się sprawdzi. Na pewno każda Wasza wariacja będzie pyszna, w końcu nie zawsze musimy mieć ochotę na podane sugestie w gotowym przepisie. Modyfikacje dodatków mile widziane:) Przepis na kopytka serowe zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku. Składniki: 500 g ziemniaków 150 g sera białego 1 jajko 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Zasmakuj KuchniGNOCCHI W KURKACH / GNOCCHI WITH CHANTERELLES Gnocchi, w telegraficznym skrócie to takie małe kopytka, które w połączeniu z sosem dają pyszne, nieskomplikowane danie. Nie zrobisz go w pół godziny, ale niewiele więcej czasu będzie Ci na to potrzebne. Tym razem danie w wersji wegetariańskiej, ale z powodzeniem możesz do tego dodać mięso – kurczaka, boczek, na co masz ochotę
Martyna CooksGnocchi z sosem z karczochów i boczku guanciale to moim zdaniem jedno z najlepszych dań w kuchni włoskiej. Uwielbiam gnocchi, są bardzo podobne do naszych kopytek lecz ciut lżejsze i bardziej delikatne – gnocchi po prostu rozpływają się w ustach. Wiele osób ma trudności z przygotowaniem tych kluseczek we właściwy sposób. Okazuje się, że nie […] Artykuł Gnocchi w sosie
Wiszniówkajuż zna i co mu się podoba. Ten przepis jest połączeniem potrzeb mamy i dziecka 🙂 Większość mam może potwierdzić, że wszelkiego rodzaju kluski wchodzą... Artykuł Kolorowe kopytka z warzywami, czyli obiad dla dzieci pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaskładniki: 500 g ziemniaków, ugotowanych i zmielonych 100-150 g maki ziemniaczanej 2 jajka 1 łyża oleju 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej sól
Domowy Smak Jedzeniazjedzone ale zachęcam teraz Was do zrobienia. Szybko się robi a potem pysznie się zajada. Po wyżerce świąteczno - noworocznej lżejsze dania będą akurat na naszych stołach. Zachęcam do zrobienia. Kopytka dyniowe smażone z sosem grzybowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLeniwe – już na samą myśl cieknie mi ślinka! Kojarzą mi się z babcią i słodkim dzieciństwem na wsi. Zarówno Leniwe jak i Kopytka zajadałam z trzęsącymi się uszami! Dziś mam dla Was przepis na najlepsze l eniwe kluseczki , ale w dietetycznej wersji – co nie znaczy , że mniej smacznej! Są świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację
Ostra na SłodkoCzasami zdarza się, że zostają ugotowane ziemniaki i wtedy robię między innymi kopytka..tym razem gotowałam je w multicookerze. 50 dkg ziemniaków 1 jajko 1 1/4 szkl.mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli troszkę przyprawy do zup i potraw Ugotować ziemniaki i przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto .Uformować wałek i ukośnie ciąć
Moje domowe kucharzeniezbyt ubite 3. Resztę mąki wykorzystać do odsypania stolnicy/blatu 4. Podzielić ciasto na około 3-4 porcje 5. Uformować walec i kroić plasterki jak na kopytka 6. Rozpłaczczyć kopytko na placuszek 7. Na środek placuszka kłaść truskawkę 8. Zawijać i zakleić placuszek jak do sklejania pieroga, jeśli ciasto jest lepkie, opruszyć dłonie mąką i podsypać placuszek mąką 9. Uformować
KreatywnePinyMamy w domu tydzień pod znakiem ziemniaków a co za tym idzie jedliśmy przez dwa dni kopytka. Uwielbiamy je wszyscy zarówno na słodko, z masełkiem i cukrem(...)wytrawnie, jako komplet z gulaszem czy sosem. Tym razem w sklepie nie było pieczarek więc poszły w ruch grzyby leśne, naszymi rękoma zbierane i suszone. Zapraszam nie tylko kopytko z sosem ale jeszcze na ROZDAWAJKĘ FILIŻANKOWĄ :) Sos z grzybów leśnych 50 g suszonych grzybów (u mnie mieszane podgrzybki, borowiki i maślaki) 1 ząbek czosnku 1 cebula łyżeczka
Dzieje kuchennej WiewióryKluski, pierogi, kopytka, to coś, co u Nas w domu uwielbiamy. Nawet mój Tato niejadek, nie odmawia, gdy dostanie pod nosek smakowitą porcyjkę. Ja się zresztą nie dziwię, bo przecież nie wszyscy faceci lubią mięso, a mało który, z tych których ja znam nie lubi kluch. Zwłaszcza tych domowych, wykonanych ze sprawdzonych przepisów. Składniki: 1 kg ziemniaków
Gosia gotujeKluski kładzione , to szybka i smaczna alternatywa dla kopytek , klusek śląskich czy choćby zwykłych ziemniaków. Można je zrobić z dowolnymi dodatkami, szpinakiem, serem, brokułem, czy tak jak ja z dynią.Choć na dynię sezon się dawno skończył, zapasy działkowe umożliwiają mi cieszenie się jej smakiem nawet teraz. Składniki na kluski: 1 szklanka mąki 1 szklanka zmiksowanej pieczonej
Gosia gotujepowinno być miękkie i różowe. Ugrillowane żeberka wkładamy do dużego naczynia i polewamy pozostałym sosem BBQ. Dokładnie obtaczamy w nim wszystkie kawałki mięsa. Na obiad żeberka możemy podać z kopytkami, sałatką z warzyw w sosie winegret oraz grillowanymi pieczarkami z czosnkiem, solą i natką pietruszki. Smacznego
OstryKęsKopytka to oprócz klusek typowo polski dodatek do obiadu do mięsa. Od klusek różni je to że powstają z dwóch rodzajów mąki, z przewagą mąki pszennej, w przeciwieństwie do klusek, gdzie dajemy tylko mąkę ziemniaczaną. Można je jeść jako samodzielne z podsmażoną cebulką czy skwarkami lub ulubionym gulaszem, sosem mięsnym czy grzybowym. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknich 2 jajka, szczyptę kminku, 150 gram mąki pszennej i 50 gram mąki ziemniaczanej. Z całości wyrobiłem gładką masę, którą uformowałem w cienkie wałki, a następnie pokroiłem w kopytka, które odłożyłem na bok. Po godzinie pieczenia wyjąłem gęś z piekarnika i zdjąłem pokrywkę naczynia żaroodpornego, a następnie ponownie umieściłem ją w piekarniku, zwiększając temperaturę do 200 stopni. Buraki również(...)bardzo ostry zapach. Gotowałem go intensywnie mieszając około 5 minut i pozostawiłem na patelni. Na inną patelnię dodałem niewielką ilość wytopionego wcześniej gęsiego tłuszczu i podsmażyłem na niej kopytka, aż do uzyskania złotego koloru, a następnie ułożyłem na talerzu. Uduszone filety z gęsi pokroiłem w niezbyt grube plastry - pod lekkim skosem i również umieściłem na talerzu. Całość polałem sosem
Wyprawy kulinarne