ciasto - 161836 przepisów (strona:42/10790)

Chleb na zakwasie z żurawiną 92

aktywnego zakwasu 100 g wody 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej grubej 50 g mąki pszennej typ 450 Składniki na ciasto właściwe 320 g wody 320 g mąki pszennej typ 450 200 g mąki krupczatki 30 g siemienia lnianego 2 łyżeczki kawy(...)mieszamy w misce, tylko do połączenia. Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc, czyli 8-12 godzin. Następnego ranka możemy przystąpić do przygotowania ciasta właściwego. Do miski z zaczynem dodajemy wodę, najlepiej, żeby była w temperaturze około 35 st C. Mieszamy wodę z zaczynem, a następnie dodajemy pozostałe składniki poza solą. Ciasto wyrabiamy tylko

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto czekoladowe z gruszkami 108

Ciasto czekoladowe z gruszkami szybkie ciasto bez miksera. Ciasto czekoladowe z gruszkami i kawowo-czekoladową polewą dla prawdziwych miłośników czekolady ma trzy ogromne zalety. Po pierwsze jest naprawdę pyszne, po drugie jest bardzo łatwe do wykonania, nawet jeśli nie umiesz piec. I wreszcie po trzecie nie ma takiej osoby, która go nie pokocha od pierwszego kęsa. Przepis na szybkie ciasto(...)czekoladowe z owocami jest już na naszym blogu, ale dzisiejsze ciasto z gruszkami także będzie idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy zawsze są w biegu i na nic nie mają czasu. Możesz je przygotować w dosłownie 10 minut i to bez użycia miksera. Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami zawsze się udaje, każdemu smakuje i jest idealne na leniwe popołudnie. Wilgotne ciasto

Cztery Fajery
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 101

mojprzepisna.pl | Proste i szybkie ciasto kruche z rabarbarem, jabłkami i pianką Mieliśmy wielką ochotę na szarlotkę, ale zwykłą szarlotkę już robiłam w różnych wersjach wiele razy, więc chciałam wypróbować coś nowego. To ciasto chciałam już upiec dawno, ale ciągle nie było okazji, a rabarbar w zamrażarce czekał i czekał. W końcu się zmobilizowałam i oto jest. Przepyszne, powtarzam przepyszne kruche(...)ciasto, warstwa rabarbarowo-jabłkowa zanurzona w lekko kokosowym budyniu, na to pianka. Czego można chcieć więcej? Wiem, że ciasto nie wygląda oszałamiająco w moim wydaniu, (obiecuje zmienić zdjęcie jak tylko upiekę je jeszcze raz), ale za to ciasto jest genialne w swojej prostocie wykonania, lekko kwaśne, kruchutkie, czyli takie jak lubimy najbardziej :). Pozycja obowiązkowa w sezonie rabarbarowym. Inspiracja Moje wypieki

moj przepis na
Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia 116

mojprzepisna.pl | Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia Ciasto, które zrobiło absolutną furorę na imprezie Sylwestrowej 2017/2018, każdy dosłownie każdy, kto go spróbował zarzekał się, że to najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadł. Ciasto składa się tylko z kilku składników, jest na prawdę pyszne, trud i czas rekompensowany jest smakiem i zadowoleniem gości. Marcinek to ciasto klasyczne, zawiera zwykłą pszenną mąkę, cukier(...)śmietanę, nie jest zbyt zdrowe, jest bardzo pracochłonne i czasochłonne i nie będę go często piec, Sylwester, to wyjątkowe święto, dlatego właśnie postanowiłam upiec właśnie to ciasto. Marcinek, zgodnie z podlaską tradycją to ciasto wielowarstwowe, składające się z kilkunastu – kilkudziesięciu warstw kruchego ciasta, przełożonego śmietaną, u mnie jest 14 warstw ciasta kruchego. Ciasto udekorowałam polewą czekoladową oraz orzechami. Przepis

moj przepis na
Keto ciasto z truskawkami (Paleo, LowCarb) 174

Keto ciasto z truskawkami Na powitanie lata W związku z tym, że nadeszło upragnione kalendarzowe lato, trzeba było tę okazję odpowiednio uczcić. Pod względem temperatur lato zawitało do nas co prawda już jakiś czas temu, jednak oficjalnie zmiana pory roku nastąpiła dopiero wczoraj. Stąd dzisiejsza propozycja ma mocno sezonowy charakter. Jest to bardzo lekkie keto ciasto z truskawkami. A dokładniej(...)keto ciasto kokosowe z truskawkami i polewą jogurtową. Jest pyszne, puszyste i bardzo owocowe, a jogurtowa polewa stanowi jego idealne uzupełnienie. Myślę, że sprawdzi się świetnie na kolejną nadchodzącą okazję, czyli Dzień Taty, który wypada już jutro. Owoce – główny bohater dzisiejszego odcinka Ciasto jest dość proste zarówno w składzie, jak i w wykonaniu. Jego podstawą są ubite na puszystą

Modern Cave Girl
Bezglutenowa tarta rustykalna ze śliwkami i cynamonem 164

Bezglutenowa tarta rustykalna znana jako galette o wspaniałym, jesiennym, korzennym aromacie, to pyszne ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze. Bezglutenowa tarta rustykalna Przepis na rustykalną tartę bez glutenu, nabiału i cukru czekał blisko rok na swój debiut na blogu. Przyznam się szczerze, że zupełnie o nim zapomniałam i dopiero teraz, kiedy przyszedł sezon jesienny odszukałam kartkę, na której(...)zapisałam przepis. Upiekłam ponownie to ciasto i zupełnie przepadłam w jego smaku! :) Uwielbiam wszystkie ciasta a także przetwory ze śliwkami a ta tarta jest jak spełnienie marzeń. Jeśli lubisz jesienne wypieki ze śliwkami to koniecznie wypróbuj też przepis na wegańskie crumble ze śliwkami i brzoskwiniami . Tarta ze śliwkami i cynamonem Bezglutenowa tarta rustykalna uwodzi aromatem cynamonu i soczystymi śliwkami. Ciasto

Book of spells
Bezglutenowa tarta rustykalna ze śliwkami i cynamonem 164

Bezglutenowa tarta rustykalna znana jako galette o wspaniałym, jesiennym, korzennym aromacie, to pyszne ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze. Bezglutenowa tarta rustykalna Przepis na rustykalną tartę bez glutenu, nabiału i cukru czekał blisko rok na swój debiut na blogu. Przyznam się szczerze, że zupełnie o nim zapomniałam i dopiero teraz, kiedy przyszedł sezon jesienny odszukałam kartkę, na której(...)zapisałam przepis. Upiekłam ponownie to ciasto i zupełnie przepadłam w jego smaku! :) Uwielbiam wszystkie ciasta a także przetwory ze śliwkami a ta tarta jest jak spełnienie marzeń. Jeśli lubisz jesienne wypieki ze śliwkami to koniecznie wypróbuj też przepis na wegańskie crumble ze śliwkami i brzoskwiniami . Tarta ze śliwkami i cynamonem Bezglutenowa tarta rustykalna uwodzi aromatem cynamonu i soczystymi śliwkami. Ciasto

Book of spells
Ciasto z rabarbarem 145

Letnie ciasto z owocami Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim pyszne, dojrzewające w słońcu soczyste owoce, którym w sezonie po prostu nie da się oprzeć. Maliny, truskawki, borówki, jeżyny, a wśród nich najwcześniejszy koleś - rabarbar to mistrzostwo jakie daje nam natura. Wykorzystajmy to mądrze, bądźmy z nią w zgodzie, a ta nie przestanie nam się odwdzięczać nigdy(...)końca świata. To przepis na ciasto z rabarbarem , ale mimo to chciałabym się z Wami podzielić tym, co wczoraj obejrzałam. Piękny i wzruszający film o tragicznej miłości dwojga ludzi, których los skreślił już na samym początku ziemskiej drogi. Ja nie wiem, czy coś po drugiej stronie istnieje, nie mam bladego pojęcia, ale wiem jedno, że życie tutaj potrafi dać niezłego

MamaOskarka
Wiosenna baba drożdżowa 146

dość, że ładna to i bardzo smaczna:). Na stół wielkanocny w sam raz.   Przy ciastach pieczonych z dodatkiem proszku do pieczenia, kolorowe barwniki można dodać dzieląc ciasto na 2 części. Ta babka jest na cieście drożdżowym, więc uzyskanie 2 kolorów wiąże się ze zrobieniem 2 oddzielnych ciast. Jeśli przygotujemy sobie wcześniej wszystkie składniki, to przygotowanie ciasta będzie przebiegać(...)problemu. Nie ma znaczenia, które ciasto zagnieciemy wcześniej. Nie czekamy aż drożdże podrosną. Mieszamy je tylko dokładnie z mlekiem. Można użyć odpowiednią ilość drożdży suszonych. Różnica czasowa jest niewielka, więc ciasta spokojnie wyrosną. Ciasto nie może być za ścisłe.  Może się okazać, że mleka trzeba dodać kilka łyżek więcej. Jakość mąki a szczególnie wielkość żółtek ma znaczenie. Użyłam dość

Leśny Zakątek
Pizza na cienkim cieście orkiszowym, domowa, najlepsza! (krok po kroku z filmem) - Pizza z szynką parmeńską i kaparami 137

Dziś przygotowałam dla Was przepis na aromatyczną pizzę z szynką parmeńską, parmezanem i kaparami, tym razem na cieście orkiszowym z dodatkiem siemienia lnianego. Dodam, że na cieście wyrobionym dobrze jak nigdy, bo do mojej kuchni zawitał na testy kulinarny pomocnik - robot planetarny Kenwood. Zapraszam więc na krótką recenzję tego urządzenia oraz przepis z kulinarnym filmem. Pod koniec października firma Kenwood(...)youkencook.pl  wybrałam przepis na pizzę z szynką parmeńską i kaparami - w końcu wiecie jak kocham robić domową pizzę! Receptura miała być wariacją, dlatego wykorzystałam własny przepis na ciasto - dodałam do niego mąkę orkiszową i siemię lniane, aby było bardziej wartościowe dla zdrowia. Zaś dodatki - uwielbiam smak kaparów, w połączeniu z szynką parmeńską i parmezanem stworzyły naprawdę pyszną pizzę

Chilli Czosnek i Oliwa
Bezglutenowa tarta rustykalna ze śliwkami i cynamonem 232

Bezglutenowa tarta rustykalna znana jako galette o wspaniałym, jesiennym, korzennym aromacie, to pyszne ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze. Bezglutenowa tarta rustykalna Przepis na rustykalną tartę bez glutenu, nabiału i cukru czekał blisko rok na swój debiut na blogu. Przyznam się szczerze, że zupełnie o nim zapomniałam i dopiero teraz, kiedy przyszedł sezon jesienny odszukałam kartkę, na której(...)zapisałam przepis. Upiekłam ponownie to ciasto i zupełnie przepadłam w jego smaku! :) Uwielbiam wszystkie ciasta a także przetwory ze śliwkami a ta tarta jest jak spełnienie marzeń. Jeśli lubisz jesienne wypieki ze śliwkami to koniecznie wypróbuj też przepis na wegańskie crumble ze śliwkami i brzoskwiniami . Tarta ze śliwkami i cynamonem Bezglutenowa tarta rustykalna uwodzi aromatem cynamonu i soczystymi śliwkami. Ciasto

Book of spells
Czwartek: Pizza dla leniwych 191

suche i mokre składniki, zamieszać łyżką i gotowe. Do super prostego przepisu na pizzę mamy też najłatwiejszy przepis na sos do pizzy! Czas: 30 minut plus czas na wyrastanie ciasta (22 godziny, 8 godzin, 3 godziny) Poziom trudności: Łatwy Liczba porcji: 4 Kto nie lubi zagniatać Przepis z gatunku „co zrobić, żeby się nie narobić”. Wystarczy wymieszać łyżką suche składniki(...)mokrymi, odstawić. I tyle. Żeby wyszła z tego pyszna pizza kluczowe są proporcje składników. Jedni uważają zagniatanie drożdżowego ciasta za rodzaj relaksującego, przyjemnego zajęcia – niecodzienna możliwość obserwowania jak surowa, ziarnista, mokra i lepka masa z czasem zmienia się w plastyczną, połyskliwą, aksamitną formę, która zaczyna odklejać się od blatu, ale nadal zalotnie czepia się wilgotnymi łapkami rąk. Inni zagniatanie

Niedzielny kucharz