktycznie do wszystkiego. Czy to z kopytkami czy wszelkimi kluskami, makaronami czy po prostu do ziemniaków. Najlepsze w tego typu daniach jest to, że są łatwe i szybkie do wykonania, a przy tym nie drogie(...)jakie oliwki najlepiej lubicie, a jak oliwek nie lubicie, to możecie ten etap opuścić. Oliwki są tylko dodatkiem, więc nie zmienia to smaku gulaszu. Podajemy go do makaronu, klusek, kopytek czy ziemniaków. Od Was zależy z czym będziecie mieli ochotę go zjeść. My dodaliśmy go do ziemniaków w mundurkach z surówką z rukoli, buraka i rzodkwi lodowej. Surówkę polaliśmy

vegetanie
Szybkie pączki 11211

dzięki temu robi się je błyskawicznie i już po około 30 minutach można się cieszyć ich smakiem. Pączki nie wymagają jakiegoś specjalnego formowania, przygotowuje się je tak samo jak kopytka, ucinając małe kawałki z rulonu ciasta. Pączuszki dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany smakują nieco jak oponki serowe , mają jednak bardziej zbite, mięsiste wnętrze. Ekstrakt z wanilii oraz posypka z domowym(...)powinno być miękkie i elastyczne, lekko klejące (podobne do ciasta na oponki serowe) - ciasto podzielić na dwie, trzy części, z każdej z nich utworzyć rulon, podobny jak przy formowaniu kopytek, odcinać prostokątne kawałki, układać je na blacie lekko oprószonym mąką - w szerokim rondlu rozgrzać olej, jego temperaturę można sprawdzić za pomocą termometru cukierniczego (około 175 stopni) lub wrzucając kawałek

Smakołyki Bereniki
Pieczona karkówka w piekarniku 1710

Składniki: 1 kg karkówki, 2 duże cebule, 2 łyżeczki słodkiej papryki, kilka plasterków czosnku, 1 łyżeczka pieprzu czarnego, 1 łyżeczka kolendry, 2 łyżki majeranku Kociołek Smaków , 2 łyżki oleju, kopytka. Przygotowanie: Karkówkę myjemy i osuszamy. W moździerzu rozcieramy ziarenka pieprzu czarnego i kolendry. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy z olejem. Nacieramy nimi karkówkę. Dodajemy pokrojone cebule w piórka. Przykrywamy(...)stopniach. Sosik z karkówki przelewamy do rondelka. W kubeczku mieszamy łyżkę mąki pszennej z 3 łyżkami wody, dodajemy do sosu. Mieszamy, aż do zagotowania. Takim sosikiem polewamy karkówkę i kopytka. Pycha! Ten piękny talerz to nie jest byle jaki talerz - to jest Porcelana Bogucice

Aga w kuchni
SCHABOWE ROLADKI ZE SZPINAKIEM W MIŁYM TOWARZYSTWIE KOPYTEK 160

łyżeczka masła 1/2 cebuli 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1/2 kostki sera feta 3-4 ząbki czosnku  sól,pieprz  starty żółty ser oliwa do podsmażenia roladek SKŁADNIKI NA KOPYTKA: 1 kg ziemniaków 26 dag mąki pszennej  2,5 dag mąki ziemniaczanej  1 jajko sól SOS: Sos według upodobań. W moim przypadku jest to sos pieczarkowy zrobiony(...)podsmażamy na patelni z każdej stony. Rolady przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy ulubionym sosem (w moim przypadku jest to sos pieczarkowy) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. Kopytka: Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, odparować.Przestudzone zemleć przez maszynkę, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko i zarobić ciasto.Z ciasta formować wałki ok. 3 cm. spłaszczyć je lekko

Kuchnia w opałach
Szpinakowe kopytka z serem i pomidorkami koktajlowymi 277

ukośnym cięciem. Kopytka wrzucać na wrzącą i osoloną wodę, wciągać po wypłynięciu na powierzchnię. Ostatnią łyżkę masła rozgrzać na patelni i wrzucić na nią ugotowane kopytka, podsmażać przez chwilę. Dodać przecięte na pół pomidorki i smażyć przez około 4-5 min. Podawać posypane ulubionym serem

cooklife
Najlepsze kluski leniwe 248

jajka. Zagniatamy twardsze i zwięzłe ciasto. Jeśli ciasto w trakcie wyrabiania będzie luźniejsze możecie śmiało dodać więcej mąki. Z ciasta formujemy wałki i odkrawam kluski, takie same jak kopytka. Zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy kluski, kiedy wypłyną gotujemy jeszcze przez minutę i od razu wyciągamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy śmietanę. Dodajemy 1 łyżkę masła(...)podgrzewamy. Gdy śmietana zacznie się gotować, cały czas szybko mieszamy aby nie przywarła. Gotujemy mieszając około 4 minuty, aż stanie się złocista. Śmietana powinna się również zredukować. Ugotowane kopytka polewamy śmietaną, posypujemy cukrem i cynamonem

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania