Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na puszyste bułki dzielone, które możemy przygotować w tradycyjny sposób lub jako bułki nocne z wyrastaniem ciasta w lodówce. W jednym jak i w drugim przypadku bułki są pyszne i puszyste, także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania bułek będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie 6 dużych bułek 500 g mąki pszennej(...)mąki i około 50 ml letniej wody i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie): Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz oleju i mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję olej i jeszcze przez chwilę mieszam
Uwaga Babcia Piecze Chlebwiem co na mnie siadło w tym roku, ale rządzą u nas ciasta z owocami. I w sumie dobrze, bo kiedy je piec jak nie teraz. Co tam, mamy już sierpień, zaraz przyjdzie wrzesień, kiedy to królować będą jabłka i piec będziemy szarlotki pod różnymi postaciami. Jak tu nie piec ciast z owocami lata? Padło dzisiaj na ciasto drożdżowe. Jeśli(...)baliście się, że ciasto Wam nie wyrośnie, albo musicie zrobić ciasto szybko, to właśnie koniecznie przetestujcie ten przepis. Ciasto nie wymaga wyrastania. Mieszacie składniki, siup do blaszki i macie całkiem fajne ciasto. Przepis na tą wersję ciasta znalazłam kiedyś w internecie, kiedy miałam makabryczną ochotę na ciasto drożdżowe, jednak nie miałam masła w domu. Pozostawał wariant użycia innego tłuszczu. Wydrukowałam
Mieszam w GarnkuKremówka toffi miała być ciastem szybkim, łatwym i przyjemnym. Nie do końca się takim okazała, chociaż smakowo wyszła rewelacyjnie. Ciasto francuskie piekłam na dwa razy więc zajęło to trochę czasu i musiałam na nie dodatkowo uważać, ponieważ pomimo nakłucia ciasta widelcem wybrzuszało się i w trakcie pieczenia nakłuwałam je po raz kolejny. A już największą katastrofą okazało się krojenie tego(...)ciasta. Miałam dość ostry nóż, a masa była dobrze ścięta. Na wszelki wypadek kroiłam ciasto gdy było ono jeszcze w foremce, bo bałam się „wypłynięcia” ciasta na boki. Górny blat ciasta kroił się jeszcze jako tako, ale największy problem miałam z tym dolnym. Nie mogłam go do końca przekroić, co skutkowało tym, że używałam coraz więcej siły naciskając
Relaxtimeminuty, aż troszkę się przyrumienią. Usmażone jabłka układać na ręcznikach papierowych. 4. Cukier wymieszać z cynamonem. Ostygnięte jabłka obtaczać w cynamonowym cukrze. Smacznego! :) Kruche pierogi z nutellą i bananem Ciasto: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1 nieduży, dojrzały banan 1 łyżka soku z cytryny 100g(...)nutelli 1/2 łyżki mąki kukurydzianej Dodatkowo: 250g greckiego jogurtu 2-3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać rękoma. Dodać wodę i zagnieść ciasto (jeśli ciasto będzie za suche, proszę dodać jeszcze 1 łyżkę wody
Mała CukierenkaUsmażone jabłka układać na ręcznikach papierowych. 4. Cukier wymieszać z cynamonem. Ostygnięte jabłka obtaczać w cynamonowym cukrze. Smacznego! :) Kruche pierogi z nutellą i bananem Ciasto: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1 nieduży, dojrzały banan 1 łyżka soku z cytryny 100g(...)nutelli 1/2 łyżki mąki kukurydzianej Dodatkowo: 250g greckiego jogurtu 2-3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać rękoma. Dodać wodę i zagnieść ciasto (jeśli ciasto będzie za suche, proszę dodać jeszcze 1 łyżkę
Mała CukierenkaBardzo smaczne ciasto z kruchego ciasta z bezą i bakaliami. Posmarowane powidłami śliwkowymi i delikatnie kawowym kremem. Trochę jest z nim zachodu, ale warto, ponieważ jest przepyszne. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą łączą. Ciasto będzie świątecznym hitem :). Przy przenoszeniu ciasta z bezą proszę uważać, bardzo łatwo je połamać. Jeśli nie lubimy powideł śliwkowych, możemy użyć kwaskowatego dżemu. Polecam… (zmodyfikowany(...)przepis z gazetki „ciasta czytelników” ). Ciasto Pani Walewska z bakaliami Składniki: Kruche ciasto: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 260g masła 150g cukru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki śmietany 12% lub 18% Beza: 8 białek 1 szklanka cukru 100g wiórków kokosowych 50g rodzynek 100g poszatkowanych orzechów włoskich Ciasto z miodem: 200g mąki pszennej (użyłam
Mała Cukierenkawody ciepłej 8 g soli 5 g drożdży instant do pomalowania przed pieczeniem : białko kilka łyżek mleka lub całe jajko rozmącone folia spożywcza lub woreczek do nakrycia naczynia z ciastem aby ciasto nie obsychało Link do filmu z przygotowania : domowych bułek na śniadanie Przygotowanie : Ciasto na bułki przygotuję za pomocą robota , ale można je przygotować ręcznie . Jeżeli nie używamy(...)robota to kolejność przygotowania jest taka sama. Przygotowanie ciasta : Do miski daję wszystkie składniki na ciasto : obie mąki , cukier , drożdże , jajka , olej , sól , wodę . I włączam robota ( mam założony hak do mieszania ciasta ) najpierw przez 3 minuty na najwolniejszych obrotach a następnie przez około 5 minut na szybszych obrotach ( na 2 ) Jeżeli wyrabiamy ręcznie to też należy wyrabiać ciasto też
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam serdecznie Propozycja na wykonanie pięknego koszyczka wielkanocnego z ciasta drożdżowego. Jest przy nim trochę zabawy ale efekt po upieczeniu rekompensuje włożony trud. Takim koszyczkiem możemy udekorować świąteczny stół podczas Wielkanocnego śniadania. Będziemy potrzebować : 250 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 125 ml letniego mleka 40 g roztopionego i przestudzonego tłuszczu (masła lub margaryny) 1 żółtko 20 g drożdży świeżych(...)tłuszcz do posmarowania miseczki forma (miseczka) na której upiekę koszyczek użyłam o wymiarach : średnica 16 cm głębokość 10 cm Jeżeli mamy większą miseczkę to należy zwiększyć ilość składników na ciasto. Link do filmu z przygotowania: Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego https://www.youtube.com/watch?v=5cJRthYYIV8 Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 50 ml mleka , cukier ( przyśpieszy fermentacje ) , dużą
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam serdecznie Propozycja na pyszne ciasto z jabłkami i budyniem . Jabłka w tej szarlotce nie są prażone tylko pokrojone na mniejsze kawałki i ułożone na cieście i polane budyniem. Będziemy potrzebować : 500 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 250 g masła lub margaryny (dobrze schłodzone) 3 żółtka 3 łyżki śmietany 12% lub 18% (około 90 g) 2 łyżeczki proszku(...)kryształ 2 - 3 łyżeczki cynamonu 2 budynie śmietankowe 800 ml mleka 3 łyżki cukru kryształ Użyłam foremki o wymiarach 25 cm x 25 cm Link do filmu z przygotowania : Ciasto jabłecznik z budyniem https://www.youtube.com/watch?v=ieOUAsOBPIQ Przygotowanie : Najpierw przygotuję ciasto : Na blat wysypuję mąkę dodaję cukier puder , proszek do pieczenia ,cukier waniliowy , masło lub margarynę , szczyptę soli i pocierając dłońmi
Uwaga Babcia Gotujekonsystencji czy właściwości wyrobom, do których zostały dodane. W domowej kuchni z sukcesem możemy stosować wiele z nich jako część procentową mąki przeznaczonej do danego przepisu na chleb czy ciasto. Wzbogacą smak, nadadzą ciastu dodatkowego aromatu i prozdrowotnych właściwości. Zwiększą ilość przyswajalnego białka, nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, witamin i mikroelementów. Większość z powodzeniem można stosować do deserów czy panierowania. Każdą(...)się inaczej niż mąki pszenna czy żytnia i potrafią wchłonąć więcej płynu, mniej płynu, kruszyć się, ciemnieć, pękać. Wymagają przy ich używaniu większej ilości środków spulchniających czy łączących, nadających ciastu plastyczności i zwartej konsystencji. Mimo, że bez zawartości glutenu, te mąki nie zawsze i nie dla każdego są bezpieczne i zdrowe. Nieporównywalnie częściej niż na celiakię, czyli nietolerancję glutenu
Karo in the Kitchen