ciasto - 161836 przepisów (strona:39/10790)

Ciasto milionera 387

Kiedy nie masz zbyt wiele czasu, za to pojawiła się ochota na coś słodkiego, warto przetestować przepis na ciasto milionera. To jeden z tych deserów, który powinny mieć w pamięci wszystkie osoby, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu, za to lubią słodkości. Skąd wzięła się nazwa ciasto milionera? Przepis na ciasto milionera stał się niezwykle popularny(...)jego popularność nie zmalała do dziś. Skąd ta nazwa? Cóż tego nie da się jednoznacznie określić. Niektórzy wskazują, że wiąże się bezpośrednio z rozpustnymi składnikami i wyjątkowo bogatym smakiem ciasta. Inni z kolei twierdzą, że jest nawiązaniem do kształtu kawałków, które miały przypominać sztabki złota. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript

okolicepalnika.pl
Drożdżówki z makiem 83

Helio . Wykorzystanie takiego półproduktu zdecydowanie skraca czas przygotowania wypieków, takich jak np. nasze drożdżówki z makiem . Masy nie trzeba podgrzewać, ani dodatkowo doprawiać, tylko można bezpośrednio dodać ją do ciasta. To idealne rozwiązanie dla zabieganych, w wiecznym niedoczasie (jak ja ;)). POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Idealne ciasto drożdżowe Od kilku lat bardzo lubię eksperymentować z ciastem drożdżowym . Kombinuję z proporcjami, mąkami(...)dodawaniem jajek i żółtek. Mam kilka (albo i kilkadziesiąt) wniosków i obserwacji, które spisuję dla Was w przystępnej formie małego przewodnika o tym, jak zrobić idealne ciasto drożdżowe. Zanim jednak przewodnik będzie dostępny na stronie (czuję się, jakbym spisywała Biblię – to potrwa), to chcę się z Wami podzielić najważniejszymi wskazówkami na temat przygotowania ciasta drożdżowego. Mąką . Pamiętajcie, by używać

Na-talerzu.pl
Kruche ciasto z jabłkami i rabarbarem 75

bardziej będzie smakowało w sezonie jabłkowo-rabarbarowym niż kruche ciasto z jabłkami i rabarbarem? Smok gorąco poleca dla każdego Łakomczuszka i nie tylko Świetnie sprawdzi się na imprezę czy spotkanie rodzinne lub w gronie przyjaciół. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/kruche-z-rabarbarem-i-jablkami-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/kruche-z-rabarbarem-i-jablkami-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)u0142a,\r","4 jajka,\r","4 \u0142y\u017cki zimnej wody,\r","4 \u0142y\u017cki cukru pudru,\r","s\u00f3l,\r","4 jab\u0142ka,\r","2 \u0142odygi rabarbaru."],"name":"Kruche ciasto z jab\u0142kami i rabarbarem","recipeCategory":"ciasta","cookTime":"PT0H50M","prepTime":"PT0H30M","recipeInstructions":["M\u0105k\u0119, mas\u0142o, s\u00f3l, \u017c\u00f3\u0142tka jaj, cukier waniliowy, cukier oraz wod\u0119 wymiesza

Bardzo Gruby Smok
Tarta z ciasta serowego 72

Czas czytania: 3 min Tarta z ciasta serowego z farszem z jabłek odrobiny malin oraz lekką i miękką pierzynką z białek, na której po upieczeniu i wystudzeniu pojawia się słodka rosa. Ciasto serowe jest raczej rzadko spotykaną propozycją wykorzystywaną do przygotowania słodkich deserów, podobne ciasto wykorzystałam do zrobienia pasztecików z farszem z kapusty i grzybów. Paszteciki szczególnie polecam na święta(...)zamiast pierogów lub uszek do barszczu. Wracając do naszego dzisiejszego ciasta, jak już wspomniałam dzisiejsze ciasto, jest ciastem niesłodzonym z dodatkiem twarogu, w smaku przypomina trochę ciasto francuskie. Po upieczeniu jest kruche i delikatnie neutralne w smaku. Ciasto najlepiej przygotować przy pomocy robota, ponieważ jest trochę klejące, jeśli nie posiadacie takiego sprzętu kuchennego, nie obawiajcie się, ręcznie też sobie poradzicie

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe-matcha 91

Czas czytania: 3 min Zielone ciasto drożdżowe-matcha! Herbata matcha używana jest nie tylko do przygotowania smacznego napoju, znalazła również zastosowanie w różnego rodzaju drinkach mlecznych, koktajlach owocowych i oczywiście deserach. Sernik matcha już był i oczywiście zapraszam po przepis na ten pyszny aksamitny deser. Natomiast dziś zapraszam na rewelacyjne ciasto drożdżowe z dodatkiem właśnie zielonego proszku herbaty matcha(...)wszystko dla kontrastu wymyśliłam czarną pastę. Pastę przygotowaną z czarnego sezamu , prażonych migdałów, masła i ciemnego cukru muscovado. Pasta jest naprawdę bardzo smaczna i w połączeniu z ciastem stanowi udany duet! Zapraszam serdecznie, koniecznie spróbujcie , ciasto pięknie będzie wyglądało na Wielkanocnym stole. Print Drożdżowe ciasto-Matcha .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Puszyste i delikatne drożdżowe

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto z malinami 81

Czas czytania: 3 min Pyszne, szybkie domowe ciasto do kawki? O tak, ja zawsze bardzo chętnie, a jak nie trzeba spędzać przy tym połowy dnia w kuchni to tym lepiej! Ciasto z malinami z pewnością spełnia wszystkie te punkty. Choć ciasta ucierane uważane są za ciasta kapryśne i draża się, że nie wychodzą takie, jak powinny, to zawsze warto podjąć(...)jeszcze jedną próbę, a jaka jest przyczyna zakalca? Najczęściej powodem zakalca lub niezbyt udanego wypieku są składniki wyjęte prosto z lodówki, ciasto ucierane nie lubi dużych różnic temperatury między składnikami. Kiedy na przykład zaczniecie ucierać miękkie masło z cukrem, a następnie dodacie zimne jajka prosto z lodówki, masa zwarzy się i ciasto z pewnością nie będzie takie, jak powinno być

SprawdzonaKuchnia.pl
Wieniec drożdżowy z marcepanem 75

Czas czytania: 4 min Ciasto drożdżowe na Wielkanocnym stole musi być bez tego ani rusz! Najczęściej jest to oczywiście baba drożdżowa lub ciasto z kruszonką, ale takie ciasto może mieć również inną formę, może to być na przykład wieniec. Wieniec drożdżowy z marcepanem to nie tylko ciekawa forma, ale też wspaniały smak. Smak marcepanu w połączeniu z dżemem cytrynowym(...)prażonymi chrupiącymi migdałami zachwyci nawet najbardziej wymagających gości! Ciasto drożdżowe jest dość łatwe do przygotowania oczywiście, jeśli mamy do dyspozycji robota kuchennego, który zrobi za nas całą pracę 😉 Ręczne zagniatanie trochę trwa, ale jest równie skuteczne 😉 W przypadku ciast drożdżowych bardzo ważną sprawą jest odpowiednio długie wyrobienie ciasta, a tym samym jego napowietrzenie. Pamiętajcie również o tym, że drożdżowe lubi

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik z makiem i jabłkami – kuchnia podkarpacka 206

Sernik z makiem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Placki warstwowe to popularny rodzaj tradycyjnych podkarpackich ciast. Jeśli przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, surowe warstwy ciasta przekłada się przygotowana masą (najczęściej makową, orzechową i/lub powidłem) i po wyrośnięciu placek piecze się w całości. Jeśli natomiast są to placki warstwowe na bazie ciasta kruchego, procedura jest nieco inna. W naszym regionie popularne(...)ciasta kruche amoniakowe. Do takich placków blaty piecze się osobno i przekłada się je ciepłą masą, na przykład smażonym serem lub prażonymi jabłkami, żeby całość zmiękła i stężała, łącząc się w jedno zwarte ciasto. Jest też trzeci rodzaj placków warstwowych, w których ciasto kruche znajduje się na spodzie, ewentualnie na wierzchu, natomiast wewnątrz ciasta znajdują się różne masy, pieczone razem

Trzeci talerz
Ciasto orzechowe ze śliwkami i słonecznikiem 127

Ciasto , które jest najlepszym połączeniem suszonych śliwek ze słonecznikiem i orzechami włoskimi. Kremowe, pyszne i pełne tego co najlepsze. Ciasto orzechowe ze śliwkami i słonecznikiem Podstawą ciasta jest biszkopt orzechowy zrobiony na bazie orzechów włoskich. Biszkopt przełożyłam powidłem śliwkowym i dwoma masami. Do jednej masy dodałam suszone śliwki a do drugiej prażony słonecznik . Po wierzchu ciasto polałam czekoladową polewą. Ciasto(...)jest nieco pracochłonne, przyznaję. Tego typu ciast nie piecze się codziennie dlatego raz na jakiś czas można je zrobić. A nawet i częściej bo sami zobaczycie, iż robiąc je raz będziecie często wracać do tego przepisu. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do zrobienia ciasta orzechowego ze śliwkami i słonecznikiem. Ciasto orzechowe

mecooks
Jak mrozić ciasta 328

Kiedy zostanie nam większa ilość ciasta po świętach, imprezach, imieninach albo kiedy wyjeżdżamy czy przechodzimy na dietę a lodówka pełna, warto znać kilka zasadach dotyczących mrożenia ciast by uniknąć marnowania żywności, naszych pieniędzy oraz czasu. Wiele z ciasto gotowych czy surowych świetnie się mrozi, co pozwala nie tylko wykorzystać żywność później, ale też może oszczędzić nam czas, kiedy możemy przygotować(...)coś wcześniej a nie na ostatnią chwilę. JAK MROZIĆ CIASTA nie czekamy, ciasta mrozimy od razu, kiedy są najświeższe – gwarantuje to że po rozmrożeniu będą równie apetyczne jak przed ciasto dzielimy na mniejsze porcje – takie które potem od razu wykorzystamy – mogą to być jednoosobowe kawałki jeśli tylko my jesteśmy fanami danego ciasta (pojedyncze kawałki świetnie sprawdzają się

Dorota Smakuje
Śmietanowiec z owocami z kompotu 123

Śmietanowiec z owocami z kompotu to pyszne, rozpływające się w ustach ciasto. Ja robię go zwykle wtedy, kiedy kupię za dużo jogurtów greckich, bo do przepisu spokojnie można ich użyć. Jogurt grecki jest bardzo treściwy i tłusty - zupełnie jak śmietana. Śmietanowiec na kruchym cieście to nasze ulubione ciasto, bardzo przypominające sernik. Taki kremowy sernik, bardzo mazisty i puszysty. Do jego(...)kompotu, jaki ja wykorzystałam. Kompot okazał się tak pyszny, że synek wyjadł z niego wiśnie, zostały same truskawki i te wylądowały w masie śmietanowej. Wykorzystałam do przygotowania tego ciasta owoce z kompotu, co nie znaczy oczywiście, że świeże owoce będą gorsze w smaku. Macie w tym wypadku wolną rękę. Ciasto z jogurtu greckiego nie wymaga specjalnych umiejętności, jeżeli będziecie się

MamaOskarka
Makowiec z Dobrzechowa – kuchnia podkarpacka 197

Makowiec z Dobrzechowa - kuchnia podkarpacka Makowce, makowniki, zawijańce z makiem, rolady makowe, strucle, makowe drożdżówki… w różnych regionach Polski różnie nazywa się ciasto drożdżowe zawinięte w kształt rolady, z nadzieniem z maku i bakalii. Ale wszędzie jest ono tak samo kochane przez małych i dużych, przez tych, co pieką od zawsze i przez tych, co wiedzą, gdzie kupować, przez tych(...)tylko od święta i przez tych, co obowiązkowo do kawki. Drożdżowa strucla z makiem to tradycyjne polskie ciasto, którego nie może zabraknąć ani na Boże Narodzenie, ani na Wielkanoc. Obecnie piecze się je również bez większych okazji, choć ze względu na uciążliwość mielenia maku przyjęło się, że to ciasto świąteczne. Na Śląsku mak do zmielenia noszono do piekarni, gdzie

Trzeci talerz
Kruche Ciasto z Rabarbarem – Tarta z Rabarbarem 167

Witam serdecznie Tym razem podzielę się przepisem na zrobienie prostego ciasta kruchego z rabarbarem – tarty z rabarbarem. Ciasto jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, jeżeli ktoś jeszcze takiego ciasta nie piekł to polecam wypróbować przepis, ciasto nie jest zbyt słodkie a dzięki rabarbarowi lekko winne. Do przygotowania ciasta kruchego z rabarbarem będziemy potrzebować: Użyłam foremki okrągłej o średnicy(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli oraz około 400 g rabarbaru 2 łyżki cukru kryształ Link do filmu z przygotowania: Kruche ciasto z rabarbarem Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Na blat wysypuję mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól oraz masło i łączę ze sobą składniki pocierając je dłońmi tak żeby ciasto było sypkie (przypomina

Uwaga Babcia Gotuje
Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie 173

okazji małej, rodzinnej uroczystości postanowiłam przygotować jakieś ciasto. Chciałam żeby mój wypiek był nie tylko smaczny, ale też ładnie się prezentował na stole. Moja rodzina wprost przepada za ciastami z makiem. Dlatego przygotowałam mój drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie. Smak i niebanalna prezentacja, to zdecydowane atuty tego ciasta. Spróbujcie, bo warto. Przygotowanie takiego makowca nie jest wcale skomplikowane. Zapraszam(...)jajka klasy M nadzienie - domowa masa makowa lub gotowa 800 g niezbędne do przygotowania drożdżówki - arkusz papieru do pieczenia, obręcz od tortownicy o średnicy 24 * najlepiej dedykowanej do drożdżowych ciast Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem podgrzewamy 3/4 szklanki mleka wraz z 2 łyżkami masła. Mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści. Następnie ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Nasze

Słodkie okruszki