naszym domu pojawia sie ciasto to jest to znak, ze albo spodziewamy sie gosci na popoludniowej kawie czy herbacie, albo ze mam chandre. Na ta druga sprawdzaja sie wspaniale wypieki czekoladowe, po ktorych z jednej strony czuje sie duzo lepiej, ale tez jest mnie nieco wiecej ;) Nie umiem sie pohamowac i nigdy nie poprzestaje na jednym kawaleczku takiego ciasta. Pozniej(...)ktorym chce poczestowac mioch gosci. Tym razem w oko wpadl mi przepis, ktory znalazlam w styczniowym numerze "Pieprz i sol"(wprowadzilam nieco zmian). Pomyslalam, ze takie lekkie jak chmurka ciasto, choc nieco kaloryczne, bedzie w sam raz. Nie pomyslilam sie! A wielka milosniczka slodyczy, moja Corka, byla ciastem tak zachwycona, a swoje och! i ach! wyglaszala juz w trakcie jedzenia
Przysmaki KarolkiCiasto na soku Kubuś to jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia. Masa kubusiowa idealnie wpasowała się w moje gusta smakowe, więc jak dla mnie, ciasto mogłoby się składać tylko z niej. Jeżeli robimy to ciasto po raz pierwszy, warto przygotować małą foremkę lub spróbować, jak smakuje budyń ugotowany na soku Kubuś, gdyż jest on mocno marchewkowy w smaku(...)każdego zachwyci. Ciasto Kubuś robię zazwyczaj w tortownicy o średnicy 21cm lub większej, tym razem przygotowałam je w foremce o wymiarach 25x14x7cm, żeby pokroić w kwadraty, które według mnie ładniej prezentują się na talerzu niż trójkąty. Jeżeli zdecydujecie się na zrobienie ciasta w formie o podobnych rozmiarach, warto wyłożyć ją papierem do pieczenia tak, by wystawał powyżej jej brzegu, gdyż
Smakołyki BerenikiCiasto budyniowe z kaszą manną i śmietaną to pewien kuchenny eksperyment. Ostatnio polubiłam przepisy z wykorzystaniem śmietany lub jogurtu i przekonałam się, że dają one bardzo smaczny efekt, jak w przepisie na sernik z jogurtu greckiego czy bardzo popularny styropian . Zapragnęłam tym razem zrobić ciasto, które nie będzie udawało sernika i będzie miało zwartą konsystencję, będzie składać się z kruchego(...)spodu i zamkniętej w nim masy. Do środków zagęszczających wytypowałam dwa składniki: budyń w proszku i kaszę mannę i obu ich użyłam z zadowalającym efektem końcowym. Tego typu ciasta często określane są mianem puddingu lub leguminy, bez względu jednak na nazewnictwo, smak i konsystencja są na tyle oryginalne, że warto je wypróbować. Przepis jak zwykle jest do wykorzystania w tortownicy
Smakołyki Berenikianim zabrałam się do lepienia pierogów to przejrzałam mnóstwo przepisów na ciasto pierogowe. Wśród nich znalazłam przepisy na ciasto z jajkami i bez, z dodatkiem śmietany, oliwy, masła, gałki muszkatołowej, spotkałam się nawet z ciastem na bazie ugotowanych ziemniaków (pierwsze słyszę, ale z mięsnym nadzieniem, czemu nie? :)). Najczęściej dodatkiem do ciasta jest letnia woda (w przypadku dodania jajek) lub wrzątek(...)wersji ciasta bez jajek). Prezentowany niżej przepis nie zawiera jajek, mąka jest zaparzana wrzątkiem a dodatek tłuszczu stanowi tutaj masło. Nie byłam do końca zadowolona z pracy z ciastem, ponieważ zlepianie pierożków było dość uciążliwe (z tego względu do ostatniej partii ciasta dolałam odrobinę oliwy). Mimo trudności pracy z ciastem smak był zadowalający. :) Pierogi z serem i truskawkami PRZEPIS
coolinarnastrefa.blogspot.comPrzepis na proste ciasto bez pieczenia na podłużnych biszkoptach. To ciasto z serkiem philadelphia jest delikatne, puszyste, a warstwa dżemu porzeczkowego z galaretką to idealne przełamanie. Jak zrobić krem z serka philadelphia do ciasta? Krem do ciasta przygotujesz z serka philadelphia, mascarpone, śmietanki kremówki, a także cukru pudru i ekstraktu waniliowego. Wystarczy, że serek philadelphia, mascarpone i śmietankę ubijesz przez(...)Najlepiej sprawdzą się kwaśne dżemy, czyli wiśniowy, agrestowy, malinowy lub z czarnej porzeczki. Możesz również użyć wybranego smaku galaretki, który będzie najlepiej pasował do użytego dżemu. Jak długo chłodzić ciasto w lodówce przed podaniem? Po przygotowaniu warto włożyć ciasto na całą noc do lodówki, jednak już po 4-5 godzinach w lodówce ciasto powinno odpowiednio się schłodzić. Przepis na ciasto
Via GustoSzarlotka na kruchym, kakaowym cieście z warstwą soczystych i kwaśnych jabłek prażonych, na których znajduje się waniliowa pianka budyniowa oraz tarte ciasto na wierzchu. Ciasto tarte oraz spód wykonane są z tego samego, kruchego ciasta z dodatkiem kakao, przygotowanego na maśle. Do tego puszysta, delikatna, budyniowa pianka o smaku waniliowym na bazie piany z białek i oleju oraz kwaśne jabłka(...)najlepiej sprawdzi się tutaj szara reneta. Ciasto jest idealnie zrównoważone w smaku, gdyż słodka pianka budyniowa przełamana jest kwaśnymi jabłkami. Jest znakomite i znika w mgnieniu oka! P.S. Pianka na środku ciasta trochę mi opadła, a było to spowodowane tym, że ciasto zbyt krótko siedziało w piekarniku (pośpieszyłam się z wyciągnięciem, gdyż wzywała mnie moja mała Prezeska :)). Ciasto po upieczeniu
Kuchnia MagdaLenyMiodownik krajeński to przepyszne ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję, gdyż jest podzielne i ładnie prezentuje się na stole. Można je również upiec na święta, z pewnością zniknie jako jedno z pierwszych. Składa się z biszkoptu, kruchego ciasta na miodzie, kremu budyniowego i polewy czekoladowej. Całość tworzy przepyszne zestawienie. Przygotowanie ciasta nie jest szczególnie skomplikowane, ale wymaga nieco pracy(...)gdyż trzeba upiec dwa ciasta, przygotować krem i polewę czekoladową. Całą operację radzę zacząć od przygotowania budyniu, gdyż najdłużej stygnie, następnie można zagnieść ciasto miodowe, upiec biszkopt i upiec drugie ciasto. Dopiero kiedy wszystkie elementy wystygną, można się zabrać za składanie, dlatego ciasto radzę przygotować na dzień przed podaniem. Składniki na miodownik krajeński Biszkopt: 5 jajek rozmiar
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na tradycyjną drożdżówkę z kruszonką! Ciasto przygotujesz w keksówce. Drożdżówka pięknie wyrasta – jest puszysta, miękka i po prostu przepyszna. To proste ciasto drożdżowe w keksówce najlepiej smakuje świeże, tuż po wystygnięciu. Sprawdzi się jako śniadanie, drugie śniadanie, dodatek do kawy, a także jako ciasto na spotkaniach rodzinnych i ze znajomymi. Drożdżówkę możesz zjeść z ulubionym dżemem(...)prostu samą! Jak zrobić ciasto drożdżowe w keksówce? Drożdżówkę z kruszonką zrobisz w kilku prostych krokach: Zrób rozczyn – drożdże wymieszaj z odrobiną mleka, mąki i cukru, po czym odstaw do podrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem. Masło rozpuść. Wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i pozostałe składniki (oprócz masła) wyrabiaj przez 10 minut. Do ciasta dodaj rozpuszczone, letnie masło i wyrabiaj jeszcze
Via GustoCiasto ucierane posiada właściwości ciast półkruchych oraz ciast biszkoptowych . Wynika to z proporcji składników, podobnej do ciast półkruchych. Technika wykonania zbliżona jest natomiast do ciast biszkoptowych . Ciasta ucierane stanowią odrębną grupę ciast. Duża różnorodność receptur , wiele możliwości stosowania różnych dodatków, sprawia, że odmienność tych ciast jest bardzo bogata . Cieszą się one dużą popularnością , ze względu na łatwość i szybkość(...)przygotowania. Z ciasta ucieranego wypieka się różnego rodzaju baby i placki, keksy, spody do ciast owocowych i in. Do składników tych ciast zaliczamy: mąkę, jaja, tłuszcz, cukier, a nawet mleko lub śmietanę lub wodę, środki spulchniające tj. soda, czy proszek do pieczenia, dodatki smakowe i zapachowe . Wyróżniamy kilka zasad , do których musimy się dostosować przygotowując ciasto ucierane. Po pierwsze: Składniki
SmartBake.plStrucla ze śliwkami to klasyczny przepis znany od wieków. To pyszne ciasto jest zrobione ze słodkiego ciasta drożdżowego i wypełnione soczystymi, cierpkimi śliwkami. To idealny deser na zakończenie każdego posiłku lub jako popołudniowa przekąska. Niezależnie od tego, czy wolisz na ciepło, czy na zimno, strucla ze śliwkami z pewnością trafi na listę Twoich ulubionych ciast. Strucla ze śliwkami to niesamowicie(...)pyszny wypiek. Jest to ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców zawinięte w formie warkocza. Zapraszam Was po pyszny przepis i sposób wykonania krok po kroku. Ciasto na warkocz drożdżowy ze śliwkami niewiele różni się od przygotowania tradycyjnego ciasta drożdżowego. Uwielbiam tego typu ciasta, znikają u nas w tempie błyskawicznym. Najlepiej smakują jeszcze konsumowane na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszna i wręcz idealna karpatka. Zobaczcie jak w prosty i szybki sposób przygotować karpatkę na cieście parzonym. Ptysiowe ciasto przełożone pysznym kremem budyniowym to idealny deser na weekendowe popołudnia. Podstawą dobrej karpatki jest ciasto, którego przygotowania większość osób się boi. Jednak nie można zapominać również o tym, że krem jaki przygotujecie ma również ogromne znaczenie. Pokażę Wam krok po kroku(...)wpisie jak przygotować pyszny krem budyniowy, oraz krok po kroku przepis na ciasto. To ciasto szczególnie polecam podczas karnawału. Nie bójcie się przygotowywania ciasta parzonego (ptysiowego), jest ono naprawdę bardzo proste. Przygotowanie zaczynajcie zawsze od zrobienia kremu budyniowego, bo zanim położycie go na blaty ciasta, powinien nam ostygnąć. Karpatka składniki na ciasto Karpatka składniki na krem Dodatkowo Karpatka przepis Przygotowanie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapraszam na najpopularniejsze ciasta, które przygotujesz na Wielkanoc i nie tylko. Są to tradycyjne i sprawdzone przepisy na domowe słodkości. Oprócz pysznych mazurków na kruchym cieście i pięknych babek udekorowanych polewami lub lukrem znajdziesz tu przepis na ciasto leśny mech, który zawsze robi wrażenie i świetnie smakuje. Obok makowca pojawia się ciasto marchewkowe, szarlotka tradycyjna i sypana. Obowiązkowo sernik(...)Wielkanocne spotkania możesz przygotować różne tarty, które w dowolny sposób – nawiązując do Świąt Wielkanocy – fantazyjnie udekorujesz (np. jadalnymi cukrowymi jajeczkami, baziami, kwiatami..). Poniżej zbiór moich propozycji świątecznych ciast, które polecam podać na wielkanocne spotkania przy pysznej i aromatycznej kawie. Babki wielkanocne Na początek ciasto o delikatnym smaku cytrynowym, czyli babka cytrynowa . Świetnie smakuje polana dodatkowo lukrem cytrynowym. Pyszna
Zasmakuj Kuchni