ciasto - 161133 przepisów (strona:39/10743)

Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie 168

okazji małej, rodzinnej uroczystości postanowiłam przygotować jakieś ciasto. Chciałam żeby mój wypiek był nie tylko smaczny, ale też ładnie się prezentował na stole. Moja rodzina wprost przepada za ciastami z makiem. Dlatego przygotowałam mój drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie. Smak i niebanalna prezentacja, to zdecydowane atuty tego ciasta. Spróbujcie, bo warto. Przygotowanie takiego makowca nie jest wcale skomplikowane. Zapraszam(...)jajka klasy M nadzienie - domowa masa makowa lub gotowa 800 g niezbędne do przygotowania drożdżówki - arkusz papieru do pieczenia, obręcz od tortownicy o średnicy 24 * najlepiej dedykowanej do drożdżowych ciast Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem podgrzewamy 3/4 szklanki mleka wraz z 2 łyżkami masła. Mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści. Następnie ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Nasze

Słodkie okruszki
Odwrócone ciasto z jeżynami 180

się nieco zebrać, mam więc nadzieję, że krzewy wezmą się w garść i dostarczą mi jeszcze trochę tych pyszności. Myśl o jeżynach z zeszłego roku przypomniała mi o cieście, które wtedy zrobiłam. Pyszne, mięciutkie, pachnące. Wtedy miałam resztę owoców, tym razem dałam ich zdecydowanie więcej. Poza tym część ciasta wymieszałam z kakao, dzięki czemu ma jeszcze ciekawszy smak i naprawdę(...)uroczo wygląda (choć mój marmurek jest mało wyraźny - za słabo wymieszałam ciasto, bo bałam się, że uszkodzę owoce). Przy pieczeniu ciast ucieranych, szczególnie z dużym dodatkiem owoców, zawsze obawiam się zakalca. Tutaj owoce układamy na spodzie - nic nie opada, nie puszcza soku do ciasta. Ideał! Ciasto przygotowałam z okazji wizyty u koleżanki, z którą nie widziałam się już ponad miesiąc

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Odwrócone ciasto z jagodami 218

Odwrócone ciasto z jagodami... Zbite, lekko wilgotne ciasto. Na wierzchu warstwa soczystych jagód. Łatwe w wykonaniu. Pięknie się prezentujące na stole. Zapraszam! Składniki: 6 jaj; 190 g margaryny; 20 czubatych łyżek mąki pszennej; 20 czubatych łyżek białego cukru; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżeczki aromatu waniliowego; Szczypta soli; 3 szklanki jagód (u mnie mrożone) + mąka do oprószenia jagód; Cukier(...)proszkiem do pieczenia i sól. Miksować do połączenia składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.  Jagody delikatnie oprószyć mąką. Na dno tortownicy wyłożyć równo jagody, na jagody wylać ciasto i wyrównać. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 60 minut. Upieczone ciasto wystudzić, ściąć wierzch, jeśli urośnie z górką i wyłożyć

Gospodyni Miejska
Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady 448

Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady... Pyszne, wilgotne i słodkie ciasto marchewkowe. Oblane białą czekoladą. Szybkie i proste w wykonaniu. Posmakuje niejednemu łasuchowi. Polecam! Składniki: 220 g marchwi startej na tarce o drobnych oczkach; 300 g mąki pszennej; 2/3 szklanki białego cukru; Opakowanie cukru wanilinowego (16g); 4 jaja; 220 ml oleju; 2 łyżeczki cynamonu; 3 łyżki rodzynek; 2 łyżeczki(...)proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Kolejno dodać startą marchewkę i rodzynki i miskować do połączenia i wymieszania się składników. Tortownicę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 50 - 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można (aby wierzch się nie spiekł

Gospodyni Miejska
Proste ciasto z rabarbarem 335

Proste ciasto z rabarbarem... Puszyste, słodkie ciasto. Z kawałkami kwaśnego rabarbaru. Oprószone cukrem pudrem. Szybkie, smaczne, tanie. Idelane do kawy.  Zapraszam! Składniki: 250 g margaryny; 1 szklanka białego cukru; 3 łyżki wody; 2 jaja; 2 szklanki mąki pszennej; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 200 g rabarbaru (około 2 łodyg); Cukier puder. Sposób przygotowania: Rabarbar umyć, osuszyć, obrać, pokroić(...)wystudzonej margaryny z cukrem i wodą dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto. Na wierzch ciasta wyłożyć delikatnie rabarbar, układając go w niewielkich odstępach od siebie, aby ciasto mogło wyrosnąć. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna

Gospodyni Miejska
Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 178

Zapraszam na obiecany przepis - moje ulubione ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o cieście drożdżowym i skorzystać z moich wskazówek odsyłam do posta z poradnikiem: http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/05/poradnik-seret-idealnego-ciasta.html     Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką               Składniki:     Ciasto: 450 g mąki(...)podsypania (użyłam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli) 7 g drożdży instant lub 40 g świeżych 100 g cukru (można dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta) 70 g miękkiego masła lub margaryny 4 żółtka 200 ml mleka 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego Kruszonka: 130 g masła lub margaryny około 1 szklanki mąki ½ szklanki

Mania Gotowania
Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym 204

Klasyczne ciasto drożdżowe z serowo-budyniową warstwą. Ciasto drożdżowe zrobiłam według wcześniej już zamieszczonego przepisu. Jest to mój sprawdzony przepis, który zawsze się udaję. Tym razem postanowiłam zamienić owocowe nadzienie na coś nowego J Wyszło naprawdę smaczne. Jeśli lubicie drożdżówki z serem i budyniem to polecam!!   Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym     Składniki: Ciasto(...)mąki + 50 g do podsypania (używam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli) 7 g drożdży instant lub 40 g świeżych 100 g cukru (można dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta) 70 g miękkiego masła lub margaryny 4 żółtka 200 ml mleka 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego Masa serowa: 700g zielonego twarogu 1/3 szklanki

Mania Gotowania
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką migdałową + DROŻDŻOWE ABC 594

każdej postaci, jednak chyba najbardziej w placku drożdżowym. Poniżej sprawdzona receptura - przy okazji z kilkoma kluczowymi wskazówkami obchodzenia się z drożdżowym . Bazowałam tu na moim wcześniejszym przepisie na ciasto drożdżowe z truskawkami , modyfikując jednak ilość cukru w cieście i kruszonce ze wzgl. na dodatek mocno kwaśnego rabarbaru . Smak rabarbaru postanowiłam skonfrontować z migdałami i stąd mielone migdały oraz ekstrakt, które(...)wysycha zbyt szybko. Równie pulchny i wilgotny jest następnego dnia. A z połączenia rabarbaru i migdałów wyszedł całkiem ciekawy i smaczny efekt końcowy. Składniki na średnią blachę 25x30cm: CIASTO:   500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 150g cukru  1 duży cukier wanilinowy (32g) 100g masła - koniecznie masło, NIE margaryna 1 całe jajo + 2 żółtka

Grunt to przepis!
Przepisy na domowe pieczywo: od chleba po bułeczki 19

wymieszaj 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru. Rozpuść 20 g świeżych drożdży w 300 ml ciepłej wody. Dodaj do suchych składników i wymieszaj. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aż ciasto podwoi(...)swoją objętość. Wyjmij ciasto z miski, uformuj bochenek i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 220°C piekarniku przez około 30-35 minut, aż chleb będzie złocisty i chrupiący. Chleb na zakwasie: jak go przygotować? Chleb na zakwasie to zdrowsza i bardziej aromatyczna alternatywa dla chleba drożdżowego. Oto instrukcje dotyczące przygotowania chleba na zakwasie: Przygotuj

Ugotowane pozamiatane
Zjawiskowy sernik na zimno z galaretką i owocami 25

Przepis na pyszny i orzeźwiający sernik na zimno z galaretką i owocami. Ciasto składa się z kilku warstw, a przygotowałam je z truskawkami i borówkami. Możesz również użyć innych owoców, na przykład malin, jeżyn, czy winogron lub ananasa z puszki. Ten sernik na zimno będzie idealnym pomysłem na ciepłe dni. Sprawdzi się jako deser na grilla, ciasto na urodzinową imprezę(...)spotkanie ze znajomymi i rodziną. Ciasto dzięki przeplatającym się warstwom wygląda bardzo przyciągająco, a dodatkowo jego smak jest naprawdę zjawiskowy! Kremowa warstwa z serem z wiaderka łączy się ze świeżymi owocami, orzeźwiającą galaretką i słodkim musem owocowym. Zobacz przepis i przygotuj to ciasto na najbliższą okazję! Przepis na sernik na zimno z galaretką i owocami Sernik na zimno z owocami

Via Gusto
Ciasto czarno-białe 94

Ciasto czarno-białe Kruche miodowe blaty przełożone pysznym kremem i uwieńczone delikatną polewą. Rewelacyjne ciacho, które sprawdzi się na każdą okazję. Dodatkowym atutem tego ciasta jest, to że z każdym kolejnym dniem jest jeszcze smaczniejsze. Polecam!     Składniki: *na foremkę o wymiarach 32x20cm Kruche ciasto: 700g mąki 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 3 jajka 300g masła 6 łyżek miodu(...)Krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 2 śmietan fixy 4 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 50g gorzkiej, mlecznej lub deserowej czekolady (wedle upodobań)     *** Przygotowujemy ciasto. Mleko oraz miód podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia *** *** Następnie całość przekładamy do miski i dodajemy mąkę, sodę, jajka, cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masła (lub margarynę) *** *** Wszystko

Blog z Apetytem
Idealne ciasto na pierogi 41

zrobić idealne ciasto na pierogi ? To pytanie, zwłaszcza przed Świętami Bożego Narodzenia, wraca co roku jak bumerang. Dlatego koniecznie zapisz sobie ten prosty, niezawodny przepis, by Twoje pierogi zawsze wychodziły pyszne, miękkie i delikatne. Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Przez lata testowałam rozmaite przepisy na ciasto pierogowe. Próbowałam wersji z masłem, z jajkiem, z zimną wodą, z letnią(...)nawet ze śmietaną. Okazuje się jednak, że w tym wypadku prostota jest kluczem do sukcesu. Według mnie idealne ciasto na pierogi to tylko 4 składniki : mąka, gorąca woda, olej i sól. Nic więcej nie potrzeba, by przygotować pyszne, delikatne pierogi z cienkim ciastem, które ani się nie ciągnie, ani nie klei się podczas krojenia. Sprawdzi się idealne zarówno w pierogach

Na-talerzu.pl
Ciasto Łabędzi Puch 52

Ciasto Łabędzi Puch to połączenie puszystego biszkoptu z kremem kokosowym oraz dżemem. Po wierzchu ciasto udekorowane jest słodką posypką kokosową. Przypadnie ono do gustu wszystkim tym, którzy lubią słodkie ciasta z wiórkami kokosowymi. Słodki smak ciasta przełamuje dodatek dżemu z czarnej porzeczki, bez niego ciasto byłoby mdłe i zbyt słodkie. Przygotowanie ciasta zaczynam od upieczenia biszkoptu. Jest to prosty biszkopt(...)bazie jajek, cukru oraz dwóch mąk: pszennej oraz ziemniaczanej. Ciasto biszkoptowe robię przy pomocy robota planetarnego , ale można je zrobić używając robota ręcznego lub ubijaka. Upieczony biszkopt studzę, skrapiam nasączeniem z wody, soku z cytryny i cukru pudru. Nasączenie przygotować można także z lekko parzonej herbaty. Jednym z ważniejszych elementów tego ciasta jest krem. Jest to dość nietypowy krem kokosowy

MeCooks
Co zrobić z ciasta filo? 36

Ciasto filo to jedno z najsmaczniejszych, ale i najtrudniejszych do samodzielnego wykonania ciast, które przypomina cienkie płatki papieru. Często jest mylone z odpowiednikiem francuskim, ale w rzeczywistości pochodzi z Turcji. Wykorzystuje się je do potraw wytrawnych oraz deserów. Co zrobić z ciasta filo na słodko i słono? Przeczytaj ten artykuł i poznaj świetne pomysły na pyszne dania. Czym jest ciasto(...)zaledwie trzech składników takich jak: mąka, woda i odrobina oleju. Stanowi uniwersalny produkt spożywczy o neutralnym smaku. Dlatego chętnie używa się go do wielu dań i deserów.  Ciasto można przygotować ręcznie, jednak należy je wówczas odstawić na 2 godziny, a następnie rozwałkować i upiec. Ten proces znacznie wpływa na czas przyrządzania całej potrawy. Dodatkowo ważne jest, aby ciasto było

Rozdomowiona
Ciasto Filadelfia 43

Ciasto Filadelfia jest łatwe w przygotowaniu ciasto, co czyni je idealnym dla początkujących w kuchni oraz osób, które chcą spróbować czegoś nowego. Dzięki prostocie w przygotowaniu i bogatemu smakowi, ciasto Filadelfia stało się jednym z najbardziej popularnych wypieków na świecie. Jeśli szukasz wypieku, który zachwyci Twoich gości swoim smakiem i prezentacją, ciasto bez pieczenia Filadelfia jest idealnym rozwiązaniem. To ciasto(...)które może być przygotowane na wiele sposobów, w zależności od preferencji smakowych. Bez wątpienia, ciasto bez pieczenia Filadelfia to klasyka, która zawsze będzie modna i smaczna. To ciasto jest zrobione na spodzie z chrupiących sucharków, a na wierzchu znajduje się galaretka i delikatnie kwasowane wiśnie idealne przełamujące słodki smak ciasta. To ciasto możemy przygotować praktycznie przez cały rok, bo możemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!