kopytka - 2368 przepisów (strona:48/158)

Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 269

Porcjami wyjmuj ciasto. Uformuj z ciasta wałeczek o średnicy 1,5 - 2 cm. Skrobką (jeśli jej nie masz, to zwykłym nożem) pokrój wałek na 2-centymetrowe kawałki (jak małe kopytka). Przełóż kawałki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Układając kawałki ciasta zachowaj spore odstępy, gdyż fefernuski ładnie rosną podczas pieczenia i mogą(...)szczelnych pojemników, w których kruszeją i długo zachowują świeżość i aromat - o ile da się im na to szansę, takie są pyszne :) Formujemy wałeczek i kroimy, jakby to były kopytka. Na blasze. Tutaj pierwsza blacha i brak doświadczenia. Fefernuski powinny być mniejsze, a odstępy między nimi większe. Fefernuski w misce. Fefernusek w przekroju. Fefernuski z bliska. przepis zaczerpnięty

Grahamka, weka i kajzerka
Szpinakowe gnocchi z ricottą w sosie szałwiowo-szafranowym z gorgonzoli 149

dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę. Gdy uznamy, że masa jest zbyt kleista dodajemy jeszcze więcej maki. W razie konieczności doprawiamy jeszcze sola i pieprzem. Formujemy porcje jak na kopytka a następnie nakłuwamy widelcem by nadać odpowiedni wzorek. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju około 3 - 5 minut aż wypłyną na powierzchnię. Podawać(...)oraz posiekaną drobno szałwię oraz nitki szafranu. Całość dokładnie mieszamy aż do rozpłynięcia się sera. Nie zagotowujemy. G nocchi polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem. wycinamy jak kopytka G nocchi

Bon Appetit Małgorzaty
Marchewkowe gnocchi + pesto z czosnku niedźwiedziego 173

Wiecie co z włoskiego w dosłownym znaczeniu znaczy " gnocchi" ? :) ..........GRUDY :-p ja takie grudy mogę jeść na okrągło :) Do tych kopytek ;) zrobiłam pesto z czosnku niedźwiedziego. Czosnek dziki jest pod ochroną, ale ja mam szczęście poniewaz rośnie u mnie w ogrodzie. Kiedys przywiozłam sobie z lasu szczepkę i pod drzewami pięknie mi się rozrósł. Pamiętajcie, że czosnek(...)dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę. Gdy uznamy, że masa jest zbyt kleista dodajemy jeszcze więcej maki. W razie konieczności doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Formujemy porcje jak na kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju około 3 - 5 minut aż wypłyną na powierzchnię. Podajemy z pesto. Pesto: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ucieramy w moździerzu

Bon Appetit Małgorzaty
Kopytka z kozim serem 159

Recepturę tradycyjnych kopytek wzbogaciłam o dodatek serka koziego z czosnkiem i ziołami, co moim zdaniem, dobrze im zrobiło. Wyszły bardzo kremowe, delikatne i aromatyczne. Wartości odżywcze sera koziego są ogromne, dlatego kozie mleko i sery zasłużenie święcą triumfy. Posiadają wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Zawierają dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Stanowią skarbnicę(...)dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat, dzielimy na części i z każdej formujemy wałek o grubości palca. Wałek lekko spłaszczamy i kroimy na ukośne kawałki. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Można je jeść od razu, lub przestudzić, a następnie odsmażyć na patelni  z plasterkami

Smakowity Blog Kulinarny
Kopytka z kurczakiem w pieczarkach 257

Kopytka z kurczakiem w pieczarkach Składniki: (dla 4 osób) Kopytka: -2 kg ziemniaków - 2 szklanki mąki  - 2 jajka - sól do smaku Kurczak w pieczarkach: - 4 kawałki piersi z kurczaka - 0,5 kg pieczarek - 2 cebule - 3 łyżki śmietany  - sól, pieprz Sposób przygotowania: 1 . Ziemniaki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy

Gotuj Z Muzyką
Oszukane Gnocchi z zielonym pesto. 177

Oszukane, bo to kopytka, a dodatkowo sos jest ze słoika. No cóż, czasem tak jest, że mamy 3 minuty i trzeba kombinować. Obiad iście studencki, ale pyszny tak jak należy :) - porcja kopytek - kilka łyżek zielonego pesto - ok 1/2 startej kulki mozarelli - parmezan do posypania Żeby już do końca urazić tradycjonalistów wszystko zostało zmieszane i podgrzane w mikrofali, zamiast

Z butelką mleczka w tle
Gulasz z kopytkami 158

wody. Dokładnie mieszamy by nie było grudek i wlewamy do gulaszu, a następnie chwilkę zagotowujemy. Gulasz doskonale smakuje np z kaszą gryczaną, ziemniakami bądź z kopytkami. Przepis na kopytka znajduje się na moim blogu w daniach mącznych  tutaj Wskazówki: Aby zagęszczając gulasz nie powstały nam grudki to najlepiej mieszankę z wody, mąki i śmietany przelać przez małe

upichcic
Ognista zupa dyniowa z ziemniaczanymi kuleczkami - Listopadowe Wyzwanie Blogerek - "Rozgrzewające Dania" 214

konsystencja. Dodać sól, paprykę i mielony imbir - do smaku. Całość gotować przez około 10-15 minut.  W tym czasie przygotować kluseczki, które są najzwyklejszymi kopytkami uformowanymi w kuleczki i ugotowanymi w zupie :) Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki zmielić przez maszynkę lub zmiażdżyć praską. Dodać jajko, odrobinę soli i mąkę. Zagnieść dość zwarte ciasto. Formować niewielkie kuleczki(...)ziemniaków. Jeśli nie jesteśmy pewni czy dodaliśmy jej wystarczającą ilość, wystarczy przygotować jedną kuleczkę na próbę i ugotować ją. Pamiętajcie też, że ciasto na kopytka nie może leżeć, trzeba przygotować je bezpośrednio przed gotowaniem. Jeśli będzie leżało, wtedy podejdzie wodą, stanie się luźne, a co za tym idzie trzeba

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gnocchi z masłem szałwiowym 210

Gnocchi to delikatne, włoskie kluseczki. Przypominają nasze polskie kopytka. Jednak w przeciwieństwie do kopytek, robionych wyłącznie na bazie gotowanych ziemniaków, włoskie kluseczki dają nam szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Ciasto na gnocchi możemy przygotować z puree ziemniaczanego lub warzywnej pasty, można też dodać do nich ser, a mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć

Smakowity Blog Kulinarny
Kopytka piernikowe 520

czas gdy dom pachnie korzennymi przyprawami ... cynamon  , goździki  . kardamon  ... rozsiewają swój aromat . Tegoroczne "pierniczenie" rozpoczęłam od skromnych w wyglądzie , ale niezwykle pysznych pierników w kształcie kopytek . Aromatyczne ciacha oblane kawowym lukrem . Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa  , można je było kupić w niemal każdym sklepie . Zazwyczaj kupowało się po kilka sztuk , bo miały tendencję do szybkiego(...)czasie ciasto wyłożyć na stolnicę , podzielić na 3-4 części , z każdej uformować wałek o średnicy ok 1,5 - 2 cm  i pociąć pod skosem na kopytka .  Ułożyć na blaszce zachowując odstępy . Piec ok 15 min w 180'C Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku. Wsypać do miski ok 2 szklanek cukru pudru , wlać kawę i tyle

Malinowa Kawiarenka
KOPYTKA ZIEMNIACZANE 586

mące, ostrym nożem tniemy pod skosem romby. Do 5l garnka wlewamy ok połowę wody, solimy 1 łyżką soli, na wrzącą wodę wrzucamy kopytka. 1/3 porcji naraz, kiedy tylko kopytka wypłyną od razu wyjmujemy z garnka. Dzięki temu ze nie przetrzymamy ich za długo w wodzie nie będą się rozwalać i lepić. Podajemy polanym tłuszczykiem ze zrumienioną cebulką, można

Z Majeczką w kuchni
Włoskie gnocchi z polskim akcentem i sos pomidorowy / Italian gnocchi with a Polish accent and tomato sauce 175

dziurkę na środku i wbijamy jajka. Później dodajemy ziemniaki, sól i gałkę. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednorodne i aksamitne ciasto. Ciasto dzielimy na połowę i z połowy robimy czerwone kopytka. Ciasto wkładamy do miski, dodajemy koncentrat oraz papryczkę i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto(...)dzielimy na kawałki, z których tworzymy wałki (na stolnicy posypanej mąką). Wałki tniemy na małe kawałki około 3 cm. Gnocchi gotujemy w mocno osolonej wodzie około 5 minut (aż kopytka wypłyną do góry). Odcedzamy po wypłynięciu i podajemy z sosem pomidorowym. ***** We boil the potatoes in their skins. Still warm we peel potatoes and we grind them

Projekty ze smakiem
Bazyliowe Włoskie Kopytka "Gniocchi" w pomidorach 117

Jest to przepis na gotowe danie. Wykorzystamy tutaj przepis podstawowy na włoskie kopytka  http://jollowanie.blogspot.com/2014/10/gnocchi-czyli-woskie-kopytka.html Gdy już mamy ziemniaki odparowane, zmielone lub przeciśnięte przez praskę, ostudzone, dodaliśmy kolejno żółtka , ser parmezan , gałkę muszkatułową i masło oraz wymieszaliśmy wszystko razem( BEZ MĄKI ), Odkładamy troszkę ciasta do blendera lub miksera. Dokładamy bazylię w ilości jakiej chcemy, im więcej(...)mąkę (300 gr.) I jak w przepisie głównym wstawiamy garnek wody z solą, szykujemy miskę z wodą lodowata i gdy woda się gotuje formujemy wałeczki i odcinamy nasze bazyliowe kopytka. Gotujemy w wodzie, odcedzamy i jeżeli jemy zaraz to lądują w sosie pomidorowym , mieszamy, posypujemy serem i zajadamy. A jeżeli są na póżniej to odcedzamy do lodowatej wody,następnie

Pasje Jolki
Fasolowe kluski 156

Przepis na te nietypowe kopytka znalazłyśmy w starym zeszycie  i postanowiłyśmy je wypróbować. Mają specyficzny smak i są bardzo sycące, w sam raz na jednodaniowy obiad. Składniki: 2 szklanki fasoli ćwierć szklanki bulionu 3\4 szklanki mąki pszennej jajo 2 łyżeczki suszonego cząbru sól Wykonanie: Umytą fasolę zalać wodą i odstawić na noc.Następnego dnia(...)ugotować (ale nie rozgotować), osączyć i ostudzić. Przepuścić fasolę przez maszynkę, dodać jajko, mąkę, sól, bulion, cząber, dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować wałek, pokroić na skośne kawałki jak na kopytka, wrzucić do osolonej wody i gotować 5 -7 minut od momentu wypłynięcia. Osączyć i polać stopionym masłem. Podawać z surówką z kiszonej kapusty

Anioły w kuchni
Kopytka, ziemniaczane kluseczki 162

jest zawsze na końcu: wylizywanie talerza z resztek sosu, gdy nikt nie widzi :-) Do dziś mi tak zostało ! Doskonale smakują z każdym sosem, pysze też podsmażane na patelni.   Kopytka, ziemniaczane kluseczki Składniki: 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej* 1 jajko 1/2 łyżeczki soli mąka do podsypywania * ilość mąki podaję orientacyjnie. Najlepiej(...)ziemniaków, jedne są bardziej mączne, inne bardziej wodniste. Najprościej zrobić test z ugotowaniem 2-3 klusek. Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. W sporym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczka soli. Kopytka trzeba formować na bieżąco, bo pozostawione dłuższą chwilę na blacie zaczynają się kleić. Z zagniecionego ciasta odcinamy jeden kawałek, formujemy z niego wałeczek, podsypując mąką. Następnie wałeczek lekko przygniatamy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania