Czas czytania: 3 min Zielone ciasto drożdżowe-matcha! Herbata matcha używana jest nie tylko do przygotowania smacznego napoju, znalazła również zastosowanie w różnego rodzaju drinkach mlecznych, koktajlach owocowych i oczywiście deserach. Sernik matcha już był i oczywiście zapraszam po przepis na ten pyszny aksamitny deser. Natomiast dziś zapraszam na rewelacyjne ciasto drożdżowe z dodatkiem właśnie zielonego proszku herbaty matcha(...)wszystko dla kontrastu wymyśliłam czarną pastę. Pastę przygotowaną z czarnego sezamu , prażonych migdałów, masła i ciemnego cukru muscovado. Pasta jest naprawdę bardzo smaczna i w połączeniu z ciastem stanowi udany duet! Zapraszam serdecznie, koniecznie spróbujcie , ciasto pięknie będzie wyglądało na Wielkanocnym stole. Print Drożdżowe ciasto-Matcha .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Puszyste i delikatne drożdżowe
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Pyszne, szybkie domowe ciasto do kawki? O tak, ja zawsze bardzo chętnie, a jak nie trzeba spędzać przy tym połowy dnia w kuchni to tym lepiej! Ciasto z malinami z pewnością spełnia wszystkie te punkty. Choć ciasta ucierane uważane są za ciasta kapryśne i draża się, że nie wychodzą takie, jak powinny, to zawsze warto podjąć(...)jeszcze jedną próbę, a jaka jest przyczyna zakalca? Najczęściej powodem zakalca lub niezbyt udanego wypieku są składniki wyjęte prosto z lodówki, ciasto ucierane nie lubi dużych różnic temperatury między składnikami. Kiedy na przykład zaczniecie ucierać miękkie masło z cukrem, a następnie dodacie zimne jajka prosto z lodówki, masa zwarzy się i ciasto z pewnością nie będzie takie, jak powinno być
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 4 min Ciasto drożdżowe na Wielkanocnym stole musi być bez tego ani rusz! Najczęściej jest to oczywiście baba drożdżowa lub ciasto z kruszonką, ale takie ciasto może mieć również inną formę, może to być na przykład wieniec. Wieniec drożdżowy z marcepanem to nie tylko ciekawa forma, ale też wspaniały smak. Smak marcepanu w połączeniu z dżemem cytrynowym(...)prażonymi chrupiącymi migdałami zachwyci nawet najbardziej wymagających gości! Ciasto drożdżowe jest dość łatwe do przygotowania oczywiście, jeśli mamy do dyspozycji robota kuchennego, który zrobi za nas całą pracę 😉 Ręczne zagniatanie trochę trwa, ale jest równie skuteczne 😉 W przypadku ciast drożdżowych bardzo ważną sprawą jest odpowiednio długie wyrobienie ciasta, a tym samym jego napowietrzenie. Pamiętajcie również o tym, że drożdżowe lubi
SprawdzonaKuchnia.plSernik z makiem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Placki warstwowe to popularny rodzaj tradycyjnych podkarpackich ciast. Jeśli przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, surowe warstwy ciasta przekłada się przygotowana masą (najczęściej makową, orzechową i/lub powidłem) i po wyrośnięciu placek piecze się w całości. Jeśli natomiast są to placki warstwowe na bazie ciasta kruchego, procedura jest nieco inna. W naszym regionie popularne(...)ciasta kruche amoniakowe. Do takich placków blaty piecze się osobno i przekłada się je ciepłą masą, na przykład smażonym serem lub prażonymi jabłkami, żeby całość zmiękła i stężała, łącząc się w jedno zwarte ciasto. Jest też trzeci rodzaj placków warstwowych, w których ciasto kruche znajduje się na spodzie, ewentualnie na wierzchu, natomiast wewnątrz ciasta znajdują się różne masy, pieczone razem
Trzeci talerzCiasto , które jest najlepszym połączeniem suszonych śliwek ze słonecznikiem i orzechami włoskimi. Kremowe, pyszne i pełne tego co najlepsze. Ciasto orzechowe ze śliwkami i słonecznikiem Podstawą ciasta jest biszkopt orzechowy zrobiony na bazie orzechów włoskich. Biszkopt przełożyłam powidłem śliwkowym i dwoma masami. Do jednej masy dodałam suszone śliwki a do drugiej prażony słonecznik . Po wierzchu ciasto polałam czekoladową polewą. Ciasto(...)jest nieco pracochłonne, przyznaję. Tego typu ciast nie piecze się codziennie dlatego raz na jakiś czas można je zrobić. A nawet i częściej bo sami zobaczycie, iż robiąc je raz będziecie często wracać do tego przepisu. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do zrobienia ciasta orzechowego ze śliwkami i słonecznikiem. Ciasto orzechowe
mecooksKiedy zostanie nam większa ilość ciasta po świętach, imprezach, imieninach albo kiedy wyjeżdżamy czy przechodzimy na dietę a lodówka pełna, warto znać kilka zasadach dotyczących mrożenia ciast by uniknąć marnowania żywności, naszych pieniędzy oraz czasu. Wiele z ciasto gotowych czy surowych świetnie się mrozi, co pozwala nie tylko wykorzystać żywność później, ale też może oszczędzić nam czas, kiedy możemy przygotować(...)coś wcześniej a nie na ostatnią chwilę. JAK MROZIĆ CIASTA nie czekamy, ciasta mrozimy od razu, kiedy są najświeższe – gwarantuje to że po rozmrożeniu będą równie apetyczne jak przed ciasto dzielimy na mniejsze porcje – takie które potem od razu wykorzystamy – mogą to być jednoosobowe kawałki jeśli tylko my jesteśmy fanami danego ciasta (pojedyncze kawałki świetnie sprawdzają się
Dorota SmakujeŚmietanowiec z owocami z kompotu to pyszne, rozpływające się w ustach ciasto. Ja robię go zwykle wtedy, kiedy kupię za dużo jogurtów greckich, bo do przepisu spokojnie można ich użyć. Jogurt grecki jest bardzo treściwy i tłusty - zupełnie jak śmietana. Śmietanowiec na kruchym cieście to nasze ulubione ciasto, bardzo przypominające sernik. Taki kremowy sernik, bardzo mazisty i puszysty. Do jego(...)kompotu, jaki ja wykorzystałam. Kompot okazał się tak pyszny, że synek wyjadł z niego wiśnie, zostały same truskawki i te wylądowały w masie śmietanowej. Wykorzystałam do przygotowania tego ciasta owoce z kompotu, co nie znaczy oczywiście, że świeże owoce będą gorsze w smaku. Macie w tym wypadku wolną rękę. Ciasto z jogurtu greckiego nie wymaga specjalnych umiejętności, jeżeli będziecie się
MamaOskarkaMakowiec z Dobrzechowa - kuchnia podkarpacka Makowce, makowniki, zawijańce z makiem, rolady makowe, strucle, makowe drożdżówki… w różnych regionach Polski różnie nazywa się ciasto drożdżowe zawinięte w kształt rolady, z nadzieniem z maku i bakalii. Ale wszędzie jest ono tak samo kochane przez małych i dużych, przez tych, co pieką od zawsze i przez tych, co wiedzą, gdzie kupować, przez tych(...)tylko od święta i przez tych, co obowiązkowo do kawki. Drożdżowa strucla z makiem to tradycyjne polskie ciasto, którego nie może zabraknąć ani na Boże Narodzenie, ani na Wielkanoc. Obecnie piecze się je również bez większych okazji, choć ze względu na uciążliwość mielenia maku przyjęło się, że to ciasto świąteczne. Na Śląsku mak do zmielenia noszono do piekarni, gdzie
Trzeci talerzWitam serdecznie Tym razem podzielę się przepisem na zrobienie prostego ciasta kruchego z rabarbarem – tarty z rabarbarem. Ciasto jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, jeżeli ktoś jeszcze takiego ciasta nie piekł to polecam wypróbować przepis, ciasto nie jest zbyt słodkie a dzięki rabarbarowi lekko winne. Do przygotowania ciasta kruchego z rabarbarem będziemy potrzebować: Użyłam foremki okrągłej o średnicy(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli oraz około 400 g rabarbaru 2 łyżki cukru kryształ Link do filmu z przygotowania: Kruche ciasto z rabarbarem Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Na blat wysypuję mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól oraz masło i łączę ze sobą składniki pocierając je dłońmi tak żeby ciasto było sypkie (przypomina
Uwaga Babcia Gotujeokazji małej, rodzinnej uroczystości postanowiłam przygotować jakieś ciasto. Chciałam żeby mój wypiek był nie tylko smaczny, ale też ładnie się prezentował na stole. Moja rodzina wprost przepada za ciastami z makiem. Dlatego przygotowałam mój drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie. Smak i niebanalna prezentacja, to zdecydowane atuty tego ciasta. Spróbujcie, bo warto. Przygotowanie takiego makowca nie jest wcale skomplikowane. Zapraszam(...)jajka klasy M nadzienie - domowa masa makowa lub gotowa 800 g niezbędne do przygotowania drożdżówki - arkusz papieru do pieczenia, obręcz od tortownicy o średnicy 24 * najlepiej dedykowanej do drożdżowych ciast Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem podgrzewamy 3/4 szklanki mleka wraz z 2 łyżkami masła. Mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści. Następnie ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Nasze
Słodkie okruszkisię nieco zebrać, mam więc nadzieję, że krzewy wezmą się w garść i dostarczą mi jeszcze trochę tych pyszności. Myśl o jeżynach z zeszłego roku przypomniała mi o cieście, które wtedy zrobiłam. Pyszne, mięciutkie, pachnące. Wtedy miałam resztę owoców, tym razem dałam ich zdecydowanie więcej. Poza tym część ciasta wymieszałam z kakao, dzięki czemu ma jeszcze ciekawszy smak i naprawdę(...)uroczo wygląda (choć mój marmurek jest mało wyraźny - za słabo wymieszałam ciasto, bo bałam się, że uszkodzę owoce). Przy pieczeniu ciast ucieranych, szczególnie z dużym dodatkiem owoców, zawsze obawiam się zakalca. Tutaj owoce układamy na spodzie - nic nie opada, nie puszcza soku do ciasta. Ideał! Ciasto przygotowałam z okazji wizyty u koleżanki, z którą nie widziałam się już ponad miesiąc
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOdwrócone ciasto z jagodami... Zbite, lekko wilgotne ciasto. Na wierzchu warstwa soczystych jagód. Łatwe w wykonaniu. Pięknie się prezentujące na stole. Zapraszam! Składniki: 6 jaj; 190 g margaryny; 20 czubatych łyżek mąki pszennej; 20 czubatych łyżek białego cukru; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżeczki aromatu waniliowego; Szczypta soli; 3 szklanki jagód (u mnie mrożone) + mąka do oprószenia jagód; Cukier(...)proszkiem do pieczenia i sól. Miksować do połączenia składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Jagody delikatnie oprószyć mąką. Na dno tortownicy wyłożyć równo jagody, na jagody wylać ciasto i wyrównać. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 60 minut. Upieczone ciasto wystudzić, ściąć wierzch, jeśli urośnie z górką i wyłożyć
Gospodyni MiejskaCiasto marchewkowe z polewą z białej czekolady... Pyszne, wilgotne i słodkie ciasto marchewkowe. Oblane białą czekoladą. Szybkie i proste w wykonaniu. Posmakuje niejednemu łasuchowi. Polecam! Składniki: 220 g marchwi startej na tarce o drobnych oczkach; 300 g mąki pszennej; 2/3 szklanki białego cukru; Opakowanie cukru wanilinowego (16g); 4 jaja; 220 ml oleju; 2 łyżeczki cynamonu; 3 łyżki rodzynek; 2 łyżeczki(...)proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Kolejno dodać startą marchewkę i rodzynki i miskować do połączenia i wymieszania się składników. Tortownicę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 50 - 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można (aby wierzch się nie spiekł
Gospodyni MiejskaProste ciasto z rabarbarem... Puszyste, słodkie ciasto. Z kawałkami kwaśnego rabarbaru. Oprószone cukrem pudrem. Szybkie, smaczne, tanie. Idelane do kawy. Zapraszam! Składniki: 250 g margaryny; 1 szklanka białego cukru; 3 łyżki wody; 2 jaja; 2 szklanki mąki pszennej; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 200 g rabarbaru (około 2 łodyg); Cukier puder. Sposób przygotowania: Rabarbar umyć, osuszyć, obrać, pokroić(...)wystudzonej margaryny z cukrem i wodą dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto. Na wierzch ciasta wyłożyć delikatnie rabarbar, układając go w niewielkich odstępach od siebie, aby ciasto mogło wyrosnąć. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna
Gospodyni Miejska