kopytka - 2368 przepisów (strona:45/158)

Królik w sosie paprykowym 241

Delikatne mięso z królika duszone w aromatycznym sosie pomidorowym z papryką czerwoną i grzybami leśnymi. To smaczne mięso podałam z kopytkami. Polecam na niedzielny obiad :) 4 nogi z królika 2 papryki czerwone 1 cebula 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego 4-6 podgrzybków papryka słodka mielona sól pieprz czarny 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego mąka pszenna(...)powierzchnią. Zamiast wody można użyć bulionu drobiowego. Przyprawić i dusić na średnim ogniu. Pod koniec wlać kremówkę, dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu i miękkości mięsa. Podać np z kopytkami lub innymi kluskami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: królik , papryka , przecier pomidorowy

https:KKuchniaMniam
Kopytka w sosie kurkowym 151

Jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie kurek jest klasyczny sosik idealny do kopytek, makaronów, ziemniaków czy też różnych mięs. Dzisiejsza wersja sosu będzie wzbogacona o białe wino :)   Składniki: 400 g kurek 1 cebula cukinia 300 g 3 łyżki masła 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 200 ml śmietanki 30 % 1 mały(...)końcu dodałam cukinie pokrojona drobniutko i dusiłam. Krok 3 Kiedy cukinia rozgotuje się dodajemy przecier pomidorowy,mieszamy i dusimy jeszcze jakieś 15 minut.Na końcu wlewamy śmietankę, mieszamy i gotowe. Kopytka Gotujemy 1 kg ziemniaków zostawiamy do ostygnięcia i mielimy,dodajemy 2 łyżki pokrojonego drobno koperku,trochę soli i pieprzu.Wbijamy jajo i wsypujemy mąkę( dałam dwie szklanki i jeszcze podsypywałam

Różowa kuchnia
Kopytka w przyprawach 158

mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka chrzanu 2 łyżki oleju sól przyprawy: pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka, lubczyk, vegeta natur Wykonanie: Zanim przejdziemy do smażenia naszych kopytek w różnych aromatycznych przyprawach musimy je najpierw zrobić;) Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki chrzanu. Wystudzić, przecisnąć dokładnie przez praskę, tak by nie było grudek(...)Dodać mąkę i jajko. Rolować w 6 wałków, lekko spłaszczyć. Kroić skośnie na kawałki. Na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju wrzucaj partiami kopytka, gotuj na średnim ogniu do 3 minut od czasu wypłynięcia na wierzch. Wystudź. Następnie przesmaż na rumiano na rozgrzanym oleju, dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kopytka w sosie kurkowym 160

Pokazały się już kurki, jedne z tych grzybów które uwielbiam. Ich przygotowanie jest super proste, zajmie Wam  dosłownie chwilkę :)  a smak sosu nieziemski..... Kopytka przepis tutaj Sos kurkowy: 200 g kurek 100 ml śmietany 36% 1 średnia cebula 2 kopiaste łyżki miękkiego masła sól, pieprz 1 łyżka posiekanego koperku Kurki dokładnie umyć i osuszyć następnie pokroić(...)kolejną łyżką masła,całość posolić i oprószyć pieprzem. Smażyć ok 5 minut. Następnie całość dusić kolejne 5 minut. Wlać śmietankę wraz z koperkiem, zagotować sos. Gotowym sosem polać kopytka dodatkowo oprószyć koperkiem. Pycha

Delicious Titbits
KOPYTKA 146

Kopytka to znane i lubiane kluski które goszczą na naszych stołach. Są świetnym dodatkiem do obiadów, pyszne z mięsnymi, pieczeniowymi lub grzybowymi sosami, albo polane pieczoną cebulką z kiełbaską i też są rewelacyjne(...)całkowitym wystygnięciu dodajemy jajko i mąkę, wszystko zagniatamy na jednolite, nie klejące ciasto.  Ciasto dzielimy na części z których, posypując mąką robimy wałki. Każdy wałek kroimy ukośnie na kopytka. Gotujemy je w osolonym wrzątku, około 2-3 minuty, mieszając aż wypłyną na wierzch wody. Odcedzamy i rozkładamy na talerze. Podajemy cieple polane sosem lub pieczonym mięsem z cebulą

Kulinarne Fantazje Marioli
Gnocchi - włoskie kluski 150

Gnocchi to kluski włoskie odpowiednik naszych kopytek. Przysmak z ziemniaków. Można je podawać na różne sposoby. W jednej z włoskich restauracji próbowałam z truflami i ten smak czuję do dzisiaj. Niestety ja takich nie przygotowałam, bo grzybów takich nie posiadam :) . Podałam polane ziołowym masełkiem, ale możecie również je podać z pomidorami lub sosem pieczarkowym. Przepis na nasze kopytka

O kuchni z uczuciem
Kluski leniwe z serem białym 1255

KLUSKI LENIWE   ( KOPYTKA) SKŁADNIKI ( na dwie osoby): 450 g białego sera 1 czubata szklanka mąki 2 jaja sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ser zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Przełóż do dużej miski, dodaj mąkę, jajka i około 1/4 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto na jednolitą masę - w razie potrzeby - jeśli ciasto jest za luźne - dodaj odrobinę mąki(...)klusek. Gotuj ok. 2 min. aż wypłyną, i wyjmuj na półmisek łyżką cedzakową. Polej roztopionym masłem,lub masłem z bułką tartą i posyp cukrem i cynamonem. kluski leniwe przepis kopytka z serem bez mąki

Calzonella.com
Sos pieczarkowy 140

pieczarkowy można podawać z makaronem, kluskami śląskimi, kopytkami, plackami ziemniaczanymi, ... Smakuje zawsze i pasuje do wielu dań. Dzisiaj zapraszam na prosty, pyszny sos pieczarkowy, który podałam z kopytkami :) Do sosów grzybowych zawsze dodaję natkę pietruszki, ponieważ podkreśla smak grzybów.  Składniki: 500 g małych pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 2 cebule 4 łyżki oliwy pół szklanki bulionu

Smak mojego domu
Kopytka 202

Kopytka to szybkie i proste danie, ale kto ich nie lubi, jedni wolą gotowane a inni odsmażane ale w każdej postaci są przepyszne. Kopytka Składniki: - 1 kg ziemniaków - 300-350 g mąki - 1-2 jajka - sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i gorące dokładnie ugniatamy aby nie było grudek lub przeciskamy przez praskę i układamy na posypanej

Kulinarne życie
Karkówka duszona w papryce 186

wielkości kawałków mięsa i jego gatunku . Tuż przed końcem gotowania spróbować sosu i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku - solą, pieprzem, Vegetą, papryką itp . U mnie karkówka podawana z gotowanymi kopytkami - pyszna! :)   Przydatne TIPY - zagęszczanie sosu Sos wyjdzie w konsystencji dość rzadki, choć rozgotowana cebula i tak go nieco zagęści. Jeśli ktoś lubi gęstsze sosy, można dodać trochę pokruszonego(...)kromki - sos nie tylko zgęstnieje, ale też nabierze też szczególnego smaku. Ja akurat nie zagęszczam, bo jak dla mnie konsystencja jest "akuratnia", w sam raz do serwowanych z karkówką kopytek. Przydatne TIPY - papryka bez skórki Można też pobawić się z wcześniejszym opieczeniem papryki i zdjęciem z niej skórki, jeszcze przed dodaniem do garnka wraz z mięsem i cebulą

Grunt to przepis!
Kopytka jaglane 117

mąkę jaglaną, ziemniaczaną szczyptę soli i zagniatamy ciasto, gdyby była potrzeba można dodać ciut wody.  Następnie z kawałków ciasta wałkujemy rulon i kroimy kopytka. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie.  Podajemy z sosem u mnie pieczarkowo-jarmużowy

Łycha smaków
Chałka żyrafa. 158

włożyć)Ciasto kakaowe rolujemy na wałeczek ( jak na kopytka) o takiej samej długości co biały. Ciemne ciasto kładziemy na białym i zawijamy. Rolując tak jak na kopytka. Wszystkie "wałeczki" kroimy na pół i wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. (wymiary formy to 12/32 cm) Na dno układamy trzy wałeczki, następna warstwa to 4 i na górze

Radość kipiąca uśmiechem.
Kopytka dyniowo-ziemniaczane 107

Kopytka dyniowe są bardzo smaczne, mają ładny kolor, możemy je podawać z różnymi sosami jako dodatek do obiadu. Składniki: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 500 gram puree z pieczonej dyni 400 gram mąki pszennej 3 jajka sól olej mąka do podsypania stolnicy Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy(...)mąkę, zagniatamy na jednolitą masę, gdy ciasto okaże się za rzadkie to dosypujemy mąki. Ciasto dzielimy na mniejsze części, formujemy w wałeczki podsypując lekko mąką, ostrym nożem kroimy małe kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 2 minuty od momentu wypłynięcia

Bajeczna Kuchnia
Gnocchi twarogowe z sosem pomidorowym, cukinią i papryką. 144

wakacje robiłam gnocchi - włoskie kluski na bazie ziemniaków. Bardzo podobne do naszych kopytek. Tamte kluski zrobiłam w sosie z białym winem, pomidorkami i mozzarellą. Bardzo mi zasmakowały i teraz postanowiłam ugotować również gnocchii, ale tym razem twarogowe z sosem pomidorowym, cukinią i papryką. Kluski wyszły bardzo pyszne. Smakowały naprawdę smacznie z sosem, który idealnie do nich pasował. Zainspirowałam się(...)około 3 minuty. Blat posypać mąką, przełożyć ciasto i jeszcze zagnieść, tak aby ciasto odstawało od rąk (dodać jak najmniej mąki, bo kluski będą twarde, konsystencja klusek, jak na kopytka). Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich wałki szerokości około 1,5 cm i spłaszczać je. Wałki pokroić na kawałki o długości około 2 cm, ułożyć na posypanym

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Koperkowe gnocchi z grzybami i pieczonymi pomidorami 140

pisałem już o gnocchi . Ale kto powiedział, że nie można powrócić do tego, co się lubi i napisać ponownie o tym? Tym bardziej, że to mój blog :) Te leciutkie kopytka można przecież robić na różne sposoby, co raz to modyfikując ich skład. Tak też dzisiaj uczyniłem. Chciałem aby gnocchi były intensywne w smaku, wyraziste - tak doprawione aby można(...)gałka muszkatołowa . Oprócz soli, jajek i przeciśniętych 2-krotnie przez praskę upieczonych ziemniaków dodałem tyle mąki aby powstała masa miała lekką konsystencję ale nie rozpadała się podczas gotowania. Moje kopytka gotowałem maksymalnie 30 sekund od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Generalnie - im więcej mąki tym dłuższe gotowanie i twardsze gnocchi. Same ziemniaki piekłem w piekarniku w temp. 200 stopni przez

Right Behind The Kitchen

Proponowane wyszukiwania