moim domu kruche ciasta z owocami znikają ze stołu w ekspresowym tempie. Nie ma znaczenia jakich owoców używam, wszystkie cieszą się powodzeniem. Jedyne na co zawsze muszę zwracać uwagę to miękkość owoców. Muszą one być maksymalnie miękkie a najlepiej jak mają formę niemalże puree. Takie też były śliwki, które znalazły się w kruchym cieście kakaowym z poniższego przepisu. Połączyłam(...)jeszcze dodatkowo z pianą z białek. Ciasto jest rewelacyjne w smaku a połączenie kakao i śliwek jest fenomenalne. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Ciasto ze śliwkami Składniki na kruche ciasto kakaowe ze śliwkami. Kruche ciasto kakaowe: 35 dkg mąki pszennej 5 dkg ciemnego kakao szczypta soli 5 dkg smalcu lub margaryny 15 dkg masła
MeCooksProste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami – Nowe, pyszne ciasto ze śliwkami, pleśniak na kruchym cieście z bezą. Ciasto jest wilgotne, kwaskowate od owoców, aromatyczne. Proste w przygotowaniu. Spodu nie trzeba podpiekać, więc od razu wykładamy owoce, ciasto i bezę. Ciasto bardzo mi smakuje, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami Składniki: Ciasto: 480g mąki pszennej (użyłam tortowej) 120g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g schłodzonego masła lub margaryny 5 żółtek 1 łyżka kakao bez cukru Nadzienie: 600-650g śliwek umytych, wypestkowanych – małe śliwki przepołowić, duże śliwki pokroić na ćwiartki Beza: 5 białek 200g cukru kryształu 1 czerwony
Mała CukierenkaCiasto drożdżowe ze śliwkami węgierkami i płatkami migdałowymi, które rośnie jak szalone. Warto wyłożyć je na naprawdę dużą blachę, pomimo cienkiej warstwy ciasta, podczas pieczenia pięknie wyrośnie. Ciasto możesz przygotować w wersji bogatszej z cynamonową kruszonką lub oprószyć po upieczeniu cukrem pudrem. Mimo że jest to ciasto drożdżowe nie ma masy, jest przyjemnie wilgotne i co więcej, długo zachowuje świeżość(...)Możesz przechowywać je do 5 dni, pod przykryciem ściereczki w wystudzonym piekarniku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 16 kawałków Przygotowanie 20 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 170 kcal Drożdżowe ciasto ze śliwkami i płatkami migdałów, które rośnie jak szalone. Ciasto ze śliwkami
ProstePesto.plTarta z ciasta drożdżowego, przypominającego ciasto na pizzę. Cienko rozwałkowane ciasto z karmelizowaną cebulką, chorizo i kolorową papryką. Chorizo to hiszpańska wieprzowa kiełbasa surowa dojrzewająca, przyprawiona wędzoną papryką. Dość intensywny smak i zapach sprawia, że jest doskonałym, dominującym dodatkiem do innych potraw. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta pizzowa z karmelizowaną cebulą i chorizo 5 od 19 osób Autor: Paweł Clad(...)Danie: Pizza Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Ilość 6 kawałków Przygotowanie 30 min. Pieczenie 12 min. Kalorie 300 kcal Tarta na cieście pizzowym z karmelizowaną cebulką, chorizo i kolorową papryką. Pizza na cienkim cieście z mnóstwem dodatków. Składniki: CIASTO 200 g mąki pszennej + 1 łyżka 10 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 100 ml ciepłej wody + 3 łyżki 1 łyżka oliwy
ProstePesto.plCzas letni to czas jagód, a jak są jagody, to muszą być oczywiście i jagodzianki, dziś mam dla Was jagodzianki pyszne. Przygotowane na delikatnym puszystym i pachnącym cieście z dużą ilością jagodowego nadzienia! Robiliście sami jagodzianki w domu, nie? Oj, to czas najwyższy zrobić porcję tych pyszności. Przepis na ciasto jest bardzo łatwy, zresztą tak, jak na wszystkie bułki drożdżowe(...)najważniejsze przy produkcji jagodzianek jest dokładne sklejenie ciasta po nafaszerowaniu ich jagodami. Jagód nie możemy żałować, bo co ta za jagodzianka z odrobiną jagódek. Jagodzianki pyszne [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Składniki na ciasto 260 g mąki pszennej tortowej 4 g suchy drożdży lub 8 g świeżych 2 łyżki cukru
SprawdzonaKuchnia.plCiasto z truskawkami na maślance. Placek z truskawkami i cukrem pudrem . Ciasta z tymi owocami to hit nad hity w sezonie truskawkowym, są szybkie, pyszne i łatwe do przygotowania. Przeważnie piekę moje Najlepsze ciasto z truskawkami i kruszonką, ale tym razem nie miałam jogurtu, upiekłam więc ciut zmienioną wersję na maślance. Dzięki dodatkowi maślanki ten placek z truskawkami jest dłużej(...)wilgotny. doskonale smakuje do kawy jak i do herbaty. Przepis jest bardzo prosty, ciasto wychodzi puszyste, bez zakalca, gdy piekę je w tortownicy to wygląda na ciasto drożdżowe, gdyż jest bardzo wyrośnięte! Można to ciasto upiec z innymi owocami, ja dodałam jeszcze mrożone borówki i porzeczki. Polecam inne nasze sezonowe przepisy z truskawkami: 65 przepisów . Przepis na proste ciasto maślankowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędziałe chciałabym przedstawić błędy najczęściej popełniane w kuchni. Sama popełniłam ich setki i doskonale znam to uczucie, gdy ciasto znów nie wyszło jak powinno. Jednak pamiętajmy: Pieczenie to nie MAGIA na wszystko znajdzie się wyjaśnienie, a błędy zdarzają się każdemu . Najważniejszym jest, aby się nie poddawać, wyciągać wnioski ze swoich porażek i spróbować ponownie. Szczerze mówiąc, sama spędziłam wiele godzin(...)ogóle zawarte w nim składniki współgrają ze sobą. Osobiście parę razy natknęłam się na takie nieuczciwe przepisy, zarówno w internecie jak i w książkach kucharskich. Niestety… zrobiłam ciasto według tego złego przepisu Dopiero potem zaczęłam się zastanawiać dlaczego ciasto nie wyszło. Za każdym razem okazywało się, że błąd był bardzo widoczny, a przepis logicznie niepoprawny . Dlatego proszę Was: Analizujcie
SmartBake.plmojprzepisna.pl | Szarlotka z budyniem i pianką Dość nietypowa szarlotka, podstawa to ciasto kruche, następnie kwaśne jabłka, zapieczone w budyniu, a na to pianka bezowa. Szarlotka ta przypomina mi lata dziecięce, wydaje mi się, że moja mama robiła kiedyś podobną. Ciasto bardzo smakowało rodzince, dzieciaki były zachwycone bezową pianką. Jest lekko słodkie i delikatne w smaku. Składniki ciasta są trochę podobne(...)składników na Ciasto kruche z rabarbarem i pianką . Ciasto robi się łatwo, szybko i przyjemnie. Polecam! Składniki na dużą blachę 38 cm na 25 cm ale radzę robić w mniejszej, bo wyszło mi bardzo niskie, optymalna wielkość blachy to 33 cm na 23 cm: Ciasto kruche: 320 gr mąki pszennej (1 + 2/3 szklanki) (najlepiej krupczatki
moj przepis naCiasto mózg jest to ciasto efektowne wizualnie, idealne na imprezę Halloween. Wydaje się skomplikowane? Nic bardziej mylnego, w rzeczywistości przepis jest łatwy w wykonaniu. A więc do dzieła. Zaskocz swoich gości wypiekając własną wersję tego niezwykle realistycznego ciasta mózgowego. Jak wykonać ciasto mózg krok po kroku pokazane jest w filmiku . Gorąco zapraszam(...)oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe filmiki. Uwaga: Na przepis ten jak i na filmik należy spojrzeć z przymrużeniem oka ;) CIASTO MÓZG SKŁADNIKI: Ciasto: mąka pszenna (300 g ) cukier (400 g) jajka (3 szt.) mleko (120 ml.) masło (115 g) śmietana kwaśna (280 g) kakao (2 łyżki) czerwony barwnik spożywczy (1 łyżeczka) sól (szczypta) proszek
RITA food channellink do tego filmiku, ułatwia on ogromnie pracę. A co do samego robienia leopardowej brioche to powiem tak: to jest dziecinnie łatwe, ale czasochłonne. Jest trochę zabawy w lepieniem ciasta, ale mi akurat sprawiło to frajdę. No i do tego dochodzi czas oczekiwania na wyrastanie. W każdym razie Briocha leopard robi wrażenie trudnej do zrobienia, ale naprawdę to "bułka(...)mleka 25 g skrobi kukurydzianej 50 g masła 70 g cukru 3,5 g suchych drożdży 375 gramów mąki skórka otarta z 1 małej pomarańczy DODATKOWO: Na ciemnobrązowe ciasto: 15 g ciemnego kakao + 1 łyżka mleka Na jasnobrązowe ciasto: 5 g ciemnego kakao + 1 łyżeczka mleka SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 90 g czekolady 30 ml mleka 30 g orzechów laskowych
Słodko-Słony Świat Ilonymoim domu nie kupuje się chleba tylko piecze. Bardzo lubimy pieczywo smakowe. Tym razem upiekłam chleb z dodatkiem jęczmienie młodego, dyni, pomidorów suszonych w kształcie kwiatka. składniki ciasto bazowe: 1 kg mąki pszennej 2 dkg drożdży 180 g masła 1 łyżka soli himalajskiej płaska szczypta cukru 400 ml mleka letniego ciasto zielone: ok 650 g ciasta bazowego 1 łyżka sproszkowany(...)młody jęczmień 50 ml oliwy z oliwek od pomidorów suszonych składniki ciasto czerwone: 250 g ciasta bazowego 5 pomidorów suszonych z oleju 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki składniki ciasta żółtego: 500 g ciasta bazowego 150 g dyni upieczonej 1/2 łyżeczki zmielonej pestki awokado Wykonanie ciasta bazowego: Do miski przesiewam dwie łyżki mąki, dodaję szczyptę cukru, i wlewam
wesoła kuchniablogu jeszcze nie było przepisu na ciasto jogurtowe, więc dzisiaj nadrabiam to niedopatrzenie. Ciasto jogurtowe ze śliwkami ma taki plus, że doskonale będzie smakować nie tylko ze śliwkami, ale dowolnymi owocami jak jabłka czy gruszki, ale równie dobrze smakuje samo. Do tego ładnie wyrasta, jest puszyste i aromatyczne. To także przepis dla tych, którzy tłumaczą, że mają dwie lewe ręce(...)nigdy im nic nie wychodzi. To ciasto wychodzi zawsze! Nie wymaga również użycia miksera. Potrzebujemy jedynie dwóch misek i widelca i jakiś 5-10 minut wolnego czasu. To nie koniec zalet przepisu na ciasto jogurtowe Nie musimy w nim odważać produktów. Bierzemy po prostu jakąś miarkę – szklankę o dowolnej pojemności, kubek po jogurcie, czy inny pojemnik, gdyż składniki takie
Mieszam w Garnkusię zrobić pyszne ciasto w środku nocy ? Jasne, że tak :) Tym razem przepis na cudowne czekoladowe, miękkie w środku i delikatnie przypieczone z zewnątrz Brownie w wykonaniu Madzi :) Koniecznie sprawdźcie jak smakuje jeszcze ciepłe Brownie jedzone późno w nocy… pychota :) Składniki 3 gorzkie czekolady (łącznie 300g) 1/2 szklanki cukru 200g masła 1 szklanka mąki 3 jajka 1 łyżeczka aromatu(...)przestygła. W misce miksujemy jajka z cukrem. Do jajek dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i całość miksujemy. Dodajemy następnie mąkę, aromat i całość mieszamy przy pomocy rózgi albo miksera. Ciasto przelewamy do blaszki (25cm x 25cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posypujemy ją posiekaną czekoladą (możecie zetrzeć ją na tarce) Ciasto pieczemy przez ok. 30 minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!