kopytka - 2368 przepisów (strona:48/158)

Szybkie pączki 11194

dzięki temu robi się je błyskawicznie i już po około 30 minutach można się cieszyć ich smakiem. Pączki nie wymagają jakiegoś specjalnego formowania, przygotowuje się je tak samo jak kopytka, ucinając małe kawałki z rulonu ciasta. Pączuszki dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany smakują nieco jak oponki serowe , mają jednak bardziej zbite, mięsiste wnętrze. Ekstrakt z wanilii oraz posypka z domowym(...)powinno być miękkie i elastyczne, lekko klejące (podobne do ciasta na oponki serowe) - ciasto podzielić na dwie, trzy części, z każdej z nich utworzyć rulon, podobny jak przy formowaniu kopytek, odcinać prostokątne kawałki, układać je na blacie lekko oprószonym mąką - w szerokim rondlu rozgrzać olej, jego temperaturę można sprawdzić za pomocą termometru cukierniczego (około 175 stopni) lub wrzucając kawałek

Smakołyki Bereniki
Pieczona karkówka w piekarniku 1701

Składniki: 1 kg karkówki, 2 duże cebule, 2 łyżeczki słodkiej papryki, kilka plasterków czosnku, 1 łyżeczka pieprzu czarnego, 1 łyżeczka kolendry, 2 łyżki majeranku Kociołek Smaków , 2 łyżki oleju, kopytka. Przygotowanie: Karkówkę myjemy i osuszamy. W moździerzu rozcieramy ziarenka pieprzu czarnego i kolendry. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy z olejem. Nacieramy nimi karkówkę. Dodajemy pokrojone cebule w piórka. Przykrywamy(...)stopniach. Sosik z karkówki przelewamy do rondelka. W kubeczku mieszamy łyżkę mąki pszennej z 3 łyżkami wody, dodajemy do sosu. Mieszamy, aż do zagotowania. Takim sosikiem polewamy karkówkę i kopytka. Pycha! Ten piękny talerz to nie jest byle jaki talerz - to jest Porcelana Bogucice

Aga w kuchni
SCHABOWE ROLADKI ZE SZPINAKIEM W MIŁYM TOWARZYSTWIE KOPYTEK 146

łyżeczka masła 1/2 cebuli 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1/2 kostki sera feta 3-4 ząbki czosnku  sól,pieprz  starty żółty ser oliwa do podsmażenia roladek SKŁADNIKI NA KOPYTKA: 1 kg ziemniaków 26 dag mąki pszennej  2,5 dag mąki ziemniaczanej  1 jajko sól SOS: Sos według upodobań. W moim przypadku jest to sos pieczarkowy zrobiony(...)podsmażamy na patelni z każdej stony. Rolady przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy ulubionym sosem (w moim przypadku jest to sos pieczarkowy) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. Kopytka: Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, odparować.Przestudzone zemleć przez maszynkę, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko i zarobić ciasto.Z ciasta formować wałki ok. 3 cm. spłaszczyć je lekko

Kuchnia w opałach
Szpinakowe kopytka z serem i pomidorkami koktajlowymi 264

ukośnym cięciem. Kopytka wrzucać na wrzącą i osoloną wodę, wciągać po wypłynięciu na powierzchnię. Ostatnią łyżkę masła rozgrzać na patelni i wrzucić na nią ugotowane kopytka, podsmażać przez chwilę. Dodać przecięte na pół pomidorki i smażyć przez około 4-5 min. Podawać posypane ulubionym serem

cooklife
Najlepsze kluski leniwe 237

jajka. Zagniatamy twardsze i zwięzłe ciasto. Jeśli ciasto w trakcie wyrabiania będzie luźniejsze możecie śmiało dodać więcej mąki. Z ciasta formujemy wałki i odkrawam kluski, takie same jak kopytka. Zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy kluski, kiedy wypłyną gotujemy jeszcze przez minutę i od razu wyciągamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy śmietanę. Dodajemy 1 łyżkę masła(...)podgrzewamy. Gdy śmietana zacznie się gotować, cały czas szybko mieszamy aby nie przywarła. Gotujemy mieszając około 4 minuty, aż stanie się złocista. Śmietana powinna się również zredukować. Ugotowane kopytka polewamy śmietaną, posypujemy cukrem i cynamonem

Mania Gotowania
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 251

Porcjami wyjmuj ciasto. Uformuj z ciasta wałeczek o średnicy 1,5 - 2 cm. Skrobką (jeśli jej nie masz, to zwykłym nożem) pokrój wałek na 2-centymetrowe kawałki (jak małe kopytka). Przełóż kawałki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Układając kawałki ciasta zachowaj spore odstępy, gdyż fefernuski ładnie rosną podczas pieczenia i mogą(...)szczelnych pojemników, w których kruszeją i długo zachowują świeżość i aromat - o ile da się im na to szansę, takie są pyszne :) Formujemy wałeczek i kroimy, jakby to były kopytka. Na blasze. Tutaj pierwsza blacha i brak doświadczenia. Fefernuski powinny być mniejsze, a odstępy między nimi większe. Fefernuski w misce. Fefernusek w przekroju. Fefernuski z bliska. przepis zaczerpnięty

Grahamka, weka i kajzerka
Szpinakowe gnocchi z ricottą w sosie szałwiowo-szafranowym z gorgonzoli 136

dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę. Gdy uznamy, że masa jest zbyt kleista dodajemy jeszcze więcej maki. W razie konieczności doprawiamy jeszcze sola i pieprzem. Formujemy porcje jak na kopytka a następnie nakłuwamy widelcem by nadać odpowiedni wzorek. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju około 3 - 5 minut aż wypłyną na powierzchnię. Podawać(...)oraz posiekaną drobno szałwię oraz nitki szafranu. Całość dokładnie mieszamy aż do rozpłynięcia się sera. Nie zagotowujemy. G nocchi polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem. wycinamy jak kopytka G nocchi

Bon Appetit Małgorzaty
Marchewkowe gnocchi + pesto z czosnku niedźwiedziego 162

Wiecie co z włoskiego w dosłownym znaczeniu znaczy " gnocchi" ? :) ..........GRUDY :-p ja takie grudy mogę jeść na okrągło :) Do tych kopytek ;) zrobiłam pesto z czosnku niedźwiedziego. Czosnek dziki jest pod ochroną, ale ja mam szczęście poniewaz rośnie u mnie w ogrodzie. Kiedys przywiozłam sobie z lasu szczepkę i pod drzewami pięknie mi się rozrósł. Pamiętajcie, że czosnek(...)dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę. Gdy uznamy, że masa jest zbyt kleista dodajemy jeszcze więcej maki. W razie konieczności doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Formujemy porcje jak na kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju około 3 - 5 minut aż wypłyną na powierzchnię. Podajemy z pesto. Pesto: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ucieramy w moździerzu

Bon Appetit Małgorzaty
Kopytka z kozim serem 149

Recepturę tradycyjnych kopytek wzbogaciłam o dodatek serka koziego z czosnkiem i ziołami, co moim zdaniem, dobrze im zrobiło. Wyszły bardzo kremowe, delikatne i aromatyczne. Wartości odżywcze sera koziego są ogromne, dlatego kozie mleko i sery zasłużenie święcą triumfy. Posiadają wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Zawierają dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Stanowią skarbnicę(...)dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat, dzielimy na części i z każdej formujemy wałek o grubości palca. Wałek lekko spłaszczamy i kroimy na ukośne kawałki. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Można je jeść od razu, lub przestudzić, a następnie odsmażyć na patelni  z plasterkami

Smakowity Blog Kulinarny
Kopytka z kurczakiem w pieczarkach 241

Kopytka z kurczakiem w pieczarkach Składniki: (dla 4 osób) Kopytka: -2 kg ziemniaków - 2 szklanki mąki  - 2 jajka - sól do smaku Kurczak w pieczarkach: - 4 kawałki piersi z kurczaka - 0,5 kg pieczarek - 2 cebule - 3 łyżki śmietany  - sól, pieprz Sposób przygotowania: 1 . Ziemniaki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy

Gotuj Z Muzyką
Oszukane Gnocchi z zielonym pesto. 166

Oszukane, bo to kopytka, a dodatkowo sos jest ze słoika. No cóż, czasem tak jest, że mamy 3 minuty i trzeba kombinować. Obiad iście studencki, ale pyszny tak jak należy :) - porcja kopytek - kilka łyżek zielonego pesto - ok 1/2 startej kulki mozarelli - parmezan do posypania Żeby już do końca urazić tradycjonalistów wszystko zostało zmieszane i podgrzane w mikrofali, zamiast

Z butelką mleczka w tle
Gulasz z kopytkami 146

wody. Dokładnie mieszamy by nie było grudek i wlewamy do gulaszu, a następnie chwilkę zagotowujemy. Gulasz doskonale smakuje np z kaszą gryczaną, ziemniakami bądź z kopytkami. Przepis na kopytka znajduje się na moim blogu w daniach mącznych  tutaj Wskazówki: Aby zagęszczając gulasz nie powstały nam grudki to najlepiej mieszankę z wody, mąki i śmietany przelać przez małe

upichcic
Ognista zupa dyniowa z ziemniaczanymi kuleczkami - Listopadowe Wyzwanie Blogerek - "Rozgrzewające Dania" 199

konsystencja. Dodać sól, paprykę i mielony imbir - do smaku. Całość gotować przez około 10-15 minut.  W tym czasie przygotować kluseczki, które są najzwyklejszymi kopytkami uformowanymi w kuleczki i ugotowanymi w zupie :) Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki zmielić przez maszynkę lub zmiażdżyć praską. Dodać jajko, odrobinę soli i mąkę. Zagnieść dość zwarte ciasto. Formować niewielkie kuleczki(...)ziemniaków. Jeśli nie jesteśmy pewni czy dodaliśmy jej wystarczającą ilość, wystarczy przygotować jedną kuleczkę na próbę i ugotować ją. Pamiętajcie też, że ciasto na kopytka nie może leżeć, trzeba przygotować je bezpośrednio przed gotowaniem. Jeśli będzie leżało, wtedy podejdzie wodą, stanie się luźne, a co za tym idzie trzeba

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gnocchi z masłem szałwiowym 200

Gnocchi to delikatne, włoskie kluseczki. Przypominają nasze polskie kopytka. Jednak w przeciwieństwie do kopytek, robionych wyłącznie na bazie gotowanych ziemniaków, włoskie kluseczki dają nam szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Ciasto na gnocchi możemy przygotować z puree ziemniaczanego lub warzywnej pasty, można też dodać do nich ser, a mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć

Smakowity Blog Kulinarny
Kopytka piernikowe 505

czas gdy dom pachnie korzennymi przyprawami ... cynamon  , goździki  . kardamon  ... rozsiewają swój aromat . Tegoroczne "pierniczenie" rozpoczęłam od skromnych w wyglądzie , ale niezwykle pysznych pierników w kształcie kopytek . Aromatyczne ciacha oblane kawowym lukrem . Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa  , można je było kupić w niemal każdym sklepie . Zazwyczaj kupowało się po kilka sztuk , bo miały tendencję do szybkiego(...)czasie ciasto wyłożyć na stolnicę , podzielić na 3-4 części , z każdej uformować wałek o średnicy ok 1,5 - 2 cm  i pociąć pod skosem na kopytka .  Ułożyć na blaszce zachowując odstępy . Piec ok 15 min w 180'C Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku. Wsypać do miski ok 2 szklanek cukru pudru , wlać kawę i tyle

Malinowa Kawiarenka