Proste i pyszne ciasto na jogurcie ze śliwkami bez użycia miksera. Z łatwo dostępnych składników, bez dodatku jajek. To puszyste ciasto z owocami, które przygotujesz także z innymi owocami, nawet mrożonymi. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto ze śliwkami bez jajek i bez miksera. Ciasto ze śliwkami SKŁADNIKI: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)cukru – 4 spore łyżki łyżka cukru z wanilią 200 g jogurtu naturalnego 2 czubate łyżki śmietany 18 % niecała ½ szklanki oleju rzepakowego 6 śliwek Dodatkowo: cukier puder do posypania Uwagi do przepisu: Przepis jest na tortownicę o średnicy 18 cm. Składniki mam w temp. pokojowej. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam suche składniki. Robię to przy pomocy rózgi kuchennej. Mąkę możesz przesiać
Zasmakuj Kuchnijuż ostatni świąteczny wpis w tym roku. Z przepisem na piernik z suszonymi śliwkami moczonymi w rumie. Ciasto jest niezwykle proste do wykonania, a smakuje przepysznie! Jeżeli macie śliwki, to nie wahajcie się, ciasto z pewnością będzie cieszyło się powodzeniem wśród Waszych gości. Smakujcie i rozpieszczajcie podniebienia świątecznymi smakami! Korzystając z okazji chciałabym życzyć wszystkim swoim Czytelnikom rajskich, wspaniałych Świąt(...)Bożego Narodzenia! Renata Co nam będzie potrzebne? Składniki 150 g suszonych śliwek 120 g miodu 50 g masła 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3 jajka 100 g cukru brązowego 2 łyżeczki sody 300 g mąki pszennej 1/4 szklanki mleka wierzch 1 łyżka masła 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cukru brązowego posiekane orzechy nerkowca Wykonanie Śliwki kroimy na połówki, przekładamy
Raj dla PodniebieniaŚwięta… Aby w ferworze pochłaniania nieziemskich ilości jedzenia nie zapomnieć o zdrowym odżywianiu wymysliłam sobie zdrowe, zbilansowane a jednocześnie pyszne muffinki – olej rzepakowy, płatki owsiane i suszone śliwki – mniam – samo zdrowie w BARDZO przystępnej formie Składniki: 150 ml oleju rzepakowego śliwki suszone (tyle sztuk ile wam wyjdzie mufinek choć ja miałam małe śliwki więc dałam(...)śmietanę. Suche składniki łaczymy z mokrymi i mieszamy łyżką aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki wypełniamy ciastem do połowy. (należy zostawić ok 1/3 ciasta) Do każdej foremki wkładamy suszoną śliwkę i przykrywamy łyzka ciasta. Muffinki pieczemy w 180 C ok 20-25 minut. Po wyjęciu z foremek posypujemy cukrem pudrem i nasze zdrowe muffinki gotowe ! A dlaczego tak podkreślam
Kulinarna Patilogiajuż ostatni świąteczny wpis w tym roku. Z przepisem na piernik z suszonymi śliwkami moczonymi w rumie. Ciasto jest niezwykle proste do wykonania, a smakuje przepysznie! Jeżeli macie śliwki, to nie wahajcie się, ciasto z pewnością będzie cieszyło się powodzeniem wśród Waszych gości. Smakujcie i rozpieszczajcie podniebienia świątecznymi smakami! Korzystając z okazji chciałabym życzyć wszystkim swoim Czytelnikom rajskich, wspaniałych Świąt(...)Bożego Narodzenia! Renata Co nam będzie potrzebne? Składniki 150 g suszonych śliwek 120 g miodu 50 g masła 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3 jajka 100 g cukru brązowego 2 łyżeczki sody 300 g mąki pszennej 1/4 szklanki mleka wierzch 1 łyżka masła 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cukru brązowego posiekane orzechy nerkowca Wykonanie Śliwki kroimy na połówki, przekładamy
Raj dla PodniebieniaSezon na ukochane śliwki ciągle trwa! Ja jak co roku wykorzystuję je nie tylko do przepysznych ciast, ale też robię z nich czekośliwkę ( powidła śliwkowe z czekoladą ) i pyszne, babcine knedle. Dziś mam dla Was jednak przepis znów na ciacho – zwane również pod nazwą Pleśniak ( pewnie słyszeliście? ). Pyszne, kruche ciasto pokryte soczystymi śliwkami i lekką pianką z chrupiącą kruszonką(...)cukier puder – 60 g * cukier z wanilią – 1 łyżka * mąka pszenna – prawie 2 szkl ( po 250 ml ) * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka NADZIENIE: * miękkie śliwki – ok. 500 g RÓŻNICA: * białko – 4 szt * sól – 1 szczypta * cukier – 1 szkl = 250 ml * mąka ziemniaczana – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA CIASTO: Mąkę przesiewamy z cukrami
Ostra na SłodkoProsta tarta ze śliwkami i kruszonką – Nowe, pyszne ciasto ze śliwkami w Małej Cukierence. Cudowna tarta z dużą ilością owoców, soczysta, aromatyczna, z maślaną kruszonką. Ładnie pachnie i wspaniale smakuje. Polecam! (inspiracja ze strony tanja_b3na ) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto śliwkowe(...)Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 70g cukru pudru szczypta soli 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z wanilią 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 100g masła Kruszonka: 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g masła 80g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru z wanilią Nadzienie: około 850g śliwek, przepołowionych
Mała Cukierenkawłaściwie powinnam napisać tarta migdałowa ze śliwkami i niespodzianką Tą niespodzianką jest dżem z czarnej porzeczki, który podgrzany wylewa się na tartę wyciągniętą z pieca. Coś pysznego Przepis pochodzi z Francji (Tarte aux quetsches) i jest kolejną propozycją z serii „ podróże z wypiekami ” Uwaga: Szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 1 czubata szklanka mąki tortowej 1 ½ szklanki mielonych migdałów(...)również mikserem. Formuję kulkę, zawijam w folię i wkładam do lodówki. W tym czasie przygotowuję nadzienie. Składniki na nadzienie: 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej 700-800 g śliwek (w zależności, jak ciasno będziesz w stanie ułożyć je na cieście) 3 łyżki cukru 150 g dżemu z czarnej porzeczki Śliwki myję, kroję wzdłuż i wyjmuję pestki. Połówki dzielę jeszcze
Słodki sentymentpowiecie na pachnące i aromatyczne udka faszerowane suszoną śliwką. Dodatek cynamonu nadaje im fajnego zimowego charakteru. Pamiętajmy jednak, że dodajemy go tylko szczyptę – powinien być lekko wyczuwalny, a nie dominujący. Udka faszerowane suszonymi śliwkami, z dodatkiem chrupiących orzechów oraz grzanek, to świetna alternatywa dla schabu ze śliwkami. Ich przygotowanie wymaga co prawda pewnej wprawy, bo udka należy wpierw wytrybować(...)smak rekompensuje cały trud włożony w tę czynność:) 4 udka kurczaka 1 mała cebula 2-3 kromki czerstwego pieczywa 80 g suszonych śliwek szczypta cynamonu szczypta tymianku mielona papryka słodka i ostra szczypta imbiru sól, pieprz Oczyszczone udka trybujemy. Oprószamy z obu stron solą, pieprzem, mieloną papryką słodką oraz szczyptą papryki ostrej, imbiru i cynamonu (tego ostatniego dajemy dosłownie szczyptę
Smaki Na Talerzusięgam gdy chcę podać szybkie ciasto z owocami. Do ciasta możesz dodać dowolne owoce, nawet te z puszki. Jednak najlepiej smakuje z dodatkiem sezonowych, wyczekanych owoców, jak np. truskawki, śliwki, morele, brzoskwinie czy agrest. Kruche ciasto z owocami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego, posiekanego masła ½ szklanki drobnego cukru 30 g cukru z wanilią 3 żółtka 1 łyżka(...)śmietany 18% 700 g śliwek Uwagi do przepisu: Kruche ciasto z owocami upiekłam w formie o wymiarach: 20 x 25 cm. Do ciasta możesz użyć dowolnych świeżych owoców, nawet mieszanki, np. pół na pół moreli i śliwek. Ciekawym połączeniem będą kawałki gruszek z dodatkiem jabłek i garści rodzynek lub suszonej żurawiny. PRZYGOTOWANIE: Wymieszaj w misce mąkę z cukrem i cukrem
Zasmakuj Kuchniciasto upiekłam jeszcze w listopadzie, czekało grzecznie na swoją kolej. Krajanka cynamonowa z mąki razowej i mielonych migdałów, przekładana suszoną śliwką z cynamonem. No czy to już nie brzmi dobrze? Najlepsza na drugi dzień. Zdjęcia zrobiłam zaraz po upieczeniu, ciasto było ledwie lekko przestudzone, więc trochę się rozsypywało. Zdecydowanie moje smaki. Dobrze, że pozostałym trzem osobom z mojego gospodarstwa(...)trzcinowego 1 jajko 200 g mąki pszennej razowej 70 g mielonych migdałów lub orzechów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do przełożenia: 300 g suszonych śliwek 1 płaska łyżeczka cynamonu ok. 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Z mąki, zimnego masła i pozostałych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny
bistro mamaPyszny i prosty w przygotowaniu sernik ze śliwkami, ricottą i kruszonką na kakaowym spodzie. Bez użycia miksera, tylko kilka podstawowych składników. Sprawdzony przepis na sernik, który zawsze się uda. Zamiast śliwek możesz użyć malin, truskawek, a nawet odsączonych i pokrojonych w kawałki brzoskwiń z puszki. Sernik ze śliwkami i kruszonką SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD: czubata szklanka mąki pszennej 1 czubata(...)SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: 500 g twarogu tłustego, zmielonego trzykrotnie 500 g serka ricotty 2 duże jajka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 3/4 szklanki drobnego cukru 500 g śliwek – około 7 dużych sztuk Składniki mam w temp. pokojowej. PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na kruchy spód (oprócz kakao) wymieszaj szybko ręką w misce. Ciasto na początku przypomina kruszonkę, wyrób
Zasmakuj Kuchnibiałka – 200g drobnego cukru – 1 łyżka soku z cytryny Masa – 250 g serka mascarpone – 2 łyżki cukru pudru – 1 granat – ok. 15 sztuk śliwek węgierek – 3 łyżki cukru – 2 łyżki masła Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni (góra – dół). Białka ubijamy w metalowej misce na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo(...)odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia. Bezę można przygotować dzień wcześniej. Patelnię rozgrzewamy dodajemy 2 łyżki masłą i rozpuszczamy a następnie dodajemy cukier. Mieszamy kilka sekund do rozpuczenia. Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek. Tak przygotowane połówki wrzucamy na patelnię. Owoce mieszamy kilka minut z wytworzonym karmelem do czasu, aż śliwki zmiekną. Masę przygotowujemy np. godzinę przed podaniem
I LOVE LIFECiasto ucierane ze śliwkami Wilgotne, delikatne i mięciutkie ciasto, które świetnie komponuje się ze słodką kruszonką i lekko kwaskowatymi śliwkami. Proste i szybkie w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne. Polecam! Składniki: 250g masła 350g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 170g cukru 16g cukru waniliowego 120ml mleka 50ml oleju Kruszonka(...)masła 5 łyżek cukru 80g mąki pszennej Dodatkowo: ok 250g śliwek węgierek *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta *** *** Do miski przekładamy masło oraz oba cukry i ucieramy razem mikserem do białości *** *** Do ucieranego masła dodajemy stopniowo po jednym jajku
Blog z Apetytem