Kluski, pierogi, kopytka, to coś, co u Nas w domu uwielbiamy. Nawet mój Tato niejadek, nie odmawia, gdy dostanie pod nosek smakowitą porcyjkę. Ja się zresztą nie dziwię, bo przecież nie wszyscy faceci lubią mięso, a mało który, z tych których ja znam nie lubi kluch. Zwłaszcza tych domowych, wykonanych ze sprawdzonych przepisów. Składniki: 1 kg ziemniaków
Gosia gotujeKluski kładzione , to szybka i smaczna alternatywa dla kopytek , klusek śląskich czy choćby zwykłych ziemniaków. Można je zrobić z dowolnymi dodatkami, szpinakiem, serem, brokułem, czy tak jak ja z dynią.Choć na dynię sezon się dawno skończył, zapasy działkowe umożliwiają mi cieszenie się jej smakiem nawet teraz. Składniki na kluski: 1 szklanka mąki 1 szklanka zmiksowanej pieczonej
Gosia gotujepowinno być miękkie i różowe. Ugrillowane żeberka wkładamy do dużego naczynia i polewamy pozostałym sosem BBQ. Dokładnie obtaczamy w nim wszystkie kawałki mięsa. Na obiad żeberka możemy podać z kopytkami, sałatką z warzyw w sosie winegret oraz grillowanymi pieczarkami z czosnkiem, solą i natką pietruszki. Smacznego
OstryKęsKopytka to oprócz klusek typowo polski dodatek do obiadu do mięsa. Od klusek różni je to że powstają z dwóch rodzajów mąki, z przewagą mąki pszennej, w przeciwieństwie do klusek, gdzie dajemy tylko mąkę ziemniaczaną. Można je jeść jako samodzielne z podsmażoną cebulką czy skwarkami lub ulubionym gulaszem, sosem mięsnym czy grzybowym. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknich 2 jajka, szczyptę kminku, 150 gram mąki pszennej i 50 gram mąki ziemniaczanej. Z całości wyrobiłem gładką masę, którą uformowałem w cienkie wałki, a następnie pokroiłem w kopytka, które odłożyłem na bok. Po godzinie pieczenia wyjąłem gęś z piekarnika i zdjąłem pokrywkę naczynia żaroodpornego, a następnie ponownie umieściłem ją w piekarniku, zwiększając temperaturę do 200 stopni. Buraki również(...)bardzo ostry zapach. Gotowałem go intensywnie mieszając około 5 minut i pozostawiłem na patelni. Na inną patelnię dodałem niewielką ilość wytopionego wcześniej gęsiego tłuszczu i podsmażyłem na niej kopytka, aż do uzyskania złotego koloru, a następnie ułożyłem na talerzu. Uduszone filety z gęsi pokroiłem w niezbyt grube plastry - pod lekkim skosem i również umieściłem na talerzu. Całość polałem sosem
Wyprawy kulinarnePost Przepis na domowe kopytka polane masełkiem / Knödel pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojesurówki i gotowane warzywa, no może z wyjątkiem brukselki (nawet pulpeciki nie pomogły). Często do gotowania ziemniaków dodaję marchewkę i robię z tego puree. Dzisiaj do obiadu postanowiłem zrobić kopytka z marchewką. Wyszły bardzo dobre. Czytaj dalej
Gotuj z Misiemdodać odrobinę ostrej papryki lub chilli. Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy zrumienione klopsiki i całość dusimy ok 10 min. Podajemy z ryżem lub tak jak ja, z domowymi kopytkami ziemniaczano-marchewkowymi z odrobiną imbiru (na zdjęciach są odsmażone). Takie połączenie sprawdziło się zaskakująco dobrze, dlatego polecam serdecznie wszystkim, którzy lubią próbować nowych rzeczy, ale także tradycjonalistom ;) Wahałam się(...)dodawać również przepis na kopytka, ale jeśli będzie zainteresowanie, z przyjemnością go przygotuję :) Przy okazji tych pysznych klopsików chciałam również wspomnieć o moim ostatnim patencie na zdrowszy zamiennik bułki tartej. Pewnie zaraz się dowiem, że to żadna nowość i wszyscy już dawno tak robią, ale ja ostatnio wpadłam na to trochę przez przypadek. Otóż bułka tarta skończyła mi się
Ratunku obiadgotowaniu wszystkie paseczki zniknęły :D Strata czasu. Ostatecznie stwierdziłam, że następnym razem zrobię po prostu nieduże, jajowate kuleczki i tyle ;) Dzięki dodatkowi żółtego sera są jednak tak smaczną wersją kopytek, że ostatecznie postanowiłam, że przepis musi się pojawić :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówKopytka...mmm - uwielbiamy je! Idealne jako dodatek do sosu, my jednak najbardziej lubimy podsmażone na patelni na złoty kolor. Mniam! Szybkie wykonanie, i super zabawa dla dziecka - mój syn uwielbia je kroić i gotować:) Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej około 2,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól Mąki i sól wysypać do dużej miski
Blondynka GotujeSmakowita propozycja na sobotni obiad :) . Gnocchi to dla ułatwienia 'nasze kopytka" smakują bardzo podobnie. Samo wykończenie ich wygląda trochę inaczej. Ja ułatwiłam sobie ich przygotowanie. Tradycyjne ślady widelca zaznaczone ;) Składniki: ok. 700 g ziemniaków mącznych 2-3 łyzki mąki ziemniaczanej 6-7 łyżek mąki pszennej Ziemniaki ugotowac ( najlepiej ugotowane dzień wcześniej) , obrac i przepuścic przez praskę. Składniki połączyc
Słodkości i nie tylkoJuż dawno pisałam i mówiłam, że zwykłe, najzwyklejsze nawet dania wcale nie muszą być nudne. Na przykład takie kluchy - kopytka - można robić na wiele sposobów. Wystarczy razem z ziemniakami ugotować i zmielić jakieś kolorowe warzywo a kluseczki zyskają ciekawy wygląd i smak. Jest to też dobry sposób na przemycenie warzyw tym co nie bardzo je lubią :) ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzapanierowane w aromatycznej musztardzie francuskiej, która nada potrawie wyrazisty smak. Potem mięso poduszone w kremowym sosie musztardowym. Danie to najbardziej lubimy z dodatkiem ziemniaków, ale świetnie też smakuje z kopytkami. czytaj przepis
Kulinarna Chwilaprzypraw + cebulę i pieczarki. Powstaje wtedy pyszny sos pieczeniowy, według mnie najlepszy, naturalny sos na świecie, bez konserwantów i zbędnych dodatków. My podajemy duszone mięsa z ziemniakami, kaszą, kopytkami , pampuchami, zwanymi inaczej drożdżowymi kluskami na parze, na które przepis znajdziecie tutaj . Często podajemy też do nich ogórki kiszone lub zasmażane buraczk i, ale nie miałam ich pod ręką. Amatorom
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiejsce na spacery i piknik. Cmentarz też tam jest. Popielnicowy. O niegdysiejszej świetności tego miejsca możemy się dowiedzieć co najwyżej z wizualizacji. Postanowiłem przygotować litewską wariację na temat kopytek, z typowym nie tylko dla Litwy, ale dla wszystkich Słowian sosem - grzybowym. Składniki: - ziemniaki - mąka - grzyby - cebula Wykonanie: Grzyby podsmażamy z cebulą. Dodajemy trochę mąki, dalej smażymy. Dodajemy wodę
Kryzysowa Książka Kucharska