ciasto - 162155 przepisów (strona:44/10811)

Ciabatta – nowy przepis 161

zimno. Takie kanapki możemy zjeść na śniadanie czy kolację, zabrać na piknik czy jako drugie śniadanie do pracy. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego ciabatta ma taki charakterystyczny kształt, powykręcanego ciasta i jest obsypana dużą ilością mąki? To nie dlatego, aby uczynić ją bardziej rustykalną Ciasto na ciabatte jest baaaardzo rzadkie i lepkie. Jeśli naszych rączek jak i samego ciasta nie obsypiemy(...)mąką, raczej nie mamy szans na jakąkolwiek pracę z tego typu ciastem. Formowanie ciasta w tym wypadku, jest również nazwą dość umowną. Lepiej mówić tutaj o rozciąganiu niż o formowaniu, gdyż do rąk bierzemy kupkę ciasta i rozciągamy ją albo do wielkości bagietki, albo ogólnie do wielkości, jaką chcemy osiągnąć. Warto wspomnieć, że ciabatta to włoskie pieczywo, a sama nazwa

Mieszam w Garnku
Jak zrobić ciasto do pizzy z mąką pełnoziarnistą i ziarnami? Pizza pełnoziarnista 200

Pizza, choć przepyszna, niestety nie należy do dań dietetycznych. Ponieważ ostatnio mocno przestawiłam się na produkty pełnoziarniste, postanowiłam pomajstrować również przy przepisie na ciasto na pizzę. Dziś prezentuję Wam wyniki moich eksperymentów - ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i ziaren . Dodatek mąki pełnoziarnistej nie wpływa niestety pozytywnie na właściwości ciasta na pizzę. Staje się ono twardsze, po upieczeniu jest bardziej suche(...)jeżeli przesadzimy z dodatkiem mąki z pełnego przemiału, może się kruszyć. Za radą Marco Ghia, którego podpytałam o pizzę pełnoziarnistą na ostatnich warsztatach z pizzy i foccaci , dodałam do ciasta 40% mąki pełnoziarnistej, zaś resztę stanowi mąka do wypieku pizzy. Pokusiłam się też o dodatek ziaren do ciasta - według mnie nie mają wpływu na jego strukturę, a przemycają więcej zdrowia

Chilli Czosnek i Oliwa
Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) 182

Włoszech na Wielkanoc każdy region oferuje swoje kulinarne specjały, które  znacznie różnią si ę  mi ę dzy sobą. Tylko jedno ciasto łączy północ i południe Włoch i jest nim właśnie "colomba", symbol  Ś wi ą t Wielkanocnych.   Legenda głosi, jakoby pierwsza colomba powstała w Lombardii(...)wieku za czasów Longobardów. W 572 roku dzień przed Wielkanocą król Alboino w czasie oblężenia miasta Pavia w ramach pokoju i zakończenia wojny otrzymał od starego piekarza ciasto w kształcie gołębia ze słowami: "To ciasto to symbol, ho ł d dla pokoju na Wielkanoc". Bardziej realistyczna legenda pochodzi z lat 30. XX wieku. Włoska firma cukiernicza Motta z Mediolanu specjalizująca

La grande e la piccola cuoca
PIEROGI RUSKIE - tradycyjne i bezglutenowe. Prawdopodobnie... najlepsze. 181

Pierogi to nasza największa miłość! Z każdym farszem smakują rewelacyjnie ale... nie w każdym wykonaniu! Mamy nasze osobiste preferencje, jeśli chodzi o temat pierogowy! Po pierwsze ciasto - musi być delikatne, cieniutkie jak pergamin, rozpływające się w ustach. Po drugie farsz - niezależnie od tego, czy jest to jego tradycyjna odmiana, czy chodzi o wersję mięsną, szpinakową, kapuścianą, grzybową itd - musi być(...)fałszywej skromności) nie udało nam się odnaleźć takich, które choć w małym stopniu dorównają naszym pierogom, ale nie poddajemy się i szukamy! Jakie są więc nasze  PIEROGI RUSKIE ? - Ciasto tak cieniutkie, że przez jego powłoki przebija się farsz. Nadzienie: bardzo dużo sera, jeszcze więcej cebuli i ogromne ilości pieprzu ziołowego! Tak więc Panie i Panowie, przepis na pierogi ruskie

Wypisz Wymaluj
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 220

mojprzepisna.pl | Proste i szybkie ciasto kruche z rabarbarem, jabłkami i pianką Mieliśmy wielką ochotę na szarlotkę, ale zwykłą szarlotkę już robiłam w różnych wersjach wiele razy, więc chciałam wypróbować coś nowego. To ciasto chciałam już upiec dawno, ale ciągle nie było okazji, a rabarbar w zamrażarce czekał i czekał. W końcu się zmobilizowałam i oto jest. Przepyszne, powtarzam przepyszne kruche(...)ciasto, warstwa rabarbarowo-jabłkowa zanurzona w lekko kokosowym budyniu, na to pianka. Czego można chcieć więcej? Wiem, że ciasto nie wygląda oszałamiająco w moim wydaniu, (obiecuje zmienić zdjęcie jak tylko upiekę je jeszcze raz), ale za to ciasto jest genialne w swojej prostocie wykonania, lekko kwaśne, kruchutkie, czyli takie jak lubimy najbardziej :). Pozycja obowiązkowa w sezonie rabarbarowym. Inspiracja Moje wypieki

moj przepis na
Szarlotka z budyniem i pianką 182

mojprzepisna.pl | Szarlotka z budyniem i pianką Dość nietypowa szarlotka, podstawa to ciasto kruche, następnie kwaśne jabłka, zapieczone w budyniu, a na to pianka bezowa. Szarlotka ta przypomina mi lata dziecięce, wydaje mi się, że moja mama robiła kiedyś podobną. Ciasto bardzo smakowało rodzince, dzieciaki były zachwycone bezową pianką. Jest lekko słodkie i delikatne w smaku. Składniki ciasta są trochę podobne(...)składników na Ciasto kruche z rabarbarem i pianką . Ciasto robi się łatwo, szybko i przyjemnie. Polecam! Składniki na dużą blachę 38 cm na 25 cm ale radzę robić w mniejszej, bo wyszło mi bardzo niskie, optymalna wielkość blachy to 33 cm na 23 cm: Ciasto kruche: 320 gr mąki pszennej (1 + 2/3 szklanki) (najlepiej krupczatki

moj przepis na
Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji (Ciasto Orzechowo - Kokosowe z Masą Budyniową) 585

Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji tak naprawdę niewiele ma wspólnego z popularnym batonikiem o podobnej nazwie z którym z pewnością wielu z nas je kojarzy. Ciasto Siostry Anastazji charakteryzują dwa płaty delikatnego, kruchego ciasta, lekka warstwa kokosowa, wyraziste w smaku ciasto z orzechów włoskich, a wszystkie te warstwy przekłada aksamitny, budyniowy krem, a wierzch ciasta stanowi idealnie komponująca się z całością(...)czekoladowa polewa posypana kawałkami orzechów włoskich. Ciasto przepyszne w smaku i mimo, że jest dość pracochłonne z pewnością warto je przygotować w naszych domach. Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji (Ciasto Orzechowo- Kokosowe z Masą Budyniową) - Składniki: Ciasto Kruche: 150 g mąki pszennej 100 g masła (zimnego) 3 żółtka łyżka kwaśnej śmietany 50 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem

Słodka Strona
Ciasto "do góry nogami" 417

Ciasto "do góry nogami" to bardzo ciekawe połączenie kilku smaków. To nic innego, niż oryginalne połączenie szarlotki, masy kokosowej i ciasta orzechowego. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, ponieważ zadowoli większość naszych gości. Ciasto kruche:  30 dag mąki pszennej  15 dag cukru  15 dag margaryny  4 żółtka  4 łyżki śmietany  1 łyżeczka proszku(...)łyżeczka proszku do pieczenia  Polewa kakaowa: 14 łyżeczek wody  14 czubatych łyżeczek cukru 130 g masła 4 duże łyżki prawdziwego kakao Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do mąki dodać cukier, miękką margarynę, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto i włożyć je na dno natłuszczonej prostokątnej formy o wymiarach 25 x 36 cm (fot.1) .  Teraz

Świat Ciasta
Świąteczne ciasto z makiem 6413

Makowiec na święta to podstawa, tyle że przy maku jest długa „zabawa”, ale jeśli masą gotową już mamy, to za ciasto tylko się zabieramy.  Składniki ze sobą zagniatamy, do wyrośnięcia ciasto odstawiamy. Dzielimy, wałkujemy, smarujemy i jak pizzę nożem tniemy. Potem każdy kawałek zawijamy, do formy przekładamy, chwilę pieczemy, cukrem pudrem posypujemy i na święta czekamy, bo przecież makowiec(...)już mamy :) Składniki: ciasto: 200 g letniego mleka, 60 g świeżych drożdży, 120 g cukru, 4 żółtka, 50 g miękkiego masła, 600 g mąki pszennej, ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczka aromatu wanilii, pozostałe składniki: 50 g galaretki owocowej 850 g gotowej masy makowej z bakaliami (1 puszka), cukier puder do posypania. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mlekiem, cukrem i 100 g mąki. Przykrywamy

Moniki Smakołyki
Ciasto Pani Walewska zwana Pychotką 466

Czasami mam ochotę zrobić jakieś ciasto ale wydaje się ono tak pracochłonne, iż obawiam się, że efekt końcowy może nie zrekompensować poniesionych trudów i odkładam je na później… Ale jak miło jest jak już człowiek się zdecyduje a ciasto okazuje się wcale nie takie skomplikowane a efekt jest nawet smaczniejszy od oczekiwanego Bardzo spodobało mi się kiedyś ciasto Pani(...)Walewska zwana Pychotką, którego zdjęcia gdzieś mi się przewinęły w sieci a którego nigdy nie próbowałam. Czekałam tylko na specjalną okazję… i się doczekałam. Upiekłam to ciasto dla Renaty, która bardzo gorąco namawiała mnie do prowadzenia bloga i tak dłuuuuugo namawiała, aż namówiła! Dzięki Renatko!!! Więc ciasto musiało być boskie :)!!! Przepis z mniejszymi lub wiekszymi różnicami można znaleźć

UgotujmyTo.pl
Ciasto Makowo-Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową 643

Niezwykłe makowo-kokosowe ciasto z masą budyniową, którego serce stanowi... sernik. Połączenie tych wszystkich składników stanowi idealną, chodź dość oryginalną kombinacje smaków. Ciekawe ciasto, które z pewnością urzeknie niejednego smakosza.  Ciasto Makowo Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową - Składniki: Warstwa Sernikowa: 480 g dwukrotnie zmielonego twarogu 120 g cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku, bez cukru(...)jajka 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30% Ciasto Makowo-Kokosowe: 100 g zmielonego maku 100 g wiórków kokosowych 200 g cukru cukier waniliowy  6 jajek 2 łyżki kaszy manny łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Krem Budyniowy: 600 ml mleka budyń waniliowy (całe opakowanie) + pozostałość budyniu z opakowania z którego ujęliśmy 2 łyżki do warstwy serowej łyżeczka mąki

Słodka Strona
Ciasto z jabłkami 498

Przepis pochodzi z kolorowej gazetki CiastaCiasto z jabłkami jest bardzo pysznym ciastem. Ciasto z jabłkami   SKŁADNIKI: KRUCHE CIASTO śmietana - 4 łyżki żółtka jaj - 5 szt mąka - 4 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki jajka - 3 szt margaryna - 200 g cukier - 1 szkl cukier waniliowy - 1 opak MASA JABŁKOWA galaretka cytrynowa - 1 opak cukier - 0,5 szkl(...)jabłka szara reneta - 1400 g DODATKOWO tłuszcz do blachy cukier puder do posypania ciasta  PRZYGOTOWANIE: MASA JABŁKOWA  Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć jabłka do garnka, dodać cukier, przesmażyć. Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać.   CIASTO KRUCHE:   Schłodzoną margarynę pokroić na kawałki, wymieszać mąkę z proszkiem

Kuchnia Danusi
NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE (ciasto zwykłe i bezglutenowe) 277

Pierogi to nasza największa miłość! Z każdym farszem smakują rewelacyjnie ale... nie w każdym wykonaniu! Mamy nasze osobiste preferencje, jeśli chodzi o temat pierogowy! Po pierwsze ciasto - musi być delikatne, cieniutkie jak pergamin, rozpływające się w ustach. Po drugie farsz - niezależnie od tego, czy jest to jego tradycyjna odmiana, czy chodzi o wersję mięsną, szpinakową, kapuścianą, grzybową itd - musi być(...)fałszywej skromności) nie udało nam się odnaleźć takich, które choć w małym stopniu dorównają naszym pierogom, ale nie poddajemy się i szukamy!  Jakie są więc nasze PIEROGI RUSKIE ? - Ciasto tak cieniutkie, że przez jego powłoki przebija się farsz. Nadzienie: bardzo dużo sera, jeszcze więcej cebuli i ogromne ilości pieprzu ziołowego! REWELACJA! :) - jeśli je spróbujecie, to przyznacie nam rację

Wypisz Wymaluj
Jak uniknąć bezglutenowego zakalca? 164

ciasto rośnie - oby nie wyrosło na zakalec ;) Ciasta bezglutenowe ze względu na swoje właściwości są szczególnie „zakalcogenne”.   Jeśli jeszcze dodatkowo musimy upiec ciasto bez jaj i produktów mlecznych,  to najlepszym  polem do rozpoczęcia eksperymentów są ciasta kruche, które udają się bez większych problemów.  Oto kilka porad jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakalca w ciastach ucieranych i drożdżowych(...)najlepiej wsypać je od razu na sito razem z mąką, wymieszać i przesiać. Ucierać margarynę  (lub masło) z cukrem na puszystą masę, dopiero potem mieszać z mąką. Ciasta ucierane (tzw. piaskowe, pieczone z proszkiem do pieczenia) mieszać delikatnie drewnianą łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.  Mogłoby się wydawać, że bardzo mocno zmiksowane ciasto będzie bardziej puszyste, niestety

głodny alergik
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową 246

Wszyscy pieką ciasta dyniowe , a ja teraz zabrałam się za ciasto marchewkowe. Polecam przygotować ciasto marchewkowe z dodatkiem skórki pomarańczowej i orzechów, które obok jabłecznika można zaliczyć do kolejnych udanych jesiennych wypieków. Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy marchewkę tartą na dużych oczkach. Ciasto nie wymaga stosowania miksera, wystarczy metalowa trzepaczka i sprawna ręka. To ciasto jest bardzo łatwe i szybkie(...)przygotowaniu. Podczas pieczenia unosi się smakowity aromat, jeśli dodamy trochę cynamonu to zapach będzie obłędny . Ciasto jest długo wilgotne, aromatyczne, am piękny miodowy kolor za sprawą marchewki, a smakuje nawet kilka dni po upieczeniu. Piotrek powiedział, że do tej pory lubił marchewkę z rosołu, teraz polubił marchewkowe ciasto, gdy je skosztował stwierdził, że ciasto jest bardzo smaczne, widać to było

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię