Ciasto włoskie (znane również jako Ciasto Wiewiórka) to kolejne z moich ulubionych ciast, czyli ciast mieszanych bez użycia miksera i ciast, które zawsze wychodzą. Ciasto włoskie, ciasto wiewiórka to proste ciasto jabłkowo-orzechowe. Jest wyjątkowo pyszne i nie zawiera tłuszczu w postaci masła, czy oleju. Mimo to, ciasto nie jest suche a swoją wilgotność zawdzięcza jabłkom, które posypane cukrem puszczają(...)Ciasto to często gości na moim stole, ze względu na składniki, które zawsze mam 🙂 Pozycja obowiązkowa na niedzielny deser w gronie najbliższych. Składniki na Ciasto Wiewiórka: 6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę 3/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej 3 jaja
Moja DelicjaCiasto Jagodowe Ombre z kremem budyniowym i borówkami Ciasto Jagodowe Ombre z kremem budyniowym i borówkami amerykańskimi to pyszne, warstwowe ciasto łaciate z jagodami . Jest bardzo wysokie i pięknie prezentuje się na stole - to świetny przepis na uroczystości i imprezy rodzinne, na przykład urodziny, imieniny czy Święta. Zobaczcie na poniższym filmie, jak przy pomocy zwykłej nakrętki wyczarować to efektowne(...)ciasto : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto Jagodowe Ombre z borówkami składa się z jasnego biszkoptu oraz blatu ciemnego ciasta z kakao. Pomiędzy nimi mamy dwie warstwy kremu: krem budyniowy waniliowy i jagodowy lub porzeczkowy krem maślany . Całość wieńczy jagodowa panna cotta z dodatkiem jogurtu. Do przygotowania mojego łaciatego ciasta z jagodami i budyniem zainspirował mnie przepis
Lekcje w kuchnisię nie nudzić, wszystko czyli wypiekam. Krucha krajanka truskawkowa chodziła za mną od dawna. Kupuję truskawki niemalże codziennie ale zawsze moja połowa podjada tyle, że potem nie starcza na ciasto. S. uwielbia truskawki, choć w tym roku są one takie sobie. Jednak do ciasta jakie by nie były zawsze pasują. Truskawki świetnie sprawdzają się na kruche ciasto lub ciasto kruszonka(...)Krucha krajanka truskawkowa to połączenie ciasta kruchego z ucieranym i ciasta kruszonkowego. To ciasto nie jest typowym kruchym ciastem ale też nie jest typowym ucieranym. Bardzo mi odpowiada i świetnie pasuje z owocami. Piekłam je z czarną porzeczką . Ciasto ze śliwkami jest również bardzo smaczne. Chociaż nazywam to ciasto kruche to zaznaczam, że jest nietypowe ale bardzo uniwersalne. Kruche ciasto
codojedzeniasprężysty z charakterystycznym gryczanym smakiem i aromatem. Chleb gryczano-orkiszowy jest bardzo łatwy do przygotowania, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i odstawić do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania dobrze jest złożyć ciasto kilka razy. Jak wygląda składanie ciasta? To bardzo prosty zabieg, który sprawia, że ciasto jest mocniejsze, poprawia jego strukturę, a po uformowaniu nie rozpływa się na boki. Pierwsze składanie ciasta(...)najlepiej przeprowadzić po około 30 minutach od odstawienia go do wyrastania. Na początek należy zwilżyć dłoń wodą, aby ciasto mniej się kleiło. Następnie trzeba sięgnąć na dno miski i wyciągając ciasto w górę, kiedy poczujecie opór, połóżcie wyciągniętą część ciasta na wierzch. Ciasto wyciągnąć z czterech stron, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na kolejne 30 minut. Uważajcie, żeby podczas
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego Większość z Was myślami jest już przy świątecznym stole. Z pewnością zastanawiacie się co podać swoim gościom do jedzenia. Coś pysznego, ale też coś, czego przygotowanie nie zajmie nam całego dnia. Mam pomysł na wykorzystanie mięsa, na którym gotujemy rosół , takie mięso będzie odstawom do przygotowania pasztecików . Farsz jest niezwykle(...)mięso od kości i drobniutko posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa wraz z warzywami. Mięso z warzywami i przesmażoną cebulką mieszamy z odrobiną rosołu i doprawiamy przyprawami. Przygotowanie ciasta Teraz trzeba zabrać się za zagniecenie ciasta twarogowego , które jest nieporównywalnie szybsze do przygotowania niż zazwyczaj stosowane w tego typu przepisach, ciasto drożdżowe . Ciasto jest połączeniem ciasta kruchego z ciastem
SprawdzonaKuchnia.pldrożdżówek z truskawkami i lukrem kokosowym jest obłędne dobry i do tego jeszcze kokosowa kruszonka, mniam! Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Składniki na ciasto drożdżowe 280 g mąki pszennej 40 g cukru 1 szczypta soli 10 g świeżych drożdży 130 ml mleka(...)Instrukcje Przygotowanie kruszonki Do miski wsypać wszystkie składniki na kruszonkę , palcami rozetrzeć masło do chwili, kiedy zacznie się kleić, kruszonkę można na chwilę włożyć do zamrażalnika . Przygotowanie ciasta Do miski miksera wsypać składniki suche ( mąkę, sól, cukier ), mleko lekko podgrzać rozpuścić w nim drożdże dodać łyżkę mieszanki składników suchych dokładnie wymieszać
SprawdzonaKuchnia.plTradycyjny sernik na kruchym spodzie to propozycja deseru, chyba każdy choć raz jadł w życiu. Ciasto jest delikatne w smaku i bardzo puszyste. Wielu z Was przeraża zapewne myśl o przygotowaniu kruchego ciasta. Nie martwcie się to nic trudnego. Zobaczcie…. Składniki na kruche ciasto 1 szklanka mąki 75 g masła 75g cukru 1 jajko Przeczytaj również: Tradycyjny sernik wiedeński(...)Składniki na sernik 5 jajek 1 kg sera na sernik 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Przepis na kruche ciasto Masło dzielimy na mniejsze kawałki i mieszamy z mąką, cukrem i jajkiem. Dokładnie zagniatamy. Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy. Przepis na sernik na kruchym spodzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pamiętam, gdy opublikowałem pierwszy przepis na ciasto na pizzę , wzbudził on bardzo duże zainteresowanie. Dotychczas jest to najpopularniejszy przepis na blogu. To ciasto było superowym sposobem na szybki obiad, czy kolację, bo jej przygotowanie nie zajmowało dłużej niż 45-60 min, ale co powiecie na to, że znalazłem jeszcze lepszy przepis? Składniki są naprawdę bardzo podobne, ale sposób(...)przygotowania wcale inny - wymaga więcej czasu, ciasto ma inną konsystencję, ale efekt jest tego warty! Smakuje niczym najlepsza pizza z pizzerii! Ciasto wychodzi naprawdę idealne, nie boję się tego słowa, bo takie jest. Mega chrupiące, ale jednocześnie pulchne, ładnie się rumieni i ma bardzo bogaty smak. Są odczuwalne lekkie nutki przypominające ciasta na zakwasie, co czyni to ciasto wprost
Kuchnia ŁukaszaDziś mam dla Was przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. Na dużej blaszce – takiej wiecie, żeby starczyło dla rodziny, sąsiadów i zostało trochę na drugi dzień ;) Moja ma wymiary 35×43 cm i zajmuje dokładnie cały piekarnik. Ciasto drożdżowe robiłam (jak wiele z tych, które znajdziecie na blogu) z przepisu mojej babci. Problem z jej przepisami(...)coś się znalazło – śmiało pytajcie w komentarzach, staram się na wszystkie odpowiadać na bieżąco. Szklanka w moich przepisach ma zawsze 250 ml. Jeśli szukacie innych wypieków na bazie ciasta drożdżowego zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisem na chałkę , bułeczki brioche lub bułeczki cynamonowe . Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 3 duże jajka 50 g świeżych
Ciastkozercypieczonych pączków które testowałam nie smakowały jak pączek – ot, coś okrągłego i z nadzieniem. Jasne, można sobie do woli dobierać nazwy dla swoich produktów, ale nazywanie bułek drożdżowych z ciastem wypchanym po brzegi prawie kostką masła i 6 żółtkami, twardych i niemiłosiernie zbitych, o konsystencji dalekiej od lekkiego, pyzatego rumianego pączka – to już dla mnie nadużycie. UWAGA – ZANIM ZACZNIECIE(...)zrobienia tych pączków potrzebny jest robot kuchenny z hakiem do zagniatania ciast drożdżowych. Ciasto jest mocno uwodnione, dość rzadkie i bardzo lepkie – nie będziecie w stanie ręcznie uwolnić potrzebnej ilości glutenu, ciasto przez 8-10 minut trzeba bezwzględnie wyrabiać maszynowo . Ciasto jest bardzo delikatne – obchodźcie się z nim ostrożnie. Nie rzucajcie i nie machajcie miską żeby nie opadło
Karo in the Kitchenrazem jedno z moich ulubionych ciast, które przygotowuje Madzia – czekoladowe Brownie. To wersja z bardzo czekoladowym środkiem i chrupiącym wierzchem. Bo takie właśnie powinno być prawdziwe Brownie :) Ciasto robi się niezwykle szybko i wychodzi z za każdym razem :) Zwłaszcza, że Brownie powinno mieć konsystencję delikatnie „zakalcowatą” :) Przepis i listę składników na to ciasto znajdziecie poniżej(...)było grudek. Dodajemy lekko przestudzoną masę czekoladową, posiekane orzechu i całość mieszamy do połączenia się składników. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Brownie pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C. Smacznego! Artykuł Bardzo czekoladowe Brownie pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wrócił któregoś dnia z pracy i mówi „jakie dobre śliwki mamy w pracy”. Zaraz, od kiedy to mąż je śliwki? Może w końcu da się namówić na ciasto ze śliwkami? I dał się, „Byle tylko dobre ” No to żona musiała stanąć na wysokości zadania i upiec naprawdę przepyszne ciacho, które nie zniechęci męża do śliwek. Padło(...)ciasto drożdżowe, bo chyba ogólnie to do owoców, ciasta drożdżowe pasują najbardziej. Tak więc dzisiaj zapraszam na przepyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami. Nie wysycha, świetnie smakuje nawet 3 czy 4 dnia. To na pewno jeden z najlepszych przepisów na ciasto drożdżowe, tuż obok waszego ulubione na ciasto drożdżowe jak u babci Trochę bałam się, bo ciasto też miała smakować sąsiadka
Mieszam w Garnku