barszcz - 4003 przepisów (strona:43/267)

Potrawy wigilijne z różnych regionów Polski 19

tych wyjątkowych społeczności. Wigilijne Potrawy Mazowsza Mazowsze, jako centralny region Polski, prezentuje wiele tradycyjnych potraw, które są bliskie wielu sercom. Jedną z najważniejszych potraw na mazowieckim stole wigilijnym jest barszcz czerwony z uszkami, przygotowywany na zakwasie buraczanym, z dodatkiem grzybów leśnych, które nadają mu wyjątkowego aromatu. Oprócz barszczu popularny jest karp smażony, który stanowi podstawę wielu wigilijnych posiłków. Mazowszanie starannie(...)słodyczą przypomina o domowym cieple i świątecznej bliskości. Podkarpackie Smaki Wigilii Podkarpacie, pełne malowniczych krajobrazów, wyróżnia się także unikalnymi potrawami wigilijnymi, które łączą tradycje wielu kultur zamieszkujących ten region. Barszcz czerwony z uszkami, wypełnionymi aromatycznymi grzybami, jest jednym z głównych dań, które otwiera wigilijną ucztę. Kolejnym ważnym elementem jest pieróg biłgorajski, przyrządzany z kaszy gryczanej, twarogu i ziemniaków, który stanowi

CityTaste
Białe kwaśne czyli poznański barszcz na golonce 35

Białe kwaśne czyli poznański barszcz na golonce Pyszna i bardzo treściwa zupka. Świetnie rozgrzewa w chłodne dni. Można ją podawać z gotowanymi ziemniaczkami lub z kładzionymi kluseczkami, albo po prostu zajadać ze świeżym pieczywem. Polecam!     Składniki: 2-3 golonki (u mnie peklowane, ale mogą być zwykłe) włoszczyzna: marchew, kawałek selera i pora, pietruszka cebula 2 ząbki czosnku(...)KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Białe kwaśne czyli poznański barszcz na golonce pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Kaszotto jaglane z piersią kurczaka na barszczu z kiszonych buraków 35

Rewelacyjne kaszotto z kaszy jaglanej z aksamitną piersią kurczaka przygotowanym na barszczu z kiszonych buraków od Bracia Piskorowie !  Składniki: 100 g piersi kurczaka 50 g kaszy jaglanej suchej  250 ml barszczu czerwonego kiszonego przyprawy: pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka słodka, zioła prowansalskie 10 ml oleju rzepakowego do smażenia Sposób przygotowania: Na bardzo rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pierś(...)kurczaka oraz kaszę, dodać przyprawy. Smażyć ok 2-3 minut. Następnie stopniowo dodawać barszcz do całkowitego wchłonięcia go przez kaszę. Gotowe danie podawać z swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Barszcz czerwony ( na bogato ). 34

wymieszaj. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu. Następnie zdejmij z ognia, wlej trochę octu, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 25 - 30 minut. W tym czasie barszcz wyciągnie to co najlepsze z warzyw i przypraw. Po tym czasie przecedź całość przez gęste sitko. Warzywa wyrzuć, a barszcz dopraw do smaku solą , mielonym pieprzem, majerankiem i octem. Przed(...)podaniem na stół w razie potrzeby podgrzej go na ogniu. Podawaj z uszkami lub kostką ziemniaczaną . Barszcz ma piękny czerwony kolor i dużo witamin i minerałów. Doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole.   P rzepis ten znalazłem na You Tube na kanale Adolfa Kudlińskiego.               Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Zupa-krem z buraków z migdałami 40

Zupa z buraków to w naszym kraju tradycja. Przygotować możemy ją na różne sposoby - może to być czysty barszcz bez dodatków, barszcz z ziemniakami lub fasolą, barszcz z uszkami czy z puree ziemniaczanym. Opcji jest całkiem sporo, każdy więc bez problemu znajdzie coś dla siebie. Ja dziś pokażę Wam jeszcze jedną opcję na zupę z buraków - w postaci pysznego kremu

Z notatnika dietetyka
Barszcz czerwony ,,dojrzewający” 53

Magda Barszcz czerwony – niby jeden a jednak tak wiele możliwości jego przygotowania. U mnie na blogu znajdzie już 3 różne rodzaje barszczu – tradycyjny, z kiszonych buraczków, ze śliwką. Ten inspirowany jest przepisem babci i pomysłem z internetu aby schłodzić go przez noc w lodówce aby nabrał smaku. Oprócz tego, że smak jest obłędny, to jeszcze możemy go spokojnie(...)czosnek, umyte, przekrojone na ćwiatki i wypestowane jabłka, odrobinę soli i pieprzu. Zostawiamy do ostygnięcia, po czym przykrywamy i stawiamy na noc do lodówki.   Na następny dzień przecedzamy barszcz przez sito. Sam wywar podgrzewamy i doprawiamy do smaku zakwasem – jego ilość zależy od naszych upodobań, czy lubimy mocniejszy czy kwaśniejszy, wtedy więcej zakwasu trzeba dodać. Doprawiamy solą oraz

Smaczna Strona
NAJLEPSZY FARSZ GRZYBOWY DO USZEK I PIEROGÓW 45

USZEK I PIEROGÓW . Farsz do uszek może być z suszonych grzybów, z pieczarek, z grzybów mieszanych, czy grzybów z dodatkiem gotowanej kiszonej kapusty. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu czerwonego i uszek, a jak uszka to muszą być koniecznie z grzybowym farszem. Grzyby na farsz oczywiście sami zbieramy w lesie i potem suszymy. Farszem grzybowym można faszerować uszka, pierogi, krokiety(...)kulebiaki, paszteciki, rogaliki, które podamy do barszczu . Doskonale sprawdzi się jako wigilijne krokiety z kapustą i grzybami , mini Krokiecikach z grzybami , ale najlepszy jest do uszek , pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta francuskiego. , kruche kapuśniaczki z kapustą i grzybami lub rogaliki , Jak ktoś nie lubi grzybów to proponuję przygotować grosz ek ptysiowy, albo inne dodatki, które można podać do zupy grzybowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sok z buraka i zakwas buraczany – właściwości i zastosowanie 35

zakwas buraczany – właściwości i zastosowanie Burak to popularne warzywo, o którym najczęściej przypominamy sobie dopiero przed świętami Bożego Narodzenia. Czy ktoś z nas wyobraża sobie święta bez czerwonego barszczu? Warto jednak pamiętać, że z buraka możemy czerpać o wiele więcej niż tylko smak. Dziś kilka słów o właściwościach i zastosowaniu buraków, soku z bura i zakwasu. Czy burak(...)wpływa też na poprawę samopoczucia i ogólną wydolność i wytrzymałość organizmu. Czy zakwas buraczany jest zdrowy? Zakwas buraczany kojarzy się przede wszystkim z kuchnią i gotowaniem. Dodajemy do świątecznego barszczu. Jednak nie jest to jedynie składnik barszczu. Warto włączyć go do diety i docenić cenne właściwości. Jakie są główne właściwości zakwasu buraczanego ? Zakwas powstaje poprzez kiszenie buraków. Okazuje się

Słodkie okruszki
Zupa zalewajka z grzybami i białą kiełbasą 41

dodatkiem ziemniaków oraz grzybów, zabielona śmietaną. Pyszna rozgrzewająca zupa. Składniki: 4 kiełbasy białe surowe, 500 g ziemniaków, ok 100 g świeżych grzybów, duża cebula, 250 ml dobrego zakwasu - barszczu białego, sól, pieprz, majeranek, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, duża łyżka śmietany 18% , łyżka masła Przygotowanie: Do ok 800 ml wody dodajemy obrane ząbki czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę wraz z cebulą. Podsmażamy na łyżce masła, aż cebula będzie lekko brązowa. Dodajemy do ziemniaków, zalewamy barszczem, dodajemy łyżkę majeranku oraz szczyptę pieprzu, gotujemy przez 10 minut. Dodajemy pokrojoną w plastry lub kostkę białą kiełbasę. Zabielamy śmietaną (odlewamy trochę barszczu, dodajemy śmietanę - mieszamy. Nie wlewamy zimnej bezpośrednio

Lena Gotuje
Kiszona czerwona kapusta 39

kwestia szczęścia, może pochodzenie kapusty (którą przywieźliśmy z Podlasia), a może tak po prostu powinno być. Zjedliśmy ją częściowo w postaci surówki, z duuuużą ilością marchewki, a częściowo w barszczu. Tak, w barszczu. Pierwszy raz dodałam do tego typu zupy kiszonej kapusty i to był strzał w 10. To był chyba najlepszy barszcz, jaki udało mi się kiedykolwiek ugotować. Zupę

Kardamonovy
Gulasz wieprzowy z papryką i ogórkiem kiszonym 75

obiad wybieraliśmy się z teściami, którzy lubią polską kuchnię, no więc ok, idziemy. Wszystkie potrawy jakie zamówiliśmy były naprawdę pyszne (placek, żeberka, grillowana na ogniu pierś z kurczaka i barszcz z krokietem). Taaaak, barszcz z krokietem – najlepszy jaki jadłam od dawna, jeżeli chodzi o restauracje. Ten bar to Szałas. Jeżeli będziecie w okolicach Żor, będziecie mieli ochotę zjeść domowy(...)miasto nie jest za bardzo nam po drodze (gdziekolwiek), ale już wiem gdzie wylądujemy z My, gdy już nie będzie na diecie. Niech się chłopina naje po kokardki barszczów z krokietami (tak, w liczbie mnogiej). Gulasz wieprzowy z papryką i ogórkiem kiszonym zrobiłam tak naprawdę z myślą o Toli, która najchętniej je tego typu obiady. Do tego ziemniaki i buraki

Kardamonovy
Domowy zakwas na biały barszcz 42

przygotować barszcz potrzebny jest zakwas. To inny rodzaj zakwasu niż na żurek. Na żurek zakwas przygotowuje się na bazie mąki żytniej, z kolei na barszcz biały podstawą jest mąka pszenna wysokiego przemiały - graham typ 1850 lub razowa 2000. Domowy zakwas na biały barszcz - przepis Do przygotowania zakwasu będą Ci potrzebne: 500ml przegotowanej letniej wody, 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej

Z notatnika dietetyka
Czysty biały barszcz 44

barszcz to smak i zapach mojego dzieciństwa. Gościł bardzo często w moim rodzinnym domu. Najpierw gotowała babcia, potem mama, a niedawno jadłam ugotowany przez siostrę Ulę. Nie zostało mi więc nic innego jak również się z nim zmierzyć. Wyszedł bardzo dobry, ale i tak lepiej mi smakuje u mamy. Składniki na 6 porcji: ? 2 litry wody ? 6 kawałków wiejskiej kiełbasy(...)cebula ? 1 pęczek koperku ? 1 płaska łyżka soli, pieprz ? 1/2 butelki zakwasu do barszczu ? 6 jajek ? 6 łyżeczek chrzanu Wykonanie: ? Zagotować wodę z obraną i przekrojoną cebulą, związanym nitką pęczkiem kopru i kiełbasąm, i gotować ok. 10 minut. ? W tym czasie ugotować jajka na twardo. ? Do barszczu dodać zakwas, przyprawić do smaku. ? Wyjąć koperek i cebulę. ? Podawać z kawałkiem kiełbasy

To co kocham
Paszteciki z pieczarkami 59

Poznaj paszteciki z pieczarkami, które są mięciutkie i puszyste w środku oraz chrupiące na zewnątrz. Potrawę podaję do czerwonego barszczu lub jako samodzielne danie. Są tak pyszne, że w mgnieniu oka znikają z wigilijnego stołu. Paszteciki z pieczarkami to szybsza wersja pasztecików z kapustą i grzybami. Potrawa gości na moim wigilijnym stole oraz na imprezie sylwestrowej . To mój smak(...)dzieciństwa. Kojarzą mi się z beztroskim czasem w świątecznej atmosferze. Paszteciki najlepiej smakują mi oczywiście do barszczu czerwonego. Zobacz jak krok po kroku zrobić paszteciki drożdżowe z pieczarkami . Paszteciki wykonasz w 2 godziny. Potrawę upieczesz w 30 minut . Paszteciki z pieczarkami – składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: kcal w 100 g. Dieta wegetariańska. Wszystkie składniki powinny być

Ania gotuje
Uszka z grzybami leśnymi lub pieczarkami 73

większości polskich domów, nie ma u mnie Świąt Bożego Narodzenia bez barszczu z uszkami. Super miękkie i cienkie ciasto, a w środku pyszne grzybowe nadzienie. Takie pierożki w  połączeniu z barszczem z własnoręcznie kiszonych buraków, to niebo w gębie.   Dziś podaje przepis na te tradycyjne z suszonymi grzybami leśnymi. Dla dzieci polecam farsz z pieczarek, które są bardziej(...)jemy ich od razu, tylko chcemy je zamrozić czekamy aż całkowicie wystygną. Dokładnie obtoczone w oleju uszka można mrozić bez obawy, że nam się skleją.   Podajemy ciepłe z barszczem czerwonym lub rosołem. Smacznego

Krylowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania