Ciasta i ich rodzaje czy jak piec żeby się upiekło! Krucho to widzę czyli kruche ciasto Składniki na kruche ciasto powinny być schłodzone (masło). Nie powinno się go wyrabiać rękami lub jeśli jest to konieczne robić to szybko i krótko, aby nie ogrzewać go ciepłem dłoni. Najlepiej jest posiekać ciasto nożem lub też narzędziem do ugniatania ciasta kruchego(...)słodkiego ciasta kruchego najlepiej używać cukru drobnego lub cukru pudru gdyż kryształ może się nie rozpuścić w cieście. Po zagnieceniu należy rozwinąć je folią spożywczą aby nie wyschło i schłodzić przez minimum 30 minut. Ciasto najlepiej rozwałkować zmrożonym wałkiem do ciasta (ciasto chodzimy w lodówce, a w tym czasie wałek w zamrażalce). Dzięki temu trikowi ciasto nie będzie się przyklejać
Pyry na GazSkładniki na kruche ciasto: 450 g mąki pszennej 230 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 kg rabarbaru + 3-4 łyżki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka) + 4 łyżki cukru 750 ml mleka cukier puder - do posypania kilka łyżek bułki tartej(...)uśmiechnęły się do mnie ze stoisk targowych, czerwone truskawki, piękne łodygi rabarbaru, granatowe buźki borówek - i od razu zrobiło mi się lepiej :) Na początek listy pomysłów na sezonowe ciasta - padło na ciasto z budyniem i rabarbarem, który znalazłam na bardzo ciekawym portalu, pełnym pomysłów stylowi.pl . Najpierw zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagnieść tak, aż powstanie gładkie, jednolite
Świat CiastaSernik gotowany na kruchym cieście makowym to kolejna propozycja ciasta świątecznego, które łączy w sobie dwa ulubione przeze mnie składniki: mak i ser. Nie jest to tradycyjny seromak (który pojawi się niedługo na blogu), więc jeśli szukacie nowych ciast, do tego w świątecznych smakach i oprawie, serdecznie polecam poniższy przepis. Na blogu znajduje się już przepis na sernik gotowany(...)który przygotować można na bazie gęstego twarogu z wiaderka, lub twarogu mielonego. Do sernika na kruchym cieście makowym polecam wykorzystać twaróg zmielony w domu, nada on masie serowej zwartej konsystencji bez dodatku dużej ilości mąki, a sernik nie będzie miał mazistej, lekko budyniowej konsystencji jak wtedy, gdy skorzystamy z sera wiaderkowego. Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 21cm. Sernik gotowany
Smakołyki BerenikiCiasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką... Puszyste, słodkie ciasto. Kawałki kwaśnego rabarbaru. Lekka pianka. I razowa kruszonka. Pyszny dodatek do kawy! Składniki: Ciasto: 250 g miękkiej margaryny; 2 łyżki smalcu; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3/4 szklanki białego cukru; 5 żółtek; 3 szklanki mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Owocowe nadzienie: 750 g rabarbaru(...)pieczenia. Margarynę, smalec, śmietanę, cukier i żótka utrzeć miksrem na puszystą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie utrzeć mikserem na jednolitą, gładką masę. Tak przygotowane ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę. Rabarbar umyć, osuszyć, obrać ( instukcja obierania rabarbaru - Kotlet.tv ), pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i kisielem (w proszku). Wyłożyć na ciasto
Gospodyni MiejskaUwielbiamy z Piotrem ryby, zwłaszcza te smażone, a najbardziej smakują na ryby smażone w cieście piwnym. Niektórzy smażą ryby w cieście naleśnikowym, ale ja wolę zastąpić mleko świeżo otwartym piwem. Należy jednak pamiętać, aby filety rybne przed zanurzeniem w cieście piwnym były dokładnie odsączone i wytarte z wszelakiego płynu, oraz obtoczone w mące, mamy wtedy gwarancję, że ciasto będzie się(...)trzymać ryby. Tak przygotowana ryba jest soczysta w środku, a otaczające je ciasto jest chrupiące i ma złocisty kolor. Natomiast przepis na rybę w cieście piwnym jest banalnie prosty. Do wykonania potrawy użyłam filetów z mintaja. Ryba najlepiej smakuje na ciepło skropiona sokiem z cytryny podana z frytkami przygotowanymi domowym sposobem. Ryba w cieście piwnym Składniki: 4 kawałki filetów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj na blogu słodki, bardzo słodki przepis na napoleonkę. Nie będzie to jednak typowa napoleonka, zrobiona na cieście francuskim, tylko na cieście kruchym, które jest zdecydowanie łatwiej przygotować w warunkach domowych. Przepis wyciągnęłam z bardzo starego brulionu, w którym jeszcze z czasów panieńskich spisywałam różne rodzinne przepisy. Ciasto jest słodkie(...)troszkę za słodkie jak na nasze obecne smaki, kiedyś chyba się jadało słodsze ciasta... Następnym razem dodam trochę mniej cukru i do ciasta i do masy. Przepis zostawiam z oryginalnymi proporcjami, osoby, które wolą mniej słodkie wypieki powinny dodać troszkę mniej cukru. Napoleonkę najlepiej jest kroić następnego dnia
Kulinarne przygody GatityCiasto jogurtowe z borówkami jest prostym w wykonaniu ciastem o zmniejszonej kaloryczności, gdyż poza tłuszczem zawartym w jogurcie, nie dodajemy go do ciasta. Jest to szybkie ciasto ucierane, na którego przygotowanie potrzebujemy 10-15 minut, pomijając czas pieczenia. Można je wykonać z dowolnymi owocami, jednakże z dużą ilością borówek nie tylko dobrze smakuje, ale też ładnie prezentuje swoje piegowate wnętrze(...)Ciasto przygotowałam w keksówce o wymiarach 200x110x75cm. Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu) Składniki: 225g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców 100g cukru 2 jajka 150g jogurtu greckiego 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150g borówek Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować - mąkę i proszek
Smakołyki BerenikiSypane ciasto drożdżowe to idealna alternatywa dla ludzi nie mających czasu na stanie przy tzw. garach, nie lubiących prac kuchennych, a lubiących domowe ciasta drożdżowe. Bo to ciasto nie wymaga wyrabiania! Wystarczy wsypać w odpowiedniej kolejności wszystkie składniki do szklanej miski, odstawić, wymieszać i gotowe, bez wyrabiania ! Świetny pomysł dla początkujących lub leniwych Opcjonalnie możemy jeszcze dodać do środka bakalie(...)też wyłożyć jakieś owoce na wierzch (np. śliwki), przygotować kruszonkę, musicie to ciasto spróbować bo jest pyszne, nawet na drugi dzień stania bez przykrycia. Nie myślcie, że na blogu nie ma przepisów na ciasta drożdżowe! Są i owszem Jagodzianki Bułeczki drożdżowe z truskawkami Ciasto drożdżowe sypane z kruszonką jest idealne, puszyste, smaczne. Niestety jak przyszła pora zrobienia zdjęcia, to zostały
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkubaniec to kruche ciasto z owocami. A czemu nazywa się skubaniec? Wierzchnią warstwę ciasta skubie się na warstwę owoców palcami. Ciasto przygotowałam jako słodki poczęstunek do kawy, aby uczcić moją wygraną w plebiscycie „Kobieta przedsiębiorcza Tygodnika pilskiego” . Z 634 głosami zajęłam 1 miejsce w regionie pilskimi czarnkowsko-trzcianeckim, co dało mi również 12. miejsce w Wielkopolsce. Już(...)gdyż niedługo nowy sezon owocowy) oraz mrożone jagody, ale można też wykorzystać świeże jabłka starte na tarce o dużych oczkach. Dodatkowo zastosowałam słodką posypkę z orzechów laskowych. Przepisów na ciasta i ciasteczka na kruchym cieście jest na blogu cała masa tutaj. Skubaniec z owocami (kruche ciasto z owocami) wyszedł pyszny, rozpływał się w ustach. 1/2 kg mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto miodowe ciemne i białe przełożone masą kajmakowo-orzechową a na wierzchu bita śmietana :) ciasto bardzo dobre a czym ciasta mniej tym lepsze ;) tak jest z ciastami na bazie miodu. Musi swoje odstac , dzięki czemu lekko mięknie . Nie dotarliśmy do efektu " zmiękczenia"- było za dobre ;) Foremka : 28 x 24 cm Ciasto: 3 i 1/3 szkl. mąki pszennej 2 szkl. cukru(...)kakao 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 szkl. schłodzonej śmietanki 30 % 1 puszka kajmaku 200 g uprażonych orzechów 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania ciasta : Wymieszac makę z sodą i solą. Masło utrzec z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie nie przerywając ubijania , stopniowo dodając po 1 jajku oraz miód. Do masy partiami dodawac mąkę
Słodkości i nie tylkoprosty makowiec na kruchym cieście z dodatkiem wiśni jest niezwykle pyszny! Wiśnie dodają makownikowi świetnego przełamania i idealnie komponują się z masą makową. Czy do makownika można użyć gotowej masy makowej? Tak, aby zaoszczędzić czas możesz użyć gotowej masy makowej z puszki. Jednak warto samemu zrobić masę makową, bo będzie o wiele lepszej jakości i będzie miała najlepszy smak(...)czujesz, że masa makowa wyszła za rzadka, należy dodać do niej odrobinę bułki tartej lub kaszy manny. Dodawaj stopniowo, po łyżce, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Czy makowca na kruchym cieście można zamrozić? Tak, makowce na kruchym cieście można mrozić. Ciasto możesz zamrozić zarówno pokrojone na kawałki, jak i w całości. Przepis na makowiec na kruchym cieście z wiśniami Makowiec
Via GustoZastanawiasz się, co zrobić z mascarpone? Jakie pyszne ciasta i desery można wyczarować z tym kremowym serkiem? Sprawdź aż 15 przepisów i wybierz te, które najbardziej przypadną Ci do gustu. Mascarpone sprawia, że wypieki i desery stają się kremowe i puszyste. Ten śmietankowy serek świetnie łączy się zarówno ze świeżymi owocami, czy galaretką, jak i ze składnikami takimi jak czekolada(...)wykorzystanie mascarpone jest stworzenie kremu z bitą śmietaną, odrobiną cukru pudru i wanilii. Taki krem sprawdzi się jako warstwa w deserkach, a także puszysty krem do tortu, czy kultowego ciasta Malinowa Chmurka. Jednak mascarpone daje nam również mnóstwo innych możliwości! Poniżej znajdziesz 15 najbardziej polecanych przepisów na ciasta i desery z mascarpone, a wśród nich: naleśniki z mascarpone i owocami
Via GustoKeto ciasto drożdżowe z rabarbarem, czyli ruszyły sezonowe wypieki z owocami Światowy Dzień Pieczenia nie mógłby się odbyć bez propozycji na pyszne keto ciasto z mojej strony! :D Nie zostawiłabym Was tak bez żadnego pomysłu na jego świętowanie... :) A że keto ciasto drożdżowe z rabarbarem wyszło przepyszne, to nie było sensu zwlekać z przekazaniem Wam przepisu... To keto ciasto(...)pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom drożdżówek, drożdżowych ciast i babek, jak również owoców! Wyszło pulchne, ale nie suche, czego osobiście nienawidzę w drożdżowych ciastach. Może odrobinę za mało słodkie (w końcu rabarbar jest kwaśny), ale generalnie zdecydowanie udane! Ciasto drożdżowe z tego przepisu wypróbowałam już kilkakrotnie przy okazji eksperymentów z keto pączkami . Niestety, nie do końca sprawdziło się
Modern Cave Girl