ciasto - 161133 przepisów (strona:64/10743)

Orzechowiec 743

Orzechowiec to bardzo smaczne ciasto orzechowe, które kojarzy nam się ze świętami. Głownie w tym okresie przygotowujemy świąteczne ciasta, takie jak sernik, makowiec czy właśnie orzechowiec. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto orzechowiec składa się z dwóch kruchych blatów, jeden nich wzbogacony o warstwę orzechową. Dodatek stanowi puszysta masa budyniowa oraz dżem porzeczkowy, który przełamuje słodki smak ciasta. Ciasto orzechowiec należy przygotować(...)wcześniej, by zdążyło zmięknąć, dzięki czemu będzie jeszcze smaczniejsze. Chociaż jest to wypiek, który kojarzy nam się ze świętami, możemy je przygotować także na inną okazję w ciągu roku. Ciasto orzechowe z kremem jest dosyć łatwym ciastem, jednak należy ściśle trzymać się instrukcji, ponieważ składa się ona z kilku etapów. Dla ułatwienia przygotowałam dla Was listę kroków, a także

Przepiski.pl
Zgniły pień 112

Intrygująca nazwa ( choć może mało apetyczna :) ), intrygujący wygląd...oto ciasto, z jakim się nigdy wcześniej nie spotkałam i myślę, że dla większości z Was to też będzie nowość. Zgniły pień ( występuje też pod nazwą Zgniły kikut...), to ciasto składające się z pokrojonych na kawałki kruchych roladek ( nie jest to typowe kruche ciasto, ponieważ nie zawiera masła ) z nadzieniem z suszonych(...)owoców - moreli, śliwek i rodzynek. Kawałki roladek układa się w dwóch warstwach w tortownicy, a każdą z warstw smaruje kremem z kwaśnej śmietany, który stanowi "spoiwo" dla całego ciasta. Bardzo ważnym etapem w przygotowaniu, jest pozostawienie ciasta na kilka godzin w temperaturze pokojowej, następnie chłodzenie w lodówce przez całą noc; dzięki temu kruche roladki wchłoną wilgoć ze śmietany, która pięknie

Opowieści z piekarnika
Karpatka 73

Karpatka do słodki wypiek robiony z ciasta parzonego, które przekłada się kremem budyniowym. Taką karpatkę pamiętam z dzieciństwa i tylko taką wersję karpatki zawsze robię w moim domu. Ciasto parzone , które jest podstawą karpatki przygotowuje się z mąki, wody, tłuszczu oraz jajek. Najpierw należy zagotować wodę z tłuszczem, następnie połączyć ją z mąką, a w ostatnim kroku dodać jajka(...)przygotowane ciasto pieczone jest w dość wysokiej temperaturze przez 30-40 minut w zależności od wielkości formy do pieczenia. Upieczone i wystudzone blaty ciasta łączone są ze sobą kremem. Krem budyniowy , którym przekładam karpatkę składa się z domowego budyniu waniliowego oraz masła. Przepis na krem budyniowy znajdziecie na blogu mecooks, poniżej załączam również link do przepisu. Na koniec, gotowa już

MeCooks
10 najczęstszych błędów podczas pieczenia ciasta 58

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenia ciasta wbrew pozorom wcale nie jest takie łatwe. Osoby, które nie mają doświadczenia w tym temacie, może napotkać wiele problemów. Począwszy od samego przygotowania składników do momentu upieczenia ciasta. Podczas pieczenia ciasta należy zadbać o każdy szczegół. Musimy pamiętać o każdym, nawet najmniejszym detalu, ponieważ w innym wypadku, ciasto nam nie wyjdzie. Jakie błędy większość(...)popełnia najczęściej podczas pieczenia? 1. Proporcje składników na oko To pierwszy i najczęściej popełniany błąd podczas pieczenia. Podczas odmierzania składników do każdego ciasta musimy być bardzo precyzyjni. Najlepiej jest korzystać z przepisów, w których proporcje podawane są w gramach. Jak to mówią szklanka szklance, czy łyżka łyżce nie równa. 2. Przyczyny zakalca Jak zapobiec zakalcowi? Najczęstszą przyczyną zakalca są niedokładnie

Damusia.pl
Jogurtowe ciasto z rabarbarem łyżką mieszane 82

dzisiaj wiadomo że jestem miłośniczką rabarbaru. Wszelkie ciasta z rabarbarem to miłość, no i może jeszcze rabarbarowy kompot z kostkami lodu. Dojrzałe łodyżki rabarbaru o apetycznym intensywnie czerwonym i różowym odcieniu przyjemnie miękną i rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury, jednocześnie zachowując swój kolor. Słodkie ciasta z kwasowanym rabarbarem są orzeźwiające i mają swoją charakterystyczną świeżość. Rabarbar pasuje to ciast(...)drożdżowych i drożdżówek, ciasta kruchego, ucieranego i jogurtowego. Ten ostatni przepis na jogurtowe ciasto rabarbarowe znajdziesz poniżej. Przepis na ciasto z jogurtem nie wymaga użycia miksera elektrycznego, wystarczy rózga kuchenna i chwila mieszania bez ubijania. Prostota przygotowania jogurtowego placka sprawia że upieczesz go z przyjemnością. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jogurtowe ciasto z rabarbarem bez miksera 5 od 1 osoby Autor

ProstePesto.pl
Ciasto góra lodowa bez pieczenia 166

Poznaj nasz sprawdzony przepis na pyszne ciasto góra lodowa bez pieczenia . Ciasto góra lodowa na herbatnikach , to prosty w wykonaniu deser z biszkoptami i kremowo – waniliową masą budyniową. To piękne i przepyszne ciasto będzie bez wątpienia idealną propozycją na różne okazje. A co najważniejsze: przygotujesz je bez użycia piekarnika. U nas znajdziesz dokładny przepis krok po kroku wraz(...)zdjęciami. Warto wspomnieć, że ciasto góra lodowa w naszym wykonaniu nie zawiera kremu na bazie mleka w proszku. Jak zrobić ciasto góra lodowa? Zapraszamy na przepis! Blaszka 24 x 38 cm Ciasto góra lodowa bez pieczenia Składniki: Ciastka: herbatniki: 300 g biszkopty podłużne: 250 g mleko: 200 ml Krem: mleko: 1 litr budyń waniliowy z cukrem

Kuchnia Na Wypasie
Ciasto kruche z mąki krupczatki 79

wiele sposobów można przygotować ciasto kruche dzisiaj chciałam pokazać na krótkim filmie jak przygotować ciasto kruche z mąki krupczatki. Poniżej przedstawiam kilka cennych rad aby ciasto kruche zawsze się nam udało. Z ciasta kruche go możemy przygotować: tarty słodkie lub słone  szarlotki ciasteczka talaretki Aby było idealnie kruche: cukier puder jest lepszy, bo zwykły nie zdąży się rozpuścić, zbyt(...)krótki czas pieczenia ciasta gruby cukier szybko się skarmelizuje, pozostawiając w cieście bardzo widoczne brązowe kropki, nie wygląda to ładnie margarynę zastąpić masłem dobrej jakości mąkę sucha i przesiana (świeżo spulchniona) można dodać niewielką ilość mąki migdałowej lub kakao (o gramaturę mąki migdałowej i kakao pomniejszamy gramaturę mąki pszennej) najlepszą kruchość daje mąka krupczatka lub niewielka ilość skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej

Pomysłowa kuchnia
Ciasto Rurociąg 76

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Rurociąg to kolejny smaczny deser, zaliczany do grupy ciast bez pieczenia . Jest bardzo łatwe w przygotowaniu a składniki, których potrzebujemy do wykonania tego ciasta są ogólne dostępne. Ciasto Rurociąg z odrobiną sprytu jesteśmy w stanie przygotować je w zaledwie 15 minut. Niestety początkowo musimy jedynie nacieszyć się jego widokiem, ponieważ gotowe ciasto należy odstawić do lodówki(...)masa stężała. Ciasto z rurkami to bardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie ciasto, które smakuje naprawdę rewelacyjnie. Dzięki prostocie wykonania bez obaw mogą je przygotować nawet osoby, które nigdy w życiu nie wykonywały tego typu smakołyków. Ciasto z rurkami jest bardzo delikatne, słodkie, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się jako smaczny deser, kiedy najdzie nas ochota na coś

Przepiski.pl
Puszyste pączki nadziewane budyniową nutellą 75

kryształki cukru całkowicie się rozpuścić. Mąkę pszenną przesiej przez sito wprost do misy, dodaj sól i wymieszaj. Dodaj aktywny drożdżowy zaczyn, kogel mogel z żółtek, olejek waniliowy i spirytus. Ciasto wyrób 10 minut mikserem z końcówką z hakiem lub dłońmi, mimo kleistości ciasta staraj się nie dodawać większej ilości mąki (od nadmiaru mąki pączki będą zbyt twarde). Po tym czasie(...)dodaj upłynnione masło i wyrabiaj do połączenia, aż masa wchłonie wszelki tłuszcz maślany. Wyrobione ciasto okryj w misie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto powinno porządnie wyrosnąć, co najmniej podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i ponownie wyrób dłońmi, podczas wyrabiania uderzaj ciastem upuszczając je na blat z wysokości, pomoże to w odgazowaniu ciasta

ProstePesto.pl
Wegańskie banoffee pie. 85

Wegańskie banoffee pie. Zanurzmy się w warstwach wegańskiej wersji Banoffee pie – banan, karmel do żucia i delikatna jak chmurka z wegańska bita śmietana . Jeśli szukamy zdrowego i smacznego ciasta na deser to wegańskie banoffee pie spełnia wszystkie wymagania! Ta wersja ciasta nie wymaga pieczenia , jest bez laktozy , bez glutenu oraz bez cukru . Ciasto to zaspokoi wszystkie nawet najbardziej wymagające podniesienia(...)Wegańskie ciasto super słodkie, super kremowe i takie dekadenckie. Taki powinien być każdy deser ! Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny tryb życia, ponieważ są dobrym

Zdrowy Styl Joanny
NAJLEPSZE PRZEPISY NA CIASTA BEZ PIECZENIA 74

Pyszne i szybkie do przygotowania ciasta, które cieszą się popularnością na mojej stronie. Nie wymagają pieczenia, wystarczają tylko chęci i chwila pracy. Mam nadzieję, że w tym zbiorze znajdziecie coś odpowiedniego dla siebie :) KOLOROWA PIANKA- ZEBRA-  przepis tutaj Taką piankę przyrządzała w dzieciństwie bardzo często moja mama, dodawała różne owoce, dodatki i zalewała galaretką. Ja dla swojej córki postanowiłam(...)przyrządzić taką piankę- zebrę. Pyszna, lekka jak chmurka, nie za słodka. Ciasto bez pieczenia, deser z dosłownie 3 składników a zadowolenie dziecka bezcenne :) ŚNIEŻNY PUCH- CIASTO BEZ PIECZENIA-  przepis tutaj Śnieżny puch to ciasto bez pieczenia, coś w stylu sernika na zimno. Warstwa herbatników, kwaskowata pianka ze śmietany, twarogu i galaretki a na wierzchu posypka z kokosu. Pyszne, lekkie

Zrób to smacznie
Potica, słoweńska rolada drożdżowa z orzechami 93

Potica, to rolada drożdżowa z aromatycznym nadzieniem z orzechów włoskich, przypominająca trochę naszego makowca. Jest to tradycyjne słoweńskie ciasto świąteczne, podawane zwykle w Boże Narodzenie i Wielkanoc.  Wg przepisu z https://bake-street.com/en/potica-povitica/ Rozciąganie i zwijanie ciasta pokazane na filmiku:  https://youtu.be/CGhX2ZfL9AQ Foremka 25 x 11 x 7 cm Ciasto: 285 g mąka pszenna silna(...)sól 50 g cukier puder 22 g miękkie masło 82% tłuszczu W misie miksera wymieszaj: mąkę z mlekiem, wodą, jajkiem i drożdżami, aż do uzyskania jednorodnego ciasta. Dodaj cukier i wyrabiaj, aż do całkowitego połączenia. Najlepiej dodać go w dwóch porcjach, ponieważ cukier ma tendencję do upłynniania ciasta. Wyrabiaj dalej, aby uzyskać gładkie, jedwabiste i średnio rozwinięte ciasto. Następnie również

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasto Marcepanek 107

Marcepanek to kultowe ciasto mojej mamy, które co roku pojawiało się u nas w domu na święta Bożego Narodzenia. Mimo takiej nazwy, nie ma ono nic wspólnego z marcepanem. Składa się z dwóch oddzielnych placków przygotowanych z ciasta kruchego - makowego oraz jabłkowego, przełożonych dżemem z czarnej porzeczki oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Połączenie ciasta makowego(...)ciastem jabłkowym kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki oraz słodką masą budyniową przygotowaną na maśle smakuje naprawdę rewelacyjnie. Ciasto to zawsze było hitem u nas w domu! Ciasto jest dość pracochłonne, gdyż według przepisu mojej mamy, należy przygotować trzy domowe masy - masę makową, masę jabłkową oraz masę budyniową, a także upiec dwa oddzielne ciasta. Jednak dla osób, które chciałyby pójść

Kuchnia MagdaLeny