Przepis na blogu na pierniczki jest już od dawna, jednak za każdym razem robię inne kształty i inne dekoracje :) Dlatego pozwolę sobie pokazać Wam moje reniferki, które powstały w tym roku :) Składniki: 3 szklanki mąki 100 g masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu Miody Wileńskich , 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, lukier, posypki(...)barwniki w żelu. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Podgrzewamy na małym ogniu. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy ok. 30 minut. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki
Aga w kuchniLukier do pierniczków Lukrowane pierniczki, to bez wątpienia cudowna i pachnąca dekoracja świąteczna. Jest to także dobry pomysł na prezent. Pięknie zapakowane cieszą najpierw oko, a później podniebienie. Jednak zanim się za to zabierzecie warto wiedzieć, że jest to czasochłonne i "ciężkie" zajęcie. I jeszcze uzależniające i bardzo przyjemne. Właśnie dlatego, pomimo bardzo przeciętnych zdolności manualnych, spędzam po kilka godzin(...)wyciskaniu kropeczek, kreseczek lub innych zawijasów. Chociaż przyznam się też, że co roku pierwsze osiem pierniczków zupełnie mi nie wychodzi. Nie siedem, nie dziewięć, tylko właśnie osiem. Traktuję to jako rozgrzewkę dla palców i nadgarstka. Potem już jest lepiej do momentu aż linie, kropki i wszelkie inne ozdobniki zaczynają zlewać się w całość. Wtedy trzeba zrobić sobie przerwę. ;) Do ozdabiania
Pełny talerzPierniczki Odkąd moja córka potrafiła złapać w swoje małe rączki wałek do ciasta, wspólnie co roku przed świętami zabieramy się za pieczenie pierniczków. Im Ona jest większa, tym większą radość nam obydwu sprawia to radość. Dopiero teraz mogę powiedzieć, że robienie pierniczków jest naszą małą tradycją :) Najpierw wałkujemy, wykrawamy, układamy na blaszce i podglądamy przez szybkę w piekarniku, jak pięknie(...)rosną. Wspólnie spędzony czas jest bezcenny. Jednak największą przyjemność i mi i mojej córce sprawia dekoracja pierniczków. Kupuję zawsze całą masę kolorowych pisaków z masy cukrowej, posypki o różnych kształtach i kolorach i dopiero wtedy zaczyna się prawdziwa zabawa. Pierniczki z tego przepisu wychodzą miękkie, pachnące, takie jakie powinny być. Szkoda tylko, że tak szybko znikają z pudełka :) Składniki
na moim stole...Właśnie takie pierniczki kojarzę z dzieciństwa. Miękkie, słodkie, nadziane marmoladą i oblane rozpuszczoną czekoladą. Kiedyś kupowałam je w sklepie, teraz przygotowuję je sama i muszę przyznać, że są o niebo lepsze! Z przepisu wychodzi ich sporo, bo aż 50 sztuk, ale nie martwcie się, znikają w mgnieniu oka :) Polecam! Składniki: (na ok. 50 sztuk) Ciasto: 170 g miodu(...)potrzeby można podsypać odrobiną mąki. Ja rozwałkowywałam pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej i właśnie ten sposób Wam polecam ;) . Szklanką wykrawać koła o średnicy większej niż foremki, którymi będziemy wykrawać pierniczki. Na połowie ilości kół nałożyć łyżeczkę marmolady i przykryć kołami bez nadzienia. Brzegi skleić i za pomocą foremek wykrawać pierniczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Nastoletnie Wypiekaniedrodzy, Święta zbliżają się wielkimi krokami. Zostało już zaledwie parę dni do wspaniałego, magicznego czasu... Dlatego chciałabym zebrać w jednym miejscu przepisy na świąteczne wypieki. Znajdziecie tu ciasta, ciasteczka, pierniczki i inne słodkości, które możecie przyrządzić dla swoich bliskich i znajomych. Zapraszam. Listę świątecznych wypieków znajdziecie również w bocznym panelu bloga, po prawej stronie. Będzie ona aktualizowana o pojawiające(...)się nowości. Pierniczki: Miękkie pierniczki domowe. Przepis na świąteczne pierniczki Miękkie pierniczki serduszka. Szybkie i od razu do podania Ciasta (tradycyjne i proste): Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie Świąteczny daktylowiec. Delikatne ciasto o wspaniałym aromacie Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie Śmietankowy piegusek najeżony jabłkami Piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego
Słodkie okruszkiWczoraj piekliśmy i dekorowaliśmy pierniczki. Sześciosobowa grupa nie podołała w jeden wieczór półtorakilogramowi pierników. Zjedliśmy ich masę, a i tak każdy dostał swoją porcję, obdarowaliśmy nimi także jeszcze kilkoro znajomych i naszych rodziców. I jeszcze zostało sporo na naszą choinkę i do podjadania przed świętami. Starczy ich chyba aż do Wielkiej Nocy ;). Dekorowanie kończyliśmy dziś od rana, przynajmniej obiadu(...)trzeba było gotować, bo lukier jakimś dziwnym cudem ubywał odwrotnie proporcjonalnie do ilości udekorowanych pierniczków ;). A przepis idealny na pierniki dostałam od Ady (jeszcze raz wielkie dzięki!) Jeżeli jeszcze nie zrobiliście pierników, te będą idealne, robione nawet 1-2 dni przed świętami zdążą zmięknąć! Składniki 550 g mąki 300 g miodu 100 g cukru pudru 120 g masła 1 jajko
Kuchnia w szuwarachTradycyjnie przed świętami Bożego Narodzenia w każdym domu unosi się zapach pierniczków. Dzisiaj przygotowałam niezwykle proste i smaczne pierniczki . Są miękkie i lekko kruche. Najwięcej radości sprawia ozdabianie ich lukrem. Zawsze staram się, aby każdy pierniczek miał inny wzór. Ozdabianie to świetna zabawa. Składniki: Przepis na ok. 100 pierniczków. 80 dag mąki pszennej 4 duże jajka(...)kakao 2 łyżeczki sody Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszkę i pieczemy ok. 6-7 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu możemy je ozdobić lukrem. Ja lukier robię z jednego białka i półtorej szklanki cukru
Salonik smakówKażdy ma swój ulubiony przepis na pierniczki. Dziś dzielę się z Wami moim, niezawodnym przepisem. Pierniczki robi się błyskawicznie, nie wymagają leżakowania w puszce, ponieważ od razu po upieczeniu są miękkie i takie już pozostają. Można je dowolnie udekorować lukrem, posypkami itp. Gorąco polecam! Składniki: (na ok. 60 sztuk) 100 g masła 4 łyżki miodu 2 jajka 400 g mąki(...)jajka i ostudzone masło z miodem. Wszystko dobrze zagnieść rękami do uzyskania zbitej kuli ciasta. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i za pomocą foremek wykrawać dowolne kształty. Pierniczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez ok. 8-10 minut (czas pieczenia zależy od wielkości waszych pierniczków!) Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić chwilkę
Nastoletnie WypiekanieJeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków na święta to proponuję Wam te pyszne pierniczki z syropem trzcinowym. Możecie upiec je w formie witrażyków na choinkę lub zrobić małe słodkie choineczki. I koniecznie poproście o pomoc dzieci! Moja córeczka zawsze pomaga mi w wykrawaniu a potem w dekorowaniu tych pysznych ciasteczek. Gwarantuję, że będą pięknie zdobiły Wasz świąteczny stół i choinkę. Ciasto(...)pierniczki: 100g margaryny 1/2 szkl miodu 1/2 szkl syropu trzcinowego Diamant 1/2 szkl cukru 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 4 szkl mąki jajko Lukier: białko dużego jajka 1,5-2 szkl cukru pudru Na witrażyki: rozkruszone landrynki W rondelku rozpuścić margarynę, miód, syrop trzcinowy, cukier i przyprawę do piernika. Przestudzić. Dodać sodę i wymieszać. Do dużej miski
Smakołyki AsiZaryzykowałam i wypróbowałam przepis na bezglutenowe pierniczki. Przy okazji przetestowałam mąkę ryżową, której wcześniej nie używałam(chociaż stanowi jedynie niewielką część składników). Efekt przeszedł moje oczekiwania - ciasteczka wyszły kruche i pierniczkowe :D Przechowywane w puszcze, nie tracą świeżości i do tej pory są chrupiące. Ciasto nie należy do łatwych w 'obróbce', ale nie jest najgorzej - myślę, że warto :) Kruche bezglutenowe(...)pierniczki bez jajek 170g mąki gryczanej 100g mąki kukurydzianej 40g mąki ryżowej 100g masła(u mnie 50g masła i 50g oleju kokosowego) 6 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki BG proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego W rondelku roztapiamy masło i olej kokosowy z miodem. Do miski dodajemy mąkę, proszek
FitKotJeśli w natłoku spraw i obowiązków zapomnieliście o pierniczkach...a świąteczny stół bez tych małych pyszności to już nie to samo, prawda? ;) Więc, jeśli zapomnieliście o nich - wiadomo, nie ma czasu, żeby robić pierniki, które leżakują. No chyba, że macie zęby z kamienia ;) Polecam Wam te pierniczki. Aromatyczne i co najważniejsze - szybkie. Po upieczeniu nie twardnieją, cały czas(...)miękkie. A to za sprawą...drożdży :) Nie są absolutnie wyczuwalne w ciasteczkach, więc spokojnie :) MIĘKKIE PIERNICZKI, BEZ LEŻAKOWANIA źródło przepisu: klik // 40-50 pierniczków, w zależności od użytych foremek ~2 szklanki mąki pszennej ~2 jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania pierniczków) ~1/3 szklanki cukru trzcinowego ~3 lekko czubate łyżki miodu (użyłam klonowego od Anielskich Przysmaków
chili & sugardobra, udało mi się jeszcze coś przed świętami zamieścić. I to nie byle co tylko świąteczne pierniczki! Mało już czasu zostało na ich zrobienie, ale jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam :) Przyznam się bez bicia, że to niestety nie ja te pierniczki zrobiłem, przepis i zdjęcia dostałem od Małgosi, kumpeli z pracy. Otóż u niej jest jakiś taki kiermasz przedświąteczny(...)świąteczny i można kupić/sprzedać wszelakie rękodzieła. I Małgosia wymyśliła, że swoje pierniczki na kiermasz zaniesie. Pomysł podwójnie doskonały :) Bo i Gosia ma radochę i ja mam radochę, bo mi przepis udostępniła :) Niestety nie jadłem tych pierników, ale na zdjęciach wyglądają niesamowicie! Boooosz, cudeńko! Jak ktoś jeszcze ma czas przed świętami to koniecznie zróbcie, już po wyglądzie widać
Marder&Marder ManufactureOstatnio podawałam przepis na miękkie i pyszne pierniczki . Tym razem przepis na pierniczki równie dobre ale trochę twardsze i dodatkowo ozdobione słodkim witrażykiem. Pierniczki takie robiłam już rok temu. Wyglądają bardzo ładnie a jeśli zrobić by w nich dziurki przed pieczeniem, mogą być równie wspaniałą ozdobą choinkową. Z tego przepisu można zrobić bardzo dużo pierniczków. Składniki: 2 kg mąki(...)otworami w środku. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, do środka włożyć całe lub pokruszone landrynki. Piec w temperaturze 170 o C przez około 9 minut. Gotowe pierniczki ściągać z blachy gdy ostygną
Mama Gotuje