sprawdzi się w taką pogodę. Po ostatnich kuchennych eksperymentach z botwinką i szczawiem zostało mi w lodówce trochę zielonych liści do wykorzystania. Postanowiłam przerobić je na sławne greckie "zielone ciasto" pites (z ang. green pie), o którym myślałam od czasu mojego majowego posta o horcie (dzikiej zieleninie). Upiekłam więc hortopitę , czyli taką jakby tartę z ciasta filo z nadzieniem(...)zieleniny ( może być np. szpinak, u mnie botwinka wespół ze szczawiem ), ziół i fety. Ciasto jest bardzo lekkie i można je jeść na zimno- czyli na upał jak znalazł:) Kilka słów o pites , "zielonych ciastach" Zielone ciasta "pites" to ważny element greckiej tradycji kulinarnej . Szczególnie chętnie je się je na Krecie. Zazwyczaj do ich przygotowania wykorzystuje się rosnącą powszechnie
Chilli Czosnek i OliwaWszyscy pieką ciasta dyniowe, piekę i ja. Polecam pyszne ciasto dyniowe z orzechami, które obok jabłecznika można zaliczyć do kolejnych moich udanych jesiennych wypieków. Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujemy puree dyniowego, lecz dynię tartą na dużych oczkach. Zamiast tartej dyni można wykorzystać tartą marchewkę. Ciasto nie wymaga stosowania miksera, wystarczy metalowa trzepaczka i sprawna ręka. To ciasto jest bardzo(...)łatwe i szybkie w przygotowaniu. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość podczas pieczenia, gdyż unosi się smakowity aromat . Ciasto dyniowe z orzechami wspaniale pachnie wanilią i karmelem. Ciasto jest długo wilgotne, aromatyczne, o pięknym kolorze. Ciasto jest smaczne nawet kilka dni po upieczeniu. Piotrek pierwszy raz dał się przekonać do zjedzenia czegoś z dyni, ma jakąś fobię z dzieciństwa, dynia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoprzeć się i nie kupić znów kolejnych kilku łodyg, zwłaszcza jeśli są pięknie czerwone. Dziś proponuję Wam kolejny przepis na smakołyk z rabarbarem, który zaczerpnęłam od Lary Ferroni - ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem). Różne odmiany kremu owocowego (curdu) mnożą się na polskich i obcojęzycznych stronach internetowych i nie ma się co dziwić, bo jest to bardzo smaczny(...)stosunkowo prosty w przygotowaniu dodatek do ciast i deserów. Pierwowzorem wszystkich kremów jest lemon curd, czyli krem cytrynowy, przygotowywany na bazie żółtek (lub jajek), cukru, masła i cytryn. W kremie rabarbarowym cytrynę zamieniamy na mus rabarbarowy. Im bardziej czerwone łodygi rabarbaru wykorzystamy, tym bardziej różowy otrzymamy krem. Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem) Składniki: krem rabarbarowy (rabarbarowy curd) 300g
Smakołyki BerenikiPuszysty, aromatyczny i niezawodny – czyli przepis na dobry placek drożdżowy z serem i kruszonką! To przepis jak u babci – przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Ciasto jest niezwykle puszyste, a kremowa warstwa twarogu i chrupiąca kruszonka sprawiają, że ciężko zatrzymać się na jednym kawałku. Czy ciasto można zrobić na suchych drożdżach? Tak, ten placek drożdżowy możesz zrobić na suchych drożdżach(...)Zamiast 40 g świeżych drożdży, użyj 14 g drożdży suszonych. Jeśli przygotowujesz ciasto na suchych drożdżach, nie musisz robić zaczynu. Suche drożdże wraz z pozostałymi składnikami wsyp do miski i wyrób ciasto. Pozostałe kroki pozostają bez zmian 🙂 Czy ten placek drożdżowy z serem można zrobić z serem z wiaderka? Ser z wiaderka może być zbyt mokry, przez co ciasto drożdżowe
Via GustoPrzepis na ciasto Merci na herbatnikach to potrójnie czekoladowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach. Przygotujesz je na bazie mascarpone i bitej śmietany. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a pyszny smak jest gwarantowany! Jak rozpuścić czekoladę do ciasta? Aby rozpuścić czekoladę do ciasta, w miseczce należy umieścić kostki czekolady i dodać do niej odrobinę śmietanki 30%. Następnie miseczkę należy umieścić(...)jakiś czas mieszać, do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Miseczkę z czekoladą i śmietanką możesz także umieścić w mikrofalówce, ustawionej na niską moc. Na jaką formę jest przepis na ciasto Merci? Poniższy przepis na ciasto Merci bez pieczenia jest na kwadratową formę o wymiarach 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować to ciasto na dużą formę (czyli taką o wymiarach
Via GustoPrzepis na ciasto czekoladowe z mascarpone i bezą, a także z ciasteczkami Oreo! Ta Chmurka Oreo jest niezwykle kremowa, a beza dodaje chrupkości. Spód ciasta to kakaowe herbatniki, a główną częścią są dwa kremy na bazie mascarpone i śmietanki – jeden krem jest z gorzką czekoladą, a drugi z ciasteczkami Oreo. Ile czasu i w jakiej temperaturze piec bezę? Pieczenie(...)gładka i sztywna – czyli około 2 minuty. Pod koniec dodaj cukier puder lub inne składniki – na przykład ekstrakt waniliowy. Krem jest gotowy do użycia jako nadzienie do ciast, tortów lub deserów. Jak przechowywać ciasto z bezą w lodówce? Jeśli ciasto z bezą zawiera bitą śmietanę lub inne składniki, które należy przechowywać w lodówce, umieść ciasto w lodówce
Via GustoCiasto Kruchy Kokosowiec Ciasto Kruchy Kokosowiec to wspaniały pomysł, jeśli zastanawiasz się, jakie ciasto z wiórkami kokosowymi upiec na najbliższy weekend. Ciasto kokosowe na kruchym spodzie z kruszonką smakuje trochę jak Bounty, będzie idealne do popołudniowej kawy. Jak się piecze ciasto kokosowe ? Aby upiec ciasto Kokosowiec w ystarczy przygotować proste ciasto półkruche - nie wymaga ono podpiekania, ładnie wyrasta(...)nigdy nie wychodzi w nim zakalec. Dla najlepszego smaku i struktury kruche ciasto z kokosem należy najpierw dobrze schłodzić - tak postępujemy przy każdym cieście tego typu, wtedy odpowiednia kruchość jest gwarantowana. Jak zrobić masę kokosową na ciasto ? Wystarczy wymieszać wiórki kokosowe ze śmietaną i cukrem, krótko podgrzać, a po ostudzeniu wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. Przepis
Lekcje w kuchniCiasto Jajko Sadzone to ciasto bez pieczenia , które łączy w sobie masę twarogową z galaretką i owocami. Z pewnością ciasto to przypadnie do gustu zwolennikom prostych i mało pracochłonnych deserów. To ciasto bez pieczenia zrobić można na każdą okazję oraz przy święcie i bez wątpienia Wielkanoc jest dobrym okresem na przygotowanie tegoż ciasta. Do przygotowania ciasta Jajko Sadzone potrzebne(...)opcje, sięgnąć możecie bowiem po twaróg z wiaderka lub zastąpić go mielonym białym serem. Twaróg z wiaderka będzie bardziej kremowy i nieco lżejszy aniżeli mielony biały ser. Na tym cieście najlepiej prezentują się morele , ponieważ mają one mniejszy rozmiar aniżeli brzoskwinie, co nie znaczy, iż moreli zastąpić nie można brzoskwiniami. Ciasto to robię z dodatkiem galaretki krystalicznej lecz jeśli
MeCooksZobacz przepisy na drożdżówki, które idealnie sprawdzą się na śniadanie, a także jako dodatek do kawy. Nic nie pobudza zmysłów tak jak zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego wypełnionego aromatycznym nadzieniem. Dlatego właśnie przygotowałam zestawienie dziesięciu najlepszych przepisów na te pyszne wypieki, które zachwycą Twoje podniebienie! Wśród dziesięciu propozycji znajdziesz zarówno tradycyjne, klasyczne smaki, jak i oryginalne, nowatorskie połączenia. Od miękkich(...)ZOBACZ PRZEPIS Mini chałki – miękkie bułeczki drożdżowe z kruszonką Przepis na bułeczki drożdżowe z kruszonką, czyli mini chałki. Bułki są miękkie, a waniliowa kruszonka dodaje im pysznego smaku. Ciasto… ZOBACZ PRZEPIS Drożdżówki z truskawkami bez jajek – truskawkowe rollsy Zawijane drożdżówki z truskawkami bez jajek to przepis na miękkie i delikatne bułeczki – truskawkowe rollsy. Drożdżówki przygotujesz
Via GustoTorcik z ciasta francuskiego przełożony bitą śmietaną oraz frużeliną truskawkową. Wychodzi delikatny w smaku i lekki jak chmurka, choć dość kaloryczny. Ciasto smakuje fantastycznie i nie jest przesłodzone, czy mdłe. Słodko-kwaśna frużelina truskawkowa doskonale komponuje się z masą śmietanową, a poza tym nadaje nuty świeżości i orzeźwienia. Do przygotowania torciku użyłam gotowych płatów ciasta francuskiego, gdyż zależało(...)czasie i w tamtym momencie nie miałam kompletnie siły na długie stanie w kuchni. Potrzebowałam prostego i szybkiego ciasta. Torcik z pewnością jeszcze lepiej smakowałby przygotowany z domowego ciasta francuskiego, dlatego osoby ambitne i mające dużo więcej czasu mogą pokusić się o zrobienie własnych blatów z ciasta francuskiego. Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu
Kuchnia MagdaLenyCzekoladowe ciasto bananowe to wariacja podstawowego przepisu na ciasto bananowe z polewą serową . Tak jak wersja podstawowa, jest ono wilgotne i puszyste, a polewa serowa jest tutaj niczym wisienka na torcie! Odrobina kakao oraz powideł sprawia, że nabiera zupełnie innego charakteru. Tutaj również idealnie pasuje dodatek cynamonu lub przyprawy korzennej. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie tutaj , polecam również przepis(...)proste wegańskie ciasto bananowe Przepis na czekoladowe ciasto bananowe Składniki NA CIASTO 2 jajka szklanka cukru * (220 g) 3 małe banany (300 g bez skórki) ½ szklanki oleju ** (125 g) łyżka kakao (11 g) ¼ łyżeczki soli 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1½ szklanki mąki (240 g) NA POLEWĘ SEROWĄ 2½ łyżki miękkiego masła (25 g) 90 g serka typu
WegePrzepisProsty, sprawdzony przepis na pyszne, ekspresowe ciasto z truskawkami, rabarbarem i budyniem. Wystarczy przygotować kruchy spód, wrzucić pokrojone owoce oraz dodać ugotowany budyń. Resztę pracy wykona piekarnik, a zajmie to ok. 50 minut. To ciasto jest rewelacyjne w smaku i należy do naszych ulubionych deserów z owocami. Świeże, słodkie truskawki doskonale kontrastują z kwaśnym rabarbarem, tworząc przepyszne ciasto, któremu trudno(...)się oprzeć. Jest wilgotne, miękkie z cienkim kruchym spodem, wręcz idealne do delektowania się nim przy kawie lub herbacie w wiosenny lub letni dzień! Nasz przepis na szybkie ciasto truskawkowo – rabarbarowe, to wypiek, który zawsze się udaje i z pewnością każdy sobie z nim poradzi, nawet początkujący. Jest w nim tylko kilka składników, nie ma żadnych warstw oraz polewy
Kuchnia Na WypasieCiasto Hukzulka, zwane także jako Hucułka to bardzo smaczny wypiek, który pokochacie już po pierwszym kęsie. To nic innego jak połączenie kruchego ciasta z bezą i kremu na bazie masy kajmakowej. Jest przepyszne, słodziutkie i sycące. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Hukzulka może wyglądać na nieco pracochłonne i trudne. Tak naprawdę jest to bardzo łatwe(...)przyjemne w przygotowaniu ciasto. Należy postępować zgodnie z instrukcją, którą dla Was przygotowałam poniżej. Ciasto Hukzulka to jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie miałam okazję piec. Smakuje obłędnie i dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Poniżej zaprezentuje Wam przepis na fenomenalne ciasto Hucułka, które idealnie sprawdzi się na święta. Pięknie udekoruje świąteczny stół i z pewnością zachwyci każdego
Przepiski.plinne smakołyki, bo święta to idealna okazja do wypróbowania nowych przepisów. Dlatego też, w tym wpisie zebrałam dla Was mnóstwo ciekawych przepisów na Wielkanocne wypieki. Pośród nich znajdziecie tradycyjne ciasta, ale także te w wersji bez pieczenia. Każdy z Was znajdzie coś idealnego dla siebie. Ciasta są naprawdę smaczne i wypróbowane przeze mnie i moją rodzinę. Jestem pewna(...)również posmakują. Zapraszam! CIASTA WIELKANOCNE – PRZEPISY Ciasto Makowa Dama Ciasto Shrek z delicjami Ananasowiec bez pieczenia Ciasto z mini 7 Days’ami Ciasto na soku Kubuś Sernik na ciasteczkowym spodzie Ciasto Czeska Wiśnia Ciasto Balladyna Ciasto Rozchodniaczek Ciasto orzechowa pychotka Ciasto Migdałek Ciasto z wafelkami Grześki Ciasto z masą wafelkową Migdałowa dama Szybka szarlotka sypana Ciasto fantazja Ciasto
Alle Dobre!Pachnące jabłka, smażone w pysznym, lekko chrupiącym cieście naleśnikowym. Prosty pomysł na śniadanie, kolację lub pyszny deser po obiedzie. Używając ulubionego ciasta naleśnikowego i pokrojonych w plasterki jabłek, możesz przygotować cudowną kompozycję aromatów, smaków i konsystencji. Pod pysznym delikatnym ciastem odkryjesz bowiem, gorący, chrupiący kawałek pachnącego jabłka. To idealny przepis dla dzieci i dorosłych i to nie tylko na pochmurne(...)jesienne dni, ale na cały rok! Jak zrobić jabłka w cieście naleśnikowym? Przepis na jabłka w cieście naleśnikowym wymaga kilku prostych wskazówek. Warto użyć chrupiących, soczystych i przede wszystkim twardych jabłek, aby zachowały swój kształt po usmażeniu. Do smażenia można użyć oleju lub masła klarowanego. Ważna jest także temperatura tłuszczu. Nie może być zbyt gorący, ponieważ ciasto się przypali
Kuchnia Na Wypasie