Śliwka renkloda jest bardzo pyszna, słodka i pachnąca. W tym roku było ich mnóstwo na działce więc postanowiłam przygotować dżem. Wyszedł na prawdę smaczny i dość gęsty. Chociaż ta odmiana śliwki nie jest tak popularna jak węgierka jedna polecam przygotować dżem z tych śliwek(...)SKŁADNIKI : 3 kg dużych, słodkich, zielonych śliwek 700 g cukru 1/2 szklanki wody PRZYGOTOWANIE : Śliwki myjemy, przecinamy na pół i wyciągamy pestki
Kulinarne Fantazje MarioliŚliwki bardzo lubię, na surowo jadam najczęściej. Dawno nie miksowałam żadnego koktajlu, dlatego dzisiaj powstał przepyszny koktajl śliwkowy z nasionami chia i wiórkami kokosowymi, naprawdę cudowny w smaku! Jeśli, podobnie jak ja, kochasz śliwki i koktajle, musisz koniecznie przygotować taki śliwkowy! Tylko jogurt, śliwki, soczyste słodziutkie i wychodzi koktajl w piękny kolorze. Zdrowy, poprawia pracę jelit, niedrogi, bo sezon(...)śliwki trwa! Wykorzystaj ten czas! Koktajl śliwkowy z kokosem i chia Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 300 g słodkich i soczystych śliwek cukier lub miód do smaku wiórki kokosowe nasiona chia Przygotowanie: Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. Jogurt przelewamy do kielicha blendera, dodajemy śliwki. Miksujemy na jednolity płyn. Dodajemy do smaku cukier lub miód i miksujemy ponownie. Podajemy posypane
Moja smaczna kuchniaSierpień to mój ukochany miesiąc. Poza urodzinami cieszę się latem jak tylko mogę. Sierpień to nie tylko pomidory, ale i śliwki, na które czekam przez cały rok. Najczęściej przygotowuję crumble lub wcinam na surowo, tak bardzo je lubię. Dzisiaj pogoda nieco się popsuła, zrobiłam pyszne, chrupiące, wilgotne w środku muffinki ze śliwkami, przepis koniecznie do wykonania właśnie teraz, kiedy mamy(...)wyboru sporo śliwek w dobrych cenach. Muffinki już same w sobie smakują wyśmienicie, ale zawsze można jeszcze wzbogacić ich smak posypując wiórkami kokosowymi lub podać z gałką lodów waniliowych, śmietankowych czy np. cynamonowych. Muffinki ze śliwkami Składniki: kilkanaście śliwek węgierek 300 g mąki pszennej szczypta soli 140 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml mleka
Moja smaczna kuchniazapach w domu i przygotowania na przyjazd bliskiej nam osoby. A przyjemność jaką możemy sprawić małym smakołykiem jest niezapomniana. Tym razem na przyjazd przyjaciółki postanowiłam upiec coś ze śliwkami - mamy teraz na nie sezon i są idealnie słodkie i soczyste. Kiedyś nie przepadałam za śliwkami... teraz je uwielbiam. Podobno smak zmienia się co 6 lat... a że 30 zbliża się(...)zgadza " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Połączenia smakowe też przychodzą mi do głowy coraz nowsze i tak w trakcie poszukiwań przepisu na ciasto ze śliwkami wymyśliłam sobie, że dodatkiem muszą być orzechy. I tak powstał przepis na muffiny ze śliwkami i orzechami. Proste, pyszne i... jak to muffiny... niezawodne " class="wp-smiley" style="height
sierotka maRysia w kuchniMuffiny makowe ze śliwkami to kolejna propozycja na szybkie i smaczne babeczki z sezonowymi owocami. Tym razem skorzystałam z sezonu na śliwki, choć i inne owoce sprawdzą się w tym przepisie. Z podanych składników można przyrządzić 12 babeczek . Muffiny makowe ze śliwkami Składniki: 240g mąki pszennej 250g kefiru 100ml oleju (u mnie kokosowy) 100g cukru 2 jajka 50g suchego maku(...)łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g śliwek (10-12 sztuk) Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - śliwki umyć, pozbawić pestek - do miski przełożyć jajka, cukier, olej, kefir i ekstrakt z wanilii, wszystko razem roztrzepać widelcem lub ręczną trzepaczką - w drugiej misce wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i suchym makiem - do składników
Smakołyki BerenikiCiynżko pedzieć 1 , czy to jeszcze je sznaps 2 , czy już kryjm, ale jedno je pewne- ta wersja je yno dlo ciyrpliwych. Śliwki muszōm wisieć nad wōdkōm aby ze 2 tydnie 3 , a jak fto by chcioł pryndzyj 4 , to mu z tego wyjdzie czorny szajerkōniak (recept 5 na bioły znojdziecie sam: ) . Co potrza? 6 żōłtek 0,5 szklōnki cukru(...)masła 2 łozpuszczōne 6 szokolady (nojlepi gorzke) jedna halba 7 (czystyj) 100 g suszōnych śliwek Do srogi krauzy 8 wlyjcie halba, a na wiyrchu w jaki gazie powiejście śliwki. Zakryńćcie ta krauza i zapomnijcie ło ni na jake 2 tydnie- kebyjście umieli ło ni zapōmnieć na dużi 9 , to nawet bydzie lepi. Jak już tyn czas minie, to odłōżcie śliwki
Chop w kuchniPrzychodzi taki moment, gdy po świątecznym obżarstwie trzeba pomyśleć o doprowadzeniu się do porządku. W takim przypadku chętnie sięgam po smoothie , a raczej sięgałabym gdybym miała świeże śliwki. W tym roku byłam jednak zapobiegliwa i śliweczki zakonserwowałam w słoiczkach :-D ŚLIWKI NA ZIMĘ dowolna ilość śliwek małe słoiczki Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Słoiki oraz nakrętki dokładnie myjemy(...)Przepołowione śliwki układamy ciasno w słoiczkach (nie dociskamy za mocno). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy gotując przez około 30 minut. Śliwki takie można oczywiście użyć również do deserów czy ciast. W czasie pasteryzacji puszczają sporo soku mimo, że nie dodajemy do nich cukru. :-) Śliwki na zimę SMACZNEGO
peggiwkuchniGdzieś ostatnio przeczytałam zdanie, które bardzo utkwiło mi w pamięci, bo oddaje moim zdaniem kulinarny początek jesieni "jesień śliwkami się zaczyna". Jesień w mojej kuchni zaczynam właśnie od śliwek. Już taką moją jesienną śliwkową tradycją stało się ucierane ciasto ze śliwkami i oczywiście knedle. Knedle z żadnym innym owocem nie smakują jak te długo wyczekane, jesienne ze śliwką węgierką. KNEDLE(...)ŚLIWKAMI Składniki: 3/4 kilograma ziemniaków mąka (około 1,5 szklanki) 1 jajko sól śliwki węgierki cukier dodatkowo: bułka tarta i masło lub śmietana Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy na miękko. Po ugotowaniu studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Do przeciśniętych ziemniaków dodajemy szczyptę soli, całe jajko i około 1,5 szklanki mąki. Wyrabiamy ciasto, jeśli
Bon appetit mon amiePrzepyszne czekoladowe ciasto z suszonymi śliwkami i alkoholem:) Najpierw zacznimy o śliwek które zalewamy alkoholem i odstawiamy na noc. Alkohol może być różny, najlepiej sprawdza się wódka gdyż likiery są za słodkie. Śliwki kroimy czy w paski czy w talarki-dowolny sposób. Zalewamy na min. 4 godz alkoholem tak ok 2/3 szklanki. Może być też wersja bez alkoholu. Ja zawsze(...)zalewam śliwki na całą noc. - Śliwki suszone 100g ( dla mnie najlepsze z Biedronki ) - Alkohol 200ml Biszkopt: - 4-5 jaj - 1/2 szklanki mąki pszennej - 2 budynie czekoladowe - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier wanilinowy - 3/4 szklanki cukru kryształu Białka ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Gdy masa będzie ubita dodajemy
Moje Słodkie PiekiełkoŁatwe i szybkie w przygotowaniu. Wariacji może być wiele. Przedstawiam cztery warianty. Ser żółty (gouda, tylżycki, ementaler)*, oliwki ( u mnie oliwki z nadzieniem z pomidorów suszonych), anchois, papryka czerwona, śliwki wędzone (suska sechlońska), ser z pleśnią niebieską, orzechy włoskie, winogrona jasne, orzechy nerkowca, śliwki z octu, wykałaczki Sery pokroić w kostkę o wielkość 2x2x1 cm. Śliwki pokroić w paski. Paprykę(...)pokroić w kostkę 2x2 cm. Na wykałaczkę nabić 2 paski śliwki, kostkę papryki i na końcu ser żółty. Na wykałaczkę nadziać oliwkę owiniętą anchois a następnie ser żółty. Połówki śliwek przekroić wzdłuż na pół. Na kostce sera z pleśnią ułożyć dwie połówki orzecha nerkowca, na nich kawałek śliwki i przebić wykałaczką (orzechów nie przebijamy wykałaczką, układamy tak, aby trzymały się
królestwo garówDrożdżowe ciasto z dodatkiem śliwek to mój stały punkt podczas sezonu na te owoce. Dość cienko rozwałkowane, ale puszyste i miękkie ciasto z gęsto ułożonymi (dachówkowo) owocami wygląda bardzo efektownie. Jeżeli trafiły się Wam bardziej kwaśne śliwki możecie po upieczeniu posypać je dodatkowo cukrem, a dla nadania ładnego połysku posmarować odrobiną dżemu morelowego. Ciasto jest bardzo smaczne i łatwe(...)margaryny 380 g mąki pszennej 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 50 g cukru 20 g cukru waniliowego szczypta soli 1 jajko (w temperaturze pokojowej) ok. 2,5 kg śliwek (waga przed wypestkowaniem) cukier do posypania śliwek (ilość w zależności od tego czy mamy kwaśne czy słodkie śliwki) 2 łyżki dżemu morelowego (opcjonalnie) Wykonanie: Mleko podgrzewamy w małym garnuszku. Rozpuszczamy
MyCookBook.plDziś proponuję Wam jesienny, puszysty i delikatny tort śliwkowy. Przełożyłam go kremem na bazie śmietany kremówki i słodkich, karmelizowanych śliwek z dodatkiem cynamonu oraz siekanej czekolady z orzechami, a na koniec gęsto obsypałam orzechami laskowymi. Całość smakuje niezwykle lekko i bardzo owocowo. Do tortu(...)użyjcie koniecznie dojrzałych i słodkich śliwek, żeby smak był intensywny, moje były lekko kwaskowe i krem jest bardziej delikatny. Do upieczenia biszkoptu wykorzystałam niezawodny przepis na biszkopt rzucany, jednak tym razem nie rzucałam nim o podłogę :D Pozostawiłam
Słodko-Słony Świat Ilonyśliwka w kompot Wpaść jak śliwka w kompot to znaczy znaleźć się w niezręcznej sytuacji, znajdować się w kłopocie, wpaść w pułapkę. Myślę, że bohater dzisiejszego przepisu jest zadowolony z własnego położenia. Bo kto nie lubi klusek, pyz, knedli? A o kim mowa? O śliwce (mam nadzieję, że nie robaczywce.) Jej złocisty miąższ jest doskonałym źródłem błonnika. A konfitura(...)śliwek ma piękny nasycony kolor, od razu zachęca do spróbowania. Przecież najpierw je się oczami? A smak? Nie sposób go opisać...Zapraszam do przepisu na tradycyjne knedle ze śliwkami na słono bo z gulaszem mięsnym. Tak robiła moja babcia. W kolorach śliwkowych czyli violet WESTWING home and living ma piękne dodatki. Zobacz ich piękne aranżacje! (zdjęcia poniżej) Składniki
Bon Appetit MałgorzatySkoro na bazarku p. Jabłuszko" nadal ma węgierki, postanowiłam dorzucić je do tego deseru. Manna przypomniała dzieciństwo, ale jakże przyjemniej jadło się ją w tym wydaniu :) Składniki : ok. 10 śliwek 300 ml kaszy manny litr mleka 150 ml cukru 200 g masła 3 płaskie łyżki kakao łyżeczka kawy mielonej ewentualnie: wafel suchy Polewa 60 g czekolady 99% łyżeczka cukru waniliowego(...)łyżki gęstej śmietany Rozgrzać patelnię. Śliwki przepołowić i usunąć pestki. Ułożyć śliwki na patelni miąższem do dołu. Podgrzać ok. 5 minut, by się skarmelizowały. Odwrócić śliwki i podgrzewać jeszcze ok. 3 min. Zestawić patelnię z palnika i odstawić śliwki do ostygnięcia. Keksówkę i jej brzegi wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć suchy wafel dopasowany do dna. W dwóch rondlach umieścić
Weekendy w domu i ogrodzie