Bułeczki z daktylami (+ eksperyment)

Bułeczki z daktylami (+ eksperyment)

Bułeczki z daktylami (+ eksperyment)

Przy okazji przygotowywania tych bułeczek postanowiłam przetestować dwie metody wyrastania ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe wyrasta za sprawą dwutlenku węgla, który spulchnia ciasto. Proces ten zachodzi za sprawą cukru (dlatego tak ważny jest dodatek cukru do ciasta, nawet w przypadku wypieku chleba czy bułeczek wytrawnych). Pierwsza z metod (chyba najczęściej stosowana), to pozostawienie ciasta drożdżowego do wyrastania w temperaturze pokojowej. Druga metoda zaś, to proces powolnego wyrastania ciasta w lodówce.... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu coolinarnastrefa.blogspot.com

Autor

coolinarnaStrefa

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, pieczenie, mąka, ciasto drożdżowe, ciasta drozdzowe, drożdżowe, lekka, mąka orkiszowa, susz, cukier, do pracy, owsiane, ciasto na pierogi, pieczywo, pierogi przepis, chleb, pierogi, pierogi przepis ciasto, płatki owsiane, lekkie ciasto, ciasto orkiszowe, chleb na drożdżach , puszyste ciasto, dania na gorąco, drugie danie, chleb razowy, lekkie dania

Inne przepisy z coolinarnastrefa.blogspot.com

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
monika smakoszka, 15 marca 2013 22:27:07

bardzo ważne uwagi i rady odnośnie przygotowania bułeczek , dziękuję :)wg mnie obie metody wspaniałe co wnioskuje po zdjęciach :)