Zachęcona wcześniejszymi udanymi przepisami z wykorzystaniem pierniczków spróbowałam zrobić pankejki na ich bazie – wyszyły przepyszne! Miękkie, puszyste, z wyczuwalnym smakiem piernika. Przygotowanie jest bardzo proste, zapraszam Przepis bierze udział w konkursie #przepisnakopernika – czy jest godzien publikacji w książce kucharskiej? Przygotuj pankejki na najbliższe śniadanie i sprawdź to! // Składniki: 1 szklanka mąki 10 pierniczków (uszatki firmy Kopernik) 3 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 1 i 1/4 szklanki mleka 3 łyżki roztopionego masła 1 jajko tłuszcz do smażenia sos – 4 pierniczki Uszatki i 5 łyżek mleczka kokosowego Sposób przygotowania: Do miski daj mąkę oraz starte na tarce pierniczki. Dodaj też proszek do pieczenia oraz sól. Całość wymieszaj. Następnie do całości wlej mleko oraz roztopione masło. Ciasto wymieszaj
Via Gustoobiecuję, że w nadchodzącym roku również nie dam mu powodów do zmarszczenia czoła. Tymczasem, ciągle jeszcze otulona zapachem korzennych przypraw, mam dla Was jeszcze jeden przepis na pierniczki. Znalazłam go na blogu Z cukrem pudrem , a skusił mnie obietnicą karmelowego posmaku. Musze przyznać, że pierniczki wyszły pyszne - pulchne, mięciutkie, choć nieco zbyt mało korzenne w smaku, jak na mój(...)trochę za dużo zachodu... Niemniej, jeśli ktoś ma ochotę poświęcić im nieco więcej czasu, wprawiając się w świąteczny nastrój, warto po przepis sięgnąć. Jeszcze jedna uwaga: autorce przepisu wyszło pierniczków ponad dwieście, mi - raptem osiemdziesiąt. Nie wiem, czym jest spowodowana ta różnica, bo foremek użyłam standardowych, niezbyt dużych. Miejcie jednak na uwadze, że ilość ciastek jest w tym przypadku bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzezestawieniem pysznych, słodkich świątecznych przepisów. W zestawieniu znajdziecie ponad 50 słodkich inspiracji na Boże Narodzenie. W zestawieniu znajdziecie typowe przepisy na świąteczny stół jak makowce, pierniki, serniki, ciasta orzechowe, pierniczki, ciasteczka, ale także i te mniej oczywiste, ale pojawiające się na stołach w wielu domach – jak np. najróżniejsze proste ciasta cytrusowe czy babki. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś(...)czekoladową polewą Ciasto piegusek z jabłkami. Ciasto z makiem. Szybki piernik z jabłkami Pyszna babka w łaty. Najłatwiejsza babka dwukolorowa. Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. Ciasteczka / pierniczki: Miękkie pierniczki domowe. Przepis na pierniki. Kruche ciasteczka (z maszynki) Świąteczne kruche ciasteczka z cynamonową nutą Ekspresowe ciasteczka cynamonowe Drożdżowe pierniczki (miękkie) Nakrapiane makowe ciasteczka. Ciasteczka z makiem. Kruche ciasteczka
Słodkie okruszkijuż trzeci przepis, i zapewniam Was nie ostatni, na pierniczki w tym roku. Jeden z najlepszych, najbardziej aromatycznych przepisów. Z pewnością skradnie Wasze serca. Moja rodzina pokochała te pierniczki! Świetnie smakują zarówno zaraz po upieczeniu, jak i w ciągu kilku kolejnych dni. Następne dwa tygodnie pokażą czy pierniczki zmiękną, czy nadal pozostaną idealnie kruche. Polecam, najlepszy przepis na blogu(...)pierniczki! Składniki (na 50-60 pierniczków): 900 gram mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody szczypta proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 250 gram masła 250 gram miodu 2 opakowania przyprawy do piernika (5 łyżek) po 1 łyżeczce mielonego cynamonu i imbiru szczypta soli 1 szklanka cukru pudru Masło i miód należy rozpuścić. Ostudzić
Mango Papajasobie tą przyjemność jak tylko mogę i już od weekendu stoi u mnie choineczka, a co tam! Jak szaleć, to szaleć ;) Przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na zwykłe pierniczki i takie z witrażykiem. Jestem bardzo zadowolona, bo na choince prezentują się cudnie, także polecam z czystym sumieniem ;) Składniki: Pierniczki: 300g mąki pszennej żółtko 125g masła 130g płynnego miodu(...)miodem. Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość 3-4mm i wykrawamy różne kształty. Jeśli chcecie upiec pierniczki z witrażykiem do środka należy włożyć pokruszonego landrynka. Za pomocą słomki wycinamy też dziurki na nitkę, w końcu nasze pierniczki mają zawisnąć na drzewku! :) Pieczemy w 180 stopniach
Czerwona Porzeczkasiebie. Ja wybrałam miód z ogórecznika… i nie tylko, z polskiej pasieki, który kupiłam od Pana Rafała z Galway ( RawHoney4You ). Z dobrym miodem zawsze wyjdą wspaniałe… domowe pierniczki jak alpejskie. Składniki: - 1 kg mąki tortowej - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 3 łyżki kakao - 200ml gęstej kwaśniej śmietany 18% w temperaturze pokojowej (dałam(...)odstawiamy na 24 godziny do lodówki (lub w jakieś chłodne miejsce). Na drugi dzień ciasto wykładamy na stolnicę lekko posypaną mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wykrawamy pierniczki. Aby zrobić nadziewane wykrawamy kółka, na środek nakładamy marmoladę, przykrywamy drugim takim samym kółkiem i mniejszą foremką (w kształcie serca) wykrawamy pierniki (powstałe skrawki ciasta też zużywamy). Układamy na blaszce
mojewypiekiinietylkoPierniczki świąteczne z lukrem – to niezastąpiony element podczas świątecznych przygotowań. Warto zacząć je piec nawet już w połowie listopada, dzięki czemu do samych Świąt Bożego Narodzenia zdążą nam zmięknąć. Dekorację świątecznych pierniczków powinno się zostawić na kilka dni przed świętami. Do tego czasu, po upieczeniu, należy je przechowywać w szczelnych pojemnikach. Pierniczki świąteczne z […] The post Pierniczki świąteczne
Kulinarne PrzebojeWersja pierniczków miękkich w środku z subtelnym posmakiem pomarańczy. Ozdobione na bogato i dużą ilością kandyzowanej skórki na długo zapadną Wam w pamięć. Składniki na pierniczki: 300g mąki pszennej 100g mąki żytniej typ 720 100g mąki żytniej typ 2000 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 100ml jogurtu naturalnego bez laktozy 1,5 łyżeczki sody(...)pomarańczy mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy kandyzowana skórka z pomarańczy Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową, sok z pomarańczy, skórkę oraz masło. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników - mieszając
Gotowanie i blogowaniePierniczki o cytrusowym posmaku są fantastyczne. Lekko kwaśne i słodkie za jednym razem. Takiego połączenia naprawdę warto spróbować :) Składniki na pierniczki: 300g mąki pszennej, 100g mąki żytniej typ 720, 100g mąki żytniej typ 2000 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 100ml jogurtu naturalnego bez laktozy 1,5 łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g(...)cytryny 100g kandyzowanego pomelo mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny kandyzowane pomelo Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową, sok z pomarańczy i cytryny, obie skórki oraz masło. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia
Gotowanie i blogowaniegęsta czekolada... Jeszcze z dzieciństwa pamiętam karmelowe cukierki z mocnym czekoladowym środkiem, do dziś je uwielbiam, choć ciężko je kupić. Za to krem czekoladowy dostępny jest od ręki :) A pierniczki drożdżowe? Super mięciutkie jak puszek, po prostu rozpływają się w ustach. Składniki: 300g mąki pszennej , 100g mąki żytniej typ 720, 100g mąki żytniej typ 2000 4 żółtka 4 białka(...)szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 50ml letniego mleka 7g drożdży 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu krem czekoladowy Cadbury ze sklepu Kuchnie Świata Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową oraz masło. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników - mieszając co chwilę. Odstawiamy
Gotowanie i blogowaniePierniczki, które widzicie na zdjęciu zrobiła.... 7-letnia Emilka, córka naszych przyjaciół. Pomoc ze strony mamy Emilki ograniczała się do roztopienia masła i włożenia ciastek do piekarnika. Wniosek z tego jeden - dla chcącego nic trudnego, nawet jeśli się ma tylko 7 lat :) Składniki - ilość na około 40 pierniczków 0,5 kg mąki pszennej 0,5 szklanki miodu (każdy będzie dobry(...)Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze porcje, każdą z nich cienko rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki. Ciastka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pierniczki można polukrować i ozdobić posypką lub opruszyć cukrem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadania bardziej i mniej wymyślne. Takie, które już znacie i totalne nowości. Dziś jednak zabieram Was w podróż do korzeni, do tego co dla nas znane, lubiane. Najlepsze pierniczki cioci to przepis oparty na ciasteczkach jakie do tej pory przygotowuje moja ulubiona ciocia. Bo co to za ulubione Święta bez ulubionych pierniczków ukochanej cioci. Dziś dzielę się z Wami(...)tajemniczą recepturą. Jeśli chcecie pierniczki przygotować już dziś lub jutro nie zapomnijcie włożyć do pojemnika kawałka jabłka, ponieważ ciasteczka muszą zmięknąć! :) Uwaga! Pierniczki najlepiej wychodzą kiedy pieczemy je w towarzystwie przyjaciół z lampką wina! Składniki (na prawie 200 pierniczków): 2 kg mąki + trochę do podsypania ciasta (użyłam pszennej, żytniej i orkiszowej) 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mocnej
Mango Papajaumiem (wcale zresztą nie próbuję...) się powstrzymać przed wyszukiwaniem nowych przepisów na pierniczki, a później ich wypróbowywaniem. Te maleńkie, korzenne ciasteczka mają niesamowitą właściwość - znikają z puszek szybciutko, w bliżej niewyjaśnionych okolicznościach, a Rodzina i znajomi ciągle domagają się kolejnych porcji. Naprawdę ciężko jest uchować jakieś do Świąt... Trzeba je chować głęboko, gdzie nikt nie spodziewałby się ich znaleźć. Albo(...)przygotowywać te, na których można sobie zęby połamać zaraz po upieczeniu. Wtedy jest szansa, że konsumenci, zrażeni i nieusatysfakcjonowani, dadzą im poleżeć i w spokoju doczekać Wigilii... Cóż, pierniczki, które chcę Wam dzisiaj zaproponować, mają być chrupkie, więc zbyt długie leżakowanie im nie grozi. Przepis znalazłam w książce Scandilicious baking Signe Johansen i muszę uczciwie przyznać, że marzyłam o nich
Pożeraczka, czyli raz adobrzePulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez kilka tygodni nabierając pięknego korzennego aromatu. Im dłużej leżakuje tym bardziej aromatyczne pierniczki ale już tydzień wystarczy by były naprawdę pyszne ;) Składniki: 500g mąki tortowej 250ml miodu szklanka cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników(...)Garnek zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu na przynajmniej tydzień, a najlepiej 2-3 tygodnie. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wycinamy pierniczki. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Układając pierniczki na blasze należy zostawić dość duże przerwy gdyż mocno rosną. Wystudzone pierniczki lukrujemy
Pyry na Gaz