mojprzepisna.pl | Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia Ciasto, które zrobiło absolutną furorę na imprezie Sylwestrowej 2017/2018, każdy dosłownie każdy, kto go spróbował zarzekał się, że to najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadł. Ciasto składa się tylko z kilku składników, jest na prawdę pyszne, trud i czas rekompensowany jest smakiem i zadowoleniem gości. Marcinek to ciasto klasyczne, zawiera zwykłą pszenną mąkę, cukier(...)śmietanę, nie jest zbyt zdrowe, jest bardzo pracochłonne i czasochłonne i nie będę go często piec, Sylwester, to wyjątkowe święto, dlatego właśnie postanowiłam upiec właśnie to ciasto. Marcinek, zgodnie z podlaską tradycją to ciasto wielowarstwowe, składające się z kilkunastu – kilkudziesięciu warstw kruchego ciasta, przełożonego śmietaną, u mnie jest 14 warstw ciasta kruchego. Ciasto udekorowałam polewą czekoladową oraz orzechami. Przepis
moj przepis naKeto ciasto z truskawkami Na powitanie lata W związku z tym, że nadeszło upragnione kalendarzowe lato, trzeba było tę okazję odpowiednio uczcić. Pod względem temperatur lato zawitało do nas co prawda już jakiś czas temu, jednak oficjalnie zmiana pory roku nastąpiła dopiero wczoraj. Stąd dzisiejsza propozycja ma mocno sezonowy charakter. Jest to bardzo lekkie keto ciasto z truskawkami. A dokładniej(...)keto ciasto kokosowe z truskawkami i polewą jogurtową. Jest pyszne, puszyste i bardzo owocowe, a jogurtowa polewa stanowi jego idealne uzupełnienie. Myślę, że sprawdzi się świetnie na kolejną nadchodzącą okazję, czyli Dzień Taty, który wypada już jutro. Owoce – główny bohater dzisiejszego odcinka Ciasto jest dość proste zarówno w składzie, jak i w wykonaniu. Jego podstawą są ubite na puszystą
Modern Cave GirlBezglutenowa tarta rustykalna znana jako galette o wspaniałym, jesiennym, korzennym aromacie, to pyszne ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze. Bezglutenowa tarta rustykalna Przepis na rustykalną tartę bez glutenu, nabiału i cukru czekał blisko rok na swój debiut na blogu. Przyznam się szczerze, że zupełnie o nim zapomniałam i dopiero teraz, kiedy przyszedł sezon jesienny odszukałam kartkę, na której(...)zapisałam przepis. Upiekłam ponownie to ciasto i zupełnie przepadłam w jego smaku! :) Uwielbiam wszystkie ciasta a także przetwory ze śliwkami a ta tarta jest jak spełnienie marzeń. Jeśli lubisz jesienne wypieki ze śliwkami to koniecznie wypróbuj też przepis na wegańskie crumble ze śliwkami i brzoskwiniami . Tarta ze śliwkami i cynamonem Bezglutenowa tarta rustykalna uwodzi aromatem cynamonu i soczystymi śliwkami. Ciasto
Book of spellsBezglutenowa tarta rustykalna znana jako galette o wspaniałym, jesiennym, korzennym aromacie, to pyszne ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze. Bezglutenowa tarta rustykalna Przepis na rustykalną tartę bez glutenu, nabiału i cukru czekał blisko rok na swój debiut na blogu. Przyznam się szczerze, że zupełnie o nim zapomniałam i dopiero teraz, kiedy przyszedł sezon jesienny odszukałam kartkę, na której(...)zapisałam przepis. Upiekłam ponownie to ciasto i zupełnie przepadłam w jego smaku! :) Uwielbiam wszystkie ciasta a także przetwory ze śliwkami a ta tarta jest jak spełnienie marzeń. Jeśli lubisz jesienne wypieki ze śliwkami to koniecznie wypróbuj też przepis na wegańskie crumble ze śliwkami i brzoskwiniami . Tarta ze śliwkami i cynamonem Bezglutenowa tarta rustykalna uwodzi aromatem cynamonu i soczystymi śliwkami. Ciasto
Book of spellsLetnie ciasto z owocami Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim pyszne, dojrzewające w słońcu soczyste owoce, którym w sezonie po prostu nie da się oprzeć. Maliny, truskawki, borówki, jeżyny, a wśród nich najwcześniejszy koleś - rabarbar to mistrzostwo jakie daje nam natura. Wykorzystajmy to mądrze, bądźmy z nią w zgodzie, a ta nie przestanie nam się odwdzięczać nigdy(...)końca świata. To przepis na ciasto z rabarbarem , ale mimo to chciałabym się z Wami podzielić tym, co wczoraj obejrzałam. Piękny i wzruszający film o tragicznej miłości dwojga ludzi, których los skreślił już na samym początku ziemskiej drogi. Ja nie wiem, czy coś po drugiej stronie istnieje, nie mam bladego pojęcia, ale wiem jedno, że życie tutaj potrafi dać niezłego
MamaOskarkadość, że ładna to i bardzo smaczna:). Na stół wielkanocny w sam raz. Przy ciastach pieczonych z dodatkiem proszku do pieczenia, kolorowe barwniki można dodać dzieląc ciasto na 2 części. Ta babka jest na cieście drożdżowym, więc uzyskanie 2 kolorów wiąże się ze zrobieniem 2 oddzielnych ciast. Jeśli przygotujemy sobie wcześniej wszystkie składniki, to przygotowanie ciasta będzie przebiegać(...)problemu. Nie ma znaczenia, które ciasto zagnieciemy wcześniej. Nie czekamy aż drożdże podrosną. Mieszamy je tylko dokładnie z mlekiem. Można użyć odpowiednią ilość drożdży suszonych. Różnica czasowa jest niewielka, więc ciasta spokojnie wyrosną. Ciasto nie może być za ścisłe. Może się okazać, że mleka trzeba dodać kilka łyżek więcej. Jakość mąki a szczególnie wielkość żółtek ma znaczenie. Użyłam dość
Leśny ZakątekDziś przygotowałam dla Was przepis na aromatyczną pizzę z szynką parmeńską, parmezanem i kaparami, tym razem na cieście orkiszowym z dodatkiem siemienia lnianego. Dodam, że na cieście wyrobionym dobrze jak nigdy, bo do mojej kuchni zawitał na testy kulinarny pomocnik - robot planetarny Kenwood. Zapraszam więc na krótką recenzję tego urządzenia oraz przepis z kulinarnym filmem. Pod koniec października firma Kenwood(...)youkencook.pl wybrałam przepis na pizzę z szynką parmeńską i kaparami - w końcu wiecie jak kocham robić domową pizzę! Receptura miała być wariacją, dlatego wykorzystałam własny przepis na ciasto - dodałam do niego mąkę orkiszową i siemię lniane, aby było bardziej wartościowe dla zdrowia. Zaś dodatki - uwielbiam smak kaparów, w połączeniu z szynką parmeńską i parmezanem stworzyły naprawdę pyszną pizzę
Chilli Czosnek i OliwaBezglutenowa tarta rustykalna znana jako galette o wspaniałym, jesiennym, korzennym aromacie, to pyszne ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze. Bezglutenowa tarta rustykalna Przepis na rustykalną tartę bez glutenu, nabiału i cukru czekał blisko rok na swój debiut na blogu. Przyznam się szczerze, że zupełnie o nim zapomniałam i dopiero teraz, kiedy przyszedł sezon jesienny odszukałam kartkę, na której(...)zapisałam przepis. Upiekłam ponownie to ciasto i zupełnie przepadłam w jego smaku! :) Uwielbiam wszystkie ciasta a także przetwory ze śliwkami a ta tarta jest jak spełnienie marzeń. Jeśli lubisz jesienne wypieki ze śliwkami to koniecznie wypróbuj też przepis na wegańskie crumble ze śliwkami i brzoskwiniami . Tarta ze śliwkami i cynamonem Bezglutenowa tarta rustykalna uwodzi aromatem cynamonu i soczystymi śliwkami. Ciasto
Book of spellssuche i mokre składniki, zamieszać łyżką i gotowe. Do super prostego przepisu na pizzę mamy też najłatwiejszy przepis na sos do pizzy! Czas: 30 minut plus czas na wyrastanie ciasta (22 godziny, 8 godzin, 3 godziny) Poziom trudności: Łatwy Liczba porcji: 4 Kto nie lubi zagniatać Przepis z gatunku „co zrobić, żeby się nie narobić”. Wystarczy wymieszać łyżką suche składniki(...)mokrymi, odstawić. I tyle. Żeby wyszła z tego pyszna pizza kluczowe są proporcje składników. Jedni uważają zagniatanie drożdżowego ciasta za rodzaj relaksującego, przyjemnego zajęcia – niecodzienna możliwość obserwowania jak surowa, ziarnista, mokra i lepka masa z czasem zmienia się w plastyczną, połyskliwą, aksamitną formę, która zaczyna odklejać się od blatu, ale nadal zalotnie czepia się wilgotnymi łapkami rąk. Inni zagniatanie
Niedzielny kucharzsuche i mokre składniki, zamieszać łyżką i gotowe. Do super prostego przepisu na pizzę mamy też najłatwiejszy przepis na sos do pizzy! Czas: 30 minut plus czas na wyrastanie ciasta (22 godziny, 8 godzin, 3 godziny) Poziom trudności: Łatwy Liczba porcji: 4 Kto nie lubi zagniatać Przepis z gatunku „co zrobić, żeby się nie narobić”. Wystarczy wymieszać łyżką suche składniki(...)mokrymi, odstawić. I tyle. Żeby wyszła z tego pyszna pizza kluczowe są proporcje składników. Jedni uważają zagniatanie drożdżowego ciasta za rodzaj relaksującego, przyjemnego zajęcia – niecodzienna możliwość obserwowania jak surowa, ziarnista, mokra i lepka masa z czasem zmienia się w plastyczną, połyskliwą, aksamitną formę, która zaczyna odklejać się od blatu, ale nadal zalotnie czepia się wilgotnymi łapkami rąk. Inni zagniatanie
Niedzielny kucharzmojprzepisna.pl | Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia Ciasto, które zrobiło absolutną furorę na imprezie Sylwestrowej 2017/2018, każdy dosłownie każdy, kto go spróbował zarzekał się, że to najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadł. Ciasto składa się tylko z kilku składników, jest na prawdę pyszne, trud i czas rekompensowany jest smakiem i zadowoleniem gości. Marcinek to ciasto klasyczne, zawiera zwykłą pszenną mąkę, cukier(...)śmietanę, nie jest zbyt zdrowe, jest bardzo pracochłonne i czasochłonne i nie będę go często piec, Sylwester, to wyjątkowe święto, dlatego właśnie postanowiłam upiec właśnie to ciasto. Marcinek, zgodnie z podlaską tradycją to ciasto wielowarstwowe, składające się z kilkunastu – kilkudziesięciu warstw kruchego ciasta, przełożonego śmietaną, u mnie jest 14 warstw ciasta kruchego. Ciasto udekorowałam polewą czekoladową oraz orzechami. Przepis
moj przepis naznaczące, wobec pierwszego pieczenia Panettone. Nie wiem, jaka cholera mnie podkusiła, nie wiem, co za złe duchy postanowiły mi podsunąć kretyński pomysł i utwierdzały w przekonaniu, że to tylko ciasto drożdżowe i nic złego się nie stanie?! Przysięgam, że następnym razem, jak wpadnę na taki „genialny” pomysł, to możecie dzwonić po egzorcystę. Napatrzyłam się na zdjęcia puchatych bab, pełnych bakalii(...)zachachmęciłam foremki. Takie foremki można kupić w necie lub sklepach dla cukierników, jeśli wam się nie uda, to można zrobić w tortownicy, której ścianki można „podwyższyć” papierem do pieczenia. Ciasto wymaga wyrabiana i jest dość kleiste, nie wiem, czy robiłabym to ręcznie. Ja swoje ciasto mieszałam w Tefal Companion, bo ma dużą misę i weszło wszystko od razu. Da radę
ladykitchenJakiś czas temu, publikowałam przepis na szarlotkę z cukinii. I nie mogłam…po prostu nie mogłam, nie zrobić z TYM ciastem klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Tutaj nie potrzeba żądnych dodatków, samo ciasto i warstwa jabłek. Bez żadnych kremów-sremów, pianek czy czegoś tam jeszcze. Zdecydowanie polecam to ciasto do wszelkich wypieków z kruchym ciastem w roli głównej. Będzie(...)idealne do nadziewania, przekładania czy na co Wam przyjdzie ochota. Sama szarlotka pachnie nieziemsko. To połączenie jabłek i ciasta… Niczym z najlepszej, rasowej cukiernii… Nie, nie Bo dużo lepsze Mój mąż lubi w cukierni czy kawiarni do kawy zamawiać sobie kawałek szarlotki (no dobra, on to zwie jabłecznikiem jak wiecie pewnie Nie bardzo rozumiem, tą jego jabłecznikową pasję
Mieszam w Garnku