Ciasto „Szyszkowy król” to miodowe ciasto z ryżem preparowanym. Jestem przekonana, że to będzie HIT tej zimy. Jest OBŁĘDNE! Serio, dawno już żadne ciasto nie smakowało mi AŻ TAK bardzo! Zainspirowałam się przepisem z bloga ilovebake.pl, ale zrobiłam je troszkę po swojemu. Wyszło przepysznie. Z upieczonego miodowego ciasta odkrawamy wierzch i mielimy go na okruszki. Na cieście rozprowadzamy(...)masę grysikową, rozkładamy ciasteczka korzenne, dalej wykładamy masę „szyszkową” z preparowanego ryżu i kajmaku i posypujemy całość miodowymi okruszkami. Ciasto jest słodkie, ale jest to ten rodzaj słodyczy, która nie odrzuca, a wręcz chce się sięgnąć po więcej. Miodowy blat i masa grysikowa idealnie komponują się z korzennymi ciastkami oraz masą z ryżu preparowanego i kajmaku, tworząc prawdziwie
Smaki Na TalerzuSzybkie bułeczki z ciasta francuskiego i czekolady zrobisz z trzech tylko składników . Są one idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie lubią spędzać godzin w kuchni a chcą od czasu do czasu upiec coś słodkiego w domu. Te akurat bułeczki bazują na gotowym, zakupionym w sklepie cieście francuskim stąd też czas ich przygotowania jest naprawdę szybki i wynosi mniej aniżeli(...)minut . Jeśli jednak zdecydujecie się na wykorzystanie domowego ciasta francuskiego w tymże przepisie, to czas przygotowania bułek będzie zdecydowanie dłuższy. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Szybkie bułeczki z ciasta francuskiego i czekolady Składniki na szybkie bułeczki z ciasta francuskiego i czekolady. 275 g ciasta francuskiego 100 g kawałków czekolady 1 jajko Szybkie bułeczki
MeCooksJabłecznik ze śliwkami na cieście biszkoptowym to ciasto, które świetnie sprawdza się pieczone w okresie jesiennym. Zarówno jabłka jak i śliwki w tym właśnie czasie są ogólnie dostępne i cieszyć możemy się ich smakiem w ciastach oraz słodkich wypiekach. Ten prosty jabłecznik ze śliwkami jest bardzo smaczny , ciasto biszkoptowe jest puszyste a owoce aromatyczne i pachnące cynamonem . Ciasto polecam(...)kawy i weekendowy wypiek . Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na jabłecznik ze śliwkami i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Ciasto jabłkowe ze śliwkami Składniki na jabłecznik ze śliwkami. Ciasto biszkoptowe: 6 jajek “L” 180 g cukru kryształu 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MeCooksZdałam sobie sprawę, że od dawna nie zrobiłam żadnego ciasta siostry Anastazji. Sięgnęłam więc po książkę 103 ciasta siostry Anastazji i wybrałam ciasto o nazwie „Śnieżka”. Śnieżka to ucierane ciasto w trzech smakach. Na początku szykujemy bazę, a potem dzielimy ją na 3 części – jedną pozostawia się bez dodatków, do drugiej dodaje kakao, a do trzeciej mielone(...)orzechy. Placki przekłada się masą przygotowaną na bazie mleka, Śnieżki i galaretki. Na końcu dekorujemy dowolną polewą. Może Ci się wydawać w trakcie przygotowań, że zarówno ciasta jak i mleka do masy może być za mało, ale gwarantuję, że ilości są wystarczające. Warstwy ciasta ucieranego nie wychodzą jakieś bardzo wysokie, ale po złożeniu całości, przełożeniu masą, otrzymujemy całkiem wysokie ciasto
Smaki Na TalerzuCiasto z masą krówkową i galaretką to pyszny deser na każdą okazję. Delikatne ciasto biszkoptowe przełożone umiarkowanie słodką masą z dodatkiem masy krówkowej kajmak. Prosty przepis na ciasto przekładane galaretką z kajmakiem. Zaskocz rodzinę i przyjaciół lekkim i pełnym smaku ciastem na deser. Przepis na ciasto z masą krówkową i galaretką jest bardzo łatwy do wykonania, gdyż ciasto biszkoptowe robi(...)się z całych jajek, bez oddzielania żółtek od białek. Ciasto przekładane galaretką z kajmakiem jest niezbyt słodkie. Idealne ciasto na święta i każdą inną okazję. Przygotowując ciasto z masą krówkową i galaretką, należy dopilnować procesu tężenia galaretki przed dodaniem jej do masy. Galaretka powinna być jeszcze płynna, ale przyklejać się do łyżki i ścianek naczynia. Masę z galaretką również trzeba
Kuchcik gotujeSzybkie do przygotowania ciasto ucierane z serem. Ciasto z serem, które sprawdzi się na deser na co dzień i od święta. Prosty placek z serem z wiaderka z łatwością zrobi nawet osoba mało doświadczona w wypiekaniu ciasta. Przepis na łatwy sernik na cieście ucieranym można zrobić bez dużego wysiłku z naszej strony. Ciasto ucierane z serem przygotowałam z mielonego sera(...)twarogowego z wiaderka. Ciasto z serem nie jest bardzo puszyste, ma raczej strukturę wilgotnej babki ucieranej. Ciasto ucierane zawiera masło, które od razu po upieczeniu nadaje ciastu delikatności, ale po schłodzeniu zastyga i je nieco usztywnia. Na 5 minut przed podaniem ciasto z serem najlepiej wyjąć z lodówki, wtedy będzie miało odpowiednią strukturę. U mnie ser jest na wierzchu ciasta
Kuchcik gotujerobię najczęściej bez żadnych dodatkowych składników, tylko: mąka, woda, sól i zakwas. Tym razem upiekłem go w wersji z dodatkiem wcześniej przefermentowanej, później ugotowanej, a przed dodaniem do ciasta chlebowego dokładnie wystudzonej kaszy gryczanej prażonej. Zaczyn (leaven): 30 g dojrzały zakwas pszenny (taki, który powiększył wcześniej swoją objętość około dwa razy) 45 g chłodna woda 45 g mąka pszenna(...)czasie ugotowałem kaszę razem z wodą z fermentacji, Kasza gotowała się około 15 minut, aż była zupełnie miękka. Ugotowaną kaszę posoliłem szczyptą soli i zostawiłem do całkowitego wystygnięcia. Ciasto chlebowe: 315 g chłodnej wody 100 g dojrzałego zaczynu 50 g mąki żytniej razowej typ 2000 450 g mąki pszennej typ 650 Składniki ciasta dokładnie wymieszałem (tylko do czasu, kiedy cała
Przepisy na domowy ser i chlebZapowiada się przepiękna niedziela, pełna słońca i mroźna. Po długim spacerze, gdy już powrócimy do domu, nie może zabraknąć czegoś słodkiego do kawy. Dlatego dzisiaj postanowiłam upiec francuskie ciasto frangipane. Pozostały mi resztki ciasta francuskiego, więc postanowiłam je wykorzystać i nadziać migdałową masą zwaną frangipane. Aby nadać temu deserowi jeszcze więcej smaku, dodałam również soczyste maliny. To proste i szybkie(...)ciasto, które nie tylko pięknie wygląda, ale także szybko rozpływa się w ustach. Aromatyczne migdały nadają mu nutkę luksusu, a maliny dodają świeżości i lekkości. To idealny deser na niedzielę, który z pewnością umili nam wieczór przy filiżance aromatycznej kawy. Przygotowanie tego pysznego ciasta jest bardzo proste. Wystarczy rozłożyć dwa arkusze ciasta francuskiego i wykroić dwa okrągłe placki, po czym
codojedzeniaHalo, halo… czy na pokładzie są jeszcze inne jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe. Proste do zrobienia, wszystkie składniki wymieszacie po prostu łyżką, a więc nie ma potrzeby używać miksera. Co jeszcze przemawia za tym ciastem dyniowym? Pachnie słońcem, ma ciepły jesienny kolor, nie jest za słodkie i długo pozostaje świeże. To nie ten rodzaj ciasta, które wysycha(...)się kruszy. Ciasto nawet po czterech dniach jest wilgotne i wzbudza zachwyty nawet u tych, którzy za dynią nie przepadają Możecie je polukrować, posypać cukrem pudrem czy co tam lubicie. Samo również doskonale smakuje. Trochę o puree/musie z dyni Myślę, że duże znaczenie ma przygotowanie musu/puree dyniowego, a w zasadzie rodzaj dyni, jakiej do musu użyjecie. Ja zwykle kupuję dynię
Mieszam w GarnkuPtysie z kruszonką. Ptysie (fr. profiterole ) zrobione są z ciasta parzonego , smaczne delikatne i lekkie. Samo ciasto nie zawiera cukru, ale dodatek słodkiej kruszonki na szczycie doskonale uzupełnia ten smak. Dodatkowo nadziane ulubionym kremem , aż rozpływa się w ustach. Ptysie przyrządzałam nie raz, z kruszonką też mi się zdażyło. Jednak z kakaową kruszonką zrobiłam to pierwszy raz. Wybrałam kakao(...)lepsze w smaku (mniej gorzkie). Jeśli chcesz możesz użyć ciemnego kakao zamiast intense. Możesz też zastąpić daną ilość kakao, mąką pszenną . Powstanie wtedy tradycyjna, słodka kruszonka. Przepis znajdziesz tutaj . Ciasto parzone. O cieście parzonym rozpisywałam się już w artykule Ciasto parzone – podstawowe informacje . Pokrótce opowiem, że jest to ciasto, które swój wzrost zawdzięcza dużej zawartości wody. Proporcje tego ciasta
SmartBake.plBiszkopt Joconde jest pysznym ciastem o migdałowym aromacie. Sam w sobie jest bardzo smaczny , a w połączeniu z kremem to po prostu niebo w gębie. Dzięki dużej zawartości jajek , masła i mąki migdałowej Joconde ma przyjemnie wilgotną strukturę. Nie obsycha zbyt szybko i idealnie nadaje się do przycinania. Dlaczego biszkopt Joconde? Wszystkie te powyższe cechy sprawiają, że biszkopt Joconde idealnie(...)pasuje do tortów literkowych (number cake, alphabet cake). Torty literkowe to takie gdzie warstwy ciasta przycięte są na różne kształty i przełożone warstwami kremu. Szkopuł polega na tym, że nie każde ciasto nadaje się do tortów tego typu. Musi być odpowiednio wilgotne , aby brzegi ciasta nie przesuszały się, a jednocześnie nie zbyt mokre, aby swobodnie mogło utrzymać nadany
SmartBake.plZobacz 12 najlepszych przepisów na ciasta i desery z truskawkami. Kiedy nadejdzie czas truskawkowego sezonu, nie można sobie odmówić przyjemności degustowania tych słodkich owoców! Soczysty smak truskawek sprawia, że są one idealnym składnikiem do tworzenia różnorodnych ciast i deserów, które podbijają serca. Oto kilka inspirujących pomysłów na wykorzystanie truskawek w różnorodnych wypiekach i deserach, które z pewnością rozpłyną się(...)truskawkami bez jajek – truskawkowe rollsy Zawijane drożdżówki z truskawkami bez jajek to przepis na miękkie i delikatne bułeczki – truskawkowe rollsy. Drożdżówki przygotujesz ze świeżymi… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto z mlekiem w proszku z truskawkami – blok truskawkowy Ciasto z mlekiem w proszku z truskawkami to przepis na ciasto bez pieczenia, które stworzyłam na bazie przepisu na blok
Via Gustolubię najbardziej. Tarta ze szparagami i serem. Jak zrobić kruchy spód do tarty? Wiem, że niektórzy podczas przygotowania tarty czy quiche wolą posiłkować się gotowymi spodami niż przygotować samemu ciasto. Rozumiem to – gotowce są wygodne i bardzo przyspieszają pieczenie. Zachęcam Was jednak do wypróbowania kruchego ciasta z tego przepisu. Po latach eksperymentowania z odpowiednimi proporcjami udało mi się(...)końcu znaleźć złoty środek i teraz mogę Wam polecić sprawdzony przepis na kruche ciasto , które wygodnie się przygotowuje i dobrze wałkuje. Nie opada też po bokach (po wcześniejszym solidnym schłodzeniu) i na pewno nie jest zbyt tłuste. Możecie je przygotować tradycyjnie z jasną mąką pszenną, ale będzie też świetnie smakować z mąką orkiszową. Sprawdź też inne pyszne pomysły na kolację
Na-talerzu.pl