Racuszki ze śliwkami Pulchniutkie i mięciutkie w środku oraz rumiane i lekko chrupiące z zewnątrz – takie są właśnie te przepyszne drożdżowe racuchy, które zrobiłam wczoraj na podwieczorek. I zaraz wszystkie znikły… A dodatek słodkich oraz soczystych śliweczek prosto z ogrodu był strzałem w dziesiątkę! Polecam Składniki: 3 szklanki mąki 3dkg drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli(...)jajka 1 i 1/2 szklanki mleka ok 6 śliwek węgierek olej do smażenia cukier puder – do posypania *** Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy dwiema łyżkami cukru i odstawiamy na około 10 minut *** *** Mleko podgrzewamy – ma być ciepłe ale nie gorące (najlepsza jest taka temperatura aby można w nim zanurzyć palec i się nie oparzyć Ciepłe mleko mieszamy
Blog z Apetytemidealny deser. Delikatne niezbyt słodkie ciasto przesiąknięte smakiem i aromatem owoców z chrupiącą kruszonką na pewno sprawi przyjemność zarówno domownikom, jak i gościom. Ciasto ucierane tym razem zrobiłam ze śliwkami, ale można użyć innych ulubionych owoców. Najlepiej w tym cieście sprawdzą się śliwki węgierki, które są niezbyt wodniste i łatwo je wypestkować. Jeśli mamy bardzo soczyste owoce, proponuję przed położeniem(...)można postąpić, jeśli chcemy użyć mrożonych owoców, wtedy trzeba obtoczyć owoce w mące ziemniaczanej i położyć na ciasto bez ich rozmrażania. Niby jeszcze lato, a dla mnie ciasto ze śliwkami przywołuje już jesień. Uwielbiam ciasta ucierane z owocami i kruszonką, które właśnie jesienią najczęściej robię. Bardzo łatwe wykonanie ciasta ucieranego powinno dodatkowo zachęcić Was do jego upieczenia. Czas przygotowania
Kuchcik gotujeZnajduję niesamowitą przyjemność we wspólnym biesiadowaniu. Dlatego lubią upiec dla współbiesiadników odrywane ciasto jak odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami. Jedzenie jednoczy, wyzwala endorfiny, a nad stołem pełnym słodkości unosi się chmura szczęścia i radości. Coś takiego bym zaaplikowała polskim politykom, aby się pozbyli agresji, chamstwa i zwykłej głupoty. Odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami to drożdżowe ciasto na niedzielę(...)dopisuje, aczkolwiek już nie jest tak przesadnie ciepło, po prostu w sam raz. Nie mogę uwierzyć, że już minęła połowa sierpnia! A jak sierpień to wiadomo zbiory obfitujące w śliwki , jabłka i brzoskwinie . Na blogu co i rusz pojawiają się przepisy na ciasta z owocami. W ten sposób celebruję lato i jego dary! Dziękuję uniwersum! Drożdżowe z cynamonem i śliwkami
codojedzeniaspodziewałam. Kto ma problemy z drożdżowym plackiem, kto lubi drożdżowe, ale mu się nie chce robić, kto ma obawy, kto… ma chęć na naprawdę pyszny placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką, to powinien wypróbować właśnie ten przepis. Przekonajcie się – jest rewelacyjny. Składniki na ciasto (forma 35 x 26 cm): - 10 dag świeżych drożdży - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków(...)być sama tortowa lub luksusowa typ 550 Kruszonka: - 200 g mąki tortowej - 100 g drobnego cukru do wypieków - 100 g miękkiego masła (temp. pokojowa) - odrobina esencji migdałowej (opcjonalnie) Dodatkowo: - śliwki (dałam renklody) - cukier puder do oprószenia Podstawowa zasada przy przygotowywaniu tego ciasta – należy zachować kolejność składników. Do miski wkruszamy drożdże. Kolejno dodajemy (warstwami): cukier, cukier waniliowy, 5 roztrzepanych jaj, szczyptę
mojewypiekiinietylkoinny sposób i właśnie z niego od kilku już lat korzystam a mianowicie wolnowar. Tu już nie trzeba mieszać a powidła się robią. Składniki: około 4-5 kg ciemnych śliwek Przygotowanie: Ilość śliwek zależna od wielkości wolnowaru. Śliwki umyć przekroić na pół i wyjąć pestki. Włożyć do wolnowaru przykryć i włączyć na 2 mocy. Po pewnym czasie śliwki zmniejszą swoją(...)objętość więc ponownie możemy dołożyć śliwek jeśli za pierwszym razem nie zmieściła nam się całość. Wolnowar zostawiamy włączony na około 15-18 h i w tym czasie nie musimy już nic robić. Czas gotowania śliwek zależy od wolnowaru, ilości, jakości śliwek i od tego na jakiej konsystencji powideł nam zależy. Powidła przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 10 minut
Ala piecze i gotujePowidła śliwkowe – przepis na najlepsze powidła ze śliwek . Idealnie gęste, idealnie głęboki smak! Wypróbujcie koniecznie ten tradycyjny przepis na powidła śliwkowe . Do wykonania powideł śliwkowych najlepiej wybrać bardzo dojrzałe śliwki, czyli takie, które już zaczynają się marszczyć przy ogonkach, ponieważ są one na tyle słodkie, że nie wymagają już dodawania cukru do powideł. Jeśli zaś po 3 dniach smażenia(...)śmiało dodać do nich nieco cukru do smaku, aczkolwiek zaleca się, by nie było to więcej niż 150g cukru. Uwierzcie mi jednak na słowo, że jeśli wybierzecie jednak dojrzałe śliwki, to obędzie się bez używania cukru, a powidła wyjdą bardzo gęste i pyszne :) Z racji tego, że poniższy przepis jest przepisem tradycyjnym, w którym powidła smaży się przez kolejne
Kulinarne PrzebojePrzed Wami ciasto na spodzie z mąki orkiszowej, z kremem kokosowym ze świeżymi daktylami i śliwkami. Ciasto jest wegańskie i nie zawiera cukru. Każda z części ciasta jest z dodatkiem nasion chia – dzięki temu spód lepiej wyrósł, krem stał się bardziej zwarty, a nasiona chia ze śliwkami stworzyły pyszny dżem. Wszystkie główne składniki pochodzą ze sklepu Soul-Farm , czyli(...)udziału w konkursie, bo jest o co walczyć! Link do sklepu Soul – Farm: https://www.soul-farm.pl/ Link do konkursu: https://bit.ly/2vze61R Ciasto z kremem kokosowym, nasionami chia i śliwkami Via Gusto Przed Wami ciasto na spodzie z mąki orkiszowej, z kremem kokosowym ze świeżymi daktylami i śliwkami. Ciasto jest wegańskie i nie zawiera cukru. Każda z części ciasta jest
Via GustoWarstwa słodkiego waniliowego deseru w połączeniu z duszonymi śliwkami o smaku korzennego goździka i delikatnego rumu daje słodycz której ciężko się oprzeć, czasu do przygotowania nie zabierze wiele , dla tego smaku warto zrobić choć raz w sezonie słodkich soczystych śliwek. Składniki na 4 porcje/szklane pucharki Warstwa waniliowa: 330 ml śmietanki 30% 300 ml mleka 3,2% 1 laska wanilii ½ szklanki(...)cukru 4 listki żelatyny Warstwa śliwkowa 10 dojrzałych ciemnych śliwek 1-2 łyżki cukru brązowego trzcinowego (zależy jak słodkie są śliwki) 2 łyżki wody 1 goździk 50 ml rumu 2 listki żelatyny Sposób przygotowania: Warstwa waniliowa: Do rondelka wlać śmietankę z mlekiem, dodać wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypać cukier doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia, laskę wyjąć
Wanilia i KardamonLato to nie do końca dobry moment na wypieki. Za oknem termometr przekracza 30 stopni w cieniu, w domu nie wiele lepiej. Jednak drożdżówki ze śliwkami i kruszonką warte są poświęcenia Co prawda włączanie piekarnika przy takich temperaturach to istne zabójstwo, ale zostaje przecież jeszcze noc Wtedy robi się już trochę chłodniej i spokojnie można zabierać się za pieczenie. Dużym(...)plusem nocnych wypieków jest też to, że nie trzeba martwić się o śniadanie – drożdżówki czekają Tym razem w wersji ze śliwkami i oczywiście kruszonką. Nie będę Was oszukiwać, to nie przepis coś szybkiego, ale uwierzcie, czasem warto trochę dłużej posiedzieć w kuchni Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką przepis na 12 drożdżówek CIASTO: 600 g mąki pszennej 2 jajka
365 dni dookoła kuchniweekend proponuję Wam klasyczne ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Proste, szybkie w wykonaniu i zawsze niesamowicie smaczne Uwielbiam takie klasyczne ciasta. Dodatkową jego zaletą jest to, że możecie do niego wykorzystać dowolne sezonowe owoce. Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką Składniki: Ciasto: 200 g masła (w temperaturze pokojowej) 200 g cukru pudru 4 jajka 250 g mąki pół łyżeczki(...)proszku do pieczenia Kruszonka: 100 g zimnego masła 80 g cukru 160 g mąki Dodatkowo: 600 – 700 g śliwek cukier puder po posypania Śliwki myjemy, przecinamy na połówki, usuwamy pestkę i pozostawiamy na durszlaku, żeby odciekły. Mikserem ucieramy masło z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej, jasnej i puszystej masy. Dodajemy do niej jajka, cały czas ucierając. Na końcu przesiewamy
PatiGotujenamyśle postanowiłam przygotować dania, które znam ze swojego rodzinnego domu jednak zgodnie z tamtejszymi recepturami. Pojawiło się więc śniadanie na słodko w postaci dania o wdzięcznej nazwie jagły ze śliwkami, następnie mazurska wersja placków ziemniaczanych czyli olsztyńskie plińce oraz warmińskie pulpety rybne gotowane w aromatycznym sosie jarzynowym. Przepisy na te cudowne dania zamieszczam poniżej: Jagły ze śliwkami Szczerze powiedziawszy kiedy(...)jedyne czego byłam pewna to to, że będzie ono na słodko. I nie myliłam się. Jagły to nic innego jak kasza jaglana gotowana na mleku z dodatkiem cukru, suszonych śliwek oraz rodzynek. Ja znam to danie wersji ryżu na mleku, jednak tutaj dodatek śliwek oraz rodzynek sprawia, że jest ono niesamowicie smaczne, a do tego bardzo pożywne. Składniki: 200g kaszy
Życie ze smakiemNutelle i nie wyobraża sobie bez niej naleśników, gofrów czy grzanek to mam dla was wersję zdrowszą, którą będziecie mogli jeść bez wyrzutów sumienia. Moja Nutella jest ze... śliwek! Jest to super alternatywa dla zwykłych kremów czekoladowych, które mają w sobie niezliczoną ilość cukru. Może nie jest to najbardziej odpowiednia pora na wrzucanie tego przepisu bo do świeżych śliwek(...)jeszcze nam daleko, ale jeśli ktoś ma wielką ochotę to zawsze może się poratować mrożonkami. Składniki: 1 kg śliwek węgierek 1 tabliczka czekolady gorzkiej (100g) 50g cukru brązowego (ilość może się zmienić w zależności jak słodkie mamy śliwki) 1 łyżka kakao Przygotowanie: Umyte śliwki przekrawamy na pół i wydrążamy z nich pestki. Wkładamy do dużego garnka
Dominacja smakuCiasto dla wielbicieli nutelli i pijanych śliwek - mój mąż uwielbia to zestawienie. Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 szklanka maki pszennej 3\4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao - delikatnie wmieszać. Upiec w 180st.C(...)Krem z nutellą i śliwkami: 500 g suszonych śliwek wódka do namoczenia śliwek 25 dag masła 20 dag nutelli Suszone śliwki przełożyć do słoika i zalać wódką, tak by śliwki były przykryte. Zakręcić,odstawić na 1-2 tygodnie. Po odpowiednim czasie pokroić w kostkę. Miękkie masło utrzeć na puszysto,dodać nutellę,na końcu pokrojone śliwki. Biszkopt nasączyć dosyć mocno
Niespełnione zdolności kulinarneBożego Narodzenia smakują one najlepiej, a cały proces ich przygotowywania to dla mnie niemalże magia...;). Piernik, który Wam dziś polecam, to bardzo aromatyczne, wilgotne, mięsiste ciasto wzbogacone o suszone śliwki, wcześniej namoczone w rumie. Pycha! Piernik jest bardzo prosty w wykonaniu i na pewno Wam się uda, a oblany polewą czekoladową nie ma sobie równych :). Gorąco polecam! :). Składniki(...)mleka ( 1 szklanka ) 3 łyżki kakao 3 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g suszonych śliwek + 100 ml ciemnego rumu ( ewentualnie likieru Amaretto lub wódki ) Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej 50 g masła Wykonanie: Wieczór wcześniej suszone śliwki pokroić na mniejsze części, umieścić
Opowieści z piekarnikaWitajcie, sezon na jesienne owoce trwa w najlepsze. Oprócz pysznych gruszek i pachnących jabłek mamy także świeżutkie śliwki. Owoce te to bogactwo witamin z gruby B oraz A,E a także składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez czy wapń. Znane są przede wszystkim z korzystnego wpływu na nasz układ trawienny (zapobiegają zaparciom) a także właściwości przeciwutleniające. Warto je zatem zajadać(...)zwłaszcza gdy trwa sezon. Moja propozycja na wykorzystanie śliwek to krem do smarowania na bazie śliwek i kakao. Prosty i szybki w wykonaniu. Spróbujcie koniecznie! Składniki - około 0,5 kg śliwek węgierek lub innych - odrobina wody - 3-4 łyżki kakao - cukier/ słodzik/ miód - ilość zależna od kwaskowatości śliwek Wykonanie Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Następnie kroimy
Health-Fit-Life