okazji małej, rodzinnej uroczystości postanowiłam przygotować jakieś ciasto. Chciałam żeby mój wypiek był nie tylko smaczny, ale też ładnie się prezentował na stole. Moja rodzina wprost przepada za ciastami z makiem. Dlatego przygotowałam mój drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie. Smak i niebanalna prezentacja, to zdecydowane atuty tego ciasta. Spróbujcie, bo warto. Przygotowanie takiego makowca nie jest wcale skomplikowane. Zapraszam(...)jajka klasy M nadzienie - domowa masa makowa lub gotowa 800 g niezbędne do przygotowania drożdżówki - arkusz papieru do pieczenia, obręcz od tortownicy o średnicy 24 * najlepiej dedykowanej do drożdżowych ciast Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem podgrzewamy 3/4 szklanki mleka wraz z 2 łyżkami masła. Mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści. Następnie ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Nasze
Słodkie okruszkisię nieco zebrać, mam więc nadzieję, że krzewy wezmą się w garść i dostarczą mi jeszcze trochę tych pyszności. Myśl o jeżynach z zeszłego roku przypomniała mi o cieście, które wtedy zrobiłam. Pyszne, mięciutkie, pachnące. Wtedy miałam resztę owoców, tym razem dałam ich zdecydowanie więcej. Poza tym część ciasta wymieszałam z kakao, dzięki czemu ma jeszcze ciekawszy smak i naprawdę(...)uroczo wygląda (choć mój marmurek jest mało wyraźny - za słabo wymieszałam ciasto, bo bałam się, że uszkodzę owoce). Przy pieczeniu ciast ucieranych, szczególnie z dużym dodatkiem owoców, zawsze obawiam się zakalca. Tutaj owoce układamy na spodzie - nic nie opada, nie puszcza soku do ciasta. Ideał! Ciasto przygotowałam z okazji wizyty u koleżanki, z którą nie widziałam się już ponad miesiąc
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOdwrócone ciasto z jagodami... Zbite, lekko wilgotne ciasto. Na wierzchu warstwa soczystych jagód. Łatwe w wykonaniu. Pięknie się prezentujące na stole. Zapraszam! Składniki: 6 jaj; 190 g margaryny; 20 czubatych łyżek mąki pszennej; 20 czubatych łyżek białego cukru; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżeczki aromatu waniliowego; Szczypta soli; 3 szklanki jagód (u mnie mrożone) + mąka do oprószenia jagód; Cukier(...)proszkiem do pieczenia i sól. Miksować do połączenia składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Jagody delikatnie oprószyć mąką. Na dno tortownicy wyłożyć równo jagody, na jagody wylać ciasto i wyrównać. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 60 minut. Upieczone ciasto wystudzić, ściąć wierzch, jeśli urośnie z górką i wyłożyć
Gospodyni MiejskaCiasto marchewkowe z polewą z białej czekolady... Pyszne, wilgotne i słodkie ciasto marchewkowe. Oblane białą czekoladą. Szybkie i proste w wykonaniu. Posmakuje niejednemu łasuchowi. Polecam! Składniki: 220 g marchwi startej na tarce o drobnych oczkach; 300 g mąki pszennej; 2/3 szklanki białego cukru; Opakowanie cukru wanilinowego (16g); 4 jaja; 220 ml oleju; 2 łyżeczki cynamonu; 3 łyżki rodzynek; 2 łyżeczki(...)proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Kolejno dodać startą marchewkę i rodzynki i miskować do połączenia i wymieszania się składników. Tortownicę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 50 - 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można (aby wierzch się nie spiekł
Gospodyni MiejskaProste ciasto z rabarbarem... Puszyste, słodkie ciasto. Z kawałkami kwaśnego rabarbaru. Oprószone cukrem pudrem. Szybkie, smaczne, tanie. Idelane do kawy. Zapraszam! Składniki: 250 g margaryny; 1 szklanka białego cukru; 3 łyżki wody; 2 jaja; 2 szklanki mąki pszennej; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 200 g rabarbaru (około 2 łodyg); Cukier puder. Sposób przygotowania: Rabarbar umyć, osuszyć, obrać, pokroić(...)wystudzonej margaryny z cukrem i wodą dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto. Na wierzch ciasta wyłożyć delikatnie rabarbar, układając go w niewielkich odstępach od siebie, aby ciasto mogło wyrosnąć. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna
Gospodyni MiejskaZapraszam na obiecany przepis - moje ulubione ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o cieście drożdżowym i skorzystać z moich wskazówek odsyłam do posta z poradnikiem: http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/05/poradnik-seret-idealnego-ciasta.html Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką Składniki: Ciasto: 450 g mąki(...)podsypania (użyłam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli) 7 g drożdży instant lub 40 g świeżych 100 g cukru (można dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta) 70 g miękkiego masła lub margaryny 4 żółtka 200 ml mleka 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego Kruszonka: 130 g masła lub margaryny około 1 szklanki mąki ½ szklanki
Mania GotowaniaKlasyczne ciasto drożdżowe z serowo-budyniową warstwą. Ciasto drożdżowe zrobiłam według wcześniej już zamieszczonego przepisu. Jest to mój sprawdzony przepis, który zawsze się udaję. Tym razem postanowiłam zamienić owocowe nadzienie na coś nowego J Wyszło naprawdę smaczne. Jeśli lubicie drożdżówki z serem i budyniem to polecam!! Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym Składniki: Ciasto(...)mąki + 50 g do podsypania (używam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli) 7 g drożdży instant lub 40 g świeżych 100 g cukru (można dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta) 70 g miękkiego masła lub margaryny 4 żółtka 200 ml mleka 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego Masa serowa: 700g zielonego twarogu 1/3 szklanki
Mania Gotowaniakażdej postaci, jednak chyba najbardziej w placku drożdżowym. Poniżej sprawdzona receptura - przy okazji z kilkoma kluczowymi wskazówkami obchodzenia się z drożdżowym . Bazowałam tu na moim wcześniejszym przepisie na ciasto drożdżowe z truskawkami , modyfikując jednak ilość cukru w cieście i kruszonce ze wzgl. na dodatek mocno kwaśnego rabarbaru . Smak rabarbaru postanowiłam skonfrontować z migdałami i stąd mielone migdały oraz ekstrakt, które(...)wysycha zbyt szybko. Równie pulchny i wilgotny jest następnego dnia. A z połączenia rabarbaru i migdałów wyszedł całkiem ciekawy i smaczny efekt końcowy. Składniki na średnią blachę 25x30cm: CIASTO: 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 150g cukru 1 duży cukier wanilinowy (32g) 100g masła - koniecznie masło, NIE margaryna 1 całe jajo + 2 żółtka
Grunt to przepis!wymieszaj 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru. Rozpuść 20 g świeżych drożdży w 300 ml ciepłej wody. Dodaj do suchych składników i wymieszaj. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aż ciasto podwoi(...)swoją objętość. Wyjmij ciasto z miski, uformuj bochenek i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 220°C piekarniku przez około 30-35 minut, aż chleb będzie złocisty i chrupiący. Chleb na zakwasie: jak go przygotować? Chleb na zakwasie to zdrowsza i bardziej aromatyczna alternatywa dla chleba drożdżowego. Oto instrukcje dotyczące przygotowania chleba na zakwasie: Przygotuj
Ugotowane pozamiatanePrzepis na pyszny i orzeźwiający sernik na zimno z galaretką i owocami. Ciasto składa się z kilku warstw, a przygotowałam je z truskawkami i borówkami. Możesz również użyć innych owoców, na przykład malin, jeżyn, czy winogron lub ananasa z puszki. Ten sernik na zimno będzie idealnym pomysłem na ciepłe dni. Sprawdzi się jako deser na grilla, ciasto na urodzinową imprezę(...)spotkanie ze znajomymi i rodziną. Ciasto dzięki przeplatającym się warstwom wygląda bardzo przyciągająco, a dodatkowo jego smak jest naprawdę zjawiskowy! Kremowa warstwa z serem z wiaderka łączy się ze świeżymi owocami, orzeźwiającą galaretką i słodkim musem owocowym. Zobacz przepis i przygotuj to ciasto na najbliższą okazję! Przepis na sernik na zimno z galaretką i owocami Sernik na zimno z owocami
Via GustoCiasto czarno-białe Kruche miodowe blaty przełożone pysznym kremem i uwieńczone delikatną polewą. Rewelacyjne ciacho, które sprawdzi się na każdą okazję. Dodatkowym atutem tego ciasta jest, to że z każdym kolejnym dniem jest jeszcze smaczniejsze. Polecam! Składniki: *na foremkę o wymiarach 32x20cm Kruche ciasto: 700g mąki 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 3 jajka 300g masła 6 łyżek miodu(...)Krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 2 śmietan fixy 4 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 50g gorzkiej, mlecznej lub deserowej czekolady (wedle upodobań) *** Przygotowujemy ciasto. Mleko oraz miód podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia *** *** Następnie całość przekładamy do miski i dodajemy mąkę, sodę, jajka, cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masła (lub margarynę) *** *** Wszystko
Blog z Apetytemzrobić idealne ciasto na pierogi ? To pytanie, zwłaszcza przed Świętami Bożego Narodzenia, wraca co roku jak bumerang. Dlatego koniecznie zapisz sobie ten prosty, niezawodny przepis, by Twoje pierogi zawsze wychodziły pyszne, miękkie i delikatne. Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Przez lata testowałam rozmaite przepisy na ciasto pierogowe. Próbowałam wersji z masłem, z jajkiem, z zimną wodą, z letnią(...)nawet ze śmietaną. Okazuje się jednak, że w tym wypadku prostota jest kluczem do sukcesu. Według mnie idealne ciasto na pierogi to tylko 4 składniki : mąka, gorąca woda, olej i sól. Nic więcej nie potrzeba, by przygotować pyszne, delikatne pierogi z cienkim ciastem, które ani się nie ciągnie, ani nie klei się podczas krojenia. Sprawdzi się idealne zarówno w pierogach
Na-talerzu.plCiasto Łabędzi Puch to połączenie puszystego biszkoptu z kremem kokosowym oraz dżemem. Po wierzchu ciasto udekorowane jest słodką posypką kokosową. Przypadnie ono do gustu wszystkim tym, którzy lubią słodkie ciasta z wiórkami kokosowymi. Słodki smak ciasta przełamuje dodatek dżemu z czarnej porzeczki, bez niego ciasto byłoby mdłe i zbyt słodkie. Przygotowanie ciasta zaczynam od upieczenia biszkoptu. Jest to prosty biszkopt(...)bazie jajek, cukru oraz dwóch mąk: pszennej oraz ziemniaczanej. Ciasto biszkoptowe robię przy pomocy robota planetarnego , ale można je zrobić używając robota ręcznego lub ubijaka. Upieczony biszkopt studzę, skrapiam nasączeniem z wody, soku z cytryny i cukru pudru. Nasączenie przygotować można także z lekko parzonej herbaty. Jednym z ważniejszych elementów tego ciasta jest krem. Jest to dość nietypowy krem kokosowy
MeCooksCiasto filo to jedno z najsmaczniejszych, ale i najtrudniejszych do samodzielnego wykonania ciast, które przypomina cienkie płatki papieru. Często jest mylone z odpowiednikiem francuskim, ale w rzeczywistości pochodzi z Turcji. Wykorzystuje się je do potraw wytrawnych oraz deserów. Co zrobić z ciasta filo na słodko i słono? Przeczytaj ten artykuł i poznaj świetne pomysły na pyszne dania. Czym jest ciasto(...)zaledwie trzech składników takich jak: mąka, woda i odrobina oleju. Stanowi uniwersalny produkt spożywczy o neutralnym smaku. Dlatego chętnie używa się go do wielu dań i deserów. Ciasto można przygotować ręcznie, jednak należy je wówczas odstawić na 2 godziny, a następnie rozwałkować i upiec. Ten proces znacznie wpływa na czas przyrządzania całej potrawy. Dodatkowo ważne jest, aby ciasto było
RozdomowionaCiasto Filadelfia jest łatwe w przygotowaniu ciasto, co czyni je idealnym dla początkujących w kuchni oraz osób, które chcą spróbować czegoś nowego. Dzięki prostocie w przygotowaniu i bogatemu smakowi, ciasto Filadelfia stało się jednym z najbardziej popularnych wypieków na świecie. Jeśli szukasz wypieku, który zachwyci Twoich gości swoim smakiem i prezentacją, ciasto bez pieczenia Filadelfia jest idealnym rozwiązaniem. To ciasto(...)które może być przygotowane na wiele sposobów, w zależności od preferencji smakowych. Bez wątpienia, ciasto bez pieczenia Filadelfia to klasyka, która zawsze będzie modna i smaczna. To ciasto jest zrobione na spodzie z chrupiących sucharków, a na wierzchu znajduje się galaretka i delikatnie kwasowane wiśnie idealne przełamujące słodki smak ciasta. To ciasto możemy przygotować praktycznie przez cały rok, bo możemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!