posmarowania Wykonanie tradycyjne: Rozpuścić masło. Odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, drożdże i zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem. Odstawić na 5 minut. Dodać sól i zagniatać ciasto przez ok. 5 minut. Dodać rozpuszczone masło i zagnieść ponownie (przez 5 minut). Podzielić ciasto w stosunki 1:3 i 2:3. Mniejszą część odłożyć. Kakao i cukier mieszamy(...)kubku razem z mlekiem. Dodajemy tę mieszankę do większej części ciasta. Wyrabiamy, aż ciasto kakaowe stanie się jednolite. Kakaowe ciasto również odkładamy do wyrośnięcia na na najmniej pół godziny. Po tym czasie jasne i ciemne ciasto dzielimy na 5 części. Dobrze zrobić to za pomocą wagi. (u mnie wyszło, że porcja jasnej ważyła ok. 50g, a ciemnej ok. 100g
Mania WypiekaniaDzisiaj przepyszny jabłecznik w kruchym cieście, bardzo aromatyczny. Cudownie pachnie cynamonem, upieczonymi jabłkami i goździkami. W tym tygodniu piekę go już drugi raz :). Jak dla mnie jest przepyszny i w moim domu znika błyskawicznie. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. W jego przygotowaniu pomagał mi wyjątkowy gości, którego widać na pierwszym zdjęciu. Bardzo polecam jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie. Zapraszam(...)FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na „Jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie”: Ciasto: 350g mąki pszennej użyłam tortowej 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1,8-1,9 kg jabłek + dwa jabłka 80g jasnego brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 szczypty zmielonych
Mała CukierenkaWitam serdecznie Propozycja na pyszne ciasto truskawkowe z kremem budyniowym. Do przygotowania ciasta możemy użyć również innych owoców. Polecam wypróbować przepis, na pewno ciasto będzie każdemu smakowało :). Będziemy potrzebować: na ciasto: 120 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 100 g cukru kryształ 4 żółtka 4 białka 4 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem(...)cukru kryształ 2 łyżeczki cukru waniliowego warstwa truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 700 ml wrzątku około 300 g truskawek Użyłam tortownicy o średnicy 26 cm Link do filmu z przygotowania: Ciasto truskawkowe z kremem budyniowym https://www.youtube.com/watch?v=vIG_G97zjCE Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto, ciasto przygotuję mikserem ale można przygotować ręcznie lub robotem : Do miski daję białka i ubijam na sztywną pianę. Cały
Uwaga Babcia Gotujemojprzepisna.pl | Metrowiec Metrowiec to ciasto z mojego dzieciństwa. Pamiętam czasy, kiedy całą rodziną szło się na imieniny do znajomych. U jednej ze znajomych zawsze były pierogi oraz właśnie sławny Metriowiec, to własnie tym ciastem zajadałam się jako mała dziewczynka. Dziś z chęcią powracam do tych smaków, zapomniałam, że jest to tak przepyszne ciasto. Sam biszkopt jest wilgotny, puszysty, przepyszny, krem(...)jest lekko cytrynowy, wszystko oblane grubą warstwą czekolady, stanowi doskonałą całość. Na tym cieście nauczyłam się dwóch rzeczy: jak zrobić ciasto ucierane i jak zrobić krem maślano-budyniowy. Mam nadzieje, że moje wskazówki wam się przydadzą. Polecam dzień wcześniej wieczorem przygotować budyń, oraz wyciągnąć masło z lodówki, można też upiec ciasto jasne i ciemne. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
moj przepis nababa z ziemniakami Myślę, że powoli trzeba zastanawiać się co znajdzie się na Wielkanocnym stole. Odkąd zaczęłam piec, nie wyobrażam sobie Świąt bez tradycyjnej Baby Wielkanocnej. Jest to proste ciasto drożdżowe, bardzo puszyste, delikatne, lekko słodkie, dzięki dodatkowi ziemniaków bardzo smaczne nawet 2 dnia (o ile przechowywane w szczelnej puszce), z dodatkiem rodzynek lub innych bakalii, polane lukrem, czekoladą(...)żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną masę. Dodać przesianą mąkę, wyrośniętą mieszankę drożdżową (rozczyn), pozostałe składniki, oprócz tłuszczu, wyrobić ciasto, tak długo, aż będzie gładkie, elastyczne, błyszczące i będzie odchodzić od ręki (ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego przez 30 min na najniższych obrotach). Dodać tłuszcz wyrobić ponownie, aż cały
moj przepis naJuż chyba nie ma soboty bez „Wypiekania na śniadanie”:-) Tym razem wybór padł na rożki z domowego ciasta francuskiego. To bylo moje pierwsze starcie z tym ciastem i jestem całkiem zadowolona z efektu końcowego. Mimo, że w przepisie użyto sporo masła, praktycznie tyle ile mąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane. Aromatyczne, jabłkowo-cynamonowe wnętrze(...)cudownie chrupiące, prażone płatki migdałowe wieńczą dzieło. Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami przepis z książki Francja na słodko Składniki na ciasto na 20 szt 400 g masła 400g mąki szczypta soli 1 duże żółtko około 200 ml zimnej wody Składniki na nadzienie 1kg jabłek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu
Mia Cucina Sofietaniedawnej lekturze Mojego Życia we Francji Julie Child po nocach śni mi się masło i przepisy z jego udziałem. Francuzi wprost lubują się w maślanych sosach, ciastach i smażonych na maśle potrawach. Nawet mają jego różne regionalne odmiany, np. beurre de Charentes-Poitou z regionu o tej samej nazwie to pełnotłuste masło(...)stanie w kuchni zastąpić. Łosoś, którego Wam dzisiaj zaprezentuję, będzie niemal skąpany w maśle (dietetycy i kardiolodzy teraz łapią się za głowę...). Różowy filet owiniemy w pyszne domowe ciasto francuskie, cudownie się listkujące, o bogatym aromacie. Jeśli żyjecie w biegu, możecie zastąpić je tym kupnym, ale sprawdźcie proszę, czy zawiera, chociaż krztę masła, a nie tylko sztuczne aromaty. Oprócz
Food SquareDzisiaj było wreszcie troszkę chłodniej i postanowiłam coś upiec. Dawno przymierzałam się do tego ciasta, aż w końcu przyszedł ten dzień, że jest. Ciasto rafaello na biszkopcie z mąką kokosową. Krem z białą czekoladą. Składniki: Ciasto: 8 jajek 6 czubatych łyżek mąki kokosowej (można zastąpić pszenną lub migdałową) 1 szklanka cukru Krem 400 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki(...)Dokładnie wszystko wymieszać do momentu aż czekolada się rozpuści. Nakryć folią i odstawić do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie wyjąć z lodówki i ubić mikserem. Ciasto: Podane porcje na ciasto podzielić na pół tzn upiec jedno ciasto z połowy porcji, a kiedy wyjmiemy z piekarnika przygotować drugą porcję i upiec drugie ciasto. Dlaczego tak? Bo potrzebujemy
O kuchni z uczuciemJuż raz publikowałam na swoim blogu przepis na to ciasto. Wtedy robiłam z borówkami, teraz zrobiłam ze śliwkami i oceniam, że jest lepsze :) Cały sekret w tym przepisie, że składniki na ciasto układa się warstwowo w misce i nie miesza ich tylko odstawia się na 3 h do wyrośnięcia. Przepis jest na dużą blachę. Składniki na ciasto: 10 dag drożdży(...)dajemy: drożdże, cukry, roztrzepane jajka, olej, mleko, przesianą mąkę i sól. Odstawiamy miskę ze składnikami ułożonymi warstwowo pod ściereczką na 3 H! Po 3 h miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Na wierzch ciasta układamy śliwki pozbawione pestek, posypujemy je odrobiną cukru. Później wykonujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na śliwki
Bon Appetit Małgorzatyciasto poznałam jako Kruszynka, które znalazłam w zbiorach siostry Anastazji. Jest ono niemal takie samo jak popularne Niebo, dlatego podaję dwie nazwy. Nazwa Kruszynka jest pewnie związana z bardzo delikatnym i kruchym ciastem. Przy wyciąganiu jednej części ciasta byłam tak nieostrożna, że mi się złamała. Więc uważajcie na kruchość spodów :) Od siebie dodałam herbatniki na wierzch ciasta. Polecam wszystkim miłośnikom(...)receptur siostry Anastazji i nie tylko :) Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 4 żółtka 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe 1 łyżka masła Masa orzechowa: 1 kostka masła 20 dag orzechów mielonych 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: polewa kakaowa
Kuchnia domowa Anipierwszej kolejności ciasto urzekło mnie swoim wyglądem. Chociaż jest przy nim trochę pracy, naprawdę warto! Jest i pyszne i efektownie się prezentuje na stole! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 margaryna lub masło 6 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka śmietany Różowa pianka: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe drylowane wiśnie ( mogą(...)być z syropu ) Dowolny krem budyniowy, u mnie taki: 2 budynie śmietankowe 2,5 szklanki mleka 3 łyżki cukru 1 kostka masła Sposób przygotowania: 1. Robimy ciasto: margarynę rozcieramy z mąką, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Całość chłodzimy. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 6 równych części. 2. Jedną część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę. 3. 2 białka ubijamy
Kuchnia domowa Anifalbaniasta spódnica... Pyszne, lekkie...idealne :) Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis (11/2013 - nr 72) . Kupne galaretki w cukrze zamieniłam na zwykłe galaretki, które po stężeniu pokroiłam w kostkę. Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 9 białek 4 żółtka 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanki oleju 1 łyżka kakao(...)wody na każdą galaretkę 1 galaretka brzoskwiniowa + 1 szklanka wody Sposób przygotowania: 1. Białka ubijamy z cukrem, a potem partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy olej. Ciasto dzielimy na 4 równe części: do jednej dodajemy żółtka i dwie łyżki mąki, do drugiej suchy mak, do trzeciej kakao, a do ostatniej suchy kisiel. 2. Blachę (25x36 cm) wykładamy
Kuchnia domowa Anipierwszy jadłam to danie na przyjęciu u koleżanki. Jego smak tak mnie zachwycił, że postanowiłam w domu sama je przygotować. Kurczak w cieście francuskim, bo o nim mowa, to przepyszna potrawa, która choć na pierwszy rzut oka wydaje się być skomplikowana, jest banalnie prosta w przygotowaniu. Mięso faszerujemy podsmażanymi pieczarkami(...)cebulką i zrumienionym chudym boczkiem, zawijamy w ciasto i pieczemy na złoty kolor. Ciasto francuskie z zewnątrz staje się chrupiące, a mięso pozostaje soczyste. Jest to niesamowicie sycące danie i jedna pierś wraz z dodatkami i ciastem po upieczeniu jest naprawdę ogromna:) Dlatego ja, oprócz lekkiej
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 125 g masła o temp. pokojowej Składniki na masę: 300 g malin 3 łyżki cukru 400 ml mieszanki wody z sokiem z malin 2 galaretki o smaku malinowym 500 ml śmietanki 30% 1 opak. Śmietan(...)dekoracji: kilka malin Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 30 x 35 cm, nasmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną (fot.1) . Piec około 25 minut w temperaturze 170°C. Upieczone ciasto wystudzić nie wyciągając z formy. Maliny posypać cukrem (fot.2) (mrożone rozmrozić). Wylać
Świat CiastaCiasto 3 Bit to jedno z popularniejszych wypieków w sieci. Szczerze powiem, że prócz występujących w cieście herbatników nie dostrzegam zbyt wielu podobieństw do znanego batonika o tej samej nazwie. Tam mleczna masa pokrywa herbatnik, a wszystko polane jest mleczną czekoladą - i tyle... Natomiast przeglądając wiele przepisów zaobserwowałam, że w "cieście 3 Bit" mają znaleźć się trzy masy: śmietanowa, budyniowa(...)krówkowa. Ciasto mimo mojego uprzedzenia do "modnych wypieków" wyszło REWELACYJNE i niezwykle pozytywnie mnie zaskoczyło. Każda z mas jest delikatna, puszysta, a całość tworzy przepyszne połączenie, któremu ciężko się oprzeć. Jednym z większych atutów tego ciasto jest to, że nie trzeba go piec. Polecam. Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia - Składniki: Masa Krówkowa: 1/2 szklanki (125 ml) mocno schłodzonej
Słodka Strona