Barszcz chrzanowy to moje tradycyjne danie Wielkanocne,zawsze jemy go na śniadanie.Bez niego to nie było by świąt ,dodam jeszcze że to danie to u mnie w domu przechodzi z pokolenia na pokolenie. Składniki: 0,5 kilograma żeberek wędzonych 1 szklanka zakwasu na żurek 1 kilogram korzenia chrzanu 3 łyżki mąki pszennej 1 szklanka śmietany 30 % 3 jajka(...)minut , wlewamy zakwas ,gotujemy jeszcze chwilę.Zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie i dodajemy do barszczu.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Zdejmujemy z ognia ,odstawiamy na 30-40 minut żeby barszcz lekko przestygł.Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka i miksujemy,wlewamy po trochu do barszczu ciągle mieszając, uważając żeby śmietana się nie zważyła. Barszcz podajemy z ugotowanymi jajkami
Bajeczna KuchniaBarszcz ukraiński to kolejna zupa, którą znają wszyscy i na którą istnieje nieskończenie wiele sposobów przygotowania :) Ja ugotowałam barszcz z dodatkiem wołowiny, ziemniaków, fasoli i buraków oczywiście. Można dodać też kawałeczek drobno poszatkowanej białej kapusty. Aby przyspieszyć proces gotowania zupy, zamiast namaczać i osobno gotować fasolę, użyłam białej fasolki z puszki, którą dodałam pod sam koniec gotowania. Barszczyk podałam(...)odrobiną kwaśnej, gęstej śmietany i posypałam posiekaną natką pietruszki. Moja wersja barszczu ma słono-słodko-kwaśny smak. Dla mnie bomba! Tak lubimy najbardziej :) Bardzo treściwa i pożywna zupa. Jeszcze lepsza jest na drugi dzień. Doskonała zwłaszcza podczas chłodnych miesięcy :) Składniki: ok. 3 l wody 4 buraki średniej wielkości 1 cebula 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 puszka
MyCookBook.pllodówki do następnego dnia. Natomiast przed podaniem podsmażmy je na złoto-rumiano i chrupiąco na oleju lub smalcu, zaś na półmisku posypmy zeskwarzonym wędzonym boczkiem. Obok postawmy koniecznie czerwony barszcz lub po prostu rosół, z którego pochodzi mięso. Tak podana, ta teoretycznie niewyrafinowana potrwa, staje się prawdziwą ucztą dla zmysłów – nie tylko smaku Taki farsz można przygotować teoretycznie z każdego(...)Kolejny pomysł co zrobić z mięsem z rosołu drobiowego - wyśmienite pierogi z mięsem i grzybami, podane podsmażone na złoto, ze skwarkami i czerwonym barszczem (lub rosołem). Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób, tj. ok. 40 średnich pierogów) 200g mięsa z rosołu (oczyszczonego z kości, skóry, itp.) 100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 250g pieczarek garstka
Kulinarna PokusaŚwiąteczny barszcz biały... Podany z białą kiełbasą i jajkami. Z dodatkiem podsmażonego boczku i cebuli. Lekko kwaśny, chrzanowy. Mocno majerankowy. Zabielony kwaśną śmietaną. Pyszny, nie tylko w świąteczne dni. Smacznego! Składniki: 1 kg surowej, białej kiełbasy dobrej jakości; Słoiczek chrzanu tartego (180 g); 2 litry zimnej wody; 3 ząbki czosnku; 2 czubate łyżki majeranku; 5 ziaren pieprzu; 5 ziaren(...)cytryny i wymieszać. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzach poukładać kawałki ugotowanej, białej kiełbasy i pokrojone, ugotowane na twardo jajka i zalać gorącą zupą. Barszcz podawać oprószony drobno pokrojoną natką pietrszuki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 litra zupy (ilość po wyjęciu białej kiełbasy). Ilość soku z cytny należy dostosować
Gospodyni Miejskaciut się różnią :) Proporcja a dwie osoby: Zalewajka nr 1: - 2 pełne garście grzybków leśnych - tyle samo ziemniaków pokrojonych w kostkę - 2 surowe białe kiełbaski - cebulka - ząbek czosnku - barszcz biały w butelce - śmietana ( 12% lub 18% ) - sól, pieprz do smaku Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Grzyby oczyścić, zalać wodą centymetr nad powierzchnię. Gotować(...)minut. Dodać białą surową kiełbasę i czosnek. Parzyć w wywarze z grzybów ok. 20 minut. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować do miękkości. Zalać barszczem ( ok. pół szklanki - jeżeli lubimy kwaśniejszą - więcej). Dosmaczyć solą i pieprzem. Można zaciągnąć mąką dla wzmocnienia gęstości zupy. Zaprawić śmietaną ( 3-4 łyżki wlać do miseczki, zalać wrzącą zupę. Tak zahartowaną śmietanę przelać do garnka
kawawszklanceMój sposób na barszcz na dłużej... Witam ponownie. Za oknem robi się coraz zimniej,ciągle pada i nie wiem jak wy ale wtedy robię barszcz. Robię go w dużym garnku, daje do słoików,trzymam je w lodówce i potem w każdej chwili otwieram podgrzeję i mam kubek gorącego barszczyku.Można go przechowywać nawet kilka miesięcy,ale u mnie nigdy(...)miesiącu,przez całą zimę. Jest dietetyczny,bo nie robię go na żadnej kości,tylko na rosołkach,więc można użyć warzywnych i będzie idealny na wigilię. odkąd gotuję ten barszcz to cała moja rodzina przerzuciła się na ten sposób musicie koniecznie spróbować SKŁADNIKI: 2,5-3 kg buraków czerwonych 100ml octu 10% 2 łyżki cukru 3-4 marchewki 2 pietruszki
Swojskie jedzonkoNadchodzi jesień i chłodniejsze dni, wiec proponujemy Wam gorący, wartościowy i sycący barszcz biały. Wspomnienie smaku z dzieciństwa, jaki serwowały nam nasze babcie - takie tradycyjne polskie pyszności. Składniki : 500g mięsa wieprzowego z kością 500g surowej białej kiełbasy 500g ziemniaków 200g wędzonego boczku 250ml zakwasu - barszczu białego 4 jajka na twardo 1 porcja włoszczyzny 1 duża cebula 1 mała cebula(...)następnie dodajemy opłukaną kiełbasę, obrane i opłukane warzywa - włoszczyznę, dużą cebulę w całości, suszone grzyby, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie i wszystko gotujemy około 1 godzinę dodajemy zakwas barszczu białego, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, łyżeczkę chrzanu i jeszcze gotujemy przez chwilę małą cebulę kroimy drobniutko, a wędzony boczek w bardzo drobną w kostkę i następnie podsmażamy razem
zobacz ich smakZawsze na zabawie po godzinie 24, pojawia się coś gorącego, często do picia. Dlatego dzisiaj prezentuję barszcz czerwony – czysty. A podany z pasztecikami to rewelacja. Idealny tandem. Składniki: 3 l wody Elementy z kurczaka ( wykorzystałam części po wyluzowaniu kurczaka ) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kilka suszonych grzybków Tarte buraki w słoiku ( 2 słoiki po 500 gram ) Sól Pieprz Liść(...)laurowy Ziele angielskie Koncentrat barszczu czerwonego 3 ząbki czosnku Majeranek Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy elementy kurczaka z marchewką, pietruszką, selerem, czosnkiem, grzybami oraz przyprawami. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy buraki, podgrzewamy ( kilka minut )i dodajemy koncentrat barszczu czerwonego. Ponownie przecedzamy i doprawiamy do smaku. Przed podaniem tylko podgrzewamy już nie gotujemy, gdyż barszcz zmieni kolor. SMACZNEGO
Smaki EwyBarszcz czerwony z ziemniakami Smak dzieciństwa - barszczyk mojej Mamy, już jako mała dziewczynka zawsze powtarzałam, że ulubioną moją zupą jest "zupka czerwona":) Barszcz był przygotowywany różnie, z mięsem, bez niego, z warzywami, z ziemniaczkami, ale smak pozostawał zawsze ten sam, lekko kwaśny, lekko słodki, przepyszny. Dziś wersja bezmięsna, taką jaką uwielbiam najbardziej, z tłuczonymi ziemniaczkami i koperkiem. Szybko, tanio(...)ząbki czosnku, kostkę bulionową, cukier i gotujemy około 20 min. Po tym czasie wlewamy ocet i gotujemy kolejne 15 min. Po tym czasie garnek odstawiamy na godzinę, aby barszcz nabrał intensywnego koloru i smaku. Na koniec wlewamy zahartowaną gorącą zupą śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki tłuczemy z odrobiną masła oraz mleka, wykładamy porcję ziemniaków na talerz, posypujemy
na moim stole...Taki sposób podania barszczu bardzo odpowiada wszystkim domownikom. Przepis odziedziczyłam po babci. Jest zdrowy i naprawdę smaczny! Śliwka w tym barszczu jest jak "wisienka na torcie"! Polecam wypróbować! Szczególnie osobom dbającym o linię:) Barszcz z dodatkiem śliwek również co roku gości na moim wigilijnym stole. Składniki: 200 gram śliwek suszonych 500 gram wołowiny z kością 1 szklanka wina wermutu Włoszczyzna(...)czasie buraki zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Buraki wystudzić i zetrzeć na tarce, po czym dodać do rosołu razem z winem. Przyprawić do smaku i podgrzać. Barszcz najlepiej gotować 1 dzień przed spożyciem
Tradycyjna Kuchniachudej kiełbasy (użyłam również domowej, ale gdybym jej nie miała była by to Brocka) 3-4 plastry boczku z przyprawami 1 spora cebula 2-3 ząbki czosnku 2 torebki barszczu białego 2-3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy (po 2 szt) majeranek Przygotowanie: Kiełbasę wrzuciłam na wrzątek. Zebrałam szumowinę zanim kiełbasa się zagotowała. Następnie wrzuciłam pokrojoną(...)czym ją wyjęłam. Kawałek zwykłej kiełbasy pokroiłam w kostkę i wraz z pokrojonym tak samo boczkiem przysmażyłam porządnie z solą i pieprzem na patelni. Dorzuciłam do wywaru. Rozrobiłam barszcz z wodą (tak, żeby powstała gęsta jednolita masa). Wlałam do wywaru energicznie mieszając. Gotowałam przez ok 10 minut często mieszając (barszczyk lubi się przypalać). Teraz wystarczy zaprawić 2-3 łyżkami osolonej
Kuchnia po mojemuJajka marynowane w czerwonym barszczu nie tylko są smaczne, ale również mają ładny różowy kolor. W Wielkanoc mogą one być świetną dekoracją. Do zrobienia takich jajek potrzebujemy jedynie barszcz czerwony i jajka ugotowane na twardo. Barszcz można zrobić z tego przepisu . Następnie barszcz studzimy i zalewamy nim jajka. Jajka wstawiamy na noc do lodówki a następnego dnia są gotowe
Mama GotujeBarszcz biały w niektórych regionach Polski podawany jest na wielkanocne śniadanie. Nie znam tego zwyczaju, ale barszcz bardzo lubię. Oczywiście najsmacznieszy jest ugotowany na swojskim zakwasie. Jeśli masz już zakwas, bardzo szybko przygotujesz tą smaczną zupę. Jeśli zakwasu jeszcze nie przygotowałaś, to ostatni już dzwonek, by go nastawić. Po przepis zapraszam tutaj . Możesz zrobić go na wędzonce(...)warzywnym wywarze, a podany z podsmażona kiełbasą i ugotowanym jajkiem na twardo. Składniki: kilka ziemniaków 1- 2 marchewki pietruszka kawałek selera majeranek sól, pieprz 2 szklanki zakwasu na barszcz kiełbaski, najlepiej białe ugotowane na twardo jajka 1 łyżka chrzanu ze słoiczka Wykonanie: obrać marchew, pietruszkę, kawałek selera i kilka ziemniaków. Ziemniaki pokroić w kostkę. Zalać wodą i gotować około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tradycyjny biały barszcz w roli głównej biała, surowa kiełbaska, jajka w nim, to wspaniałe wielkanocne danie, bardzo treściwe i smaczne... Składniki: 1 kg białej kiełbasy surowej 3 litry wody 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka chrzanu 1 łyżka cukru 2 łyżki masła 1 mała śmietana 30% szczypta tymianku 1 łyżka majeranku 2 łyżki mąki pszennej(...)wrzucamy pokrojoną szynkę oraz kiełbasę podsmażamy przez 5 min. Dodajemy do wywaru podsmażoną szynkę z kiełbasą oraz pozostałe przyprawy, gotujemy na wolnym ogniu. Śmietanę roztrzepujemy z mąką wlewamy do barszczu doprawiamy solą i pieprzem Przed podaniem na stół pozostałą kiełbasę wkładamy do barszczu aby się podgrzała (można kiełbasę podsmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu). Podajemy barszcz z ugotowanym
kgwjanczewoBarszcz czerwony gości u nas bardzo często w różnych postaciach, a to czysty, a to zabielany, innym razem z botwinką lub na zakwasie. Możliwości jest wiele - można kilka znaleźć na blogu. Tym razem wersja czysta na domowym zakwasie i świeżych burakach, mocno buraczany, czyli ulubiony barszcz czerwony mojego męża. Najchętniej podajemy z gotowanymi ziemniakami, ale można śmiało podać(...)ziele angielskie, obrane i pokrojone warzywa: cebulę i marchewkę. Gotujemy, aż marchewka będzie prawie miękka. Następnie dodajemy wywar z zaparzonych buraków i połowę tartych buraków i zakwas. Zagotowujemy. 3. Barszcz doprawiamy mielonym kminkiem, octem, solą i suszonym majerankiem. Dodajemy też ząbek czosnku pokrojony w plasterki. 4. Barszcz podajemy z ugotowanymi ziemniakami oprószonymi siekanym świeżym koperkiem. Smacznego
Kuchnia domowa Ani